Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.25. 08:01

Nem is Önnek szólt. Ahhoz már ismenri kellene az eset összes körülményét. Mindenesetre azon nem múlik a kártérítési felelősség, hogy a tb-nél be van-e jelentve a biztosítási jogviszony.

juju13 # 2013.01.25. 07:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nem a felmondás ellen van kifogásom, hanem arra lennék kíváncsi, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e megfizetni a bírság összegét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.25. 07:47

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.
79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

1. a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,
  2. a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.

(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

juju13 # 2013.01.25. 07:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a segítséget. Nekem sem végkielégítésem, sem távolléti díjam nincs, mivel augusztus 19-én előrehozott, csökkentett összegű járadék megállapítása érdekében felmondtam. Tovább dolgoztam, de munkáltatóm nem jelentett be csak november 1-ével és még a próbaidő alatt mondta fel munkaviszonyomat.
Ebben az esetben is meg kell térítenem a bírságot?
Munkafeltételek nem voltak éppen ideálisak, de ezt elég nehéz lenne bizonyítani.
Üdvözlettel: juju13

Arachnid # 2013.01.24. 19:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a korábbi kérdésemre adott válaszát. Írta az azonnali hatályú felmondást. Ez milyen esetekre vonatkozik?

Üdv,
Arachnid

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 19:51

a 30 napos felmondási idő még munkaviszonynak minősül
Igen.

Tényleg legalább 30 napos a munkaidő határozatlan idejű munkaviszony esetén?
Tényleg. (Van azonnali hatályú felmondás, de az külön eset.)

Arachnid # 2013.01.24. 19:32

Tisztelt Szakértő!

Nekem a felmondással, pontosabban a felmondási idővel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Adott egy ember, aki 2012. március 9-e óta dolgozik, de idén szeretne felmondani egyéb elfoglaltsága miatt.
A munkanélkülieknek járó támogatást legalább 1 éves munkaviszonnyal adják ha jól tudom (természetesen kijavíthat nyugodtan, ha rosszul tudom).
A kérdésem az lenne, hogy ha az illető február közepén bejelenti írásban, hogy felmond, akkor a 30 napos felmondási idő még munkaviszonynak minősül (ez esetén meglenne az 1 év munkaviszony) vagy nem?
Tényleg legalább 30 napos a munkaidő határozatlan idejű munkaviszony esetén?

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel,
Arachnid

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 18:33

Mt. 179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.
(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.
(4) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

191. § (2) Kollektív szerződés rendelkezése alapján, gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke legfeljebb a munkavállaló nyolchavi távolléti díjának összege.

juju13 # 2013.01.24. 18:10

Kedves Hozzáértők!
Munkaviszonyom 2012.12.16-án munkáltatóm felmondta.
Könyvelő irodában dolgoztam. A mai napon kaptam egy telefont a volt főnökömtől, hogy fizessek 50.000,- Ft-t, mert az egyik vállalkozás bírságot kapott.
Meg kell nekem ezt fizetnem?
Ebben kérem segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.23. 10:58

Lehetsz beltag. A többi nem munkajogi, hanem bérelszámolási, társadalmobiztosítási jogi kérdés.

Japizo # 2013.01.23. 08:18

Kedves Segítők!

Napi 8 órás főállású bejelentett munkaviszonyom van. Otthon a családban vállalkozni szeretnénk és betéti társaságot gondoltunk alapítani. Kérdésem lenne, hogy én beltag lehetek-e ebben a társaságban, okoz-e esetleg valamilyen összeférhetetlenséget munkajogilag a főállású munkaviszonyommal? Valamint kérdéses az, hogy milyen és mennyi közteher, illetve egyéb járulék fizetési kötelezettségem keletkezik beltagként?

Köszönettel: Zoli

Vattus # 2013.01.22. 05:24

Üdvözlöm!

A munkáltatóm létszámleépítésre hivatkozva elbocsájtott.
Az lenne a kérdésem hogy ha ugyanazon munkakörben van próbaidős alkalmazott, tehát ugyan azt a munkát látja el és ugyan arra a munkakörre vagyunk bejelentve, akkor jogosan járt el a munkaadóm, hogy engem küldött el akinek már nincs próbaideje.
Illetve hogy létszámleépítésre hivatkozva küldött el, de ennek ellenére hírdet egy hírdető újsàgban az én munkakörömre és egyéb munkakörre is. Milyen létszámleépítés az ilyen?

A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Molnár Éva

wers # 2013.01.21. 12:14

A másik munkáltatónál lehet munkát végezni, lehet két jogviszon egyszerre. De szerintem ez közös megegyezéssel lett a szerződés megszüntetve, és nincs felmondási idő. Határozott idejű szerződésnél nem felmondási idő van.
Ki kezdeményezte a szerződés megszüntetését?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 12:13

Lehet. Nem hogy kettő, hanem bármennyi.

obi van # 2013.01.21. 12:10

és van egy határozott idejű munkaszerződésem.

obi van # 2013.01.21. 12:10

Kedves Wers,
kettő mhelyről van szó.Az egyiknél felmentettek a munkavégzés alól, ahogy Ön is írta.

wers # 2013.01.21. 12:09

De határozott idjű szerződésnél nincs felmondási idő.

wers # 2013.01.21. 12:07

Próbálom megérteni a kérdést.
Itt most egy munkahelyről van szó, vagy kettőről?Felmondási idő alatt is kell dolgozni a munkahelyen, de a munkáltató adhat felmentést a munkavégzés alól.

obi van # 2013.01.21. 12:01

Tisztelt Cím!
Kérdésem az lenne, hogy lehet egyszerre bejelentett mhelyen dolgozni (határozott idejű szerződéssel)+felmondási idő alatt tartózkodni?
köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.20. 19:53

Azt nem kell 7 nappal előre.

ocsi0001 # 2013.01.20. 18:34

T.Címzett !
Már számtalan helyen utána néztem,de mégsem találtam konkrét választ arra,hogy a túlórát(rendkívüli munkavégzés)a munkáltató miként rendelheti el.Lásd:munkarend szerint 7nappal írásban vagy akár előző nap szóban?Erre kérnék érdemi válasz.Ellőre is köszönöm!

laciapu43 # 2013.01.18. 18:15

Tisztelt Szakértő!Ha gépkocsivezetőként alkalmaznak valakit,ki kell e a munkáltatónak fizetni a vezetői engedély orvosi alkalmassági vizsgálatának költségeit?Tehát ez munkaköri alkalmassági vizsgálatnak számít-e?Köszönöm válaszát.

smiley:-) # 2013.01.16. 17:42

Szeretném megkérdezni hogy a közmunkásokat,a jelenléti ív aláírása helyett,kötelezhetik e az ujj lenyomat leadására?

bajszi1982 # 2013.01.16. 14:08

Szeretném megkérdezni, hogy ha egy közalkalmazott nyugdíjba megy, az álláshelye üres álláshelynek minősül-e? Ha egy közalkalmazott nyugdíjba megy, a helyét fel lehet-e tölteni, vagy létszámstop miatt nem?
Köszönöm a választ.

Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

Piros73 # 2013.01.04. 17:02

Tisztelt Szakértő!
A férjem 2 éve dolgozik egy cégnél,6 hónapos határozott idejű szerződésekkel.A 2. évben 3 db 3 napos tanfolyamon vett részt Ausztriában ( március,június és szeptember hónapban). Erről tanulmányi szerződést nem készítettek. 2012 december 31.-én járt le az utolsó szerződés,de ő már november elején jelezte,hogy nem akar tovább maradni,másik munkahelyet talált jan. 1-től,lakóhelyünkhöz lényegesen közelebb,és jobb feltételekkel.A tulajdonos a kisfőnök által üzente,hogy akkor a tanfolyamok után fizessen 150 000 forintot, és mehet. Mi ezt nem tartottuk jogosnak, ezért nem fizettünk. Erre most közölték, hogy a december hónapra eső fizetését nem fogják most neki utalni.Hogyan juthatunk hozzá az elmaradt munkabérhez?És jogos-e tanulmányi szerződés nélkül kérni a tanfolyam díjakat?
A tulajdonos eléggé öntörvényű,mindenfélével fenyegetőzik,főleg a kapcsolataival,üzenget,mert nem lehet vele beszélni sem telefonon,sem személyesen.
Van-e esélyünk valamilyen hivatalos úton?
Egyébként a hivatalos fizetés 90-92 000 forint,ami szerintem nevetséges egy nagy cégnek,viszont nekünk 3 gyerekkel ( én GYES-en vagyok ikrekkel)fontos.
A választ előre is köszönöm!