Kedves kaméleon, ennek a munkahelynek már így is-úgy is annyi.
Most elsőre mindössze annyit szerettem volna elérni, hogy érezze a drágalátos főnököm, nem minden papsajt.
Munkajogi kérdések.
Kedves Fórumozók!Jogászok!
Szeretném meg kérdezni hogy akinek van szakmunkás vizsgája de nem abban dolgozik tehát a (szakmájában)annak mennyi a minimál bére?Aki tud válaszoljon! egyéni válalkozónál dolgozik és építkezésen tehát mindent csinálnak most éppen egy csarnokot építenek.
Persze, nem jogos a főnököd elvárása, és érthető is a felháborodásod, de gondolkodj reálisan.
Max. annyit tudsz tenni, hogy másik munkahely után nézel, ha normálisan megbeszélni nem tudjátok. Ezzel a panasszal bármilyen eljárást indítani, tök fölösleges, többe lenne a leves, mint a hús. (Aztán, ha el is érnél vmit, jó eséllyel várhatnád az útilaput akkor is, és ne gondold, hogy egy mügyi per álom.)
Igen tudom, nálunk is ledolgoztatták - időnként. Most azonban a főnököm sportot űz belőle, és az már nem tetszik.
vagtam
viszont ha nem teljesíted a normát, csökkentheti a béred.
munkaszerződés vagy kollektív szerződés rendelkezhet másképp
szinte mindenhol ledolgoztatják
Köszönöm mindenkinek a választ!
vagtam
Sem.
Azt követelheti, ami a munkaszerződésedben van. Mind a munkát illetően, mind a munkaidőt illetően. Az ebédszünetet ledolgoztathatja.
Kedves Mindenki!
SOS választ várok, kérlek segítsetek!
A főnököm szerint nem dolgozok eleget a munkaidőmben, ezért plusz félórát marasztalni akar a munkaidőm lejárta után - persze ingyen.
Teheti, jogszerű, vagy sem?
Köszönöm!
vagtam
Azt elfelejtettem megírni hogy egyéni válalkozónál dolgozik és építkezésen tehát mindent csinálnak most éppen egy csarnokot építenek.
Kedves Fórumozók!Jogászok!
Szeretném meg kérdezni hogy akinek van szakmunkás vizsgája de nem abban dolgozik tehát a (szakmájában)annak mennyi a minimál bére?Aki tud válaszoljon!!
Tisztelt hozzáértők!
Gyári munka 2 műszakos rend H-P napi 8 órában, 6 havi munkaidőkeret van. A kérdésem az lenne megteheti-e a munkáltató, hogy a hónapban minden szombatra (délelőtt délután is) rákötelez a munkavégzésre akár több hónapon keresztül is és mindezért ad majd valamikor mikor gondolja egy sima „ajándék” hétköznapot (szerintem egy szombat délelőtt és főleg egy szombat délután nem egyenértékű egy sima hétköznappal) a szombati plusz napokat akkor fizetné, amikor az „ajándék” hétköznapon majd nem megyek dolgozni!
A válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Gergő
Tisztelt Tanácsadó!
Pedagógus vagyok,1949-ben születtem.2007.december 31-én mentem öregségi nyugdíjba, de megszakítás nélkül dolgoztam tovább. Kérdésem: mennyi lehet a lemondási időm? 37 év közalkalmazotti munkaviszonyom után jár-e a 40 éves jubileumi díj? Szabadságomat megválthatják-e pénzben?Köszönettel: Soma
Kedves Monalisa!
Bocsánat,talán nem fogalmaztam pontosan. Nem azért kell tovább bentmaradnom, mert elmaradásom van a munkával. Hanem azért, mert a főnököm szerint az adminisztrációs időben nem adminisztrációval foglalkoztam - ami ráadásul nem is igaz. És most azt várja tőlem, hogy idolgozzam ezt le, ráadásul úgy hogy hívást fogadok.
Engem most tulajdonképpen az érdekel, jogosan követelhet-e ilyet a főnók, ha úgy tetszik, "bezárhat-e" engem vagy mást a munkaidő letelte után?
Vagtam
Naponta x számú telefonhívást kezelsz, ha az adminisztráció valami okból összecsúszik és azt aznap már nem végzed el, joggal lehet a vélelem, hogy a másnapi munkakezdéskor az utolsókra már nemigen emlékszel...
Ha úgy lenne megszervezve, hogy a munkanap vége előtt mondjuk 15 percel korábban "záróra" van - már nem fogadnál ujabb beérkező hívásokat, akkor a papírmunka "kicsöngetésig" bizonyára rendben elkészülhetne.
Amúgy sok ember rendszeresen túlórázik, sőt hétvégre is visz haza munkát, csak hogy a munkahelye megmaradjon!...
Kedves Mindenki!
A segítségeteket szeretném kérni!
Telefonos operátorként dolgozom. A munka jellegéből adódóan minden telefonhívás után rendelkezésre áll bizonyos mennyiségű un. "adminisztrációs idő".
Főnököm most azzal vádolt meg, hogy az adminisztrációs időmet nem adminisztrációra használtam, ezért kényszeríteni akar, hogy a munkaidőm végeztével maradjak tovább, és dolgozzam le ezt az időt is - persze ingyen.
Egy másik kollégámat pedig azzal vádolta meg, hogy kimenő hívások teljesítése közben a hangpostákat túl sokáig hallgatta, ezért őt is ledolgozásra kötelezte.
Maga az idő nem sok, kb fél-fél óra, de én nem szeretném ha gyakorlat lenne ebből a jövőben, ezért szeretném megkérdezni a következőket:
- jogában áll-e egy munkáltatónak kényszeríteni az alakalmazottját ilyen jellegű túlmunka végzésére?
- ha nem áll jogában, hová fordulhatunk jogorvoslatért, ha továbbra is kényszeríteni akar bennünket erre - netán az állásunm elvesztésével fenyeget meg, ha mégsem dolgozzum le?
Köszönettel:
vagtam
Köszönöm a választ.
Megkereshetem további kérdésekkel a megadott e-mail-címen?
- Azt a munkáltatónak kell igazolnia, hogy átadta neked a munkaköri leírást.
- A munkáltató köteles munkaidő-nyilvántartást vezetni.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésem volna, segítségét kérem.
- Ha a munkaszerződésemben van olyan pont, hogy
a munkaköri leírást az 1.számú melléklet tartalmazza,
de a munkaszerződés aláírásakor (és azóta sem, azóta
lassan 3 év eltelt) nem kaptam ezt meg, a cég
által alkalmazott általános oktatási jegyzőkönyvön
a "munkaköri leírás ismertetése és elfogadása" rész
azóta is üresen van hagyva, akkor tarthatok attól,
hogy a saját példányukhoz (munkaszerződés) egyszerűen
hozzátesznek egy munkaköri leírást a tudtom nélkül?
- Munkakörként 'adminisztrátor' van megjelölve, a
könyvelést, bérszámfejtést, számlázást külföldön
végzik. Az én dolgom a dolgozók által készített
riportok továbbítása szkennelve, amin a munkaidejük is szerepel kézírással, de sokszor nem a sajátjukkal,
hanem egymásnak írják meg azokat, alá nem is írják,
elvégezhető ez alapján egyáltalán a bérszámfejtés?
Ha maguknak vagy egymásnak nem a valós munkaidőt
írják be, ki tehető ezért felelőssé? Az adatok
valódiságát nem a műszakvezetőiknek vagy a helyi
vezetőnek kellene ellenőrizni és jóváhagyni? Leírva
ez nincs sehova.
Nagyon zűrösnek tűnik nekem ez a cég, fontolgatom
a munkaügyi pert, miután teljesen jogtalan módon most
ráadásul fel is akarnak mondani nekem.
Köszönettel:
Eva
Üdv!
sos segítségre lenne szükségem.
Elkövettem egy hibát a munkáltatómnál, - lejárt árut értékcsökkentettünk, de eladás nem volt belőle-
Jegyzőkönyvet felvették majd közölték hogy jövőhéten döntenek az istenek mi lesz a sorsom. Kérdés ha most elmegyek táppénzre, akkor legalább addig lehetek azon mg nem találok új munkahelyet? Még csak szóba közölték hogy sanszos hogy megvállnak tőlem. Írásban nem.
A táppénz járható út e?
üdv
Tisztelt Szakértő!
Köztisztviselőként dolgozom egy hivatalban .Amennyiben ha jól tudom,akkor a munkavállaló felmondása esetén vagy közös megegyezéssel vagy a 2 hónap jogviszonyról való lemondás letöltése után lehet elmenni a cégtől.Sajnos eddig még senkit nem engedtek el ,mindenkivel letöltették a 2 hónapot...Abban az esetben mi van,amikor pl : egy másik új munkahelyen febr.15 naptól kezdeni kellene ,ezt be is jelentem a munkáltatómnak ,de ő ragaszkodik a 2 hónaphoz,viszont csak 3 hetem marad ,hogy betöltsem az új állást?Mindenképpen le kell töltenem a 2 hónapot ,és így akkor esélyessé válik ,hogy "nem várnak meg " az új helyen ? Ilyen esetben mit lehet tenni ,ha rövidebb az idő ,mint a lemondási idő ?Várom és köszönöm a választ !
Nem a munkám ellen volt kifogása a munkáltatómnak, hanem megszüntették tevékenységüket cégei és kevesebb lett a bevétele. Munkakörülmények nem voltak jók, mivel sem fax, sem másoló nem volt. Az ügyfelek nem az irodába, hanem a volt főnököm lakására vitték az anyagot. Az anyagok ömlesztve voltak a szekrényben addig amíg nem vittem irattartó papucsokat. A főnök nem dolgozott a vállalkozásban, nem is nagyon értett hozzá.
Határidők előtt bejött és órákat mesélt az unokáiról, ami nem kimondottan a munka érdekében történt. Nem sürgős ügyek miatt kiráncigált a határidős munkából.
- akadályozott a munkavégzésben-.
Nem is Önnek szólt. Ahhoz már ismenri kellene az eset összes körülményét. Mindenesetre azon nem múlik a kártérítési felelősség, hogy a tb-nél be van-e jelentve a biztosítási jogviszony.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02