Külföldi Munka átverés áldozatai!

Marilla12 # 2020.10.30. 16:04

Angliai munkavállalás takarító cégnél
Szívás felsőfokon
Mit tehetnénk, lehet-e valamit tenni?

Jogi segítséget szeretnék kérni az angol munkajogot ismerő szakembertől.

Röviden a történet:

Sikeres interjú, Dél-Angliában, takarítói főállás, magyarokat foglalkoztató cégnél.
Megérkezésünket követően másnap, még a meló elkezdése előtt aláírtuk a kétnyelvű szerződést + a kolléga a céges autó használatára jogosító dokut.
Abból 1 pld. volt, ezért a tartalmát nem ismerem.
Az első munkanap, céges autó hiányában maga a főnök vitt el minket a házhoz, amit ki kellett takarítani, azt követően pedig vissza is vitt minket a szállásra.
Az újdonsült kollégámmal nem ismertük egymást, nem tudtuk, hogy ki és mit bír, első munkánál ez nem dráma.
A munkát tisztességgel (sok extrával) elvégeztük, mivel semmi tájékoztatást nem kaptunk arról, mit és hogyan, milyen tisztítószereket használva dolgozhatunk, lévén a tisztítószereket nem a cég biztosította, hanem a megrendelő háztartásában lévő tisztítószereket kellett használni.
Az én takarítási tapasztalatom átsegített minket a kezdeti nehézségeken és csupán 10 perc többletmunkával, de befejeztük a munkát.
Másik helyre nem kellett menni, így nem volt probléma az idő faktor. Kárt nem okoztunk. Azért megkaptuk a késedelemért a fejmosást.
Első melóként odatettünk magunkat és ezt a megrendelő, privátba honorálta is.

A munkaadó jött értünk s amint megérkeztünk a szállásra, azt közölte velünk, hogy az ügyfél éppen akkior SMS-ben tudatta a munkaadónkkal, hogy nem szeretné, ha legközelebb is mi mennénk oda takarítani, mert számára nem voltunk szimpatikusak, különösen a munkatársam, aki oversize.
Ez volt az indok, hiába dolgoztunk szépen az ügyfél megelégedésére.
Nem hittem el, mert a megrendelő viselkedése és a munkánk privát honorálása épp ennek az ellenkezőjére engedett következtetni.
Kértem, mutassa meg az SMS-t, de nem volt hajlandó rá.

A hét minden napjára be voltunk táblázva, de azt mondta a munkaadó, hogy így nem meri megkockáztatni azt, hogy a többi helyre elmenjünk, mert valószínűleg mindenhol ugyanez lenne a probléma és ő nem akarja, hogy miattunk lemondják az ügyfelek a megbízásokat.
Keressünk másik állást vagy menjünk haza, még néhány napot maradhatunk.
Nem nagyon fogtuk fel először, hogy ki vagyunk rúgva.

Szegény kollégám a két nap alatt, annyi ócsárlást kapott a termete miatt ettől a munkaadónktól, hogy már az én gyomromat is megfeküdte.
Rettenetesen megalázó volt, ahogyan beszélt vele, nagyon szégyelltem magam a főnököm helyett is.
Azt gondolom, hogy neki nem jöttünk be és kitalált ezt-azt és gerinc hiányában rákente a megrendelőre.
Valamint további problémát jelentett az, hogy a sofőrnek is alkalmazott kollégának a magyar jogsija folyamatban volt, angol meg nem is volt, hiszen sosem vezetett jobb oldali kormányos autót, így azt a közlekedési szabályrendszert sem ismerte. Ettől függetlenül simán beültetett volna egy olyan autóba, minden felkészítés, gyakorlás nélkül, ahol nem volt felkészítve a sofőr kolléga.
Ezt kifogásoltam. Nyilván nem szállok fel egy olyan repülőre, ahol nincs kiképezve a pilóta.
Nem tetszett neki.

Amíg a kollégámmal csak telefonon beszéltek, ez a "hiányossága" nem okozott fejtőrést a munkaadónak, "mindent megoldunk, semmi probléma nem lesz"... amióta meglátta a termetét, csak fikázta, sértegette - pedig ő vette fel a munkára - így azt gondolom, inkább az volt a probléma, hogy a kollégát az oversize miatt erre a típusú munkára nem találta alkalmasnak. Akkor azt kellett volna mondania, tisztességesebb lett volna: sorry nem erre számítottam, így nem vállalom az alkalmazásodat, időre kell dolgozni, sokat kell hajolni, gyorsnak kell lenni...tévedtem, fizetem a következő munkahelyedre az utat, vagy a visszautat. A megbízóit fejőstehénnek, az alkalmazottait szükséges rosszként kezeli, de ez ilyen selyemhernyó típusú ember, akit ha megpróbálnánk eltaposni, kirúgná magát.
Hozzáteszem az utolsó megtakarításainkon utaztunk ki, erről ő tudott is. Szépen fuvolázott a telefonba.
Szórakozik az alkalmazottai megélhetésével. Magyar magyarnak farkasa egy olyan helyen, ahol igazán kiszolgáltatott az ember.

Ez a munkáltató mindkettőnknek komoly anyagi problémákat okozott.
Két nap eltéréssel a kollégámat belezavarta egy újabb költségbe, ami nem volt tervezett, nem egyeztetett vele a várható költségekről, jóval drágábban tudott hazautazni, mint amennyi pénzzel rendelkezett. De mégis haza kellett jutnia valahogy. Nem hogy nem fizette a visszautat, hanem elegánsan közölte: old meg!
Sokat nem lehetett vacakolni, mert a csomagolás közepette azt vettük észre, hogy megérkezett az újabb páros, akiket 20 percig a jó kis angliai áztató esőben várakoztatott.
Ekkor aztán végképp leesett, hogy még a szobánkba sem maradhatunk, mert itt a váltás. A még néhány napig maradhattok, az ő olvasatában nem tudtuk, hogy mit jelent.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ezért őt senki nem vonhatja felelősségre? Büntetlenül megtehet bármit? A magyar kivágja az utcára a saját nációját?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A fenti történettel kapcsolatos kérdéseim:

• megteheti-e a külföldi munkáltató büntetlenül, csakúgy kivághat minket, csak mert nem voltunk szimpatikusak és miattunk nem meri kockáztatni a megbízásokat, miközben a munkánkra nem volt panasz?
  • jogszerűen jár-e el a külföldi munkaadó akkor, amikor az egyik munkából a másikba eljutást nem fizeti ki, még készenléti díjjal számolva sem,holott munkaidőben vagyunk (nem herevere van meg tv nézés). Az utazás is a munkaidő része, amikor egyik helyről a másikra kell eljutni.
  • jogszerűen jár-e el a munkaadó, amikor bármennyi órás takarításnál megfelezi az órabérünket? Pld. mindketten 6 órát vagyunk egy házban takarítva, de fejenként csak 3 órát fizet ki, mert hogy a megrendelő 6 óra takarítást rendelt?
  • jogszerűen jár-e el a munkaadó, amikor kizárólag magyar jogosítvánnyal (vagy esetünkben anélkül) vagy angol jogosítvány nélkül kényszeríti bele a munkavállalót - munkaköri kötelességénél fogva - a sofőrködési munkába?

(Tudtommal, ha igazoltatás van, minden felelősséget a munkavállaló visz, pedig céges autóban ül, a munkájának a része.
A munkáltató tud róla, mégis a munkavállaló húzza a rövidebbet.
Tudatosan nem hiszem, hogy ilyet bevállal valaki csak, ha meg van vezetve.

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.30. 16:51

Ezt itthon is átélhetted volna. Sok költséget megtakarítottál volna.