azonnali felmondás

Babu00 # 2013.10.11. 05:27

Köszönöm! Azonnali hatállyal mondtam fel próba idő alatt, ezt elmulasztottam leírni. Ha munkaügyre megyek, mennyi idő alatt juthatok a béremhez?

ObudaFan # 2013.10.10. 10:30

Az egész körítésnek semmi jelentősége. Ha lényeges elmaradása keletkezik a munkabér tekintetében, akkor azonnali hatállyal felmondhatsz.

Babu00 # 2013.10.10. 09:26

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni:
Korábbi munkahelyem megbízást teljesített egy nagy cégnek, aki bizonyos keretösszeget előre biztosított meghatározott teljesítményért cserébe. A teljesítményt nem hozta a cég az ügyvezető hanyagsága miatt és ezért nem finanszírozták tovább a működését. Interjúzni is úgy hívott, hogy tisztában volt a fentiekkel. Az interjúmon jeleztem neki, hogy a korábbi munkahelyeimről likviditási problémák miatt távoztam, és ide is csak azért jövök, mert ő a nagy és neves cég támogatásáról biztosított, holott tudott arról, hogy mire kezdek, az a támogatás megszűnik és nem lesz más bevétele. Amikor a helyzet a egyértelművé vált, akkor sem tájékoztatott, hanem továbbra is hitegetett.

Milyen lehetőségem van jogilag fellépni a munkáltatómmal szemben, ha nem fizeti ki a béremet a kilépés napján, emellett tudomást szereztem arról, hogy valójában jogszerűen cégpénzből még ki tudott volna fizetni, de felvette saját célra? Azaz többször is rajtakaptam hazugságon és csaláson?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.10. 08:07

15 nap után már nincs helye azonnali hatályú felmondásnak.

csilla.kalocsai@gmail.com # 2013.10.10. 06:04

Tisztelt szakértő!

Szeretném a segítségét kérni!
Gyógyszercégnél dolgozom. Sajnos gyógyszercsere történt.
Géptisztítás után egy tabletta ott maradt az előző gyártásból. Sajnos egy olyan alkatrészben maradt, amit a műszerész nem szedett szét. Én most takarítottam először ezt a gépet, ugyan is 3 hete tanultam be rá. Nem a trehányságomból adódót, hanem a nem hozzáértésemből a hiba. Most kivizsgálják az ügyet, de a gyógyszercsere az azonnali felmondással jár. Most még ugyan úgy dolgozom, mert jövőhétre vizsgálják ki.
Egyenlőre a mostani fizetésemből levonták a minőség pénzt.
A tisztítás után még 3 ember a csoportvezető, művezető és a Mbo-os munkatár
s is leellenőrizte a gépet.

Ha ki akarnak rúgni, mit tegyek? Ha én nem értek vele egyet. Ha elém tolják a felmondási papírt mit tehetek vagy tegyek?
Bár elismertem, hogy nem takarítottam meg, de azért, mert nem tudtam, hogy azt az érzékelőt szét lehet és kell szedni. Ráadásul én nem voltam kioktatva a tisztításból. Ezt az oktatást csak múlt héten kaptam meg. A gyógyszercsere szept 16-án történt.

Köszönettel T.Z

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.07. 13:49

Tehát a kézbesítéstől visszaszámítva az ok már 18 napja következett be.
Ott viszont nem kézbesítésnek van jelentősége, hanem a döntésnek.

Jhering # 2013.10.07. 11:58

Pontosan!
Éppen ezért lenne jelentősége az MT. 24. §-a (1) bekezdésének, amely szerint az elektronikus dokumentum hozzáférhetővé tételével beáll a közlés hatálya.

A probléma csak az, hogy mit jelent pontosan ebben a relációban az "elektronikus dokumentum" (egy sima word-doksi, vagy pdf,stb.), és mit a "hozzáférhetővé tétel" (sima email, vagy minősített aláírással ellátott fájl feltöltése, stb.)?

Ti hogy látjátok? Megállja helyét fenti jogszabályhelyre hivatkozással a dokumentum email-ben történő átküldése word-formátumban?

wers # 2013.10.07. 11:46

Ez így érdekes, mert ha a munkavállaló húzni akarja az időt, jó esetben a postai kézbesítést ki tudja tolni 15 nap utánra.

Jhering # 2013.10.07. 11:36

Az a négy nap azért számít, mert abból a bizonyos 15 napból már kiesne így a felmondás közlése.
Tehát a kézbesítéstől visszaszámítva az ok már 18 napja következett be.

wers # 2013.10.07. 11:33

ha én lennék a munkáltató, azért a négy napért nem vennék a nyakamba egy bírósági tárgyalást, hogy bizonyítsam, elektronikusan megtörtént a közlés

Jhering # 2013.10.07. 11:25

És az Mt. 24. § (1)-ről mi a véleményed? Itt nem játszik szerepet?

(MT. 24. § (1) Az írásbeli jognyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetővé válik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.07. 10:59

A kézbesítéssel.

Jhering # 2013.10.07. 10:47

Érdekelne a véleményetek az alábbi jogesetről:

Munkáltató közöl azonnali hatályú felmondást Munkavállaló felé.

Munkavállaló távol van napok óta, ezért előbb telefonon beszélnek, szóban közlik a felmondás tényét a Munkáltató részéről.
Ezt követően - még aznap este - átküldik word-formátumban Munkavállaló által megadott email-címre az írásbeli felmondást, mint elektronikus dokumentumot.
Ezzel egyidőben postai úton is feladják az aláírt dokumentumot, amit Munkavállaló négy munkanappal később vesz át.

Szerintetek mikor vált hatályossá a felmondás közlése?

Szilvia0801 # 2013.08.29. 17:05

Olyan.

Réka76 # 2013.08.29. 16:48

OFF
június közepén áthelyezték
ON

anne01 # 2013.08.29. 16:12

semmi

Ezt nem értem. Ha április óta dolgozott ott, hogy lehetett augusztusban még próbaidőn? Vagy ez is olyan, hogy pakolgatják az embereket egyik cégből a másikba?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.27. 17:32

A munkahelyen fordult át a másik oldalára?

semmi # 2013.08.27. 17:22

Segítséget,felvilágosítást szeretnék kérni felmondás-táppénz ügyben.
A testvérem augusztus 8-án éjjel olyan szerencsétlenül fordult az ágyban, hogy az éjjeliszekrénybe beverte a fejét s ebből következően el is vesztette a látását.
2013. április óta dolgozott a cégnél,ahol június közepén áthelyezték egy másik céghez (ezek kisebb vállalkozó cégek)s így próbaidős volt.S mivel próbaidő alatt ezt megteheti a cég,indoklás nélkül fel is mondott neki augusztus 13-án.A kérdésem az lenne mivel a baleset pillanatában 8-án a kft alkalmazottja s 13-án mondtak fel neki, hogy ilyen esetben sem jár táppénz?
Nincs méltányossági táppénz,vagy passzív táppénz?Mit lehet tenni ilyen esetben?

Előre is köszönöm a segítséget

Tothtibi70 # 2013.08.23. 06:34

A hozzászólást a szerkesztők moderálták, mert az nem felelt meg a fórum felhasználási feltételeinek.

KoZso # 2013.08.22. 13:33

Na ja, egy 4000 fős cégnél nincs pénztári kifizetés :)
Igy már ok.
Köszönöm.

wers # 2013.08.22. 12:50

Akkor perben érvényesítheti.

persze egy halom költséggel, kamattal együtt (nem hiszem, hogy megéri)

wers # 2013.08.22. 12:48

Én ezt kp-ban rendezném a pénztárnál, odaadja a teljes bért, és egyből kéri a követelését befizetni. Persze előtte aláíratott minden papírt róla.

ObudaFan # 2013.08.22. 12:44

Akkor perben érvényesítheti.

KoZso # 2013.08.22. 12:42

Hát ezt nem értem :)
Akkor most ha a Munkáltató átutalja a fizetésemet, én köteles vagyok visszautalni neki a kért összeget, vagy már eleve kevesebbet utal a Munkáltató?
Vagy átutalja a Munkáltató a bért és kér, hogy ennyit és ennyit utaljak vissza. Mi van ha nem utalom vissza, akkor per útján érvényesítheti a jogait?
Bocs ha értetlen vok.... van ez így mással is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.21. 13:34

Ez az, amit jogszerűen nem lehet megtenni. :) Csak kérheti a munkáltató, hogy a munkavállaló fizesse vissza, amivel tartozik, de nem számíthat be.

De a végeredmény lényegében ugyanaz.