Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2024.04.06. 17:35

Kozak Szilvia,

Ha úgy érzed, hogy sérelem vagy hátrány ér a munkáltatód részéről, akkor a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályhoz fordulhatsz, hogy tartson vizsgálatot a munkáltatódnál. Ha jogszabályt sért, akkor majd orvosolják azt.

Bár ezzel a lépéssel valszeg azt a problémádat is megoldod, hogy igazából menni szeretnél innen...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 08:29

Kedves Szilvia! Tudom, nem jogász, de annyit a laikusnak is illik tudnia (v.ö.: állampolgári alapismeretek), hogy az államtitkár levele nem jogszabály.

Kozak Szilvia # 2024.04.06. 08:27

Ez alapján tehát a szakdolgozó munkabére el kell hogy érje a bruttó 410.000 ft és a 684.000 ft számtani közepét, ami : 547.000 ft. -Szerintem benne van, hogy ennyit kellene minimum fizetnie ! A gyengébb matekosok kedvéért ki is számolták! Na igen most márciusban emeltebb bértámogatást kaptak az orvosok, hogy azt munkabérre költsék. A kérdésem, ha én nem tapasztalok az áprilisi béremben egy huncut forint emelést sem, az akkor nem sért semmilyen jogszabályt ?Őket nincs egy szerv ami ellenőrzi, hogy mit mire költ amit az államtól kap ? Tulajdonképpen a főnök jóindulatától függ hogy az ember kap-e béremelést vagy sem ? Milyen rendeletet, törvényt és jogszabályt ír fölül az orvosok öntörvénye ?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.06. 07:45

A hivatkozott rendelet mely pontja helyezi a vállalkozó háziorvos alkalmazottjait az Eü. szolgálati törvény hatálya alá?

(Egyik se. Furcsa is lenne, ha egy rendelet törvényt írna felül. A rendeletben természetesen szó sincs arról, hogy mennyi legyen az asszisztens bére; csak arról van szó, hogy az államtól kapott bértámogatást az orvosnak bérre kell költenie. Illetve van egy eléggé bonyolult feltétel, amely szerint a támogatástól elesik, ha az a bér nem éri el azt a bizonyos 547K-t. De ismétlem: az, hogy mennyi legyen az alkalmazott bére, nincs benne.)

Kozak Szilvia # 2024.04.05. 18:44

A lényeg az államtitkár úr leveléből

" A szakdolgozóknak fizetendő minimális bruttó munkabér 2024 márc. 1-jétől módosul, az új szabályok alapján a szolgáltató köteles az Eszjtv. 1/A. melléklete III. alap fizetési osztálya sávhatárainak számtani középértékét elérő összegű havi bruttó munkabért megadni a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakdolgozónak. Ez alapján tehát a szakdolgozó munkabére el kell hogy érje a bruttó 410.000 ft és a 684.000 ft számtani közepét, ami : 547.000 ft. " Ez lennék én mint szakdolgozó ! A fizetésem bruttója jóval a most megállapított összeg alatt van !
A főnököm azt mondta nekem azért nem jár az emelés mert a fent említett intervallumban vagyok. Megjegyzem ez igaz, a legalsó határát súrolom. De itt számol egy számtani közepet, és azt teszi kötelezővé ! Ez a jogszabály teljes félremagyarázása, és szerintem szándékosan. Nekem csak egy vágyam van, minél hamarabb otthagyni az egészet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kozak Szilvia # 2024.04.05. 18:32

"2023 dec. 29.-én került kihirdetésre az egészségügyi szakdolgozók és egészségügyben dolgozók valamint az alapellátásban foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók 2024.évi bérfejlesztéséhez kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 663/2023. (XII.29. ) Korm. rendelet, amely irányadó rendelkezéseket tartalmaz a nem az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020.évi C. törvény ( a továbbiakban : Eszjtv.) hatálya alá tartozó szakdolgozók bérezése vonatkozásában.
A jelzett rendelet értelmében a területi ellátási kötelezettséggel, vállalkozási formában működő háziorvos, házi gyermekorvos, illetve fogorvosi szolgálatok esetében két ponton módosul az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3. ) Korm. rendelet

  • a minimális bruttó munkabér meghat
  • a praxistámogatás összegének emelésében"--
    • idézet Dr. Takács Péter a tájékoztatás a szakdolgozók béremeléséről c. körlevélből
drbjozsef # 2024.04.05. 12:59

(megmondom őszintén, azt nem tudom, melyik az a bizonyos rendelet, ami a béremelést előírja - így akár vonatkozhat is a kérdezőre. De valamiért feltételezem, hogy ez a bizonyos béremelési kötelezettség leginkább az eü.szolg. hatálya alá tartozókra vonatkozik. De ezt derítse ki magának a kérdező.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 12:34

Sem a vállalkozó háziorvos, sem az alkalmazottja nem tartozik az Eü. szolgálati törvény hatálya alá.

drbjozsef # 2024.04.05. 12:04

Kozak Szilvia,

Én a helyedben egészen bizonyosra, legalább 108.7% biztosra kiderítném azt, hogy valóban jár-e nekem a törvény szerinti béremelés. Tisztázd a főnököddel, indokolja meg, neked miért nem jár, lehetőleg paragrafussal, hogy rád ez a törvény - vagy az adott passzusa - szerinte miért nem vonatkozik.
Közben tájékozódhatsz másol is, munkajogásznál, érdekvédelmi egyesületnél, szakszervezetnél.

Ha egészen bizonyos, hogy vonatkozik rád a béremelési kötelezettség, és ezt a munkáltatód még egy írásbeli felszólításra sem hajlandó teljesíteni, akkor szerintem igen, az Mt. szerinti megfogalmazás alapján, jogszerűen mondhatsz fel azonnali hatállyal :

Mt. 78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi

A fizetést megállapító törvény alkalmazása szerintem lényeges kötelezettség, ha ezt felszólításra sem korrigálja, akkor jogszerű lehet az azonnalid.

(Ha az Mt. hatálya alatt dolgozol, akkor azért (bár ez esetben nem lennék biztos benne, hogy rád vonatkozik a béremelési kötelezettség), ha a 2020. évi C. törvény, az eü szolg jogviszony hatálya alatt vagy foglalkoztatva, akkor pedig a 12.§(1) miatt mondhatsz fel azonnalival, mert az az Mt.-t hivatkozza meg.)

De csakis akkor, ha egészen biztosan vonatkozik rád a béremelési szabály.

Kozak Szilvia # 2024.04.05. 11:50

Tisztelt Fórum !

Azonnali hatályú felmondáson gondolkodom. Egy vállalkozó háziorvos mellett vagyok asszisztens már 10 éve. Most ebben a hónapban lett volna esedékes az eü-ben az újabb szakdolgozói béremelés. kaptunk is tájékoztatást ezzel kapcsolatban az államtitkár úrtól. Ebben a körlevélben le van írva mennyinek kellene lennie a minimum bérnek, több lehet, de kevesebb nem. Rákérdeztem a főnökömnél, számíthatok-e béremelésre. A válasz az volt, rám ez nem vonatkozik és ennyi.Mondanom sem kell hogy az én bérem fényévekkel van lemaradva, attól az összegtől, amit meg kellene kapnom jogszabály szerint. A kérdés felmondhatok-e azonnali hatállyal arra hivatkozva hogy a főnököm megszegi a jogszabályt a munkabéremre vonatkozóan ?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.04. 05:28

Tényleg nekem kell jelentkeznem a főnökömnél, hogy adjon munkát ha épp van egy kis szabadidőm ?

  1. A beosztás szerinti munkaidődben nincs szabadidőd.
  2. Amire a munkáltató utasít, azt be kell tartani. (Megjegyzem, hogy ha a munkavégzésnek akadálya van, azt külön utasítás nélkül is jelenteni kell a közvetlen felettesnek.
  3. Hogy a lógás megfelelő indok-e egy azonnali hatályú felmondásra, azt a gyakorisága, az időtartama, a menthetősége, szóval az eset összes körülménye határozza meg. De ha jól dokumentálják, akkor egy "rendes" felmondáshoz biztosan elég. (V.ö.: nem megfelelő minőségű munkavégzés.)
Szomorú örökös # 2024.04.04. 04:36

Mardel

Tegnapelőtt behívott a főnököm, hogy a szőnyeg szélére állítson......Azt mondta, hogy ő nem kívánja és nem várja el, hogy esőben dolgozzak, de ha ilyen eset van, akkor jelentkezzek nála hogy adjon nekem valami benti munkát, mert nem tűri a lébecoló embereket......Nekem furcsa, hogy nekem kell jelentkezni a munkáért a főnökömnél, ez most egy új főnök, és a réginél úgy volt, hogy ha akart valamit akkor felhívott....A mai nap volt kint az ő főnöke a központból, állománygyűlést tartott, és kijelentette, hogy mindenki kap fizetésemelést, csak egy valaki nem, és rámnézett.. kijelentette, hogy "aki nem tud elszámolni a munkaidejével, lébecol, azt azonnali hatállyal ki is rúghatják" nekem ez kicsit durván hangzik, annak fényében is, hogy 16 éve dolgozom a cégnél, soha nem volt a munkámmal probléma, csak most, hogy ez az új vezetés van. Mit tudok tenni?? tényleg kirúghatnak ilyenért?

16 éve dolgozol a cégnél és úgy gondolod, hogy mindig minden úgy lesz, ahogy eddig is volt?
Tévedés! Új főnök, új szabályok. Ha maradni akarsz, kénytelen leszel elfogadni.

Mardel # 2024.04.04. 04:14

Sziasztok!
Parkápolóként dolgozom jelenleg munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásban. Tegnapelőtt behívott a főnököm, hogy a szőnyeg szélére állítson. Kérdezte, hogy mit csináltam aznap. Elmondtam, de hozzátettem, hogy volt a munkaidőnek olyan része amikor bevonultam a pihenőmbe, mert esett az eső, és olyankor nem igazán jó falevelet gereblyézni. Azt mondta, hogy ő nem kívánja és nem várja el, hogy esőben dolgozzak, de ha ilyen eset van, akkor jelentkezzek nála hogy adjon nekem valami benti munkát, mert nem tűri a lébecoló embereket. Nekem furcsa, hogy nekem kell jelentkezni a munkáért a főnökömnél, ez most egy új főnök, és a réginél úgy volt, hogy ha akart valamit akkor felhívott, de ő nem is tudja a számom, az asszisztensén keresztül üzen. A mai nap volt kint az ő főnöke a központból, állománygyűlést tartott, és kijelentette, hogy mindenki kap fizetésemelést, csak egy valaki nem, és rámnézett.. kijelentette, hogy "aki nem tud elszámolni a munkaidejével, lébecol, azt azonnali hatállyal ki is rúghatják" nekem ez kicsit durván hangzik, annak fényében is, hogy 16 éve dolgozom a cégnél, soha nem volt a munkámmal probléma, csak most, hogy ez az új vezetés van. Mit tudok tenni ?? tényleg kirúghatnak ilyenért ? Tényleg nekem kell jelentkeznem a főnökömnél, hogy adjon munkát ha épp van egy kis szabadidőm ? Köszönöm előre is a válaszaitokat!

drbjozsef # 2024.03.28. 06:28

Nyilván a kockázat benne van :), de még ettől függetlenül is, alapból jó alaposan szemmel lennél tartva eleve, hogy a legkisebb hiba vagy lazaság megalapozhassa a kártérítési felelősségedet...

bigdady # 2024.03.27. 20:27

Kbs: köszi.

Drbjozsef: meg lehet próbálni aztán nehogy onnan kerüljön valami a babgulyásodba ;)

drbjozsef # 2024.03.27. 11:19

Ha benne a munkakörimben jöhet el leszek :)

Miért kellene benne lennie? Én a klotyót súroltatnám veled egész nap, miközben falom a babgulyást...

Mt.53.§

A 30 nap felmondási idő kényelmesen fér el a 44 napban.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.27. 10:46

A felmondás még nem szünteti meg a munkaviszonyt, azzal csak elindul a felmondási idő. Ha a felek még a munkaviszony megszűnése - azaz a felmondási idő letelte - előtt másképp egyeznek meg, akkor a felmondás hatálytalanná válik.

bigdady # 2024.03.27. 09:53

Kbs: de be kéne adni a felmondási igényem hivatalosan hogy elinduljanak a napok.
Utána is lehet közös jogilag? Ezert is kérdeztem mi van olyankor ha el akar tekinteni a felmondás beadása után. Koszi

bigdady # 2024.03.27. 09:51

Ha benne a munkakörimben jöhet el leszek :)
De akkor azt mondod oda raknak egy kozost elèm hogy eltekintünk a felmondásitól pl x dátumtól?
Ha nem írom alá nem tud mit csinálni jól gondolom azon kívül azt mondja melózzak? Kösz

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.27. 09:50

Megegyezni szinte bármiben meg lehet. De akkor az nem felmondás.

drbjozsef # 2024.03.27. 08:10

bigdady,

Majd meglátod.
Ha nem retardáltabb a munkáltatód, biztos nem rúg ki. Én biztos nem tartanálak állományban, ha nem akarsz dolgozni. Ha ez nem tetszik, gyere csak be, találunk neked fasza munkát erre a pár napra...

bigdady # 2024.03.26. 23:20

A munkavállaló mond fel vagyis én. Biztos hogy nem akarjàk hogy ledolgozzam a felmondási időt mert a konkurenciához megyek, ezért kérdezem. Akkor nem vagyok eltévedve mert ha azt akarjàk közössel hogy ne töltsem le azt kérem tartsanak állományban felmondási idő végéig vagy bejárok nem gond vagy rúgjanak ki és akkor végkielégítés.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.26. 20:41

El vagy tévedve rendesen.
Ha a munkáltató mond fel, a felmondási idő annyi, amennyi, nincs "x nap évek függvényében". A felmondási időtől egyoldalúan "eltekinteni" sem egészben, sem részben nem lehet. De ha a munkáltató akarja, akkor a munkavállaló végigdolgozza. A felmondási időtől egyoldalúan "eltekinteni" nem lehet.

drbjozsef # 2024.03.26. 20:39

bigdady,

Ha valaki felmond az ugye másnaptól lép hatályba és onnan ketyeg a 30 + x nap évek függvényében.
Valaki? Úgy érted, a munkavállaló? Akkor nagyon nem.
Mt. 68.§-70.§
Munkavállalói felmondás esetén 30 nap, nem hosszabbodik, és nincs felmentés egy napra sem.
Persze, a munkáltató felmentheti alóla, de az akkor már nem munkavállalói felmonás, hanem munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel. És akkor már bármit is lehet.

Ha a munkáltató el akar tekinteni a felmondási egy részétől akkor állományban köteles tartani (járulék stb) ezen időszakra?
Vagy nem menti fel, vagy ha felmenti, úgy egyeznek meg, ahogy akarnak.
Ha én lennék a munkáltató, és a munkavállaló nem szeretné ledolgozni a felmondási idejét, akkor nem fizetnék neki mindenféle járulékot, kibasznám rögvest. Legalábbis ez lenne az ajánlatom, ha nem tetszik, tessék befáradni dolgozni.
De hátha te fel tudsz valamit ajánlani, ami tetszik neki.

bigdady # 2024.03.26. 20:24

Sziasztok
Ha valaki felmond az ugye másnaptól lép hatályba és onnan ketyeg a 30 + x nap évek függvényében.
Ha a munkáltató el akar tekinteni a felmondási egy részétől akkor állományban köteles tartani (járulék stb) ezen időszakra? Kéne egy kis szünet a két munkahely között de ne szakadjon meg a munkaviszony :) Köszönöm