Üzemi balesetből eredő kárigény

Szakbarbár # 2004.08.14. 13:44

Ez egy nagyon bonyolult kérdés, ami meghaladja a képességeimet, de amit tudok, azt azért leírom, hátha segít valamit. Mindenesetre ne vedd biztosra, hogy így van, de van egy olyan, hogy

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelettel
4. § k) Járulékalapot képező jövedelem:
2. a foglalkoztató által külföldön foglalkoztatott biztosított és a Magyar Köztársaság területén biztosítással járó jogviszonyban álló külföldi személy esetén az 1. pont szerinti jövedelem
”(Magyarországon adóköteles jövedelem) „hiányában a munkaszerződésben meghatározott személyi alapbér, illetőleg szerződésben meghatározott díj.

Tbj. 24. § (1) A foglalkoztatott a 19. § (2) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott nyugdíjjárulékot és a 19. § (3) bekezdésében meghatározott egészségbiztosítási járulékot fizet. A nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék alapja a társadalombiztosítási járulék alapját képező jövedelem.

Amennyire tudom, ez pont azért van így, hogy járulékalap hiányában ne essen el a biztosított az ellátásoktól. Hogy ez a gyakorlatban hogy valósul meg, tehát hogy hogy vonják le az EUR-ban folyósított fizetésből HUF-ban a járulékot, azt ne kérdezd, mert nem tudom. Szintén fogalmam sincs arról, hogy mennyiben módosítja ezt az, ha esetleg EU-s országban dolgozol.

Azt viszont tudom, hogy a járulék le nem vonása és/vagy meg nem fizetése nem befolyásolja a táppénzre jogosultságot, annak feltétel ugyanis „csak” az, hogy biztosított és járulékfizetésre kötelezett legyen valaki.

Feltétlenül írjál annak az egészségbiztosítási pénztárnak, amelyik a baleseti táppénzedet folyósítja, ők majd kivizsgálják, hogy mi van ilyenkor.

kismedve # 2004.08.14. 12:54

Magyarországi munkáltató külföldi munkahelyen foglalkoztatott, ahol munkavégzés közben balesetet szenvedtem, amit üzemi balesetként a munkáltató írásban elismert. Havi bruttó illetményem összege munkaszerződésemben órabérben, EUR-ban van meghatározva, mely összeg magába foglalja a Magyarországon bejelentett minimálbér összegét is. Jelenleg 100%-os táppénzben részesülök, melynek alapját a magyarországi minimálbér összege képezi, ami havi keresetemnek töredékét jelenti, balesetem miatt jövedelmem nagyobb részétől elestem.
Kérdésem, hogy a munkáltató felé élhetek-e kárigénnyel a kiesett munkabérem összegének erejéig?