„ha igen akkor akkor azt előtte hol kell közölnie a munkavállalóval?”
A munkaszerződésben. Szerintem. Vagy egyéb megállapodásban, pl. tanulmányi szerződés.
Utólag nem kell semmit kitalálni. (villanyszámla, fűtés....)
„ha igen akkor akkor azt előtte hol kell közölnie a munkavállalóval?”
A munkaszerződésben. Szerintem. Vagy egyéb megállapodásban, pl. tanulmányi szerződés.
Utólag nem kell semmit kitalálni. (villanyszámla, fűtés....)
Tisztelt Fórumon jelen lévők!
Szeretném megtudni, hogy milyen indok kell ahhoz, hogy azonnali felmondással el tudjak menni a cégtől, ugyanis 45 nap felmondási időm van 7 év után, és jelenleg egy tanfolyam keretei között új szakmát tanulok, és ha befejeztem állást is biztosítanak, de 45 nap túl hosszú idő azért is, mert hegeszteni tanulok, és ebben a szakmában kezdőként 1 hét kihagyás is sok, nem pedig 45 nap. Amit tudni kell, hogy télen az öltözőben nincs fűtés, beázik, csapból meleg víz nem folyik 3 éve, zuhanyzóban történik a kézmosás, műszakvezető gyakorlatilag nincs, csak elméletileg, ezért rettenetesen utálok már itt dolgozni, gyomrom felfordul már a helytől, fele csapat ostoba, és nem végzi a munkáját normálisan, ami sokszor bosszantó ha helyettük is nekem kell figyelni. Tipikus szőröstalpú a főnököm, maszek cégnél vagyok, illetve a pénz sem a legjobb. A baj, hogy húzó ember vagyok, ezért tuti nem tekint el a felmondási időtől, amit másnál megtett. Valakinek van tanácsa, hogy ilyen esetben, hogy tudok a legkönnyebben elszabadulni?
Üdvözlettel:
N. Albert
Ahhoz lényeges szerződésszegés kell a munkáltatótól. A leírtakkal nem próbálkoznék.
„Valakinek van tanácsa, hogy ilyen esetben, hogy tudok a legkönnyebben elszabadulni?”
Közös megegyezéssel.
Jó napot , estét .
Lenne egy pár kérdésem.
Több, mint 5 éve a munkáltatóm megfinanszírozott nekem CE kategóriás jogosítvány , amit a munkámhoz használtam.
Szerződést nem kötöttünk olvastam ,hogy szerződést kötni is max. 5 évre lehet és 5 év után a pénzügyi követelések elévülnek .
5 év után , ha felmondok követelhet e tőlem ennek a jogosítvány összegét , értékét ,amely jogosítvány most járt le és én saját pénzemből újítottam meg ?
Felmondhatom rendkívűli felmondással a munkaszerződésemet, ha a munkáltatom hamisítja a jelenléti ívet. 18 nap szabadságot akar írni novemberre viszzamenőleg és decemberre és én közbe persze dolgozom ?
Várom a válaszokat.
Köszönöm
Péter
Azonnali felmondásnak hívják, és nem, ilyen esetben nem mondhatsz fel. Biztosan adminisztratív hiba, ha dolgozol töltsd ki a jelenléti ívet, ha arra a napra szabadságot akarnak kiírni, jelezd a hibát, mert dolgoztál. Ha nincs jelenléti ív, kérjed. Addig ne dolgozz.
Az elévülés egy más dolog, esetedben nem azt kell nézni, hanem azt, hogy vagy tanulmányi szerződést kellett volna kötni, ami egyrészt csak írásban érvényes, másrészt valóban legfeljebb 5 éves kikötés lehet benne, másrészt, ha a munkádhoz szükséges a jogosítvány, és annak megszerzésére a munkáltató kötelez, akkor arra nem is szabad tanulmányi szerződést kötni, ha ő fizeti, akkor sem.
Rendes felmondással bármikor felmondhatsz, vagy közös megegyezéssel megszüntethetitek a munkaviszonyodat. A jogosítvány árát nem követelheti.
Nem adminisztratív hiba.
Első munkahelyem 16 éve dolgozom itt . Minden évbe így van lerendezve a szabadság általában 10 nap mindig megmarad és decemberre be van mind írva a maradék még akkor is ha dolgozom.
Most viszont 18 nap maradt meg ,decemberre már nem fér bele . A novemberi jelenlétiívet már egyszer végig aláírtam ,mert dolgoztam. Most kitalálták ,hogy csinálnak másik jelenlétiívet és beírnak 11 nap szabadságot és decembere a maradék 7 napot .
Ja, hogy ez eddig is így ment? Akkor mi a probléma? Eddig se volt szabályos, most sem az, eddig is benne voltál.
Nem nagyon értetted, talán így : "adminisztratív hiba" „(kacsint)”
Ez esetben pláne nem mondhatsz fel azonnalival.
Te döntöd el mit akarsz. Belemész, vagy nem. Ha nem, akkor annak nyilván konzekvenciái lehetnek - a munkáltató részéről feléd, meg vice versa is.
Ha fel akarsz mondani, ajánld fel nekik a közös megegyezést : ők eltekintenek a felmondási idődtől és kifizetik a szabijaidat, te pedig eltekintesz a szabálytalanságok bejelentésétől, ami vastag munkaügyi bírságba torkollhatna.
Tisztelt Jogi szakértők!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Édesapám, betöltötte éz év augusztusában a 62 életévét. Ha jól értesültünk ő már védett korúnak számít. Szeretne felmondani ő a cégnél ahol dolgozik, a tarthatatlan munkakörülmények miatt, és szeretnénk meg tudni, hogy ebben az esetben neki jár e a végielégítés, mert mi azt az információt találtuk, hogy jár, de a cég nem akarja ezt elismerni. Kérem, legyenek szivesek megírni ha a végkielégítés ténylegesen édesapámat megilleti, hogy melyik törvény melyik paragrafusára hivatkozzunk. Üdvözlettel: Sajó Péter Viktor
spv1983
Ha a rendkívüli felmondás indoklása megáll, akkor járhat végkielégítés, de ha a munkáltató ezt vitatja, és perre kerül sor, akkor édesapádnak kell bizonyítania, hogy a munkáltató lényeges kötelezettségszegése vagy a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartása megtörtént. Ha ezt nem sikerül bizonyítania, akkor ő fog fizetni, nem hogy végkielégítést kapna.
Nem derül ki a hozzászólásodból, hogy mik azok az "tarthatatlan munkakörülmények", de ha nem olyasmi, ami a fent idézett leírásnak bizonyíthatóan megfelel, akkor a helyetekben nem erőltetném ezt a végkielégítés dolgot.
Egyébként a munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) 78.§-nál érdemes kezdeni, és utána amire az hivatkozik, stb.
Ezek szerint, ha valaki védett korú annak, ha ő akar felmondani automatikusan nem jár a végkielégítés, csak akkor ha perre visza a dolgot.
spv1983
Az Munka Törvénykönyve 77. § írja le, hogy milyen esetekben jár végkielégítés, olvasd el. Alapvetően nincs végkielégítés, ha a munkavállaló mond fel (kivéve, ha, és ez a következő rész). Ezt a védett korra vonatkozó szabályok nem befolyásolják, azok csak akkor számítanak, ha a munkáltató mond fel. Jelen esetben azonban a munkavállaló akar felmondani.
Az Mt. 64. § szerint ezt 3 módon teheti meg:
És olvasd el a törvényt. Fenn van a weben. A kiindulásnak jó részeit megadtam.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Közvetlenül is válaszolva az utolsó kérdésedre: igen, csak perben vagy úgy, hogy a munkáltatót rábeszélitek/meggyőzitek, de a leírás alapján ez utóbbi nem fog megtörténni.
De az abszolút nulladik pont, amivel kezdenetek kell, hogy az azonnali felmondás a 78. § szerinti valamelyik követelménye bizonyíthatóan megvan e. Ha nincs meg, akkor ne kezdjetek bele egy harca, amit elvesztetek, és rosszabbul jártok, mintha eleve elengedtétek volna.
Köszönöm szépen a választ
Tisztelt Jogi Fórum!
Közalkalmazott vagyok, és felmerült, hogy a nem túl távoli jövőben élnem kellene az azonnali lemondással lehetőségével. Kutakodtam a témában, de nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre.
Milyen esetekben állja meg a helyét a közalkalmazotti jogviszonyról való rendkívüli lemondás?
A Kjt és a Mt is két indokot említ, de nem részletezik őket. Arra vonatkozóan ellentmondó információkat találtam, hogy lényeges kötelezettségszegésnek számít-e például az, ha a munkáltató nem fizet munkabért egy-két hónapig?
A másik indokra ("Olyan magatartást tanúsít, amely a jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi") pedig egyáltalán semmilyen információt nem találtam, hogy mit érthet alatta a jogalkotó. Több helyen azt írták, hogy a magatartásnak nem kell feltétlenül a magával a munkaviszonnyal (közalk. jogv.-nyal) összefüggésben lennie. Ha munkáltató, nem a munkaviszonnyal kapcsolatban, olyan magatartást tanúsít, amit én elvi és erkölcsi szinten vállalhatatlannak tartok, és semmilyen módon nem kívánok azonosulni vele, az alapot adhat-e az azonnali lemondásra?
Ha az indokot "keresni" kell, akkor az bizonyosan nem lesz jó az azonnali lemondásra.
Igen, lehet, hogy nem fogalmaztam elég egyértelműen, de nem "keresem" az indokot, csak nem akartam a szituációt nagyon részletesen leírni. De akkor kicsit bővebben:
Alapvetően jól érzem magam a munkahelyemen, jó viszonyban vagyok a közvetlen főnökömmel is, tehát számomra is az a legjobb forgatókönyv, hogy maradhatok dolgozni. Két, egymástól független probléma miatt viszont nem biztos hogy ez lehetséges/szeretnék. Jelenleg még ezek egyike sem következett be, de nálam informáltabb kollégák elmondása alapján mindkettőnek fennáll a lehetősége a közeljövőben.
Az egyik probléma, hogy nem kapunk fizetést x időn keresztül. Értelemszerűen ez a rendkívül jól fizetett közalkalmazottak napi megélhetését veszélyezteti. Ez esetben más munkát kell keresnem, hogy fizetni tudjam a lakbért, villanyszámlát stb. Ez nyilvánvalóan a munkáltató egyik legfontosabb kötelességének elmulasztása, de nem egyértelmű, hogy mikortól adhat alapot az azonnali felmondásra. Találtam olyan írást máshol, ahol azt írták, hogy ha nem határidőre fizet, az még nem elegendő indok, mert lehet, hogy csak csúszik a fizetéssel. Tehát a kérdésem ez esetben, hogy a fizetési határidő után mennyi idő múlva jogos a r. felmondás (lemondás)? Egy hét? Egy hónap? Fél év?
A másik probléma az előzőtől független. Ez esetben a a munkáltató egy olyan lépést tenne meg, ami számomra erkölcsileg-etikailag vállalhatatlan, és áttételesen sem szeretném a nevemet adni hozzá (nem vagyok egyedül a véleményemmel, és egyértelműen jeleztük ezt a vezetésnek). Ennél jobban nem szeretném részletezni a helyzetet. Ez esetben három lehetőségem lenne:
Köszönöm előre is, ha valaki tud válaszolni!
Tisztelt Jogi Fórum!
A következő problémával fordulok Önökhöz:
Középvezetőként dolgozom egy magyar tulajdonú KKV-nál. Ez év március 18-án a reggeli műszakkezdéskor az egyik beosztottam - helyettesem -jelezte, hogy gond van az adóbevallásával. A hétvégén automatikusan leigazolta az elektronikus bevallását, később azonban észrevette, hogy az abban szereplő összeg lényegesen kevesebb, mint ami a cégtől kapott 18M30 nyomtatványon szerepel. Ekkor az ügyfélkapun utána néztem a saját járulékszámlámnak, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy adat csak 2018. májusig van, pont mint neki. Ugyanez igaz a TB-számlára is. Írásban jeleztem még aznap reggel a cégvezetés felé, magyarázatot várva. Aznap nem érkezett válasz, délután nyomatékosan újra feltettem a kérdést. Másnap délelőtt a bérszámfejtőnktől jött egy levél, miszerint utána néznek a dolognak, ne adjam be, ne igazoljam le az adóbevallásomat. A nap folyamán több embertől is ugyanezt a problémát hallottam vissza, majd a mai napon a gazdasági vezetőtől kaptunk egy kör e-mailt, hogy már keresik a hiba okát, legyünk türelemmel, májusig úgyis megoldódik.
Nos több jel is arra utal, hogy a cég nem fizette be utánunk a járulékokat, és nem rendszerszintű problémával állunk szemben.
Kérdésem az, képezhet-e ez jogalapot az azonnali felmondásra? Péntekig várnék vele, úgy gondolom, addig bármi olyan dolog tisztázható a NAV-val, ami valós problémán alapszik.
szerintem nem
Miért akarsz felmondani? Elhiszem, hogy felhúztad magad, de ne dühből hozz döntést (vezetőként ezt tudhatnád)!
Várj egy picit, majd add be a bevallásodat a 18M30-as szerint. Arra ügyelj, hogy legyen a munkáltató által aláírva.
Aztán majd a NAV szól, hogy valami nem frankó, te igazolni tudod, hogy mi alapján javítottad a bevallás tervezetet, a munkáltatód meg izzadjon, ha valóban saras az ügyben.
A kollégád meg csináljon egy önellenőrzést az M30-as szerinti adatokkal.
Teljesen higgadt voltam a kör e-mail-ig.
Adalékok plusszban: a fizetések csúsznak augusztus óta, bár az adott hónap végéig mindig rendezve vannak. A lányom, aki szintén itt alkalmazott, két kicsivel van otthon, januárban nem kapott lakásvásárlásra banki kölcsönt, mert a cég nem tudott NAV-os igazolást kiadni. 40 olyan emberrel kellene dolgoztatnom, akinek valószínűleg ugyanaz a problémája, mint nekem.
A cég etikátlan viselkedése verte ki nálam a biztosítékot. Ezen felül voltam már felszámolás alatt álló cég alkalmazottja, nem biztos, hogy szeretnék még egyszer az lenni.
Akkor mondj fel rendes felmondással. 30 nap (ha más nincs a munkaszerződésben) és szabad vagy.
Azért én nem mennék bele egy rendkívülibe így hirtelen, azon az alapon, hogy szerinted nem fizette be a járulékokat.
Az már lehet talán rendkívüli felmondási ok, hogy rendszeresen csúszik a fizetés és ezt igazolni is tudod. Az is egy megoldás, hogy megpróbálsz közös megegyezéssel távozni belengetve egy esetleges munkaügyi felügyelőséghez vagy NAV-hoz való bejelentést, ha nem mennek bele.
Sziasztok Fórumozók!
Azonnali hatályú felmondással szakítottam meg a határozatlan idejű munkaszerződésemet, ugyanis a főnököm teljesen tönkre tett idegileg, erről a viselkedésről a felsővezetők is tudnak és megértenek. A kérdésem az, hogy visszatarthatják-e a ledolgozott időre járó fizetésemet és ha igen, milyen indokkal? Illetve megvonhatják-e az egészet?
Azt nem. De ha akarják, a felmentési idődre járó távolléti díjadnak megfelelő összeget követelhetnek tőled. Sőt, ha ezt maghaladó káruk van a jogellenes munkaviszony-megszüntetés miatt, akkor annak a megtérítését is.
Kedves Fórumozók!
Egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódóan lenne általános jellegű kérdésem.
Azzal tisztában vagyok, hogyha az aktuális mentesített keretösszeg alatt kerül kifizetés a munkavállaló számára munkabér egy adott évben, akkor adófizetési kötelezettsége nincs a munkavállalónak, kizárólag a munkáltató fizeti meg az 1.000 forintos közterhet / naptári nap. Olyan kérdésem lenne viszont, hogy minden esetben kötelező a mentesített keretösszeget kifizetni a munkavállaló részére?
Tekintsünk egy olyan életszerű példát, hogy a munkáltatónak csak 1 maximum 2 órára kell az adott munkavállaló segítsége, kizárólag csak 1-2 órára fogja alkalmazni. Az tiszta sor, hogy a munkáltatót ez esetben is 1.000 forintos közteher terheli, de (ennél a példánál maradva) kötelező neki 1-2 óra foglalkoztatás esetében is a mentesített keretösszeget odaadnia? Vagy adhat ennél kevesebbet is (pl. 4.000 forintot) erre az 1-2 órára?
Köszönöm a segítséget!
Szerintem a kötelező legkisebb órabért kell elérnie. De még ez sem biztos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02