Munkajogi kérdések.


Csuklósbusz # 2017.06.03. 08:47

Munkahelyi ártalom végett felakarok mondani, hogyan tegyem hogy később jogosult legyek bármire is?

Laszlo30 # 2017.06.02. 15:25

Köszönöm mindenkinek a segítséget, ha nem világos valami, majd kérdezek ismét:)

pazs # 2017.06.02. 14:32

Ha csak úgy simán aláírod, akkor persze, beleegyezés, de ha ráírod, hogy átvetted, ráadásul jogfenntartással, akkor nem. Kérni bármikor lehet, de ha nem adnak belőle, csak aláírás után, akkor ezt javaslom. Megtagadhatja, persze. Viszont nem várható el, hogy akkor és ott dönts a közös megegyezésre szóló ajánlatáról (hiszen amíg el nem fogadod, addig csak ajánlat és nincs megszüntetve a jogviszonyod!). A rendes felmondást meg elvileg alá sem kell írnod, mert az egyoldalú munkáltatói intézkedés. Ha mégis ragaszkodnak az aláíráshoz, akkor az csak akkor "beismerés", ha a szövegből ez derül ki. A biztonság kedvéért írd rá, amit mondtam.

Laszlo30 # 2017.06.02. 14:20

Én eddig úgy tudtam, hogy ha bármit aláírok, közös megegyezés, saját felmondás stb, akkor az kvázi beleegyezésnek is bizonyul, nem csak átvétnek. Akkor azt is lehet csinálni, hogy nem írom alá, de kérek egy példányt belőle? Megtagadhatja ezt a munkáltató?

pazs # 2017.06.02. 13:40

Semmilyen irat átvételét nem érdemes megtagadni, mert akkor majd jegyzőkönyvezik, hogy megtagadtad az átvételt, ezzel átvettnek minősül annak minden jogkövetkezményével, te meg ott állsz, hogy jó-jó, de megtudhatnám, mi van benne? Úgyhogy ilyen esetben ("ezt írd alá") az aláírásod elé írd oda olvashatóan, hogy jogfenntartással átvettem, ezzel kivéded, hogy bármit véletlenül elismerj azon kívül, hogy van nálad egy példány az adott iratból, amit így aztán nyugodtan átolvashatsz és tanácsot kérhetsz, hogyan tovább.
Felmondást sztornózni (visszavonni) nem lehet, de ha mindkét fél beleegyezik, akkor közös megegyezéssel viszont bármit lehet, még abban is megállapodni, hogy a felek egyike sem kívánja megszüntetni a munkaviszonyt, visszakövetelni a tanfolyam árát stb.

Felkészült munkáltató egyébként a jól megindokolt felmondás mellé elkészít egy közösmegegyezés-tervezetet és azt ajánlja fel, hogy vagy ezt, vagy azt írja alá az illető, ez még csak nem is fenyegetés, hiszen a munkaviszony mindkét esetben megszűnik. Ha nincs jól megindokolt felmondás, akkor valószínűleg az azonnali hatályúnak sincs helye, de ezt azért ne vegyük adottnak.

nonolet # 2017.06.02. 13:22

Mindegy, hogy aláírod-e... az aláírásod csak az ÁTVÉTELT igazolja.

HA nem veszed át, akkor majd kiküldik postán és 5 nap múlva átvettnek minősül, akkor is ha a postástól sem veszed át.

  • * -

Amúgy meg nyugi van, várd ki mi történik, ráérsz akkor izgulni, ha valóban felmondanak.

Akkor majd mérlegeled az indoklást és a szerint lépsz.

  • * -

Egyébként pedig beszélgetnék a főnökkel... a helyzetről.
Hogy: "főnök tisztázzuk a pletykákat".

Laszlo30 # 2017.06.02. 13:05

A munkámat rendesen, becsületesen elvégzem, csak van egy "jóakaró" kollega, aki keresztbe akar tenni nekem és sajnos neki jobban hiszik el, mégha hazugságokat is hord össze, mint nekem, mivel ő a főnök egyik bizalmasa. Tehát ilyen alapon, mégha hazugság is az,hogy "nem végzem jól a munkám", akkor elküldhető- e valaki azonnali felmondással? Mert tudom, hogy alaposan indokolni kell, de mi alapján dönti el pl a munkaügyi bíróság, ha addig fajulna a dolog, hogy jogosan mondtak fel nekem? Szerződésemben benne van, ha én mondok fel, vagy ha azonnali hatállyal menesztenek, csak akkor kell visszafizetnem a tanfolyam összegét. Normàlis felmondás esetén, a munkáltató részéről, nem követelhetnek semmit. Egy fórumon olvastam, hogy ekkor sem érdemes aláírni a felmondást, mivel később még lehet nyerni bizonyos összeget a cégtől(nem rendesen kifizetett túlóra, bér, szabadság). Azt megteheti a főnök, hogy kiakad és azt mondja, hogy rendben, ha nem írod alá a normális felmondást sem, akkor később keresek majd indokot, amivel azonnal elküldhetlek és akkor él a visszafizetés. Felmondást lehet "sztornózni"?Bocsánat ha kissé bonyolult, de komolyan érdekel a téma:)

pazs # 2017.06.02. 09:02

nonolet: igazad van és köszönöm a javítást.

nonolet # 2017.06.02. 09:00

Tudtommal, ha nem kirívó (pl. szándékos rossz munka),
akkor a "nem végzem elég jól a munkámat" esetén
előbb még írásban figyelmeztetni is kell...
A konkrét, igazolható kifogásokat leírva, persze.

Aztán lehet szó csak a felmondásról,
HA
még ezután sem javulsz meg.

drbjozsef # 2017.06.02. 05:48

hogy szerintük nem elég jól végzem a munkám, akkor is felmondhatnak azonnali hatállyal nem?

Nem, dehogy, az azonnali azt hívták régen rendkívülinek, annak elég szigorú feltételei vannak. Nagyon nem kell jól végezned a munkádat, hogy bíróság előtt is megálljon egy azonnali felmondás.

Vagy ilyenkor a normális felmondást ajánlják fel, esetleg a közös megegyezést, amit persze nem írnék alá

Nem számít, a felmondás egyoldalú jognyilatkozat, a közös megegyezés pedig nyilván érvénytelen az aláírásod nélkül.

Azt nézd meg nagyon pontosan, mi van abban a megállapodásban a továbbképzésről, illetve a visszafizetéséről. Ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, akkor nem kell visszafizetni? Ez valószínű, egyébként, és ez neked jó, mert nem nagyon fog menni az azonnali felmondás (vagy ha igen, írd rá, hogy nem fogadod el, és bírósághoz fordulsz), és így elvileg visszafizetned sem kell.

Persze azért sok minden függ a "nem végzem elég jól" pontos jelentésétől esetedben.

Laszlo30 # 2017.06.01. 21:29

Köszönöm gyors válaszod, lehet én értek félre akkor valamit, de ha azt hozzák fel indoknak pl, hogy szerintük nem elég jól végzem a munkám, akkor is felmondhatnak azonnali hatállyal nem? Vagy ilyenkor a normális felmondást ajánlják fel, esetleg a közös megegyezést, amit persze nem írnék alá,mert ugye nem akarok semmit se visszafizetni..! Ezért kérdezem, hogy ha netán sorra kerülne az alábbi esetek valamelyike, akkor a legjobb megoldás, hogy nem veszek át és nem írok alá semmit? Tudom a felmondás él ekkor is, de legalább nem adnám a nevem olyanhoz, amihez nem kéne...

nonolet # 2017.06.01. 20:56

Lászlo30

"Saját femondásnál, vagy a munkáltató általi azonnali hatályú felmondás esetén, a képzés összegét,300 ezer forintot vissza kell fizetnem. "

Mivel a munkáltató mond fel
és
NEM azonnali hatállyal (azaz fegyelmi okból)
így nyilván NEM KELL visszafizetned!

Hisz egyik eset sem áll fenn a az általad írtakból!

Szóval, mire az aggodalom...?

acridity # 2017.06.01. 19:31

köszönöm nonolet.

nonolet # 2017.06.01. 17:46

Azonban: a sima fizikai munkavégzésre megbízás nem adható... ez fontos.

nonolet # 2017.06.01. 17:42

acridity

Olvasgasd...

http://adozona.hu/…zasba_56Z4OX

Laszlo30 # 2017.06.01. 17:38

Üdvözlet mindenkinek! Munkáltatóm belépésemkor továbbképzésre küldött, melynek költségét állták, valamint a tanfolyam ideje alatti napi bért is fizették. A megállapodás feltétele, hogy 2 évig a cégnél kell maradnom, Saját femondásnál, vagy a munkáltató általi azonnali hatályú felmondás esetén, a képzés összegét,300 ezer forintot vissza kell fizetnem. Sajnos nem úgy tűnik, hogy igényt fognak tartani ràm, viszont én nem akarok felmondani, egy esetleges kirúgás esetén helyes, ha nem egyezek bele, nem veszek át és nem írok alá semmit? Nyilvánvalóan nem szeretném visszafizetni.. Esetleg munkaügyi bíróság, legrosszabb esetben?

nonolet # 2017.06.01. 17:34

Nem közeli... CSAK hozzátartozó.

PTK

1. közeli hozzátartozó:

  • a házastárs,
  • az egyeneságbeli rokon,
  • az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek,
  • az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő
  • és a testvér;

2. hozzátartozó:

  • a közeli hozzátartozó (lásd fentebb... és)
  • az élettárs,
  • az egyeneságbeli rokon házastársa,
  • a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére,
  • és a testvér házastársa;
pazs # 2017.06.01. 12:33

kingamunga: mivel gyereknevelés céljából vagy fizetés nélküli szabadságon, a munkáltatódnak engedélyeznie kell, hogy ezt tehesd.

acridity: 2012 óta nincs már olyan, hogy segítő családtag. De élettársként ("együtt élünk, közös a lakcímünk, közös gyerekeink vannak") közeli hozzátartozónak számítasz és ettől függetlenül természetesen létesíthetsz jogviszonyt a vállalkozásában.

acridity # 2017.06.01. 10:21

dolgozhatok mint segítő családtag a párom vállalkozásában?
Nem vagyok a felesége,de együtt élünk,egy a lakcímünk, közös gyerekeink is vannak.

kingamunga # 2017.05.31. 16:09

Kedves hozzáértők!
Van e a következőre lehetőség:
Közalkalmazott vagyok határozatlan idejű kinevezéssel, és jelenleg főállású anya vagyok fizu nélküli szabin. (A legkisebb most 4 éves)
Élettársam főállása mellett egyes adószámmal vállalkozik. Egyes adószámra nyithatunk e egy kis boltot, ahol én lennék az eladó. Mi a megoldás, ha nem szeretném a biztos állásomat feladni, de szeretnénk kipróbálni,hogy amit csinálunk,az kicsit nagyobban működne e. (Jelenleg csak netes eladás van)
Köszönöm a segítséget.

Burn Out # 2017.05.23. 21:10

azért szerintem ez nem így van...

nonolet # 2017.05.23. 21:06

Hopá, sajtóhibás lett kimaradt az is...

A közös megegyezésben az a szép,
hogy akkor IS!!! érvényes, ha
valamelyik fél tévedésben volt!
(ez esetben a munkáltató)

nonolet # 2017.05.23. 21:04

Ezt MÁR bukta a munkáltató.
Hisz aláírta: nincs további követelése.

  • - -

A közös megegyezésben az a szép,
hogy akkor érvényes, ha
valamelyik fél tévedésben volt!
(ez esetben a munkáltató)

Utólag
csak arra hivatkozhatna egy esetleges perben,
hogy kényszer hatása alatt kötött egyezséget...

Ami aligha lenne bizonyítható ez esetben.

Kérdező33 # 2017.05.23. 19:46

Üdvözletem :)
A munkavállaló és a munkáltató közös megegyezéssel megszűnteti a munkaviszonyt.
Benne van a közös megegyezésben, hogy egyiknek sincs a másik felé követelése a munkaviszony kapcsán.
Ebben az esetben 1 héttel az aláírás után megkeresi a munkavállalót a munkáltató, hogy beszéljenek a munkáltatói kölcsönről ami van még a munkavállalónak.
Ez jogszerű?
Hiszen nyilatkozott mind két fél hogy nincs követelése egymással szemben.
Gyakorlatilag úgy tűnt hogy akkor a munkavállalónak nem kell kifizetnie már ezt a kölcsönt.
Vagy mégis?

Jereván # 2017.05.23. 10:47

Részletes, a foglalkozási megbetegedés megállapításának a módját is tartalmazó tájékoztatást kapott az Ön által nyitott "munkahelyi ártalom" topicban.