Na most akkor az egészségház fizet (ezt írtad)téged vagy a kft?
Munkajogi kérdések.
(Arra még a munkáltatód se kötelezhet, hogy más munkáltatónak végezz munkát. Még ideiglenesen sem.)
Ha a kft. a munkáltatód, akkor a kft. ügyvezető adhat utasítást neked, senki más. Magától értetődően a munkaidő beosztást és a konkrét munkafeladatokat is ő határozza meg. Másik munkáltatónak - ha te is úgy akarod - másik munkaszerződéssel (vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében) dolgozhatsz.
(Nem tudom, mi az, hogy "ápolási igazgató" és "egészségház", ezek nem jogi fogalmak.)
Tisztelt Jogi Fórum ! 2013 óta egy vállalkozó háziorvos mellett vagyok asszisztens, mint Kft működünk. Köztem és a munkáltatóm tehát a KFt között 2013-ban létrejött egy munkaszerződés. A munkaadó orvosom az önkormányzattal áll szerződésben és az egészségház amiben dolgozunk bérel a működéshez helyiséget, és fizeti a havi rezsit és engem. Ebben a rendelőben , váltott műszakkal megoldva dolgozik egy másik orvos is, aki az egészségháztól kapott asszisztenciát. A mostani ápolási igazgató arra akar kényszeríteni, hogy amennyiben a kolléganő beteg lesz akkor nekem kell őt helyettesítenem, de ezért nem kapok bért, mivel én is az egészségház alkalmazottja vagyok a doktornőn keresztül. Nekem semmilyen munkaszerződésem nincs az egészségházzal és a másik orvossal sem, és a havi fizetésemet is a Kft-től kapom már évek óta. Ilyenkor mi van ? Szerintem jogtalanul akarnak munkára kötelezni !
Ó, tényleg. És akkor a végkielégítésnek is van (lenne) értelme. Valóban.
s3v3n9st : ha az a kérdés, az, amit leírtál, az önmagában kevés egy munkavállalói azonnali felmondáshoz. Pont ugyanazért, amiért a munkáltatóé is az lenne.
Adjál te is megrovást a főnöködnek. :)
Még az is lehet, hogy ő akar azonnali hatállyal felmondani, mert megsértődött.
s3v3n9st,
Ha az a kérdés :
A Munka Törvénykönyve nem ismeri a "fegyelmi megrovás" fogalmát, magát a "fegyelmit" se, "figyelmeztetés"-t se, és semmi ilyesmit sem.
Jogi szempontból irreleváns MAGA a fegyelmi, a kérdés az, hogy amiért azt a cég adta, az valós, vagy sem.
Ha szerinted nem, és ezt a bíróságon is bebizonyítod, akkor az azonnali felmondás (amely, írásoddal ellentétben, bár gondolom csak elírtad, pont hogy NEM jár végkielégítéssel) jogszerűtlen lesz.
Nem is zavaros. Á, kicsit se.
Tisztelt Fórumozók!
Alapja lehet a rendkívüli felmondásnak ami végkielégítéssel jár, ha a dolgozó jogtalanul kap fegyelmi megrovást? Az eset után kivizsgálás indult, ami jegyzőkönyvezve is lett, és amiből egyértelműen kiderül, hogy a munkavállaló nem követte el az ellene felhozott vádakat, ennek ellenére fegyelmi megrovást kap.
Előre is köszönöm a segítséget!
drbjozsef,
Köszönöm szépen a segítséget!
Sajnos a cég csak annyit mondott hogy nagyon sajnálják és ők nem tudták hogy sérvem lett kint munka közben és erről csak tőlem értesültek miután már kiállították a felmondást. Szóval a területi vezető aki nekik dolgozik az valojában azért rugatott ki mert el "mertem " kérni a baleseti jegyzőkönyvet mert 4 hétig nem voltak képesek megcsinálni.
IC 984,
Ha próbaidős voltál, akkor valóban indoklás nélkül szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt (ahogy a munkavállaló is amúgy).
Ez esetben ez jogszerű lehet.
A munkahelyi baleseteddel kapcsolatban pedig, ha a céggel nem vergődsz zöldágra, a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályánál tehetsz bejelentést.
Tisztelt Jógi szakértők!
Dolgoztam egy magyar cégnél kiküldetésben külföldön ahol a területen a vezetők szintén a magyar cég emberei vannak és a szerződésben közepesen nehéz fizikai munka van ott meg építőipari nehéz fizikai munka várt ami miatt hasfali sérvem lett. Azonnal jeleztem is a felettesemnek elmentünk orvoshoz ahol sérvre gyanakodott. Haza jöttem Magyarországra és itt is az orvos megállapította hogy sérv . A cég baleseti jegyzőkönyvet normálisat nem adott csak egy papírt amiben le van írva mi történt és én meg a munkavédelmis aláirta de pecsét nincs mert ott kint állítólag nem volt náluk . Most az a baj hogy emiatt hogy én kértem a baleseti jegyzőkönyvet a területi vezető kirugatott és ahogy haza jöttem külföldröl másnap már meg is kaptam az emailt hogy megszüntették a munkaviszonyt. Kérdeztem hogy ez mégis mi , és azzal jöttek hogy próbaidő alatt nem kell megindokolni. Most maradtam munkanélkül , bevétel nélkül és egy sérvvel . Hova tudok fordulni segítségért?
Előre is köszönöm a segítséget!
Elég szomorú, azért köszönöm.
„van-e valamilyen jogi lehetőség, hogy a tanúskodás megtörténjen anonim vagy valamilyen más módon?”
Nincs.
1ügyfél
„Munkaügyi per van folyamatban, ahol állításaim alátámasztásához tanúkat kellene bejelentenem. Akik szóba-jöhetnek, Ők most is a cég dolgozói.....ha elmondanák az igazat, retorzió következne velük szemben, amit nem szeretnék semmiképpen. Huszonkettes csapdája.”
Sajnos másként nem fogod tudni igazolni az állításaidat, mint a tanúk beidézésével, de az visszafelé is elsülhet.
Tisztelt Hozzáértők!
Munkaügyi per van folyamatban, ahol állításaim alátámasztásához tanúkat kellene bejelentenem. Akik szóba-jöhetnek, Ők most is a cég dolgozói. A cégvezető enyhén szólva sem nézné jó szemmel, ha elmondanák az igazat, retorzió következne velük szemben, amit nem szeretnék semmiképpen. Huszonkettes csapdája.
Kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőség, hogy a tanúskodás megtörténjen anonim vagy valamilyen más módon?
Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat
Tisztelt Fórumozók!
Egy munkaviszony megszüntetésének a megkérdőjelezhetősége miatt írok most Önöknek. Sajnos nem találok pontos információt arról, hogy a 3 hónapos próbaidőt hogyan számolják törvényileg - több helyen is láttam eltérő válaszokat, hiszen valaki azt írja, hogy a május 13-án kötött és aláírt szerződés próbaideje (a munkavégzés és a munkaviszony is ezen a napon kezdődött) augusztus 13-án jár le, valaki szerint augusztus 12-én.
A szituáció ami miatt fontos lenne a válaszuk: a munkáltatóm, augusztus 13-án, a szabadnapomon, állítólagosan a próbaidőm utolsó napján behívott rendkívüli munkavégzés gyanánt. Én persze úgy voltam vele, hogy segítek, mit sem sejtve arról, hogy amint belépek az ajtón csak elém tolják a felmondásomat, így szeretném kideríteni, hogy mennyire volt jogos ez az aljas húzásuk.
Válaszaikat előre is köszönöm!
@István43
Ha a munkáddal nincs kifogás, persze hogy a közös megyegyezést erőltetik, mert akkor nekik elég nehéz lenne elküldeniük. Nézd csak:
"49. § [Felmentés]
(1) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt a munkáltató felmentéssel megszüntetheti, ha
- megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót foglalkoztatták,
- a fenntartó, – költségvetési intézmény munkáltató esetén – az Országgyűlés, a Kormány, vagy a köznevelésért felelős miniszter döntése alapján létszámcsökkentést kell végrehajtani,
- a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló munkáját nem végzi megfelelően, vagy egészségügyi okból munkaköri feladatai ellátására alkalmatlanná vált,
- a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló a pedagógus továbbképzésen önhibájából nem vett részt, vagy tanulmányait nem fejezte be sikeresen,
- a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló nyugdíjasnak minősül.
(2)[...]
- A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű."
Az nem törvényes ok, hogy a helyedre találnának egy sokoldalúbb munkavállalót. Persze ha a közös megyegyezéssel jogilag te is akarod a munkaviszony megszüntetését, akkor ez a csere törvényessé válik.
„Viszont a felmondási időmet nem igazán akarják megadni, szept 1-től küldenek el”
Nem az lenne a felmentés kezdőnapja?
Onnantól még 60 napig él a munkaviszonyod.
„A szerződésemben 2-8 hónap szerepel.”
Igen, a törvénnyel összhangban.
A felmentési idő pedig a szolgálati idő függvénye.
A közös megegyezés már csak azért is rizikós, mert ha szeretnél egy másik, tankerületi fenntartású intézményben dolgozni, az aktádban ott lesz, hogy te is el akartál menni - miért vennének fel utána bárhová is?
Igen, a puétv. alapján foglalkoztatnak. Azt mondták a munkámmal nincs probléma. Hogy mit írnának a felmondásba nem tudom, mert nagyon a közös megegyezést erőltetik. A valós ok egyébként, hogy mást vennének fel helyettem akinek egyéb végzettsége is van, tehát más munkakörbe is bevethető. Viszont a felmondási időmet nem igazán akarják megadni, szept 1-től küldenek el, tehát ez max 2 hét, és az alapján amit te írsz 2 hónap jár. A szerződésemben 2-8 hónap szerepel.
mondjuk az még érdekes információ lehet, hogy mi is a felmentés pontos indoka.
Van arra esély, hogy ezt megtudd, vagy azt játsszák, hogy ez csak akkor fog kiderülni, ha a felmentést választod?
@Istvan43
Kezdjük a kályhától.
A Púétv. alapján foglalkoztatnak? https://njt.hu/…023-52-00-00
„A felmentési idő nem csak a nyugdíj előtt állókra vonatkozik? ”
Vesd össze a törvény 10. alcímével, a munkaviszony megszüntetéséről. Nincs munkáltatói "rendes felmondás", mert a törvény nem ezt a kifejezést használja.
46.§ (2) bekezdés:
"(2) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony megszüntethető:
a) azonnali hatállyal a próbaidő alatt,
b) a felek közös megegyezésével,
c) áthelyezéssel az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatók között,
d) felmentéssel,
e) rendkívüli felmentéssel,
f) lemondással,
g) azonnali hatályú lemondással,
h) elbocsátás fegyelmi büntetéssel."
„Csak próbaidőt, lemondási időt, illetve felmentési időt.”
Hát ez a Púétv. már csak egy ilyen. Amikor a Mt. szerinti munkavállalói felmondásra gondolsz, akkor a Púétv.-ben lemondást kell érteni; amikor meg Mt. szerinti munkáltató felmondásra gondolsz, akkor meg Púétv. szerinti felmentést kell érteni. Nagyjából.
Úgyhogy inkább felejtsd el a Mt.-t.
Hát akkor mi a kérdés? Leírták a szerződésben, mennyi a felmentési idő! Ha nem írták volna le, akkor a törvény 52.§ (2) bekezdés alapján 60 nap lenne.
Ha mindenképp meg akarnak válni tőled, a felmentés körülményeihez képest kell megnézni, a közös megegyezés milyen feltételeket biztosít. Ha legfeljebb ugyanazt, miért mennél bele? Akkor válaszd a közös megegyezést, ha jobban jössz ki belőle.
A felmentési idő nem csak a nyugdíj előtt állókra vonatkozik? Jövő héten fogom megkapni a papírt róla, egyenlőre csak megkérdezték, hogy a rendes felmondást vagy a közös megegyezést választom. A régi munkahelyemen egyértelműen benne volt, hogy a felmondási idő 3 hónap, de a mostaniban ilyet nem említ. Csak próbaidőt, lemondási időt, illetve felmentési időt.
@Istvan43
Pùètv. 52. szakasz
"(1) A felmentési idő – ha törvény eltérően nem rendelkezik – legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ha a felmentés – az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve – a 49. § (1) bekezdés c) pontján alapul, a felmentési idő harminc nap."
„most elküldtek a munkahelyemről, még nem írtam alá semmilyen papírt.”
Mivel az "elküldès" a munkàltató egyoldalú íràsos jognyilatkozata, a közlèssel hatàlyosul. Akkor is, ha nem írod alá, csak àtveszed a postàn. Tehát hogyan is mondtak fel neked szóban?
Pedagógiai aszisztensként dolgozom 1 éve és most elküldtek a munkahelyemről, még nem írtam alá semmilyen papírt. Azt szeretném megtudni mennyi felmondási idő jár ebben az esetben? A szerződésemben azt találtam, hogy a próbaidő és lemondási idő egységesen 3 hónap (státusztörvény). Külön felmondási időt nem említ. A lemondási idő a munkáltatót is kötelezi a 3 hónapra vagy csak a munkavállalót?
@KBS
én sem. Azt viszont annál inkább, hogy rájött, "nem buli" a vasárnapra továbbra is ugyanúgy egy napot kiadni, mint pl. a keddre, és most elkezdett kompenzálni.
Vagy csak egyszerűen nem akarja, hogy a munkavállaló a pörgős napokon megpattanjon, akkor sem, ha időben szól.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02