Korrepetálás, adózás, vállalkozás

StephGruen # 2014.10.05. 10:56

Üdvözletem,

érdeklődnék, hogy idegennyelv-oktatás végzése esetén az órákért kapott pénz után milyen adózási kötelezettségeim vannak, és mit kell tennem, mit kell bevallanom, hogy törvényesen járjak el? Egyetemista vagyok, jövedelemmel nem rendelkezem. Heti 4 órát adnék majd, egy-két felnőtt embernek, tehát magántanításról lenne szó. Ha kérdésem nem ide való, elnézést kérek, és kérem, irányítsanak át. Köszönöm a segítséget!

tiszavirág69 # 2012.07.05. 18:28

átvételit is adhatnának, blokkot, mint a piacon!

Dr.Attika # 2012.07.05. 18:10

A "hálapénz" eddig is adóköteles volt. Egyéb bevétel. Kötelezni kellene a hálapénz elfogadását engedélyező igazgatókat, hogy kötelezzék orvosaikat a bejelentésre, hogy mikor mennyit kaptak és hozzá kellene csapni a munkáltatói adóbevalláshoz.

A "hálapénz" eddig is adóköteles volt. Egyéb bevétel. Kötelezni kellene a hálapénz elfogadását engedélyező igazgatókat, hogy kötelezzék orvosaikat a bejelentésre, hogy mikor mennyit kaptak és hozzá kellene csapni a munkáltatói adóbevalláshoz.

Dr.Attika # 2012.07.05. 18:03

tiszavirág69 # 2012.07.05. 17:55

Dr.Attika!
Apropó!
Most, hogy szabad a hálapénz elfogadása, hogyan fogják adóztatni?

Dr.Attika # 2012.07.05. 17:49

Nyilas Misi vajon bevallotta a korrepetálásért kapott forintkáját? Az akkori Magyar Állam megadóztatta?
NEM.
A konzervatív állam , ahogy tankönyvekben szerepel széles középosztályra alapoz, amelyik eltartja magát, családját, adót fizet és még adakozik is a szegényeknek. Ez nyilván csak úgy vitelezhető ki, ha kevés adót szed. Most meg minden reggel arra ébredünk, hogy egy újabb adónem van kilátásban. Tranzakciós adó, telefon adó stb. A szüretelőket a NAV helikopterről figyeli és japán terepjárókkal "lecsapva" számon kérik a bejelentést, a járulék megfizetését. sőt a bográcsban főlő gulyást természetbeni juttatás miatti adófizetést is.

tiszavirág69 # 2012.07.05. 17:27

Metal Koala!
Nem tudom intéztél-é már valamit,
én ezt találtam:
keresőtevékenység: ha e törvény másként nem rendelkezik, minden olyan
munkavégzéssel járó tevékenység, amelyért ellenérték jár, kivéve a tiszteletdíj alapján végzett
tevékenységet, ha a havi tiszteletdíj mértéke a kötelező legkisebb munkabér 30 százalékát
nem haladja meg

Nem tudom ez vonatkozik-e a házi korrepetálásra?

tiszavirág69 # 2012.07.02. 04:54

Metal Koala!
Légyszíves megírni mit intéztél!
Kösz.

Metal Koala # 2012.07.01. 21:28

Kedves Hozzászólok!

Az előző két hozzászólásomban volt kacsacsőr tag, ezt nem bírta kiírni sajnos.

Lényeg, bemegyek a helyi APEH (vagy NAV) kirendeltségbe és megkérdezem, hogy szerintük, mi az ideális megoldás... Reménykedek, hogy nem akarnak a nehezebb útra terelni...

Köszönöm a segítségeteket!

Metal Koala # 2012.07.01. 21:23

Kedves hozzászólok!

"Ha jól tudom, most nem adómentes(a házimunkákkal együtt)"

Metal Koala # 2012.07.01. 21:20

Kedves hozzászólok!

"Ha jól tudom, most nem adómentes(a házimunkákkal együtt)"

Goodwitch # 2012.07.01. 19:32

nono! nem foglakozik senki vele egészen addig, míg az adózónak nem kell számot adnia arról, hogy honnan is volt elég pénze a megélhetésére, mondjuk egy vagyonosodási vizsgálat során.
akkor nagyon kellemetlen lehet a bejelentés hiánya...

Goodwitch

tiszavirág69 # 2012.07.01. 19:23

Metal Koala!

Ezt találtam:
http://www.gyakorikerdesek.hu/…evekenysegro

Mellesleg Viktorunk még hatalomra kerülésekor adómentessé tette az otthoni magántanítást, szóval emiatt nem kell aggódnod. Elméletileg a tanulónak kellene regisztrálnia téged havonta egy ezresért, és ő is a büntetendő, ha ezt nem teszi meg, de a gyakorlatban a kutya nem foglalkozik az egésszel.

Metal Koala # 2012.07.01. 11:44

Korrepetálás adómentes, de ha üzletszerűen végzem, azaz szeretném napi szinten végezni, be kell jelentkeznem, mint vállalkozó? Ha igen milyen kötelezettségeim vannak?

Informatikát szeretnék tanítani, mint web-programozó. Már tartottam korrepetálásokat, de most szeretnék nagyobb számban. Igény lenne rá, de nem ismerem a szabályokat. Az Interneten egymásnak ellentmondó információk vannak. Ha jól tudom, most nem adómentes(a házimunkákkal együtt), de nem tudom, hogy ennek van-e korlátja, határa?

Itt is néztem a jogi fórumon, de arról nem találtam, hogy adóügyi szempontból milyen korlátok vannak.

Nagyon fontos lenne, mert nagyon szeretek és szeretnék is tanítani, de emellett nyugodtan szeretnék aludni is.

A címért elnézést, de sajnos elég rövid lehet csak.

Előre is köszönöm a segítségét mindenkinek.

Korcz Attila

Ui:

Ha egy moderátor vagy admin olvassa, akkor jelzem, csak tényleg jóindulatból, hogy ajánlott kiírni a max. karakterszámot a cím korlátozásánál, mert így a felhasználó a hibaüzenetből értesül, hogy valamit rosszul csinált, de akkor sem tudja meg, hogy mennyi a megengedett karakterszám.