Munkajogi kérdések.

eulimen # 2025.03.28. 11:04

@zsuti
Ez a 3 óra túlóra?
Nem. Ez hobbi.

Mt. 86.§ (3) b)
(3) "Nem munkaidő

1. [...]
  2. a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama."
Aktakukac # 2025.04.02. 13:23

Tisztelt Tagok!

Következő dologban szeretném a segítséget kérni: munkahelyemen kb. 1 hónapja a közelemben az egyik gépből egy alkatrész éles, magas frekvenciás sípoló hangot adott ki, amitől nekem elkezdett fájni a fülem, majd azóta is sípol. Jeleztem a közvetlen vezetőmnek, (felvettem a hangot, ezt is megmutattam), ő azonnal elrakott onnan, amíg az eszközt nem javították meg. Sajnos a sípoló hang velem maradt, a gép közelében fokozódott is, hiába cserélték az alkatrészt. Lényeg, hogy a munkáltatóm szerint nekik nincs dolguk ezzel az esettel, mert nem keletkezett keresetkiesés, elhangzott az is, hogy szerezzek be egy szakorvos által leírt papírt, hogy nekem ettől lett a fülzúgásom, és azt ők majd lefűzik, ha a későbbiekben problémám lenne. Beszereztem, újra elhangzott a táppénzes dolog, és hogy nekik ezzel nincs más dolguk.
Kérdezném, hogy ez így jogszerű? Jegyzőkönyv nem készült, a munkavédelmi megbízott a közelemben sem járt azóta sem.

Köszönöm!

anonymworker # 2025.04.09. 14:56

Sziasztok!
A szerződésben kikötött próbaidő utolsó napját követően már számolnom kell a felmondási idővel NEM azonnali hatályú felmondás esetén (bármelyik fél tegye is meg) vagy van bármi jogalapja az Mtk-ban annak, hogy "még nem véglegesítettek", és ezáltal próba időn túl valamit nem kapok meg, ami szerepelt a szerződésben a próbaidő utáni időszakra vonatkozóan?

eulimen # 2025.04.09. 19:04

@anonymworker
A szerződésben kikötött próbaidő utolsó napját követően már számolnom kell a felmondási idővel
Amennyiben határozatlan időtartamra kötött munkaszerződésed van, igen.
Nincs "véglegesítési" folyamat, vagy lépés.

drbjozsef # 2025.04.10. 06:34

Szerintem határozott (értelemszerűen a próbaidőnél hosszabb időre kötött) munkaszerződés esetén sincs semmi ilyen.
A próbaidő egyszerűen eltelik, és kész. Onnantól ez a kivétel (ti. nem kell indokolni a felmondást és nincs felmondási idő) megszűnik.

szilvia7676 # 2025.04.10. 08:18

Jó napot!

Munkavállaló munkanélküli segély alatt 1 napot alkalmazottként dolgozott.
Április 7-én lejárt a munkanélküli segély, másnap elment a Hivatalba és ott közölték vele (határozatot is kapott), hogy mivel a folyósítás alatt munkaviszonyban állt ( 1 napot) , ezért vissza kell fizetnie a segély összegét.

Kérdés: ez így jogszerű lehet?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.10. 09:55

Gondolom, azt az egy napot. Esetleg az azt követő naptól járó összeget.

szilvia7676 # 2025.04.10. 10:01

Nem az 1 napot kérik vissza, sajnos, hanem az attól a naptól járó összeget, több mint 200.000 Ft-ot....

Csak gondoltam megkérdezem, hogy ez így jogilag akkor rendben van-e?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.10. 10:14

Sajnos, igen. A munkaviszony létesítését azonnal be kell jelenteni.

Ha azóta sem tudtál elhelyezkedni, akkor jelentkezz be újra, nem tudom, lehet-e visszamenőleg igényelni az egynapos munkaviszony megszűnésétől. Ha nem, akkor azzal az idővel tovább jár.