Korhatár előtti ellátás melletti vállalkozás

világos # 2012.02.20. 18:06

gévus

Sajnos a törvény egyértelműen azt mondja, a "nyugdíjas" vagy "aki korábban annak minősült" akkor szerez újabb szolgálati időt, ha legalább 365 nap újabb szolgálati időt szerez .... ennek hiányában nincs újabb beszámítás. (Sorry)

HELP: Esetleg valaki tud más kibúvót???

Veci # 2012.02.20. 19:16

gévus és világos
Szerintem a hiányzó idő megszerzése után kérheti a korábban előrehozott nyugdíjas, most korhatár előtti ellátott.
Ti hogy értelmezitek az alábbiakat a Közlönyből:
6. A korhatár elõtti ellátás és a szolgálati járandóság megszûnése
17. §
(1) A korhatár elõtti ellátás és a szolgálati járandóság megszûnik, ha

1. a jogosult meghal,
  2. a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti,

c) a jogosult részére a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdése alapján öregségi nyugdíjat állapítanak meg,

A nyugdíjtörvény 18.§ (2a) nem tér ki tiltó tételként arra vonatkozóan, ha valaki az ellátás folyósítása közben megszerzi a hiányzó néhány hónapot a 40 év jogosultsági időhöz, hogy neki 365 napot kell dolgozni ahhoz, hogy megállapítsák számára a kedvezményes öregségi nyugdíjat.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Világos
írd meg légyszíves, hogy hol olvastad ezt. Nem téveszted azzal, hogy akkor számítják újra a nyugdíjat, ha van 365 nap munkaviszonya és a kedvezőbb összeget kapja.
Nekem a Nyugdíjbiztosító nem mondott olyat, ha hiányzik néhány hónap a 40 év jogosultsági időhöz, hogy ne kérhesse az öregségi nyugdíj megállapítását.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.02.20. 19:23

Járjunk utána, hiszen az ilyen ellátás melletti munkaviszony, vagy vállalkozás esetén teljes járulékot kell fizetni.

Üdvözlettel Veci

Amidala01 # 2012.02.20. 21:24

Kedves Dávid!

Ha az üzletvezetést nem munkaviszonyban végzi, akkor társas vállalkozónak minősül. Ha nincs másik cégben heti 36 órát meghaladó jogviszonya, akkor a járulékokat (havi 57.400) fizetni kell. Ha az üzletvezetést munkaviszonyban látja el - ehhez szerepelnie kell a társasági szerződésben annak, hogy "az egyedüli, üzletvezetésre jogosult beltag feladatait munkaviszony keretében is elláthatja" - akkor a szerződés szerinti munkabére után fizeti a járulékot (akkor is, ha nem veszi fel a bért, mert nincs jövedelme a cégnek). Ha munkaviszonyt létesít, az lehet részmunkaidős is.

könyvelek

Veci # 2012.02.21. 10:00

Világos
Megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítónál, hogy valóban legalább 1 évet kell dolgozni ahhoz, hogy a jogosultsági idő alapján kérjük az öregségi nyugdíj megállapítását. A lényeg, ha a hiányzó időt megszerzik, akkor a korhatár előtti ellátást megszüntetni és kérni az öregségi nyugdíj megállapítását (ez a menete).
Vállalkozó esetére nem érdeklődtem, abban nem vagyok jártas.

Üdvözlettel Veci

gévus # 2012.02.22. 15:50

Kedves Veci és Világos, és minden Édekelt!

Mivel még mindig nem volt világos az ügy, ma végigültem egy 3 órás a sort a Fiumei úton. Nagyon kedves hölgy nagyon precíz felvilágosítást adott. Miszerint:
Korhatár előtti ellátás mellett az EVA-s BT-mben fizetve a január 1-től előírt járulékokat – nem alkalmazásban is -, megszerzem a nők 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazásához hiányzó időt, bármennyi legyen is az. Vagyis, mivel nekem 5 hónap és pár nap hiányzik, április-májusban be kell adnom a szolgálati idő megállapítási kérelmet. Ha megállapítják a 40 év meglétét, kérnem kell a nyugdíj megállapítását úgy, hogy a korhatár előtti ellátásról nem mondok le. Amikor megállapították a nyugdíjat, akkor dől el, hogy melyik összeg lesz a nyugdíj összege (természetesen a magasabb), és ezután kell lemondani a korhatár előtti ellátásról. Ehhez minden kitöltendő papírt is megkaptam ma, tehát ez így igaz.
A 365 napos alkalmazás, járulékfizetés csak ahhoz kell, hogy új nyugdíj összeget, vagy korhatár előtti összeget állapítsanak meg. Pl egy korhatár előtti ellátott, aki 35 év után kapja az ellátást, minden évben kérheti az összeg újbóli megállapítását, ha dolgozik mellette.
Üdvözlettel: Gévus

Gévus

világos # 2012.02.24. 17:47

Kedves gévus!
Mindenki nevében köszönöm, hogy a "forrásnál" jártál utána ennek a kérdésnek, így ez most már egyértelműen közkinccsé válhat.
Sajnálom, hogy első reflexióm ettől eltérő volt, ez nyilván a korábbi álláspontokból következett és egyértelműnek tűnt. Ezért jó ha többen adjuk össze a tudást.
Egy megjegyzésem lenne: a szolgálati idő megállapítás az a "normál" nyugdíjhoz kell, a 40-éveshez ezt jogosultsági időnek hívják, és picit másképp számítódik... kellene ellenőrizni, hogy a nyomtatványok ennek megfelelőek-e (nem tudom, hogy erre va-e külön, de nem árt megnézni)

Ezzel együtt ismételten köszönet az utánjárásért!

üdv: világos

Veci # 2012.02.24. 18:41

világos
A szolgálati idő megállapítási nyomtatványon kérhető, a nőknek kiszámolják a jogosultsági időt is. Ma kaptam meg a választ, ezért tudom pontosan.

Üdvözlettel Veci

gévus # 2012.02.24. 19:46

Kedves Mindnyájan!

Így van, ahogy Veci írja!
Nagyon örülök, hogy elrendeződik az ügy, ha már hülyeséget csináltama a nyugdíjba menetellel!

gévus

Gévus

világos # 2012.02.25. 10:01

Kedves Veci,
köszönöm a kiegészítést!

Veci # 2012.03.04. 20:33

http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.03.05. 10:22

Korhatár előtti vállakozók!
Ezt olvassátok el, ehhez ti értetek: http://www.onyf.hu/index.php?…

2012. január 1-jétől - az öregségi nyugdíjkorhatára betöltéséig - egyéni vállalkozóként nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak.

A biztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 29. § (3) bekezdése alapján a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5 százalék. (Az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékon belül a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1,5 százalék.)

Ennek alapja vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizeti. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet.

Üdvözlettel Veci

zsuzsus66 # 2012.03.08. 11:10

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, bár a téma szorosan nem ide tartozik, de több helyen is próbálkozom.

A párom 1954-es születésű, 15 év bányász nyugdíj után korhatár előtti ellátott "lett". Eddig kiegészítő tevékenységként EVÁ-s egyéni vállalkozó volt. Jelenleg is fenntartottuk a vállalkozást csak hát főállásuként. 2012. július 01. napjától vonatkozik rá is a bérkorlát, a minibálmér 18 szorosa. Egyéni vállalkozó evásként ezidáig nem kellett könyvelő sem, mert csak bevételi nyilvántartást kell vezetni és a szükséges összegeket időben elutalni. Januártól fizetjük a járulékokat, a garantált bérminimum után, azonban nem tudjuk, hogy s bérkorlát ebben az esetben hogyan kerül megállapításra, miután költséget nem lehet leírni, csak a kiadott számlák alapján van a bruttó bevétel. Tehát tulajdonképpen "nem tudjuk", hogy mennyi a tényleges jövedelme. Ebben az esetben vajon a 108000 Ft tekinthető jövedelemnek? Kérem, hogyha valaki jártas e témában válaszoljon.
Köszönettel Zsuzsus66

nandy # 2012.03.08. 11:54

Zsuzsus: egyéni vállalkozónál az az összeg számít, amely után a 10% nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett.

hars52 # 2012.03.08. 12:33

zsuzsu66!
Vegyük sorban a dolgokat:

• 2011.12.31-ig mint kiegészítő tevékenységet folytató EVA-s vállalkozó, fizettétek az árbevételeitek után az EVA-t (30%), és a eü. szolgáltatási járulékot (5400,- Ft).
  • 2012.01.01-től a férjed főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül, így az árbevételeitek után fizetitek változatlanul az EVA-t (37%, nem fizetitek az eü. szolgáltatási járulékot (6490,-Ft), ellenben a vállalkozói kivét után, de legalább a minimálbér után fizetitek a járulékokat: 93000,-X 1,125X 0,27 = új nevén szociális hozzájárulás, 93000,- X 0,1 = nyugdíjjárulék, 93000,-X 1,5 X 0,085 = egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék.

Mivel mindezeket havonta be is kell vallani, szerintem szükségetek lesz könyvelőre is.
Remélem így már tisztább a kép.
üdv: hars52

Veci # 2012.03.08. 13:00

zsuzsus66
Azt bizonyára tudjátok, hogy a korhatár előtti ellátást a rá irányadó nyugdíjkorhatárig kapja, ami 63,5 év.
ITT olvashatsz hasonló kérdésről, vállalkozásról, hátha ez is segít:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

nandy # 2012.03.08. 13:17

hars52, ha már ennyire belementél a részletekbe, akkor pontosítsunk egy picit... nehogy valakit félrevezess.

Tavaly 5.100,-/hó volt az eü. szolg. járulék, nem 5.400,-. Idén sem 6.490,-, hanem 6.390,-Ft/hó.
Emellett evás kieges vállalkozónak az eva alap 10%-a után 10% nyugdíjjárulékot is fizetnie kell, ez tavaly meg tavalyelőtt is így volt...

A 93.000 alap sem biztos, mert sok esetben a garantált bérminimummal kell számolni. Evás egyéni vállalkozónál egyébként értelmezhetetlen a vállalkozói kivét fogalma...

Nem folytatom tovább, mert nem szeretném más kollegák elől elvenni a kenyeret.

zsuzsus66 # 2012.03.08. 16:30

Kedves nandy,Veci, hars52!

Köszönöm a válaszokat mindekinek, lehet, hogy a problémám feltárásakor nem egyértelműen fogalmaztam.
Talán nandy válasza adhat kiindulópontot a kérdésemre, mely szerint egy evás egyéni vállalkozónak (újra főállású)hogyan is kellene megállapítani a havi jövedelmét:

Evás egyéni vállalkozónál egyébként értelmezhetetlen a vállalkozói kivét fogalma...

Ennek alapján, mivel a bruttó havi bevétel szerencsére meghaladja a minimálbér 1,5-szeresét, de valójában a költségekről nem lehet elszámolni, így nem tudjuk, hogy a korhatár előtti ellátásról le kell-e mondani vagy sem. /nyugdíj/ Az sem egyértelmű - legalábbis nekem- , hogyha lemondjuk a korhatár előti ellátást a következő év januárjában újra kaphatja-e a férjem, vagy majd csak 63,5 éves korában lesz újra nyugdíjas. Elnézést az értetlenkedésemért, de laikusként elég nehéz ezt az új szabályozást megérteni.

Üdv.
További szép napot mindenkinek
zsuzsus66

Hmv. # 2012.07.12. 18:11

Ez év január 19-én tettem föl itt egy kérdést, s most született meg rá a válasz.
Előzőleg több ügyintézővel is beszéltem a nyugdíjfolyósító kirendeltségén, de ahánnyal szóba elegyedtem, annyi féle választ kaptam.
Mivel a negatív válaszokba nem akartam beletörődni, úgy döntöttem, hogy írok Bp-re a nyufighoz. Mert a fórumokat olvasgatva éreztem, hogy sántítanak a válaszok, amiket most nem akarok részletezni. Bp-ről jött az üzenet: forduljak a kérdésemmel a helyi, ill. a megyei igazgatóságokhoz.
Püff neki, hisz ott kezdtem.....
Végül itt helyben is írásban tettem föl a választ, amire muszáj volt írásbeli választ kapnom. Tegnap kaptam meg.

Ha valaki hasonló cipőben jár, íme az én esetem. Az ügyemet már többször is olvashattátok a másik "korhatár előtti..." topikban, de mivel itt az egyéni vállalkozó mivoltom volt a lényeg, ide írom le:

53-ban született nő vagyok, tehát születésnapomat követően még ebben az évben élhetek a korhatár előtti ellátással. 41 év és 110 nap munkaviszonnyal fogok akkor rendelkezni.
A vállalkozást átmeneti időre meg kell szüntetni, vagy csak szüneteltetni, majd folytathatom továbbra is a tevékenységet, csak a kötelezettségeket a főállásúakra vonatkozó előírások szerint kell teljesítenem.
S ez megy majd addig, míg 2013. januárjában el nem érem a nők 40 éveséhez a jogosultságot. Utána ismét szünetel a vállalkozás, majd tovább folytathatom, de akkor már a nyugdíjasokra vonatkozó kedvezőbb rendelkezések szerint.

Az ellentmondó válaszok főként abból eredtek, hogy állítólag nem egyforma előírások vonatkoznak egy alkalmazottra és egy vállalkozóra.
Az alkalmazottak simán megléphetik az előbb felvázolt variációt, de nem voltak benne biztosak az ügyintézők, hogy egy vállalkozó ezt megteheti-e?

Természetesen a tájékoztatásból akkor lesz valóság, ha 2013. január elsejéig maradnak a jelenlegi rendelkezések.
Bízom benne, hogy így lesz.

nandy # 2012.07.13. 10:28

Hmv.

A nyugdíjazás feltétele valóban az, hogy az igénylő a nyugdíjazás kezdő napján ne álljon biztosítási jogviszonyban.

Egyéni és társas vállalkozóknak viszont egyetlen napra sem kell szüneteltetni a jogviszonyát, mert...

168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 9/A. § alapján az egyéni és társas vállalkozók biztosítási jogviszonya automatikusan megszűnik a nyugdíjigénylést megelőző nappal.

Hmv. # 2012.07.13. 18:43

nandy,
nem lehet, hogy az általad említett 1997-es törvényt esetleg egy újabb már felülírta?

Idézem az ügyintézőm által leírtakat:
"...levelére tájékoztatásul közöljük, hogy a 2011.évi CLXVII törvény 7.§ /1/ bekezdése értelmében korhatár előtti ellátásra jogosult az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét beöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett. Fentiekre tekintettel Ön 2012.08.18. napjától korhatár előtti ellátásra jogosult, amennyiben a megállapítás napján az egyéni vállalkozói jogviszonyát szünetelteti, vagy megszünteti."

Ott is sántít a dolog, hogy én nem a nyugdíjazásomat kérem, hanem korhatár előtti ellátást!

Meryl # 2012.08.26. 20:58

Kedves Szakértőkés Segítők!

2012. november 8-án töltöm be az 59.életévemet. Nő vagyok, és 2012 december végén 40 év és kb ....40-50 nap szolgálati időm lesz meg.(Szolgálati idő aktualizálására július 30-án adtam be igénybejelentésemet, )Jelenleg saját BT-m belül vagyok beltag. Azt hallottam, hogy biztosítási jogviszonyomat a korhatár előtti ellátás kérvényezését megelőzően.... nappal meg kell szüntetnem. Egy fórumozónak írt válaszban ugyanakkor ezt olvastam: „168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 9/A. § alapján az egyéni és társas vállalkozók biztosítási jogviszonya automatikusan megszűnik a nyugdíjigénylést megelőző nappal”.
Én úgy tudtam, hogy az igénybevételt megelőzően vagy el kell indítanom a cég bezárását, (vagy egy új társasági szerződéssel a jogviszonyomat másra átruházni.) Az ügyvéd azt mondta, hogy egy cégbezárás, gyorsított eljárással is minimum 6 hónap. Akkor milyen dokumentumokkal, és hogy tudom elindítani a korhatár előtti ellátást, hogy ne csússzak kia ahatáridőből. Én az 53-as születettekre és 59.életévüket betöltöttekre vonatkozó korhatár előtti ellátás igénylését csak 2012 dec312-igkérvényezhetem, vagy benyújthatom igénybejelentésemet még övőre 2013-ban is? Ha a Társasági szerződésben helyet cserélek a jelenlegi kültaggal, akkor a korhatár előtti ellátás igénylését követően a „helycserét” hivatalosan visszacsinálhatom? (Sajnos a társas vállalkozó nem szüneteltethet az egyéni vállalkozóhoz képest)
Köszönöm segítségeteket!