felmondási idő

csufi99 # 2004.08.23. 19:23

Sorry, igazad van!

the big cat # 2004.08.23. 13:45

Határozott idejű kinevezése van, tehát a határozatlanra vonatkozó dolgokat nem érdemes idekeverni.

csufi99 # 2004.08.22. 21:35

Én úgy gondolom nem így van. A határozatlan idejű közalkalmazoti jogviszonyt lemondással megszüntetheti a dolgozó, a lemondási idő két hónap, ennek kezdetét a lemondásnak a munkáltató általi átvétélétől kell számítani.
Igaz, ha ennyire sürgős megteheti, hogy vállalja a fegyelmit.
Bár nem lehetetlen, hogy a munkáltató elengedje közös megegyezéssel a kért időponttól, ez már kizárólag a munkáltatón múlik. Ha nem nagy nehézség pótolni a munkádat, s emberi oldala van, meg kell próbálni egyezséggel eljönni.
Kártérítés? Csak, ha tartozol valamivel, ezt neked kell tudnod, egyéb kártérítés nem hiszem, hogy felmerülhetne, arról tudnál. ( ami fel szokott merülni ruhapénz időarányos része, ilyesmi)

Sunny # 2004.08.22. 20:20

Köszönöm a választ.
A fegyelmit is vállalnám végső esetben.
Kártérítési igény ebben az esetben felmerülhet-e, és ha igen, akkor milyen összegről? Nem gondolom, hogy kárt tettem volna, de szeretnék ezzel tisztában lenni.

Karika # 2004.08.22. 20:07

Közös megegyezés csak akkor jön létre, ha a másik fél is akarja. A jogviszony abban az időpontban szünik meg, amiben megegyeztek. Azzal azért legyél tisztában, hogy a határozott idejű jogviszonyt nem lehet csak úgy felrugni. Ha a munkáltató nem egyezik bele, akkor ebben a formában nem tudod megszüntetni. Egy megoldásod marad, még pedig az, hogy nem mész be dolgozni. Ekkor elküldenek fegyelmivel. Ha ezt vállalod?

Sunny # 2004.08.22. 19:43

Most olvastam újra, amit írtál. Felmentési idő nincs. Felmondási idő van? Ha van, akkor milyen hosszú? És az, hogy nincs felmentési idő, netán azt jelenti, hogy nem lehet elengedni a felmondási időt? Nem értem.

Sunny # 2004.08.22. 19:40

Köszi! Ezek szerint szabad vagyok, mint a madár? Amint átvették a felmondást, a munkaviszonynak annyi?

Vagy? Köteles beleegyezni a másik fél is? Mi van, ha nem egyezik bele?

Karika # 2004.08.22. 19:37

A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony lemondással nem szüntethető meg, csak közös megegyezéssel. Felmentési idő pedig ebben az esetben nincs.

Sunny # 2004.08.22. 17:46

Határozott idejű kinevezésem van, de még három évre szól.
A kinevezésben semmi sincs a felmondási idővel kapcsolatban, gondolom akkor 30 nap, nem?

Sunny # 2004.08.22. 17:44

Ja és a valódi ok, hogy utazással + babysitter költséggel együtt gyakorlatilag nullszaldós nekem ez a részállás, tehát a semmiért dolgozom :-((( Ezért szeretném otthagyni.

Sunny # 2004.08.22. 17:42

Családi okokra hivatkoztam.
Közös megegyezést nem írtam bele, de valójában majdnem mindegy, milyen formában válunk el. Nekem úgy is jó, ha én mondok fel.
Van ajánlócetlim a levélhez, július közepén adtam fel, de szeptemberig tart a szabadságom.
Szóval, mikortól ketyeg szerinted a felmondási idő? Egyáltalán, így ahogy írtam szerinted jó a felmondás?
Holnap megkérdezem az intézmény vezetőjét is, bár arrafelé mostanság nem nagyon van élet, remélem megtalálom és akkor tisztázzuk a dolgokat.
Nagyon jó lenne, ha nem kellene tovább dolgoznom, és valahogy ezt szeretném elérni.

csufi99 # 2004.08.22. 16:30

Fontos, hogy közalkalmazott vagy, a szabadság az szabadság , nem felmentési idő. Lehetnél kicsit pontosabb is, kérted a munkaviszonyod megszüntetését, mikortól, s mire hivatkoztál- vagy közös megegyezéssel gondoltad? Egyáltalán nem mindegy! Majd kiderül a válaszodból, s határozatlan idejű kinevezésed volt? Lehet, jobb lett volna előbb kérdezni, aztán írni.
A feladásból okulj, mindig legyen nyoma és másolata, biztos megkapták, s írhatsz-e másikat?Minek írnál? Már túl vagy rajta. Ha válaszolsz a kérdésekre, konkrétabb választ kaphatsz.
Ha ennyit írtál az egy közös megegyezésre utaló kérésnek tűnik, innen tényleg közös megegyezés a további is, lehet jól kiszúrtál magaddal...

Sunny # 2004.08.22. 13:11

Előzőhöz kiegészítés.
Közalkalmazott vagyok. Nem tudom, fontos-e a téma szempontjából.
A felmondásnak elvileg nyoma kell, hogy legyen az iktatókönyben.

A felmondásban azt írtam le, hogy kérem az ekkortól és itt fennálló munkaviszonyom megszüntetését. Jó ez így, vagy mást is bele kellett volna írni?

Sunny # 2004.08.22. 09:57

Kedves fórumozók, nekem is lenne ebben a témában néhány kérdésem.
Ha a felmondás szabadság alatt történt, akkor a felmondási idő a szabadság letöltése után kezdődik vajon?

Hiba-e írásban elküldeni a felmondást? Ebben az esetben nem tudom szignáltatni. Sajnos én azt hiszem, elkövettem ezt a hibát, meg is kapták, de hát vallhatják azt, hogy nem. Érdemes lenne beadni egy újat és azt szignáltatni?

Kérhetem-e a további munkavégzés alóli felmentést? Ha igen, írásban kell kérnem, vagy szóban is elég megegyezni?Ezt a kérelmet kell-e szignáltatni, vagy ilyesmi?

Nagyon nem lenne jó ledolgoznom ezt az egy hónapot. Elvileg még járna nekem pár hónap GYED-feltéve ha igényelném. Ha egy hónapra most GYED-et igényelnék, ezzel kivédhetném-e a felmondási idő alatti munkavégzést? Vagy a GYED lejárta után ugyanúgy végig kellene csinálnom?

Előre is köszönöm a válaszokat!

the big cat # 2004.08.18. 09:19

Kedves K.V.B., figyelmen kívül hagytad, hogy munakvállói felmondásról van szó, ahol a teljes felmondási időt ki kell tölteni, ehhez még "igazgatói határozat" sem kell, a munkáltatónak semmiféle felmentési kötelezettsége nincs. Ellenben ha a munkavállaló ezt a rendelkezést megszegi a munkáltató két havi bérnek megfelelő átalánykártérítésre, valamint az összes ezt megahaldó kárára is jogosult.

sugika # 2004.08.17. 20:49

Szia!
Köszönöm, a választ!
Közben sikerült túlélnem a kritikus hétvégét. Most egy olyan megállapodás született közöttünk, hogy közös megegyezéssel elmehetek a "felmondási időm" végén, én ezért "cserébe" ledolgozom még a maradék pár napot. Ennyit már csak kibírok:)

• amúgy azt olvastam a "másik" fórumon, hogy ha én mondtam fel, és ragaszkodnak a munkavégzésemhez, akkor köteles vagyok ledolgozni a felmondási időt.De szerencsére, az idő megoldotta a dolgot, és számomra már nem aktuális a kérdés (jelen pillanatban) Köszönöm figyelmed! S
K.V.B. # 2004.08.13. 07:48

Szerintem az igazgatói határozat a Munka Törvénykönyvével ellentétes, mivel a törvény úgy fogalmaz, hogy a munkavállalót a munkavégzés alól a felmondási idő legalább (!) felében fel kell menteni a munkavégzés alól, és ennek a felmentési időnek a felét is a munkavállaló által kért időpontoknak-időtartamnak megfelelően kell kiadni. Ez a rendelkezés biztosítja, hogy a munkáltató is gondoskodni tudjon az új munkaerő utánpótlásáról és betanításáról, és a munkavállaló is el tudjon menni pl. állást keresni, interjúra stb.
A felmondási idő ledolgozandó része a munkáltató számára garanciális jogintézmény, a felmentési idő pedig a munkavállaló számára jelent garanciát a folyamatos munkaviszony-létesítésre.
A munkavállaló javára bármikor eltérhet a munkáltató, de a garanciális szabályokat nem fordíthatja egyoldalúan saját javára!
Mivel az igazgatói határozat jogszabállyal ellentétes, nem kell figyelembe venni, ezért úgy gondolom, hogy elkezdheted letölteni a felmentési idődet.
Azért előtte tisztázd az illetékessel, hogy most azt a részét kívánod kivenni, ami Téged jogszabály szerint választásod alapján illet meg, azaz az egynegyed részét.
Majd írd meg, ha lehet, mit lépnek rá.

sugika # 2004.08.12. 22:22

Sziasztok!
Van egy problémám, amire sos-ben kellene nekem válasz! Kell nekem holnap dolgozni menni?
Július 22-én beadtam a felmondásom. A szerződésemben 30 nap felmondási idő kikötése van (a szerződés nem kollektív szerződés). Nos, nekem mostanra túlcsordult a hócipőm.... Kérdés, hogyha ők aláírattak velem, a szerződésen kívűl, egy igazgatói határozatot, miszerint KÖTELES vagyok (nem csak én, hanem mindenki, aki felmond) ledolgozni a 30 napot. Ez tényleg így van, vagy -ahogy már hallottam, nem vagyok köteles munkába állni a felmondási idő második felében? Szóval, betelefonálhatok-e én holnap délelőtt, hogy nem megyek már be többet? Egy országos diszkonthálozatnál vagyok üzletvezető, tavaly októbertől, holnap 12-kor kellene ismét munkába állnom. Válaszotokat előre is köszi!
S