Külföldi munka - feljelentés


Aalexandra09 # 2013.01.12. 16:13

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Férjem internetes álláshirdetésre utazott ki Németországba,a hirdetésben úgy szerepelt ,hogy "német bejelentéssel",de a szerződés napról napra késett ,a hitegetés folyamatos volt ,hogy jogilag rendezik a munkavállalói státuszát .
Karácsony előtt a munkáltató elérhetetlenné vált ,a férjem kétségbeesésében beszélt egy magyar rendőrrel aki azt tanácsolta,hogy mindenképpen tegyen ott helyben feljelentést , feljelentést tett Frankfurtban a rendőrségen,nagyon korrekt,segítőskész rendőrök segítségével,akik annyit jósoltak,hogy kb fél év múlva kerül majd sor az ügy tárgyalására ,valószínű egy fillért nem fog láttni a béréből,esetleg kap egy kis bűntetést a munkáltatója .
Időközben többen figyelmeztették a férjemet,hogy úgy készüljön ,hogy saját magára nézve is súlyos következménye lesz annak,hogy feljelentette a munkáltatót,mivel hiába nem előre mefontolt szándékkal ment "feketemunkásnak " de mégis ez volt a helyzet,súlyos bűntetésre ,kitíltásra számíthat .
Jelenleg német munkáltatónál dolgozik,bejelentéssel,szerződéssel,nagyon nagy veszteség lesz ha valóban kitíltják az országból.
Tehet még valamit ,hogy ne tíltsák ki,vagy végzetes hibát követett el a feljelentéssel?
Érdemes visszavonni a feljelentést ?


Aalexandra09

Dr.Attika # 2013.01.12. 16:16

Tisztelt Alexandra!
A férje semmi jogelleneset nem tett. Amit mondtak riogatás.
nyugodtan dolgozzon tovább Németországban, főleg, hogy be van jelentve.

Aalexandra09 # 2013.01.12. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Az volt jogellenes mások szerint,hogy hosszasan hagyta magát hitegetni ,hogy bejelentik és eközben "feketemunkás"-ként tevékenykedett a jog szerint.
Gyakran rákérdezett a munkáltatóra aki például ilyeneket állított ,hogy "Németországban két hétig nem is kell bejelenteni",aztán pedig mint valami mellékes ,lényegtelen dolgot mindig másnapra ígérte a szerződést .
Amikor elérhetetlenné vált előtte még annyit mondott a férjem ama közlésére,hogy jelentsék csak fel nyugodtan ,mert akkor már az ünnepeket is börtönben tölthetik majd és több évre ott is maradnak,mert feketemunkások voltak.
Bizonyítékul van egy sms a férjem telefonjában melyben "madár"-nak nevezi ,hogy hagyta magát átverni és közli,hogy jogilag semmit sem tehet a férjem ellene .
Előtte is be volt jelentve a Németországi munkája alatt és most ahol jelenleg dolgozik itt is be van jelentve .


Aalexandra09

Dr.Attika # 2013.01.12. 17:34

Ebben semmi jogellenesség nincs.

vozdika # 2013.01.23. 13:05

Tiszteletem.Ausztriában dolgozom egy cégnél,Osztrák bejelentéssel.November,decemberi bérem nem kaptuk meg.4emberről van szó.A főnök azt mondja hogy nincs tartaléka a hó miatt nem tudunk dolgozni,és csak akkor tud fizetni ha elkezdünk ennél a cégnél,az új építkezésen dolgozni.Mielőtt hazajöttünk december 20-án kijelentettek bennünket.Sajnos nem tudok várni tovább,pénz elfogyott,milyen intézkedéseket tudunk tenni hogy mielőbb megkapjuk a fizetést.Válaszát köszönöm.

bzsu69 # 2013.02.04. 12:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!!
Egy jogi tanácsot szeretnék Öntől kérni! Bár lehet, hogy Ön is "madárnak" néz mint nagyon sokan mások, de sajnos a családom megélhetéséért sok mindent el viseltem a hosszú évek során. Mindjárt megérti miért is írom ezt.
Kb. 15 éve dolgozom kint Ausztriában, de egészen 2011. májusig 1-ig feketén! Bár én rögtön szerettem volna ha a cég vezetése bejelent, még ha csak időszakos vízummal is, mint ahogy annak elötte már dolgoztam is így mezőgazdaságban, de hiába kértem (és egy másik kollégám is aki szintén magyar) nem jelentett be bennünket, ilyen-olyan indokkal. Persze a megélhetés érdekében nagyon sok mindent lenyeltünk. Mint segédmunkás dolgoztam de igazából szakmunkát végeztem. Egy alkalommal el is kaptak mint fekete munkás és a céget meg is büntették, de persze kimagyarázták hogy egyszeri alkalom volt stb. Nekem nem esett bántódásom. Szóval ez ment egészen 2011. május 1-ig amikor ugye végre sikerült hivatalossá tenni a munkámat. Persze itt se ment azért minden simán mert megigérték, hogy először heti 30 órában , majd egy hónap múlva teljes munkaidőbe bejelent. Ez idáig ez nem történt meg maradt a heti 30 óra. Most viszont nincs a cégnél annyi munka, egyelőre elküldtek szabadságra, de nagy valószínűséggel mert már pedzegetik, felmondás lesz a vége a részükről. Kérdésem lenne: ha mégis véglegesen megválunk egymástól az ausztriai céggel, utólagosan van-e rá lehetőség, hogy valami úton módon bepereljem a céget (1 személy kezében áll a cég vezetése) 2 magyar , 1 osztrák alkalmazottal.
A 15 év alatti folyamatos hitegetés miatt, hogy ekkor meg akkor be leszünk jelentve elestem 15 évnyi 2 gyermek után járó családipótléktól, 13. 14. havi fizetéstől stb. ami akárhogy is számolva több mint 20 millió forint. A nyugdíj éveimről pedig nem is beszélve.
Kérem adjon nekem ebben tanácsot, hogy ezt így visszamenőleg érdemes-e egyáltalán elkezdeni, belevágni van-e rá valamennyi esély hogy a pert megnyerjem és valami összeget visszamenőleg kapok vagy csak megbüntetik a munkaadót, és ha igen magyar ügyvéddel van-e rá mód vagy mindenképpen az ausztriába kell valahova fordulnom és ha igen ott hova?Köszönettel!

kroland25 # 2013.02.24. 18:29

Tisztelt Ügyvéd úr!Németországban dolgozom immáron 1 éve...De igazábol nem is tudom milyen formában,a mgyar fönök azt mondja egyéni vállalkozoként vagyunk kint..és egy német cégnek dolgozunk/épitöipar/de ezt itt kint ha ellenörzés van nem mondhatjuk...Lakcim bejelentésen kivül még más papirt nem irtam alá miota kint vagyok...de még nem is láttam hivatalos papirt...se bélyegzöt...nincs bankszámlaszámunk semmi fizetés meg zsebböl van...de ez sincs idöponthoz kötve...zavaros ez az egész jo lenne tudni hogy is müködhet ez igy hivatalos formában....ha tudna valamit mondani eröl a témárol miként müködik ez a fajta munkavállalás megköszönném!Az az egy biztos egyéni vállalkozoként dolgozunk...elöre is köszönöm!Tisztelettel:Kovács Roland

dette # 2013.11.21. 21:23

T.ügyvéd úr!
a párom Németo.-ban dolgozik 2 hónapja.Sajnos magyar a fővállalkozó.most az a helyzet,hogy a magyar azt állítja hogy a német nem fizet neki,a munka pedig kész.Tegnap azt mondta a magyar főnök,hogy nem kapnak fizetést amíg a német nem fizet ma meg azt mondta,hogy csődbe ment nem tud fizetni.sajnos csak itthon vannak bejelentve minimálbérrel de a kinti fizetésről nincs papír.Családokat tett tönkre a főnök.Lehet valamit tenni??

Várom sürgős válaszát.

Üdvözlettel:Dette

PGabe # 2013.11.22. 08:18

bzsu69, érdekes, hogy közel 1,5 évtizedig nem akartad feljelenteni a téged feketén alkalmazó munkaadódat, de most, hogy kirúghat, igen.
Esélytelen, hogy még kártérítést is kapjál tőle, sőt, örülj, ha téged nem vesznek elő miatta. Utalnék pl. arra, hogy nem csak ő nem fizetett járulékokat, de a bevételed után neked is adóznod kellett volna, amit gondolom nem tettél meg...

ildikoek # 2013.12.12. 16:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sajnos a párom is külföldön elvégzett ki nem fizetett munka áldozata. Magyarországi cég kötött vele szerződést és ez a cég német cégtől kapott gipszkartonozási munkát. Németországban azt el is végezték, a németek leigazolták a teljesítményt, óraszámot, minden rendben volt a munkával, csak a magyarok nem fizettek. A németektől kaptak annyi pénzt, amiből haza tudtak utazni.A magyarok persze még utána ígérték a fizetést, de azóta semmi.A telefont sem veszik fel.Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben lenne-e olyan ügyvédi segítség, szolgáltatás, ami a részünkről nem jár költséggel? Vagy minden esetben kell fizetnünk valamennyit ügyvédnek?

Köszönöm segítségét,

Tisztelettel:

BgyIldi

Gregor86 # 2013.12.16. 16:18

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Már több mint egy éve Németországban dolgozom. A legutóbbi munkáltatóm felmondott nekem, egy kollégámnak akivel együtt bérlünk lakást. Velem még a felmondás előtt egy baleset történt és ez miatt táppénzre kerültem. A gondunk az lenne, hogy több mint kettő hónapja nem kaptuk meg rendesen a bérünket. Az elején nyugtatgatott kinket, hogy megkapjuk a kompenzációt. Utána már sem E-mailre nem a telefonhívásra nem válaszolt. A szerződésünkben szerepel egy tétel ( familienheimfahrt geld ). Ezt rendszeresen kapta az összes kollégánk és mi is, nyolc hónapon keresztül. De utána minden figyelmeztetés nélkül megvonta tőlünk. A kérdésem az lenne, hogy ez a hónapok óta ki nem fizetett összegeket ki lehet e hajtani jogi úton a volt munkáltatónkból.

Köszönettel:
G.

mildike # 2014.01.21. 16:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom Németországban dolgozott, bejelentett munka volt, de nem fizették ki.
Megtették a feljelentést, kitűzték a tárgyalást, de a 4 károsultból csak 2 vett részt a tárgyaláson, a párom és egy másik illető sajnos nem tudott részt venni rajta.
Most lezárult a második tárgyalás, ahol megnyerték a pert a páromék.
A 2 illető aki részt vett a tárgyaláson meg is kapták a kártérítést, ők azt mondták , hogy a többiek nem fognak kapni semmit, mert nem vettek részt a tárgyaláson. Azt szeretném tudni, hogy ez igaz-e?

juszek # 2014.01.24. 22:22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 326/2013.(VIII.30) Korm.rendelet 14.§(2)bekezdésében olvasottak arra engednek következtetni, hogy feleslegesen erőlködöm a portfólióm elkészítésén, ugyanis megszakadt a jogviszonyom 5 évre. Amikor megszakadt, megfeleltem a minősítés ill. a besorolás feltételeinek Ped. 2 fokozatba, ugyanis 19 év jogviszonyom, szakviszgám volt.
A rendelet 2013 szept. 1-től hatályos, jelenlegi jogviszonyom 2013 szept.2-től kezdődött újra.
Jelentkezhetem-e Ön szerint minősítésre,vagy nem?
Köszönöm előre is megtisztelő válaszát.

tomy1988 # 2014.03.02. 16:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Engem és pár kollégámat "átvertek" Ausztriában. Akinek előtte itthon dolgoztunk,kapott kint munkát. Egy darabig A1-es papírral jártunk ki dolgozni,majd csinált kint egy OG-t. Nekünk azt mondta,hogy be kell hogy lépjünk,hogy neki kevesebb legyen az adó,amit ki kell fizetni. Kaptuk egy darabig a fizetésünket,de egy idő után már azt sem. Emiatt megszűnt a munkakapcsolatunk,a pénzünket se kaptuk meg. Viszont most felhívott minket,hogy ha ki akarunk lépni,akkor fizessük ki neki az ügyvédi költséget,az adót és még valami csekket,ami az ISVA-tól jött. Nem hogy a pénzünket nem kaptuk meg,de most követel közel 2000 Eurót. Nem tudjuk,hogy mit tehetnénk. Ha esetleg tudna bármit mondani,azért nagyon hálásak lennénk!

Válaszát előre is köszönjük!

vendegmunkasblog # 2014.03.18. 11:41

Kedves Fórumozók!

Számos hasonló elrettentő történetet hallva-ismerve indítottuk útjára blogunkat, melyen várjuk a külföldi munkával kapcsolatos élményeket, észrevételeket:

http://gasztarbajter.blog.hu/

A beszámolókat (akár névtelenül) erre az emailcímre várjuk: vendegmunkasblog@gmail.com

A cél többek között, hogy az információk megosztásával valamelyest megelőzzük a hasonló esetek elszaporodását.

(Elnézést kérünk a fórum szerkesztőitől, ha ez a bejegyzés esetleg nem felel meg az ide szánt tartalmaknak.)

Üdv, a blog szerkesztői:
Bob & Bobek

Axelfoly # 2015.02.01. 18:28

Üdvözlöm.

Az én történetem azzal indult, nem volt munkám otthon Magyarországon nyelvet sem tudtam és adódott egy lehetőség, kitudtam jönni Németországba Hermes futárcéghez magyar vállalkozó alá dolgozni, 1600 euro nettót ígértek kézbe, fura is volt nekem ez így először, hogy kézbe és kaptam egy PRAKTIKUMOT amit alákellett írnunk, azt mondták ez a szerzősés. Én nem tudtam még németül. Tehát aláírtam mert aki kihozott ő azt mondta segít mindenben, aláírhatom és kapott ezért 3 hónapig havi 200 eurót. Kétszer kaptam teljes bért a harmadikat meg nem kaptam még meg. Visszakellett jönnöm a pénzért, ide és nem 1600eurot kaptam hanem 800-at. Azt tudni kell még hogy az ő albérletükben laktam havi 200 eurot az 1600-ból minden hónapban autómatán levontak. Azért kaptam csak 800-at valamint 650 eurot visszatartottak sérülésekre. Mert azonnal nem tudták megmondani, hogy van-e autó vagy csomag sérülésem, ami vicces volt mert tudom hogy nem volt de azt mondták ők azért utána néznek biztos így volt-e. Jártam a nyakukra de csak nem sikerült a dolog. A praktikumban az állt hogy 2014.05.01-től 2014.05.31-ig tart a praktikum 280 euróért.
Tehát eddig nem kaptam meg a 650 eurót amiről sajnos nincs papírom viszont a 280€-ról van papírom, a bükkenő csak az hogy becsődöltette a főnök a céget. Tudom hol lakik, hol él, telefon számát. A kérdésem az hogy mi a teendő ilyenkor?

Rexor # 2015.02.02. 11:42

Axelfoly: annyit értettem csak, hogy aláírtál valamit, amiről gőzöd nem volt, hogy mit tartalmaz. A mondandód többi részét nem tudtam értelmezni.

csalas # 2015.02.26. 15:58

Tiszteletem!

Segítséget kérnék!Egy ismerősöm és még 6 ember Németországban dolgoznak már második hete,de eddig sem szerződést nem kaptak sem semmit.A főnök minden nap azt üzeni hogy majd holnap jön....de eddig még nem jött!Egy kórházat kell renoválniuk,konkrétabban glettelnek!Azt hogy pontosan kivel és mit tárgyalt le ennek a brigádnak a vezetője a munkaadójukkal nem tudom,csak annyit hogy olyasmivel hitegetik őket hogy magyar állampolgároknak nem muszáj 3om hónapig szerződést kötni,csak biztosítást....Az egész nagyon gyanus nekem s azt szeretném tudni hogy hova tudnak fordulni ezek az emberek segítségért?

Dudus5580 # 2015.05.26. 16:48

Udv mindenkinek!

Nemetorszagban dolgoztunk az egyik baratommal egy butorgyarban. Nemet bejelentett munka, lakhatas, tb, ado, bank. Par honapig kint voltunk es azt vettuk eszre, hogy egyre rosszabb az egesz, de ekkor mar alairtunk egy uj szerzodest ami 2015.04.01tol lepett eletbe. Mivel egyre rosszabb volt a helyzet ugy dontottunk, hogy hazajovunk. Mondtuk a fonokasszonynak, de azzal fenyegetozott, hogy ha hazamegyunk akkor nem fizet ki mert megteheti a szerzodes miatt es majus 30ig akkor is kotelessk vagyunk dolgozni. Igy belementunk, hogy akkor addig maradunk mert a szerzodes amit alairtunk 6honapos volt. Azt sem tudtuk pontosan, hogy mi all benne. Dolgoztunk tovabb, es arra akart minket kotelezni, hogy 10orat dolgozzunk. Erre nemet mondtunk mi is a szerzodeste hivatkozva, hogy 8 ora van benne. Ekkor elkezdett orditani es azt mondta, hogy akkor irjuk meg a felmondasunkat. Megirtuk es hazajottunk. Az aprilisi penzunket meg is kaptuk. De amit aprilisban dolgoztunk par napot azt mar nem csak a berpapirt. Arra hivatkozik, hogy mivel eljottunk a felmondasi ido alatt igy ot megbuntettek es ezert nem utalta a penzt. De akkor ezt a berpapiron fel kellett volna tuntetni. Nem? Lehet valamit tenni? A valaszt elore koszonom. D.

rencsike87 # 2015.09.10. 21:13

Tisztelt Mindenki!
Olyan problèmával fordulok Önökhöz hogy a párommal lassan egy ève nèmetországban èlünk ès dolgozunk a vendèglátásban.ado bejelentèst nem tettünk mert munkaszerződèst mèg mindig nem kaptunk.a fönök csak igèrgeti h megvan ès hozza.a TB t fizeti a főnökünk ès van itteni lakcìmünk is de ennyi.a pènz sem tul jo a munkaidőhöz kèpest.november 1től fel szeretnènk itt mondani ès ausztriába átmenni,de fèlünk töle h nem leszünk kifizetve.mit lehet tenni?igyekszünk a bèrünket minden turnus(3hèt)vègèn elkèrni.jelenleg 8hetet kell dolgoznunk 3hètig szabadnap nèlkül utána .inden hèten kapunk egy napot.
Jelenleg èn a szakács konyhalány takarìtónő ès pincèr szerepet.párom is hasonlóan...
Ha elmegyünk innèt mit kell lemondanunk ez hogy müködik?
Rádió adót sem fizettünk mert a főnökünk azt mondta nem kell de a csekkek csak jönnek lassan 200 euro.ezt be kell fizetnünk?
Munkaszerződèst visszamenőleg ki lehet állìtani?
öszönöm a segìtsèget

Bea1 # 2015.09.11. 07:25

Német konzulnál jelezzétek a helyzeteteket, mert a végén még ti lesztek az adócsalók. a konzul, vagy munkatársa majd segít.

axolot # 2015.11.30. 12:35

Tisztelt Mindenki.

A fiam neveben irok mivel en intezkedtem, ö nem tud meg olyan jol nemetül!
Ez ev januar 14.-en Ausztriábabn alairt egy epitesi vallakozonal munkaszerzödest heti
39 orarol brutto 1710 euros,- fizetessel, a ceg oktober 22.-en csödbe ment es a fiamnak a vagyonkezelö szerint oktober 19.-en mondtak fel a Gebietskarankenkassa szerint 20.-an.
Erröl azonban nem tudtunk. mint arrol sem hogy februar 1 töl atjelentette heti 10 orara, erröl a fiam semmifele szerzödest nem irt ala.
Sajnos a fiam elkövette azt a hibat hogy mivel kedvelte a munkaadojat mindent elhitt neki es atvette a munkaber elszamolasat is, ami csak a 10 orarol szolt, de csak aprilisig kapott elszamolast majustol egyaltalan nem kapott berelszamolast. Fizeteset minden honapban 2-3 reszletben kapta meg majusig, a juniusi fizeteset, 1100-eurot aszamlajara utaltak. ezek utan nem kapott fizetest, gondolom mar akkor fizetes keptelen volt a ceg es a fiamat csak hitegettek.
Naponta atlag 10 orat dolgozott.
Masok tanacsara bementünk a munkaügyi kamaraba ahol megint " sajnos"
leadtunk minden papirt többek között a fiam altal vezetett füzetet a tulorakrol.
Az anyagot tavabbitottak az Eisenstadti kamaraba ahova elbeszelgetesre hivtak be. Ott az ügyintezö közölte velünk, mivel a fiam atvette a berelszamolasokat ezert csak a 10 orai munkaviszonyt tudjak figyelembe venni es annak alapjan tudjak a ki nem fizetett munkabert kiszamolni, ami elvileg logikus lenne, ha a Gebietskrankenkassa nem allitana vissza az eredeti elsö szerzödes utani allapotot, amit az Eisenstadti ügyintezö kijelentett.

Mint az eisenstadti gebietskrankenkassa ugy a neusiedleri kamara azt tanacsoltak hogy csinaltassunk egy jegyzökönyvet a gebietskrankenkassa-nal hogy az eredeti 39 oras jogviszonyt visszaallitsak. Meg mielött ezt megtettük volna felhivtuk a munkaadot hogy nem akarja-e ö maga visszaallitani, amira allitolag hajlando is lett volna de a vagyonkezelöje nem engedi, hogy megtegye.

A Neusiedleri kamara es Gebietskrankenkassa azt az informaciot adta hogy ha a gebietskrankenkassa visszaallitja a 39 oras jogviszonyt akkor a kamaranak azt figyelembe kell vennie, viszont az Eisenstadti kamara es a gebietskrankenkassa azt allitja hogy nincs befolyasa egyik a masikra, söt a neusiedleri kamara felhivta az eisenstadti kamarat es ök maguk sem ertettek miert köt bele a berelszamolasba az eisenstadti kirendeltseg.

Mi ugy veljük ha a gebietskrankenkassa a 39 oras jogviszonyt visszaallitja evvel a 10 oras berelszamolas is hamisnak minösül.

Ami meg feltünö volt az ügyben hogy a neusiedleri kamara segitökesz volt mig eisenstadtban meg avval is megvadoltak a fiamat hogy feketen vette at a fizeteset, holott ö csak öszinte akart lenni es a munkaja utan jaro munkaberet szerette volna megkapni.

Mit tehetünk ebben az esetben meg ? Adja be a fiam maga az IEF- hez vagy bekeljen meg azzal az összeggel amit a 10 oras jogviszony utan kiszamolnak?
Nem tudom meddig lehet huzni de a kamara keri hogy döntsünk, elfogadjuk vagy sem.

Balu81 # 2016.01.05. 13:42

Sziasztok!Balázs vagyok(festő)Tavalyi évben kint dolgoztam Ausztriába 2 hónapot(aug-szept) mint festő.Magyar cégnél sajnos...tudom.De osztrák cégnek dolgoztunk be.(Gutdeutsch GmbH)Sajnos nem fizettek ki csak 350€-ot kaptam előleget.De kb 2500€ val tartoznak.Minden héten 100€ előleg az első hónapban.Na a lényeg hogy elvileg magyarba voltunk bejelentve de az is 4 órásba "állítólag"de semillyen magyar munkaszerződés nem volt.Amilyen papirom van az A1-es ami magyar az (társadalom biztosítási papir)meg van egy osztrák Meldung (zko-os)kérdésem ezzekel a papirokkal tudok én valamit csinálni hogy megkapjam esetleg a pénzemet?köszönöm

ykhsd # 2016.02.21. 08:14

Sziasztok!
Olyanban szeretném a segítségeteket kérni hogy 2 hetet dolgoztam Ausztriában mint szobalány és eddig nem fizettek ki.
Január 31-én kezdtem és február 14-én reggel mondtam fel amikor be mentünk dolgozni.
Az alábbi problémáim voltak:
Megkaptam a január 31-re járó béremet megkaptam,de kevesebbet mint amit én számoltam.1300 nettó/hót heti 6 nappal írtak én arra a vasárnapra 44,70 Eurót kaptam.Megkérdeztem miért kevesebb az volt a válasz ne foglalkozzak vele majd a teljes havi béremet nézzem meg.
Se egy munkaszerződést se egy bérpapírt nem kaptam aláírattak velem egy olyan papírt amit nem tudok hogy mi volt meg sem tudtam kérdezni a magyar kollégákat mert már rángattak el onnan hogy menjek dolgozni.
Vasárnap amikor felmondtam azt mondták hogy dolgozzak még 2 hetet mert akkor tudnak rendesen kifizetni,illetve hogy nekem volt 2 hét próbaidőm ami aznap letelt.Erről engem senki nem tájékoztatott.Mondtam h nem,mivel nem láttam semmi garanciát arra ha még többet dolgozom valóban ki is fizetnek.
Azt sem írták meg mennyi időre kell kimennem dolgozni,pontosan hogy van a munkaidőbeosztás stb.Sőt 9 nap után akartak adni szabadnapot.
Erre haza is küldtek munkából.Azt mondták másnap szólnak,hogy mikor menjek be a pénzért.Nem szóltak,majd harmadik nap reggel bementem és mondta a tulaj h menjek be adja a pénzt és írjak alá egy papírt aminek a teteje okos módon le volt takarva,de egyébként sem beszélek németül nem is tudtam volna lefordítani.De lehetőséget sem adott arra h esetleg lefényképezzem és elküldjem ismerősömnek.Majd kizavart az irodából azzal,hogy adjak neki magyar bankszámlaszámot.Másnap reggel tudtam neki emailben átküldeni.Azóta is várom a pénzem nem érkezett meg.
Az alábbi kérdéseim lennének:
Hol tudom megnézni,h be voltam-e jelentve és mettől meddig,az E-cardot megküldték itt van nálam.
Bejelentkeztünk az ottani lakhelyre az a papír is itt van nálam.
Illetve hova tudok fordulni ha nem fizet ki és mennyi időn belül kellett volna kifizetnie?Ha késik a kifizetéssel lehet-e kérni tőle valamilyen kártérítést?
Mivel az én szemléletem szerint megtévesztett az útiköltségem vissza tudom-e tőle követelni illetve a további felmerülő költségeimet?
Ha ki is fizet de nem azzal a bérrel amit e-mailben küldött hogy tudom rajta követelni a többit?
Összességében mi a teendő ilyenkor?
Köszönöm a segítségeket,előrebocsájtanám ez az első külföldi munkahelyem és kényszerhelyzetben voltam emiatt kellett kimennem,nem vagyok jártas ezen a területen.

Dr.Attika # 2016.02.21. 14:13

Tudomásom szerint Ausztriában 15 nap munkaviszony után jubileumi jutalom is jár. Kérni kell azt is.