szabadság


soci # 2003.08.11. 18:35

Nagyon köszönöm a segítségedet, jó, hogy létezik ez a fórum és ilyen gyorsan választ kapok a kérdéseimre, így már tisztában vagyok bizonyos jogaimmal és tudom, mivel érvelhetek ebben az ügyben.


soci

the big cat # 2003.08.11. 18:06

Ez esetben a szabadság elrendelése jogellenes. nem kell elvileg kérned semmit, egyszerűen nem írhat ki szabadságot. Fizetést is kell adnia, rendes munaknap. Az ő nyomora és baja, hogy nem tud munkát adni neked, és nem jelezte ezt időben. persze ha nem akarsz konfliktust, akkor akárhogy megegyezhetsz.

A szabadidődet nem oszthatja be. A túlmunka elrendelésének szabályai vannak. Gondolom heti 5*8 órában dolgozol, ebben az esteben nem létezik olyan kombináció, amelyben a hétvége mindkét napjára teljes egészeben elrendelhetne valamit.

soci # 2003.08.11. 16:40

Köszönöm a választ. Azt végül is sejtettem, hogy jogos, csak azt nem tartottam jogosnak, hogy aki részt tud venni a céges összejövetelen, annak nem kell kiíratni a két nap szabadságot, aki viszont nem tud elmenni, annak kötelező kiírni. Egyáltalán milyen formában szabályozhatják a hétvégémet? Úgy tudom, vasárnap semmire nem kötelezhetnek.  Egyébként múlt hét végén jelentették be, kör-email formájában. Ez esetben mit tudok tenni, így, hogy nem 1 hónappal ezelőtt rendelték ezt el ? Lehet kérni, hogy ledolgozzam a kieső munkaidőt és így ne kelljen kiírnom a két nap szabit?


soci

the big cat # 2003.08.10. 16:07

Igen, jogos, sőt itt valójában kedvezményt nyújt, mert elrendelhetné a szabadásg kivételét bármiféle kompenzáció nélkül. Án a szabadság kiadása előtt 1 hónappal teheti meg ezt. Tehát, ha mondjuk csak most héten jelenetette be, akkor sajnos ő bukta a két napot, az nem szabadság hanem munakvégzés alóli felmentés a munkáltató érdekkörében felmerült egyéb okból, és arra fizetés jár, rendes szabadságot nem vonhat le. A hétvégi kirándulás micsoda? Arra attól tartok nem kötelezhet.

soci # 2003.08.10. 08:25

Kérdésem a következő: munkahelyemen hétfő és keddi napra felújítást, festést szerveztek. Így ezen a két napon nem kell dolgoznunk. Munkáltatóm kikötötte, hogy akkor nem kell kivenni a két napot szabadnapként, ha a következő hétvégén (szombat-vasárnap) céges kiránduláson veszek részt. Amennyiben nem megyek el az összejövelre (és valójában nem tudok elmenni más elfoglaltság miatt), ki kell íratnom a két nap szabadságot. Kérdezem, jogos -e, hogy munkáltatóm ilyen feltételeket szab? Előre is köszönöm a segítséget.


soci