Munkajogi kérdések.

Majordomus # 2024.11.08. 19:06

Na most akkor az egészségház fizet (ezt írtad)téged vagy a kft?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.08. 16:23

(Arra még a munkáltatód se kötelezhet, hogy más munkáltatónak végezz munkát. Még ideiglenesen sem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.08. 16:22

Ha a kft. a munkáltatód, akkor a kft. ügyvezető adhat utasítást neked, senki más. Magától értetődően a munkaidő beosztást és a konkrét munkafeladatokat is ő határozza meg. Másik munkáltatónak - ha te is úgy akarod - másik munkaszerződéssel (vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében) dolgozhatsz.

(Nem tudom, mi az, hogy "ápolási igazgató" és "egészségház", ezek nem jogi fogalmak.)

Kozak Szilvia # 2024.11.08. 16:15

Tisztelt Jogi Fórum ! 2013 óta egy vállalkozó háziorvos mellett vagyok asszisztens, mint Kft működünk. Köztem és a munkáltatóm tehát a KFt között 2013-ban létrejött egy munkaszerződés. A munkaadó orvosom az önkormányzattal áll szerződésben és az egészségház amiben dolgozunk bérel a működéshez helyiséget, és fizeti a havi rezsit és engem. Ebben a rendelőben , váltott műszakkal megoldva dolgozik egy másik orvos is, aki az egészségháztól kapott asszisztenciát. A mostani ápolási igazgató arra akar kényszeríteni, hogy amennyiben a kolléganő beteg lesz akkor nekem kell őt helyettesítenem, de ezért nem kapok bért, mivel én is az egészségház alkalmazottja vagyok a doktornőn keresztül. Nekem semmilyen munkaszerződésem nincs az egészségházzal és a másik orvossal sem, és a havi fizetésemet is a Kft-től kapom már évek óta. Ilyenkor mi van ? Szerintem jogtalanul akarnak munkára kötelezni !

drbjozsef # 2024.11.07. 08:33

Ó, tényleg. És akkor a végkielégítésnek is van (lenne) értelme. Valóban.

s3v3n9st : ha az a kérdés, az, amit leírtál, az önmagában kevés egy munkavállalói azonnali felmondáshoz. Pont ugyanazért, amiért a munkáltatóé is az lenne.

Adjál te is megrovást a főnöködnek. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.07. 07:08

Még az is lehet, hogy ő akar azonnali hatállyal felmondani, mert megsértődött.

drbjozsef # 2024.11.07. 05:38

s3v3n9st,

Ha az a kérdés :

A Munka Törvénykönyve nem ismeri a "fegyelmi megrovás" fogalmát, magát a "fegyelmit" se, "figyelmeztetés"-t se, és semmi ilyesmit sem.
Jogi szempontból irreleváns MAGA a fegyelmi, a kérdés az, hogy amiért azt a cég adta, az valós, vagy sem.
Ha szerinted nem, és ezt a bíróságon is bebizonyítod, akkor az azonnali felmondás (amely, írásoddal ellentétben, bár gondolom csak elírtad, pont hogy NEM jár végkielégítéssel) jogszerűtlen lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.06. 20:54

Nem is zavaros. Á, kicsit se.

s3v3n9st # 2024.11.06. 17:48

Tisztelt Fórumozók!

Alapja lehet a rendkívüli felmondásnak ami végkielégítéssel jár, ha a dolgozó jogtalanul kap fegyelmi megrovást? Az eset után kivizsgálás indult, ami jegyzőkönyvezve is lett, és amiből egyértelműen kiderül, hogy a munkavállaló nem követte el az ellene felhozott vádakat, ennek ellenére fegyelmi megrovást kap.

Előre is köszönöm a segítséget!

IC 984 # 2024.11.03. 16:25

drbjozsef,
Köszönöm szépen a segítséget!

Sajnos a cég csak annyit mondott hogy nagyon sajnálják és ők nem tudták hogy sérvem lett kint munka közben és erről csak tőlem értesültek miután már kiállították a felmondást. Szóval a területi vezető aki nekik dolgozik az valojában azért rugatott ki mert el "mertem " kérni a baleseti jegyzőkönyvet mert 4 hétig nem voltak képesek megcsinálni.

drbjozsef # 2024.11.03. 11:14

IC 984,

Ha próbaidős voltál, akkor valóban indoklás nélkül szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt (ahogy a munkavállaló is amúgy).
Ez esetben ez jogszerű lehet.

A munkahelyi baleseteddel kapcsolatban pedig, ha a céggel nem vergődsz zöldágra, a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályánál tehetsz bejelentést.

IC 984 # 2024.11.03. 09:33

Tisztelt Jógi szakértők!
Dolgoztam egy magyar cégnél kiküldetésben külföldön ahol a területen a vezetők szintén a magyar cég emberei vannak és a szerződésben közepesen nehéz fizikai munka van ott meg építőipari nehéz fizikai munka várt ami miatt hasfali sérvem lett. Azonnal jeleztem is a felettesemnek elmentünk orvoshoz ahol sérvre gyanakodott. Haza jöttem Magyarországra és itt is az orvos megállapította hogy sérv . A cég baleseti jegyzőkönyvet normálisat nem adott csak egy papírt amiben le van írva mi történt és én meg a munkavédelmis aláirta de pecsét nincs mert ott kint állítólag nem volt náluk . Most az a baj hogy emiatt hogy én kértem a baleseti jegyzőkönyvet a területi vezető kirugatott és ahogy haza jöttem külföldröl másnap már meg is kaptam az emailt hogy megszüntették a munkaviszonyt. Kérdeztem hogy ez mégis mi , és azzal jöttek hogy próbaidő alatt nem kell megindokolni. Most maradtam munkanélkül , bevétel nélkül és egy sérvvel . Hova tudok fordulni segítségért?
Előre is köszönöm a segítséget!

1ügyfél # 2024.10.26. 18:59

Elég szomorú, azért köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.26. 18:46

van-e valamilyen jogi lehetőség, hogy a tanúskodás megtörténjen anonim vagy valamilyen más módon?
Nincs.

Szomorú örökös # 2024.10.26. 18:05

1ügyfél

Munkaügyi per van folyamatban, ahol állításaim alátámasztásához tanúkat kellene bejelentenem. Akik szóba-jöhetnek, Ők most is a cég dolgozói.....ha elmondanák az igazat, retorzió következne velük szemben, amit nem szeretnék semmiképpen. Huszonkettes csapdája.

Sajnos másként nem fogod tudni igazolni az állításaidat, mint a tanúk beidézésével, de az visszafelé is elsülhet.

1ügyfél # 2024.10.26. 17:26

Tisztelt Hozzáértők!

Munkaügyi per van folyamatban, ahol állításaim alátámasztásához tanúkat kellene bejelentenem. Akik szóba-jöhetnek, Ők most is a cég dolgozói. A cégvezető enyhén szólva sem nézné jó szemmel, ha elmondanák az igazat, retorzió következne velük szemben, amit nem szeretnék semmiképpen. Huszonkettes csapdája.
Kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőség, hogy a tanúskodás megtörténjen anonim vagy valamilyen más módon?

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat

ildesz36 # 2024.08.23. 15:54

Tisztelt Fórumozók!

Egy munkaviszony megszüntetésének a megkérdőjelezhetősége miatt írok most Önöknek. Sajnos nem találok pontos információt arról, hogy a 3 hónapos próbaidőt hogyan számolják törvényileg - több helyen is láttam eltérő válaszokat, hiszen valaki azt írja, hogy a május 13-án kötött és aláírt szerződés próbaideje (a munkavégzés és a munkaviszony is ezen a napon kezdődött) augusztus 13-án jár le, valaki szerint augusztus 12-én.
A szituáció ami miatt fontos lenne a válaszuk: a munkáltatóm, augusztus 13-án, a szabadnapomon, állítólagosan a próbaidőm utolsó napján behívott rendkívüli munkavégzés gyanánt. Én persze úgy voltam vele, hogy segítek, mit sem sejtve arról, hogy amint belépek az ajtón csak elém tolják a felmondásomat, így szeretném kideríteni, hogy mennyire volt jogos ez az aljas húzásuk.

Válaszaikat előre is köszönöm!

eulimen # 2024.08.18. 12:19

@István43
Ha a munkáddal nincs kifogás, persze hogy a közös megyegyezést erőltetik, mert akkor nekik elég nehéz lenne elküldeniük. Nézd csak:

"49. § [Felmentés]
(1) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt a munkáltató felmentéssel megszüntetheti, ha

1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót foglalkoztatták,
  2. a fenntartó, – költségvetési intézmény munkáltató esetén – az Országgyűlés, a Kormány, vagy a köznevelésért felelős miniszter döntése alapján létszámcsökkentést kell végrehajtani,
  3. a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló munkáját nem végzi megfelelően, vagy egészségügyi okból munkaköri feladatai ellátására alkalmatlanná vált,
  4. a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló a pedagógus továbbképzésen önhibájából nem vett részt, vagy tanulmányait nem fejezte be sikeresen,
  5. a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló nyugdíjasnak minősül.

(2)[...]

1. A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű."

Az nem törvényes ok, hogy a helyedre találnának egy sokoldalúbb munkavállalót. Persze ha a közös megyegyezéssel jogilag te is akarod a munkaviszony megszüntetését, akkor ez a csere törvényessé válik.

Viszont a felmondási időmet nem igazán akarják megadni, szept 1-től küldenek el
Nem az lenne a felmentés kezdőnapja?
Onnantól még 60 napig él a munkaviszonyod.

A szerződésemben 2-8 hónap szerepel.
Igen, a törvénnyel összhangban.
A felmentési idő pedig a szolgálati idő függvénye.

A közös megegyezés már csak azért is rizikós, mert ha szeretnél egy másik, tankerületi fenntartású intézményben dolgozni, az aktádban ott lesz, hogy te is el akartál menni - miért vennének fel utána bárhová is?

Istvan43 # 2024.08.18. 10:42

Igen, a puétv. alapján foglalkoztatnak. Azt mondták a munkámmal nincs probléma. Hogy mit írnának a felmondásba nem tudom, mert nagyon a közös megegyezést erőltetik. A valós ok egyébként, hogy mást vennének fel helyettem akinek egyéb végzettsége is van, tehát más munkakörbe is bevethető. Viszont a felmondási időmet nem igazán akarják megadni, szept 1-től küldenek el, tehát ez max 2 hét, és az alapján amit te írsz 2 hónap jár. A szerződésemben 2-8 hónap szerepel.

eulimen # 2024.08.18. 10:17

mondjuk az még érdekes információ lehet, hogy mi is a felmentés pontos indoka.
Van arra esély, hogy ezt megtudd, vagy azt játsszák, hogy ez csak akkor fog kiderülni, ha a felmentést választod?

eulimen # 2024.08.18. 10:07

@Istvan43
Kezdjük a kályhától.
A Púétv. alapján foglalkoztatnak? https://njt.hu/…023-52-00-00
A felmentési idő nem csak a nyugdíj előtt állókra vonatkozik?
Vesd össze a törvény 10. alcímével, a munkaviszony megszüntetéséről. Nincs munkáltatói "rendes felmondás", mert a törvény nem ezt a kifejezést használja.
46.§ (2) bekezdés:
"(2) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony megszüntethető:
a) azonnali hatállyal a próbaidő alatt,
b) a felek közös megegyezésével,
c) áthelyezéssel az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatók között,
d) felmentéssel,
e) rendkívüli felmentéssel,
f) lemondással,
g) azonnali hatályú lemondással,
h) elbocsátás fegyelmi büntetéssel."

Csak próbaidőt, lemondási időt, illetve felmentési időt.
Hát ez a Púétv. már csak egy ilyen. Amikor a Mt. szerinti munkavállalói felmondásra gondolsz, akkor a Púétv.-ben lemondást kell érteni; amikor meg Mt. szerinti munkáltató felmondásra gondolsz, akkor meg Púétv. szerinti felmentést kell érteni. Nagyjából.
Úgyhogy inkább felejtsd el a Mt.-t.
Hát akkor mi a kérdés? Leírták a szerződésben, mennyi a felmentési idő! Ha nem írták volna le, akkor a törvény 52.§ (2) bekezdés alapján 60 nap lenne.

Ha mindenképp meg akarnak válni tőled, a felmentés körülményeihez képest kell megnézni, a közös megegyezés milyen feltételeket biztosít. Ha legfeljebb ugyanazt, miért mennél bele? Akkor válaszd a közös megegyezést, ha jobban jössz ki belőle.

Istvan43 # 2024.08.18. 08:17

A felmentési idő nem csak a nyugdíj előtt állókra vonatkozik? Jövő héten fogom megkapni a papírt róla, egyenlőre csak megkérdezték, hogy a rendes felmondást vagy a közös megegyezést választom. A régi munkahelyemen egyértelműen benne volt, hogy a felmondási idő 3 hónap, de a mostaniban ilyet nem említ. Csak próbaidőt, lemondási időt, illetve felmentési időt.

eulimen # 2024.08.17. 20:59

@Istvan43
Pùètv. 52. szakasz
"(1) A felmentési idő – ha törvény eltérően nem rendelkezik – legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ha a felmentés – az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve – a 49. § (1) bekezdés c) pontján alapul, a felmentési idő harminc nap."
most elküldtek a munkahelyemről, még nem írtam alá semmilyen papírt.
Mivel az "elküldès" a munkàltató egyoldalú íràsos jognyilatkozata, a közlèssel hatàlyosul. Akkor is, ha nem írod alá, csak àtveszed a postàn. Tehát hogyan is mondtak fel neked szóban?

Istvan43 # 2024.08.17. 17:12

Pedagógiai aszisztensként dolgozom 1 éve és most elküldtek a munkahelyemről, még nem írtam alá semmilyen papírt. Azt szeretném megtudni mennyi felmondási idő jár ebben az esetben? A szerződésemben azt találtam, hogy a próbaidő és lemondási idő egységesen 3 hónap (státusztörvény). Külön felmondási időt nem említ. A lemondási idő a munkáltatót is kötelezi a 3 hónapra vagy csak a munkavállalót?

eulimen # 2024.08.15. 09:07

@KBS
én sem. Azt viszont annál inkább, hogy rájött, "nem buli" a vasárnapra továbbra is ugyanúgy egy napot kiadni, mint pl. a keddre, és most elkezdett kompenzálni.
Vagy csak egyszerűen nem akarja, hogy a munkavállaló a pörgős napokon megpattanjon, akkor sem, ha időben szól.