Ki jogosult munkanélküli segélyre?


csufi99 # 2004.09.14. 22:42

Akkor sok sikert, reméljük minden rendben, már ha a munkanéküli is sikernek könyvelhető el...sajnos.

ZooM # 2004.09.14. 22:22

csufi99:

Köszi ez biztató! Épp ma voltam bent és az információnál is valami hasonlót mondtak, de a papírokat is be kell még vinnem.

csufi99 # 2004.09.13. 20:00

Ha ez azt jelenti, adott BT-vel alkalmazásban álltál munkaszerződéssel, hivatalosan bejelentett dolgozójaként, akkor az alap a munkanélkülihez.
Itt nem az a lényeg él- még egy BT vagy megszűnt, hanem a BT-vel milyen jogviszonyban állt valaki.

ZooM # 2004.09.13. 19:05

Nem akarok külön topikot nyitni, ezért itt tenném fel a kérdésem: ha kültagként vagyok bt. tag és az elmúlt időszakban munkaszerződésem volt a bt-vel ami persze már megszűnt akkor sem jár a segély?

csufi99 # 2004.06.29. 14:31

A véleményem nem segít senkin, én azt javosoltam add be írásban, az igénylőt teljesen törvénytelen szóban elküldeni azzal, hogy nem jogosult. Add be a kérelmed, kapsz határozatot, ebből egyértelmű lesz mi a helyzet, s ha az nem kedvez neked, átgondolhatod mit kell tenned, neked mégis mi a legelőnyösebb, s egyáltalán a napjaid számával tisztában tisztában leszel, ami a járadékhoz kell. Ez alapján láthatod világosan mikor, milyen feltételekkel lennél jogosult. Én ezt tenném a helyedben.
Hogy ez felháborít? Sajnos ez más dolog. A munkanélküli járadékból fizetnéd a járulékokat, nem világos nekem, de nem is ez a lényeg, nem munkaügyi központban dolgozom..

gazsesz # 2004.06.29. 11:43

A kérdés szvsz nem az, hogy minek a Bt, mert a Bt akkor született, amikor volt munka, amit így lehetett végezni. Azóta az a munka megszűnt, és me, volt más, mint alkalmazottként elmenni dolgozni. A bt-t nem szüntettem meg, mert nagyon macerás és sok pénzbe kerül, plusz, ha újra lesz olyan munka, akkor meg így nem kell újat indítani. Szerintem ez így nem fair , hisz, amikor a bt beltagja voltam, akkor is fizettem a járulékokat rendesen, meg akkor is, amikor alkalmazott voltam és most, amikor kellene a segítség, akkor beintenek, hogy ja ecsém, vállalkozó vagy, úgy kell neked, nem adunk semmit!

csufi99 # 2004.06.24. 15:49

Én úgy gondolom helyesen tájékoztattak. Egy kérdés rögtön adódik is ebből, minek a Bt., ha nincs bevétel, s miből fizetnétek járulékot, ha nincs miből. Nem lehetsz egyszerre vállalkozó és munkanélküli. A munkaviszony számításánál nem igen szoktak tévedni , én feltételezm, az irataid alapján jól számolták össze a munkaviszonyod. Ám ha ez nem nyugtat meg, egyszerű a dolog, add be írásban a munkanélküli járadék iránti igényed, s döntsenek róla határozatban, annak rendje szerint- nem szóban szokás tájékoztatni, a kérelmet köteles felvenni, s ha elutasítanak, s jogtalan lenne, azt megfellebbezheted.S ez neked nem kerül semmibe.

gazsesz # 2004.06.24. 11:33

Ha valaki egy bt-nek beltagja, vagy egyéni vállalkozó, akkor jogosult-e munkanélküli segélyre?
Konkrétabban:
Korábban létrehoztam egy Bt-t, amelyben dolgoztam, majd amikor az a munkalehetőség megszűnt, alkalmazottként dolgoztam több, mint egy évet. Most eza munkahely megszűnt, a bt maradt és a munkaügyi központban azt a választ adták, hogy hiába nincs a bt-nek egyetlen peták bevétele sem és hiba van meg a legutóbbi 4 évben 200 nap munkaviszonyom (bt-n kívül) nem vagyok jogosult munkanélküli ellátásra, mert a bt beltagja vagyok.
Az origon viszont olvastam egy cikket, ahol azt írták, hogy ettől függetlenül jogosult vagyok a munkanélküli ellátás igénybevételére.
Akkor most mi az igazság?
Se munka, se bevétel, se fizetés, se segély, csak a járulékfiozetési kötelezettség?!
Előre is köszi a segítséget!