Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Gabesz23 # 2013.05.05. 11:47

Az hogy a szabidat vagy annak egy részét két éve nem adták ki nincs rendben, de ha tűröd ...... Bármikor fordulhatsz bírósághoz.

Ami a béred 10%-át illeti nehéz erre mit mondani, mert nem ismerjük a munkaszerződésedet. Ha úgy állapodtál meg a munkaadóddal, hogy az alapbéren felül jár +bér, ha a cég elér egy bizonyos forgalmat, akkor ez teljesen rendben van. De mint mondtam, erre így nehéz válaszolni úgy, hogy nem ismerjük az erre vonatkozó megállapodásodat a munkaadóddal.

Minden esetre helyenként pontatlan és zavaros a történeted. Javasolom, hogy fordulj ügyvédhez vagy egy jogsegély szolgálathoz, mert pontatlan kérdésekre csak pontatlan válaszokra számíthatsz. Azok bizonyára nem viszenk előre.

Gabesz23 # 2013.05.05. 09:28

... így igaz! Ez még kimaradt.

ObudaFan # 2013.05.05. 09:17

A munkaszerződés szerint nem kötelező juttatások elmaradására sem a régi szabályok, sem az új szabályok szerint nem lehet(ett) azonnali hatályú felmondást alapítani, kisebb késedelmekre szintén nem.

Gabesz23 # 2013.05.05. 08:46

Kedves dingo!

KBS láthatóan nem tudott megbírkózni a kérdéseddel, ezért inkább csak bemásolta az ide vonatkozó törvényi rendelkezést. Arra a kérdésedre, hogy a felsorolt példáid az új Mt. szerint is megállják-e a helyüket persze nem válaszolta meg, mert KBS a bírói gyakorlatot nem ismeri. A kérdésedre a válasz az, hogy a Kúria több döntése szerint nem minden esetben indokolt az azonnali hatályú felmondás a munkabér késedelmes kifizetése esetén. Vizsgálni kell egyrészt
  • a késedelem mértékét
  • a késedelmes kifizetések gyakoriságát, illetve
  • a ki nem fizetett munkabér arányát (vagyis nem mindegy, hogy a munkáltatóm kifizeti a bér 90%-át, majd a fennmaradó 10%-ot egy héttel később). Mert ha utóbbi nem veszélyezteti a létfenntartást, akkor az azonnali hatályú felmondás (legalább is egyszer alkalom esetén) nem indokolt.

Tehát az, hogy indokolt-e vagy sem, az nagyon sok egyéb tényezőtől függ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.05. 06:13

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.04. 20:26

Nem jól emlékszel. Nagyon nem jól.

Tanácstalan01 # 2013.04.30. 14:59

még annyit kérdeznék,hogy megírom ugye a közös megegyezésről szóló kérelmet,és akkor milyen időpontot írok rá?tehát a felmondási időre gondolok..egyltalán közös megegyezésnél él az hogy a felm.időt le kell dolgoznom? pl ha beadom május 1el a kérlemet hogy akkor szüntesse meg ,és elfogadja a közös megegyezés kérelmét,akkor május 1el viszlát?vagy autamitkus hogy akkor június 1el távozom,Ha értitek mire gondolok...

manó2003 # 2013.04.25. 19:04

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogyha 6,5 éve dolgozok egy cégnél de munkahelyet szeretnék váltani,hogyan tudok úgy kilépni,hogy a végkielégítésemtől ne essek el?

wers # 2013.04.23. 12:27

Reggel megiszol fél liter pálinkát, aztán rálehelsz a főnökre
:) ez jó

Az, hogy mi az elviselhetetlen munkahely, az elég relatív, és személyfüggő. Sokszor kiderül hogy csörből vödörbe. És néha az is szempont, hogy legalább van. (persze itt nem Tanácstalan01 konkrét esetére célzok, mert azt nem ismerem - az én elődöm ezt a helyet utálta, azóta az ötödiket tapossa, kicsit belekostolt a munkanélküliség ízes zamatába is)
Arra próbáltam már az elején utalni, hogy ha egy munkáltató elvárja a leendő dolgozójától, hogy ne a szerződése és a törvény beratásával szüntesse meg a munkaviszonyát mert nem tud várni, akkor az a munkáltató előre láthatóan magasan tesz a törvényekre (vélhetően)
Persze ne legyem igazam.

efi99 # 2013.04.23. 12:14

Tanácstalan01
Reggel megiszol fél liter pálinkát, aztán rálehelsz a főnökre. Aztán akkor azonnal kirúgnak felmondási idő nélkül.
Teljesen felesleges olyan szabályokat hozni, amelyek megkerülhetőek.
besszerita
Na ugye, hogy azért akar menni. Tudom, hogyan szól a szabály, ahogy Tanácstalan01 is. 2 féleképeen lehet attól még megközelíteni: szajkózzuk az értelmetlen szabált, vagy keresünk kerülőutat.

wers # 2013.04.23. 09:44

és akkor jönnek a "fenyegetések" hogy lehet menni ha nem tettszik stb..
Lehet, eltekintenek a felmondási idő legolgozásától (vagy egy részétől). Egyezz meg.
Az új munkáltatónak viszont be kell látnia, nem szeretnél szabályt szegni.

én a legegyszerűbbnek azt látnám ..nem megyek be többet dolgozni,így a cég nyugodt szívvel "megválik" tőlem..! :)
Na, akkor előbb húzd ki a fejed a homokból, hivatalosan mond fel xhó x napjával, kérd, hogy tekintsenek a felmondási időtől.
Ha van időarányos szabid, azt kiveheted a felmondási idő alatt (bár most már azt is csak a munkáltató beleegyezésével).

Tanácstalan01 # 2013.04.23. 09:32

a helyzet a következő..egyszerűen nem bírom már elviselni a folytonos nyomást amit ránk tesznek,azt hogy nem lehet megfelelni sehogy se,bármit csinálsz mindig van benne hiba,és akkor jönnek a "fenyegetések" hogy lehet menni ha nem tettszik stb..ezért akarok ellépni innen..és igen ahogy efi mondta,ahova mennék ott MOST kell az ember nem pedig 30nap múlva,csak ezért kérdeztem mit lehet tenni ebben a helyzetben!egyébként én a legegyszerűbbnek azt látnám ..nem megyek be többet dolgozni,így a cég nyugodt szívvel "megválik" tőlem..! :)

efi99 # 2013.04.22. 17:00

wers
Mondtam, eltöri a lábát akkor mi lesz? Egyébként meg nem fog kilépni csak úgy, ha rendesen megfizetik, vagy nem terrorizálja a főnöke nap, mint nap. A munkahelyváltások 99,9%-a a fentiek miatt van ugyanis, a munkáltató magára vessen, ebben is "versenyhelyzet" van.
Ezenkívül vegyük már észre az aránytalanságot, ha valahonnan a 20-2000 emberből lelép 1 és emiatt 0,1% bevételkiesést szenved a cég (ha egyáltalán), vagy ha 1 embernek felmond az 1 db munkáltatója és jövedelem nélkül marad teljesen.
Nem véletlen, hogy a jelenlegi szabályozás (pl felmondási idők eltérősége) is lejt a munkavállaló felé. Neki a nagyobb probléma, ha a másik ilyet lép.

wers # 2013.04.22. 10:30

efi, képzeld el, hogy leszerződsz egy munkát, amit két ember tud egyszerre véhezni, és egyik egszercsak bejelenti, holnaptól nem jön, okozhat némi bonyodalmat, és akár kötbérrel anyagi veszteséget.

Más: munkavállaló azzal számol, hogy van jövedelemforrása, egyszer csak munkáltató bejelenti, holnaptól nincs munka, nincs fizetés, nem kell jönnie. A gyerek meg kinőtte a cipőjét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.22. 10:10

Efi, nem látod a logikai bakugrást az érvelésedben? Pedig méretes.

wers # 2013.04.22. 09:59

én másként gondolom, munkáltató oldalról is értékelni kell, ha a munkavállaló lojális a mindenkori munkáltatójával, azaz nem pattanik le egyik napról a másikra, és nem hagyja pácban, még akkor is, ha elmegy a cégtől. (én nem tenném, soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő, és nekem pl. nem mindegy, egy-egy munkáltatóm hogyan emlékszik rám)

efi99 # 2013.04.22. 09:26

wers
Márpedig általában sokkal életszerűbb, hogy egy munkáltató (főlg kisebb) ha keres egy új munkaerőt (főleg tipikusan valami szakmunkára), nem 1 hónap múlva szeretné látni. Nyilván azért keresi mert szüksége van rá. És ha egy munkahelyváltó nem lép azonnal, esélye sincs, mert akkor felvesznek az utcáról valakit.
Hülyeség ez a felmondási idő, ha a dúgozó beteget jelent (most nem a konkrét esetre gondolok, hanem általában) eltöri a lábát és nincs 6 hétig, akkor is meg tudja/kell oldani a pótlást a munkáltató. És tán a munkáltatók is jobban megbecsülnék a dolgozóikat, ha azok akár másnap reggel megpattanhatnának már, ha betelt a pohár.

wers # 2013.04.22. 09:10

ja, hát ha azt mondja, anélkül, hogy erről a régi munkáltató is tudna...

pazs # 2013.04.22. 08:55

wers: kivéve, ha az új munkavállaló a "mikor tud kezdeni" kérdésre azt válaszolja teljes meggyőződéssel, hogy azonnal és ezt vállalja is, amikor aláírja a munkaszerződését.

wers # 2013.04.22. 08:47

ha nincs okod rendkívüli felmondásra, akkor sima rendes felmondással élhetsz, a munkáltató eltekinthet a felmondási idő ledolgozásától, de nem kötelező.

mondjuk magam részéről furcsának tatálom azokat a munkáltatókat, akik nem tolerálják, ha egy új munkavállalónak az előző helyen le kell dolgoznia a felmondási időt - ez már önmagában képet ad a munkáltatóról (és az a kép nem túl pozitív).

Tanácstalan01 # 2013.04.21. 11:53

Felmondani készülök jelenlegi munkahelyemen,de nem tudom mit tehetnék,a felmondási időt nem tudom letölteni,mert másik munkahelyet találtam ahol azonnal kezdenem kell,nem tudnak várni amíg letelik a felmondási időm!mit tehetek,hogy ezt elkerüljem?milyen felmondást kell beadom?(rendes,azonnali..?) köszönöm

Nikolett91 # 2013.04.05. 22:27

Én egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 2012. december 1-jén kezdtem eladói munkakörben. 2 hónap próbaidőm után szerződést hosszabbítottak határozott időre 2013. június 31ig.
Szeretnék felmondani azonnal ugyanis az üzletben történt lopás, és én úgy gondolom jogtalanul a szabad napomon reggel 8 órától délután 2 óráig egy szobában voltam kollégáimmal, nem mehettünk ki csak engedéllyel ugyanis a cég kihallgatott mindenkit, és kérdéseket tettek melyeekre nem lettem volna köteles válaszolni, és rögzítve lettek írásban a szavaim is. Plusszban eladói munkakörben dolgozok és nem pedig takarító vagyok( falat kellett sikálnom). Teljesen kikészültem ez miatt rendőrségi ügyem lett , és nekem sosem volt. Plusszban a szerződésem átnéztem másokkal és hiányosnak találjuk. Szeretném kérdezni felmondatok e rendkívűlien vagy csak ugyanúgy közös megegyezéssel? illetve ha van szabadságom beleszámít a felmondási időbe? Ha nem töltöm le a felmondási időt mi történik? Illetve hogyan tudom kiszámolni ha kártérítést kérnének? Brutto 108000 keresek és heti 40 órát dolgozom. Előre is köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 10:52

kapott egy email-t, melyet nem igazán tudok én sem, és a fiam sem értelmezni.
Pedig ez a korrekt. Szemben a munkavállalói felmondással, amely jogellenes.

Egyjogász # 2013.04.05. 10:49

A munkavállaló "családi okok miatt" nem mondhatja fel azonnali hatállyal a munkaszerződést, a felmondási időt le kell töltenie.

A felmondási idő letöltésétől a munkáltató nem köteles eltekinteni.

Ha a munkavállaló ennek ellenére nem tölti le a felmondási időt, az jogellenes munkaviszony megszüntetésnek minősül, melynek szankciójaként a munkavállaló köteles az irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni a munkáltatónak.

tuci2 # 2013.04.05. 10:43

Tisztelt Fórumozók!

Sürgős segítséget szeretnék kérni fiam felmondásával kapcsolatban. Tegnapi napon azonnali hatállyal szerette volna munkaviszonyát megszüntetni egy szállítmányozási cégnél, melynél évek óta dolgozott. (családi okok miatt kérte az azonnali felmondását).
A cég részéről mai napon kapott egy email-t, melyet nem igazán tudok én sem, és a fiam sem értelmezni. Olyan dolgokat szeretnének "búcsúzóul" a nyakába varrni, amit nem tudjuk, hogy van-e joga munkáltatónak.
Igyekszem név nélkül bemásolni a kapott választ.

Munkáltató, és…………………………….. gépjárművezető, továbbiakban Munkavállaló (továbbiakban együtt: Felek) között az alábbiak szerint:

A Felek a megállapodás aláírását megelőzően a következőket rögzítik: Munkavállaló …… létesített határozott idejű munkaviszonyt, mely határozatlanná vált, tehergépjármű-vezető munkakörben a munkáltatónál.
Munkavállaló ………. napján átadta írásba foglalt felmondását, melyben kérte, hogy munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez a munkáltató ………….. napjával járuljon hozzá.
A munkáltató a felmondást átvette, ezt követően szóban, majd a felmondási levélre írásban rájegyezve, tájékoztatta a munkavállalót, hogy a felmondási idő letöltésétől eltekinteni nem tud. Tájékoztatta továbbá a munkavállalót, hogy a munkaviszonyban töltött idő alapján Munkavállaló felmondási ideje 30 naptári nap.

Munkavállaló a tájékoztatás után kijelentette, hogy nem kívánja letölteni a felmondási idejét, ragaszkodik a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetéséhez. Ezt a kijelentését a felmondó levélre is ráírta, megerősítve munkaviszonyának azonnali hatállyal történő megszüntetésére vonatkozó szándékát.

A munkáltató tájékoztatta Munkavállalót, hogy a felmondási idő munkában töltése alól Munkavállalót felmenteni nem tudja tekintettel a jelentős létszám hiányra, és a megfelelő gépjárművezetői létszám biztosításának nehézségeire. Amennyiben Munkavállaló nem tölt munkában a felmondási idejét, kárt okoz a munkáltatónak melyet az Mt. 84.§-a alapján a munkáltató érvényesíteni kíván.

Munkavállaló tudomásul veszi és elismeri, hogy cselekedetével kárt okoz a munkáltatónak, vállalja, hogy a 30 napi felmondási időnek megfelelő munkabért megfizeti a munkáltató számára.

A Felek megállapodnak abban, hogy Munkavállaló felmondási időre járó távolléti díja bruttó 98.000 Ft (azaz: kilencvennyolc-ezer forint), melyet a munkavállaló az alábbi módon kíván rendezni.

A 2013. március hónapra járó járati elszámolásából kívánja megtéríteni a munkáltató számára kártérítés összegét.

Munkavállaló kéri, illetve hozzájárulását adja, hogy a 2013. március havi járati elszámolásához kapcsolódó folyószámlája egyenlegéből kerüljön levonásra az felmondási időre járó távolléti díj teljes összege.
Amennyiben a járati elszámolás összege nem fedezi a felmondási bér összegét teljes mértékben, úgy a 2013. március havi időarányos munkabérből kéri a differencia levonását.
Abban az esetben, ha a járati elszámolás illetve a munkabérből történő levonás együttesen sem fedezi a felmondási bér összegét, a munkavállaló hozzájárul ahhoz, hogy a munkáltató a differenciát rávezesse a munkáltatói igazolásra.

A felmondási időre járó távolléti díj levonását követően a munkáltató kiegyenlítettnek tekinti a munkavállaló által okozott kárt. Köszönettel :