Eulimen: nem tartom valószínűnek, hogy ezeket a szabadságnapokat a munkáltató "duplán" fizette ki.
Munkajogi kérdések.
@eulimen
Köszi a válaszokat. Remélem nem kell újabb kérdéssel hozzátok fordulni, mert lezárul az ügyem.
@Voranna
Igazad van... a Gyvt. jogfércelésével most már legalább 3 különböző szakasz tárgyalja a nevelőszülői állás azonnali megszüntetésének eseteit... :O
„Ez azt jelenti, hogy legkésőbb holnap kell feladniuk a levelet, átutalni a járandóságom”
Igen, a Mt-re való hivatkozás nem változott az ún. gyermekvédelmi szakaszok betoldásával.
@eulimen
2024. évi XXX. törvény a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról
35. § A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény a következő 188/F. §-sal egészül ki:
- a gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott az a) pont szerinti felhívástól számított harminc napon belül,
elháríthatatlan akadály igazolása esetén a felhívástól számított negyvenöt napon belül benyújtja a 2. és 3. melléklet szerinti nyilatkozatot,
- ha a gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott a b) pont szerinti kötelezettségének nem tesz eleget,
foglalkoztatásra irányuló jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni; a foglalkoztatási jogviszony e jogcímen történő megszüntetése esetén végkielégítés nem jár
Ez van a törvényben. Ezt tudomásul is vettem. Nem tartom igazságosnak, de ez van.
Amit nem értek, hogy ha lejelentették a NEAK felé a munkaviszonyom megszüntetését, akkor felém miért nem tették ezt meg, miért nem számoltak el felém is. Konkrétan semmi nincs a kezemben, hogy felmondtak, lógok a levegőben. Erre van 5 munkanapjuk? Ez azt jelenti, hogy legkésőbb holnap kell feladniuk a levelet, átutalni a járandóságom, amit majd valamikor megkapok?
@KBS @eszteranna
akárhogy számolom, ez heti 38,5 órás foglalkoztatás.
Jó lenne tudni, hogy a munkáltató vajon a Mt. 124.§ (2) vagy (3)-(4) bekezdése alapján számol el. Persze akkor mi sem 20 nap/év, hanem 154 óra / év szabadságról beszélünk, és nyilván a vasárnap sem 2 nap szabadság, hanem 11,5 óra szabadság.
Meg kéne nézni, mi van a munkaszerződésben, meg a bérpapíron.
„124. § (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni.
(2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.
(3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság – a (2) bekezdéstől eltérően – az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.
(4) A szabadságot az (1) és (2) bekezdés esetén munkanapban, a (3) bekezdés esetén a munkavégzés alóli mentesülés tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani.”
@voranna
„Kaptam egy írásbeli tájékoztatót akkor, hogy ha én vagy bármelyik érintett hozzátartozóm nem írja alá 30 napon belül az adatlapot/nyilatkozatot, akkor annak azonnali hatályú felmondás a következménye.”
A törvény ezt mondja:
„10/H. § (1) Kifogásolható életvitel megállapítása esetén
a) a pályázó nem foglalkoztatható,
b) a gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott foglalkoztatásra irányuló jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni.(2) A foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak az (1) bekezdés b) pontja alapján történő megszüntetése esetén végkielégítés nem jár."
”10/F. § (4) Az életvitel nem kifogástalan, ha
a) a pályázó nem felel meg a 10/A. § szerinti alkalmassági követelményeknek,
b) a gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatottal szemben bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen szabadságvesztést vagy elzárást szabott ki, vagy kényszergyógykezelését rendelte el, vagy
c) a pályázó vagy a gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott nem felel meg a gyermekek biztonságos ellátása, gondozása és nevelése, valamint alapvető jogai, mindenek felett álló érdekei biztosítása követelményének, különös tekintettel olyan magatartására, családi és lakókörnyezeti kapcsolataira, a gyermekek megfelelő testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemmel és gondoskodással össze nem egyeztethető életvitelére vagy ilyen életvitelt folytató, vagy bűncselekményt elkövető, azzal gyanúsítható személyekkel fenntartott kapcsolatára, ami alkalmas lehet arra, hogy a gyermekvédelmi intézményben történő feladatellátását hátrányosan befolyásolja.
Én úgy látom, hogy a munkáltató túlterjeszkedett a törvényi kereteken, és a 2. melléklet visszaküldésének, valamint a kifogástalan életvitel megállapításában való részvétel munkavállalói ignorálását beszuszakolja a kifogásolt életvitel jogkövetkezménybe - s miközben definitíve felsorolja, mi minősül kifogásolt életvitelnek, ez egyáltalán nem az. Továbbra is úgy gondolom, hogy az együttműködés hiánya a Gyvt. 60 napos rendes felmondást megalapozó cselekménye lehetne csak, ami akkor indul, amikor eredménytelenül eltelt a visszaküldésre rendelkezésre álló határidő. De én csak mérnök vagyok, nem jogász...
„a vasárnapi szabadságok 2 szabadnapba kerülnek nekem.”
Ló...szt!
„egy évben van 18 alapszabadságom.”
20 nap a minimum. Ennél kevesebb akkor lehet, ha a munkaviszony év közben kezdődik vagy ér véget.
@eulimen
Bocsánat, kicsit hosszú lesz.
Amikor megszavazták a gyermekvedelmi törvényt, eldöntöttem, hogy ez már nekem sok, nem veszek ebben rèszt. Fogalmam sem volt, hogy ezt hogyan oldjam meg. Mondjak fel még előtte vagy csak simán ne írjam alá. A helyzetet az is nehezítette, hogy ott volt nálam egy utógondozott, akiről gondoskodnom kellett, hogy az ő élete ne változzon az én döntésem miatt. Ha felmondok, őt elhelyezik vagy lakásotthononba vagy másik családhoz. A munkáltatótól szóban azt a tájékoztatást kaptam, hogy ne mondjak fel az utógondozott érdekében, hanem mondja fel ő az utógondozási szerződését, majd ha erről megkapjuk a végzést, én ne írjam alá az adatlapot.
Július 9-én a munkáltató személyesen elhozta (nevelőszülőként a saját lakásom a munkavégzés helye) a törvény 2.számú mellékletében lévő, kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges adatlapot valamint a háztartásomban élő nagykorú hozzátartozóim által aláírandó beleegyező nyilatkozatokat is, hogy őket is átvilágítják. Ennek átvételét kellett aláírnom. Kaptam egy írásbeli tájékoztatót akkor, hogy ha én vagy bármelyik érintett hozzátartozóm nem írja alá 30 napon belül az adatlapot/nyilatkozatot, akkor annak azonnali hatályú felmondás a következménye.
Augusztus 8-án kaptam egy emailt a nevelőszülői tanácsadótól, hogy a végső lezáráshoz vagy nyilatkoznom kell, hogy miért nem akarom aláírni a papírokat vagy nem nyilatkozom sehogy és akkor ők csinálnak egy feljegyzést és úgy lesz vége a munkaviszonyomnak. Én a nyilatkozatot választottam, még aznap elküldtem szintén emailben. Erre nem jött válasz.
Augusztus 9-én szintén a tanácsadó továbbított nekem egy levelet, melyben a gyámhivatali végzés volt, amit az utógondozott kapott. De az az én ügyemtől jogilag független.
Augusztus 12-én a NEAK-tól kaptam értesítést, hogy megszünt augusztus 9-én a munkaviszonyom. (Ez a rész megoldódott, 45 napig biztosított vagyok, utána pedig majd fizetem egyénileg amit kell)
Itt tartunk most.
Sziasztok! Egy, a szabadságolással kapcsolatos kérdésem lenne. 20 éves vagyok, tehát elég tapasztalatlan a munka világában.
A munkaidő beosztásom nem egyenletes, hétfőn, kedden és szerdán 9 órát dolgozom, vasárnap pedig 11 és fél órát. Így egy évben van 18 alapszabadságom. Idén kezdtem jelenlegi cégemnél, már többször vettem ki vasárnapra is szabadságot, ám a mai napon a munkáltatóm azt mondta, hogy a vasárnapi szabadságok 2 szabadnapba kerülnek nekem. Erről ezelőttig nem volt szó. Tudnátok segíteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen esetre?
A vasárnapi munkanap után nem kapok pótlékot.
Köszönöm
@Voranna
„Annyit tudtam, hogy azonnali felmondással jár, ha nem vállalom ”
A kifogástalan életvitel ellenőrzését?
Ezek közül amúgy bármi megvalósult? Mert azonnali hatállyal csak ezek alapján lehet törvényesen felmondani.
„Gyvt. 66/D. § (7) A nevelőszülői hálózat azonnali hatállyal felmondja a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, ha
a) a nevelőszülő külföldön létesít szokásos tartózkodási helyet,
b) a nevelőszülőt a bíróság jogerős ítélettel cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezte vagy számára a gyámhatóság támogatót rendelt ki,
c) a nevelőszülővel vagy a vele egy háztartásban élő más személlyel szemben a 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott kizáró ok fennállásáról szerez tudomást,
d) a bíróság a nevelőszülő szülői felügyeleti jogát jogerős ítéletével megszüntette, vagy
e) a nevelőszülő a (8) bekezdésben foglalt magatartást megvalósítja.
(8) Ha a nevelőszülő a gyermek, fiatal felnőtt nevelése, ellátása során meg nem engedett nevelési módszereket alkalmaz [...]”
igen, még ott a holnapi nap, hogy postára adják... Ugyanakkor neked is van elszámolási (munkakör-átadási) kötelezettséged.
A kifogástalan életvitel ellenőrzés és annak nemmegfelelési szankciója (rendes felmondás) július 1-jén került a törvénybe. A rendes felmondás 60 nap. Te azonban nem nem feleltél meg, hanem nem vettél részt ebben, nem működtél együtt, ha jól értem. Akkor viszont a Gyvt. 66/D. § (6a) bekezdés b) vagy c) pontja alapján alapoztad meg a munkáltató 60 napos felmondását!
Nagyon nem kerek a perec. Ha az utolsó munkában töltött napod augusztus 8, akkor a felmondás még a nemzetbiztonsági átvilágítás rendelkezés hatályba lépése alőtt történt, és akkor itt egészen másról van szó.
Ha viszont az átvilágítás alapján a felmondásra okot adó következmény az, hogy augusztus 9-ig nem feleltél meg, nem működtél együtt, akkor innentől kelle ne indul nia a 60 napos felmondásnak.
Nem akarod esetleg elárulni, milyen iratokat kaptál?
@eulimen
Annyit tudtam, hogy azonnali felmondással jár, ha nem vállalom a nemzetbiztonsági átvilágítást és a többit. Azt nem, hogy ez milyen napot jelent. De akkor ezek szerint még ott a holnapi nap, hogy elszámoljanak velem. Mit tudok tenni, ha lejár az 5 munkanap és nem kapom meg a felmondást és a járandóságaim?
@drbjozsef és Kovács_Béla_Sándor
Elnézést ha pontatlanul fogalmaztam. Az lett volna a kérdésem, hogy miután megszűnt a munkahelyem, hány nap után kell nekem egyènileg fizetnem, hogy ha orvoshoz megyek érvényes legyen a TAJ kártyám. A 45 nap erre vonatkozik vagy összekeverem valamivel?
A kérdése az volt. De aztán az egészségügyi ellátásra jogosultságot hivatkozta.
Bocs, én azt hittem, hogy a kérdező nem egészségügyi ellátást akar még 45 napig, hanem pénzbeli ellátást a várandósságra hivatkozva. De ő tudja.
„az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság ”
Ja, hogy ez. Nos, ez nagyon nem biztosítási jogviszony.
doktorom,
ha én mérnökként megtaláltam, neked sem lehet gond felütni... ;) Ugyanis nem abban a törvényben van.
kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 29. szakasz (9) " A magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)–o) és r) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően
- 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,"
Voranna,
Nem lehetséges, hogy ezek az idézetek egy 2011 előttre datálódó honlapról származnak?
Idézd ide erről a Tb. törvény mai napon hatályos passzusát inkább.
@Voranna
Még jó, jogy az új feltételek nem vállalása okán tudtad, mikor hatalyosul a felmondás...
Mivel a Mt. igazolások és.elszámolasra vonatkozó szabályai nem tesznek különbséget a rendes és azonnali felmondás között, igen.
Ha azonban jól fordítom a jogszabályokat, az abban foglalt terminus alapján a kifogásolható életvitel vizsgálatának nemvállalasa miatt szűnik meg a munkaviszony?
Ebben az esetben ugyanis jogilag rendes felmondás történik, igaz, a törvény erre az indokra kifejezetten elveszi a végkielégítési jogosultságot.
@eulimen
A munkáltató általi azonnali felmondásra ilyen szempontból ugyanaz vonatkozik, mintha normál felmondás lenne?
Még jó, hogy a NEAk felé lejelentették, aki értesített engem, mert így legalább tudom, hogy melyik naptól számoljam az 5 napot.
Köszönöm a választ
@Kovács_Béla_Sándor
"A biztosítási jogviszony megszűnését követően jár még egészségügyi szolgáltatás?
A magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősülő személyek részére a biztosítási jogviszony, illetve az alapul szolgáló jogosultsági feltételek megszűnését követően még meghatározott ideig fennáll, ez az ún. passzív jogon való jogosultság.
45 nap, vagy annál hosszabb biztosítás esetén
Ha a belföldinek minősülő személy biztosítása (pl. munkaviszony) a megszűnését megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra a biztosítás megszűnését követően további 45 napig jogosult lesz."
@Voranna
Gyvt. 66/D szakasz (14) "A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony megszűnése, megszüntetése tekintetében egyebekben az Mt. 80. § (2) bekezdését, 82. §-át és 84. § (1)–(3) bekezdését alkalmazni kell."
Mt. 80. szakasz (2) "A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat."
„45 napos passzív biztosítási jogviszony?”
Az mi?
Sziasztok.
20 évig nevelőszülőként tevékenykedtem, ami foglalkoztatási jogviszonynak számít. Július 1-től kötelezővé tették az NVSZ általi átvilágitásunk (az egy háztartásban élő nagykorú családtagjainkra is vonatkoztatva), vagyonosodási vizsgálatunk, stb. Nem írtam alá, tudomásul véve, hogy ez azonnali felmondással, végkielégítés megvonásával jár valamint nincs helye jogorvoslatnak.
Az aláírási határidő augusztus 8-án járt le. Augusztus 12-én a NEAK értesített, hogy augusztus 9-től megszűnt a munkahelyem, ezáltal a biztosítási jogviszonyom is. A munkáltatótól semmit nem kaptam, se hivatalos felmondást, se értesítést, se az augusztus 8-ig járó fizetésem (az évi 4 nap szabadság időarányos részének megváltását sem), se az időarányosan járó ellátmányt.
Kérdésem, hogy hány munkanapon belül kell a munkáltatónak ilyenkor adminisztratíve és anyagilag elszámolnia velem, mert semmit nem tudok intézni a hivatalos papírok nélkül.
Másik kérdésem, hogy a foglalkoztatási jogviszonyra is érvényes a 45 napos passzív biztosítási jogviszony?
(Ez már nem a kérdés része, csak a sztorimé: a háztartásomban nincs kiskorú, a saját gyerekeim pont most lettek nagykorúak. A nevelt gyerekem sem kiskorú, utógondozottként volt nálunk, még 2,5 évig lehetett volna a rendszerben. Hogy ne tudjanak vele zsarolni, felmondta az utógondozotti ellátását és ameddig szeretne továbbra is velünk marad, immár "ingyen", mert sosem a pénzről szólt nálunk a nevelőszülőség)
Köszönöm előre is a válaszokat.
A magyar Mt. szerint :
„78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
- a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
- egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.”
Ha ennek nem felel meg a felmondásod, akkor jogellenes lesz az azonnali felmondés, és annak minden jogkövetkezményét viselned kell.
Ezeket a 44. fejezetben olvashatod, 82.§-84.§, eseted az utóbbi passzus.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Elvileg legjfeljebb 12 havi fizudnak megfelel kártérítést is követelhetnek, természetesen csak akkor, ha a jogellenes felmondásod ilyen mértékű kárt okozott a munkáltatódnak.
Magyarországi bejelentéssel dolgozok kiküldetéssel. A munkaszerződés kétoldalú, van magyar oldal, ahol fel van tüntetve a magyar szakmunkásbér általános dolgok stb, a németben pedig az euro alapú bérezés. A munkavédelmi ruházatnál az szerepel, hogy próbaidő alatt is lehet kérni, viszont akkor visszavonják az első havi bérből. 3 hónap után viszont jár, de már a negyedik hónapban vagyunk és még csak a méreteket sem kérték.
Mivel már másik jobb állásajánlatot kaptam, ezekkel már nem szeretnék sokat foglalkozni.
Viszont a kérdésem az, hogy ha közös megegyezéssel nem engedik el a felmondási idő felét, mit tehet a munkáltató?
A volt munkatársaimnál ragaszkodtak a 30 naphoz, viszont ők is eljöttek előbb. Van akitől vontak kisebb összegeket. Igaz más munkakörben dolgoztak, ahol nem nagyon kell szaktudás.
Sajnos szándékosan alacsonyan tartják a béreket már 10 éve és ha találnak embert akkor legtöbbször pályakezdőt vagy fiatalt.
Tudom van még lehetőség az elszakadáshoz, de inkább e két változat közül kellene elsősorban megoldást találni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02