Végkielégítés-folyamatos munkaviszony

mamici # 2004.08.17. 16:23

Értem, köszönöm szépen mégegyszer. Sokat segítettél, mert így fel tudok készülni a tárgyalásra a személyzetissel.
Szia!
mamici

the big cat # 2004.08.17. 16:19

Vagy kifizetik, bár én abból a 30 napra meg afelmondási idő felére amit lehet kiadnék, így spórolna a munkáltató.

A szabi munaknap, a többi naptári nap.

mamici # 2004.08.17. 13:10

bocsi még egy kérdés, ezek a napok, ugye munkanapokat jelentenek?

mamici # 2004.08.17. 13:06

Jaj nagyon köszönöm, pont most léptem be és látom, hogy már válaszoltál is. Rendben, értettem, ja és még van 46 nap szabim is, ami a GYED és GYES alatt összegyűlt. Akkor az után jöhet a 30 napos felmondás, ugye, vagy pedig azt is kifizetik, gondolom.
Köszönet mégegyszer:
mamici

the big cat # 2004.08.17. 13:01

Bankban csak munakválló lehetsz, közalkalmazott nem.

1. Csak közös megegsezéssel a te beleegyezéseddel módosíthatják mind a munkaöröd, mind a béred. Mindkettőt munakszerződésbe kell foglalni, és nincs közvetlen, törvény által előírt összefüggés a kettő között, tehát más munakörben is lehet ugyanza a fizetésed.
  2. Ha nem akarnak vagy tudnak neked megfelelő állást felajánlani, akkor nem marad más választásuk, felmondhatnak, de a felmondási idő csak 30 nappal a visszatérésed után indulhat, még akkor is ha nem tudnak neked munkát adni. Te semmiképpen ne mondj fel, érvényes munkaszerződésed van, abból a munkáltatónak kötelezettségei fakadnak, és közös megegyezést is csak akkor fogadj el, ha jobb feltételeket kínálnak, mint ami járna neked rendes felmondás esetén (lásd 3. pont)
  3. A visszatérés után 30 napra jár munkabér minimum, azután indulhat a felmondási idő, ami 55 nap, és végkielégytés, ami 3 havi munkabér.
mamici # 2004.08.16. 18:02

Sziasztok!

Élnék a lehetőséggel, hogy tőletek kérjek tanácsot, mielőtt még bemegyek a személyzetisünkhöz.

Röviden: Közalkalmazott vagyok egy banknál, 11 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen. Kislányom 2002. májusban született, most múlt 2 éves és szeptember 1-től bölcsibe fog járni, mert nagyon, de nagyon vágyik a közösségre. Szemmel láthatóan az itthoni gondoskodás, játék kevés neki. De! Én nem szeretnék még visszamenni, mert úgy hallottam, hogy az első közösségben eltöltött év (főleg a téli időszak) elég nehéz, a munkahelyem meg nem tolerálná a folyamatos betegállományt, vagyis valószínüleg vissza kell mennem, mert a bölcsibe október 15-ig munkáltatói igazolás kell, hogy ismét dolgozom, különben nem vennék fel.

Kérdéseim a következők, amelyekre választ keresek:

1. ha visszavesznek, de nem ugyanabba a munkakörbe, akkor csökkenthetik-e a fizetésemet?
  2. ha nem találunk közösen megoldást, mert mondjuk olyasmit ajánlanak fel, ami nekem nem jó (beosztásban, időben, távolságban, stb.), akkor a felmondás hogyan megy? Közös megegyezés, vagy egyoldalúan nekem kell felmondanom, hiszen "nem felel meg" a kínált lehetőség?
  3. Amennyiben felmondásra kerül a sor 11 év után hány hónap felmondási idő jár és hány havi végkielégítés?

Segítségeteket előre is köszönöm:

mamici

the big cat # 2004.08.12. 11:55

Hát ez valóban módosítja a dolgot, és valóban úgy ahogy írod.

igen? # 2004.08.12. 09:49

Csak tájékoztatás képpen írom, hogy alaposabban utánnajárva egészen más irányba megy tovább a dolog. Mivel felszámolásról van szó, szigorúan ragaszkodni kell a törvényhez, így végkielégítésként csak a ténylegesen megszakítás nélküli munkaviszony alapján járó összeg fizethető ki, a többire pedig hitelezői igény jelenthető be.
Szerinted?

igen? # 2004.08.12. 09:34

Köszönöm a gyors választ.
Az rendben van, hogy eltérhetnek, de azért voltam gondban, mert itt nem létező dologról állítják azt, hogy úgy tekintik. Egyébként ezt általánosságban tartalmazza a szerződés, a végkielégítésről hallgat.
Egyébként valószínű, hogy Bérgarancia Alapból lesz megkérve a bér. Állítólag ott nagyon szigorúak, azért fontos, hogy minden tiszta legyen.
Mégegyszer köszi!

the big cat # 2004.08.12. 09:22

Amennyiben kifejezetten az szerepel, hogy a munakviszonyt 1985-től folyamatosnak ismerik el, akkor onnan számít a végkeilégítés, felmondási idő, stb.

A felek közös megegyezéssel bármit megetehetnek, amit a törvény nem tilt, és a munakvállóra kedvezőbb alkalmazást nem tiltja, sőt miután ez szerződésben rögzítve is van, így nincs is választás.

igen? # 2004.08.12. 09:05

Üdv mindenkinek!

Remélem útba tudtok igazítani, mivel nem vagyok biztos a dolgomban. A helyzet az, hogy olyan munkavállalónak kell felmondani, akinek a munkaviszonya meg-meg szakadt, de ugyanannál a munkáltatónál lett újra foglalkoztatva. A munkáltató egy mezőgazdasági szövetkezet, mely egy alkalommal a téli időszakra tekintettel megszakította a munkaviszonyt, majd 3 hó múlva újra alkalmazt a dolgozót. A munkaszerződésben az áll, hogy a munkaviszony kezdete 1995, de a munkaviszonyt 1985 óta folyamatosnak ismeri el.
Kérdésem, hogy a végkielégítés kiszámolásánál melyik dátum az irányadó. Az Mt. szerint folyamatos munkaviszony az irányadó, de mint tudjuk, a munkavállalóra kedvezőbb feltételekben a felek megállapodhatnak.
Mégsem vagyok biztos a dolgomban, mert az o.k., hogy a kedvezőbb feltételekbe belefér, hogy 2 havi végkielégítés helyett a dupláját adom, de azt megtehető, hogy folyamatosnak tekintem a nem folyamatos munkaviszonyt?
Segítségeteket előre is köszönöm.