Kedves Szakértőkés Segítők!
2012. november 8-án töltöm be az 59.életévemet. Nő vagyok, és 2012 december végén 40 év és kb ....40-50 nap szolgálati időm lesz meg.(Szolgálati idő aktualizálására július 30-án adtam be igénybejelentésemet, )Jelenleg saját BT-m belül vagyok beltag. Azt hallottam, hogy biztosítási jogviszonyomat a korhatár előtti ellátás kérvényezését megelőzően.... nappal meg kell szüntetnem. Egy fórumozónak írt válaszban ugyanakkor ezt olvastam: „168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 9/A. § alapján az egyéni és társas vállalkozók biztosítási jogviszonya automatikusan megszűnik a nyugdíjigénylést megelőző nappal”.
Én úgy tudtam, hogy az igénybevételt megelőzően vagy el kell indítanom a cég bezárását, (vagy egy új társasági szerződéssel a jogviszonyomat másra átruházni.) Az ügyvéd azt mondta, hogy egy cégbezárás, gyorsított eljárással is minimum 6 hónap. Akkor milyen dokumentumokkal, és hogy tudom elindítani a korhatár előtti ellátást, hogy ne csússzak kia ahatáridőből. Én az 53-as születettekre és 59.életévüket betöltöttekre vonatkozó korhatár előtti ellátás igénylését csak 2012 dec312-igkérvényezhetem, vagy benyújthatom igénybejelentésemet még övőre 2013-ban is? Ha a Társasági szerződésben helyet cserélek a jelenlegi kültaggal, akkor a korhatár előtti ellátás igénylését követően a „helycserét” hivatalosan visszacsinálhatom? (Sajnos a társas vállalkozó nem szüneteltethet az egyéni vállalkozóhoz képest)
Köszönöm segítségeteket!