azonnali felmondás

pappleany # 2013.08.06. 13:46

T. Cím!
Munkaerő kölcsönző irodán keresztül voltunk foglalkoztatva. 1,5 éve ott dolgoztunk. Ma közölte a főnök, h holnaptól nem tart igényt munkánkra és bezárja az irodát. Vállalkozása nem szűnik meg, csak ezt a részt szünteti meg. Kérdésem az, h megteheti-e? Arra hivatkozik, h kölcsönzött munkaerőhöz semmi köze. Azt csinál amit akar. Nem jár semmi nekünk?

Válaszát köszönöm:)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 13:53

Arra hivatkozik, h kölcsönzött munkaerőhöz semmi köze.
Hanem?

pappleany # 2013.08.06. 14:13

Jár a 30 napos felmondási idő aki több mint 1 éve itt dolgozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 14:31

Kölcsönzött munkavállalónak 15 nap a felmondási ideje.

pappleany # 2013.08.06. 15:17

Ne haragudjon, h közben jutnak eszünkbe a kérdések, de több dolgozóról van szó. Mindegy hogy hány órára volt bejelentve? Van napi 4órás, 6 órás és 8 órás dolgozó. Mindenkinek 15 nap a felmondási idő?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 15:19

Igen.

pappleany # 2013.08.06. 15:21

Köszönjük a gyors válaszokat:))

Lillus1988 # 2013.08.06. 15:22

Tisztelt fórumozók!
100%os táppénzen vagyok, holnaptól írnak ki keresőképesnek és mennem kell a munkahelyemre leadni a papírjaimat.Kérdésem a következő:Fel akarok mondani azonnali felmondással, jár ez valamilyen következménnyel, hogy táppénz után azonnal felmondok?
(az orvosaim tanácsolták a munkahelyváltást)

Lyonee # 2013.08.06. 16:16

"98. A munkaviszony megszüntetése

220. § (1) A 66. § (2) bekezdése alkalmazásában a kölcsönbeadó működésével összefüggő oknak minősül a kikölcsönzés megszűnése.

(2)83 A felmondási idő tizenöt nap.

(3) A kölcsönbeadó felmondása esetén - eltérő megállapodás hiányában - a felmondási idő tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól.

(4) A munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással akkor is megszüntetheti, ha a 78. § (1) bekezdésben foglalt kötelességszegést vagy magatartást a kölcsönvevő tanúsítja.

(5) A kölcsönvevő a munkavállaló kötelezettségszegéséről a kölcsönbeadót a tudomásszerzéstől számított öt munkanapon belül írásban tájékoztatja. A 78. § (2) bekezdésében meghatározott határidő a tájékoztatás közlésével kezdődik.

(6) A munkavállaló a munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozatot a kölcsönbeadóval közli."

A jogviszony megszüntetését a kölcsönadó, vagy a munkavállaló kezdeményezheti. Abban valóban igaza van a vállalkozónak, hogy neki ilyen irányú kötelezettsége nincs.
Hogy egyébként milyen szerződést kötött a kölcsönző és a kölcsönbevevő, a munkáltatói jogok megosztására, ki tudja? A jogviszonyotokat viszont csak a kölcsönző szüntetheti meg, a kölcsönbevevő nem. A kölcsönadóval kell felvenni a kapcsolatot, hogy egyáltalán tud-e az egészről.

Nem tudom, hogy az új MT előtt is így volt-e, és emiatt esetleg ez nem vonatkozik rátok, ha előbb kezdődött a kölcsönzés, mint az új MT hatályba lépése.(2012.01.06)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 16:52

Ja, hogy ez a "főnök" nem a kölcsönadó?! Bocs, félreértettem, mert hát a kölcsönvevő egyáltalán nem szüntetheti meg a munkaviszonyt, ahogy Lyonne is mondja.

pappleany # 2013.08.06. 17:15

2012. március óta vagyunk bejelentve a wh consulting kft-hez. Mindig egy vállalkozónál dolgoztunk. Ma megjelent a vállalkozó és azonnali hatállyal felmondott mindenkinek, mert veszteséges a vállalkozásának ez a része. Felszámolja az irodát. Azt mondta pénteken menjünk be a wh consultingba aláirni a papirokat. Fizetést meg utal, ha lesz pénze, mert most nincs még neki. Vannak akik nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek pillanatok alatt, ugye most kellene a júliusi fizetést is kifizetni. Mit tehetünk ha azt mondják nem jár a felmondási idő vagy nem fizetnek?

Köszi a válaszokat:))

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 18:59

Ez hülyeség. Mondtuk, miért.

anne01 # 2013.08.07. 05:01

pappleány

Azt értsd meg a te munkáltatód a kölcsönbeadó, nem a "főnök". A munkabéreddel kapcsolatos bármilyen fizetési kötelezettsége a kölcsönbeadónak van. Ő dönt arról is, hogy tovább tud -e foglalkoztatni vagy sem. Ha nem, akkor felmond munkáltatói felmondással, nem azonnalival és nem közössel. Ha mégiscsak a közös megeyezés jön szóba, akkor is csak olyan feltételekkel érdemes elfogadni, ami munkáltatói (rendes) felmondásnál is járna. Azt hogy a "főnök"-kel az egymás közötti fizetést hogy rendezik le, nem a te dolgod. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a "főnök" nem fizetése miatt, a kölcsönbeadó sem akar majd semmit kifizetni, amit egyébként nem tehet meg. Ha lehet, a jövőben messzire kerüld el az ilyen munkaerő kölcsönzőket.

jocek74 # 2013.08.07. 06:09

Üdvözlöm!!!
Tehergépkocsi vezető vagyok pontosabban alkalmazott ként autó mentő.
7 éve dolgozom ugyan ennél a cégnél.
Az lenne a problémám hogy a kedves főnököm szabadság előtt közölte velem a minap,ha szeptember 1 ig nem végzem el a GKI (Nemzetközi gépkocsi vezetői tanfolyamot)Akkor szeptember elsejétől kivagyok rúgva.
Ezt a többi sofőrtől a cégnél nem kérte csak tőlem.
El is végezném én a tanfolyamot ha lenne rá anyagi lehetőségen de mivel el kell döntenem hogy vagy adok enni a gyereknek vagy a GKI vizsgát fizetem ami 70000 ft így nincs rá lehetőségem hogy ezt én most ki fizessem.
Tehát készpénznek veszem hogy elsejétől elvagyok bocsájtva.
Az lenne a kérdésem hogy meg teheti e hogy ezért ki rúg engem,és hogy 7 év után jár e nekem vég kielégítés.
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.07. 17:38

Azt a képzést, amelyre a munkáltató kötelezi a munkavállalót, a munkáltató fizeti.

jocek74 # 2013.08.08. 12:22

Köszönöm a válaszát.
Éppen most hívott a főnököm hogy akkor mi lesz a gki vizsgával.
Az én válaszom az volt hogy 1 éig biztosan nem lesz meg.
Ő erre azt válaszolta hogy 1 étől elvagyok bocsájtva már vissza se menjek szabadságról dolgozni.
Feltételezem hogy 7 év után jár nekem vég kielégítés.
Meg gondolom addig ne írjam alá a felmondást amíg bele nem írja hogy miért mondott fel.
És gondolom utána el lehetne indítani valami jogi procedúrát bár nem tudom hogy van e egyáltalán értelme bele bonyolódni.
Még annyi lenne a kérdésem,hogy én 24 órás készenlétben voltam viszont csak 8 órás munkaviszonyban voltam bejelentve soha egy forint készenléti pénzt nem kaptam a 24 órás készenlétre.
Érdemes e ezt jogi útra terelni és ha igen akkor ön eltudja e ezt vállalni esetlegesen?
Előre is köszönöm a segitséget.

wers # 2013.08.08. 12:46

Jár felmondási idő, végkielégítés is, és ezzel az indokkal nem igazán rúghat ki

Ha úgy véli, a munkádhoz mostantól képzésben kell részesülnöd, neki kell finanszírozni. Ehhez köthet veled tanulmányi szerződés, pl. kikötheti, mennyi ideig nem mondhatsz fel, vagy ha felmondasz meg kell térítened a képzés költségét (időarányosan).

A felmondást nem kell aláírnod, az közöltnek tekinthető akkor is ha át sem veszed.

Valamiért fel akar mondani neked, ha azt hiszi ez helytálló, téved.

wers # 2013.08.08. 12:48

még egy, ha nem vetted ki az időarányos szabadságodat, azt is meg kell téríteni, de ha többet vettél ki, az veled nem téríttetheti meg (nem vonhatja le)
Erre is figyelj, mert ez új a törvényben, sokan nem tudják.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.08. 13:00
  1. Megfelelő felmondási indok lehet, ha a munkavállaló nem rendelkezik valamely, a munkáltató által a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséggel. A munkáltató nem köteles biztosítani a munkavállalónak a végzettség megszerzésének lehetőségét.
  2. Arra a képzésre, amelyre a munkáltató kötelezi a munkavállalót, nem lehet tanulmányi szerződést kötni. (Tulajdonképpen ezt írtam az előbb is.)

3.„ de ha többet vettél ki, az veled nem téríttetheti meg (nem vonhatja le)” Ez azért még messze nem ilyen biztos.

wers # 2013.08.08. 13:07

ok, ha 7 évig megfelelt a végzettsége, és a törvény e tekintetben nem változott, a jelenlegi munkakörére alkalmas.
Közös megegyezéssel köthet tanulmányi szerződést.

Nekem úgy jött le, a munkájához nem okvetlenül szükséges az a vizsga.

wers # 2013.08.08. 13:08

3-hoz, ha munkáltató mond fel, akkor biztos, hisz emiatt vették ki a törvényből, ne csináljon fizetésnélküli szabadságot ilyen módon

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.08. 13:19

229. § (2) Nem köthető tanulmányi szerződés, ha

1. a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

Azt a munkáltató dönti el, hogy melyik munkakörhöz milyen végzettségű munkavállalót foglalkoztat. És ez a döntése változhat is.

Annak a bizonyos szabálynak a bírósági gyakorlata egyszerűen nincs, az értelmezése pedig vitás.

wers # 2013.08.09. 05:18

Kedves Béla! Értem amit írsz, és igaz is, de vegyük sorra a tényeket (mármint ami kivehető a kérdező szavaiból)

• munkálatató kötelezi vizsgára, de a díjat a munkavállalónak kellene fizetni
  • munkáját évek óta végzi, és munkakörét el tudja látni jenleg meglévő végzettségével
  • több alkalmazott van azonos munkakőrre, és csak egyet köteleznek plusz vizsgára (ráadásul önfinanszízozósan)

Hát, ha én lennék a munkálató nem reckíroznék nemhogy alzonali, de rendes felmondást sem ezzel az indokkal.
Persze a kérdezőnek azzal számolnia kell, hogy a munkáltatója fel fog mondani, találhat rendesebb okot is előbb utóbb. (gyanítom, itt is több van a háttérben, mint amit megismertünk)

wers # 2013.08.09. 05:57

Egy kérdésem viszont lenne a képzések finanszítozásával: vannak olyan munkakörök, ahol kötelező továbbképzéseket ír elő a törvény, de a munkavállalónak személyesen kell, hogy kamarai tag legyen, pl. építész, mérnök, könyvelő, biztonsági őr na és persze az ügyvéd. De nem biztos, hogy önállóan végzi a tevékenységet, hanem egy cég alkalmazásában. Itt is kötelezően a cég fizeti a képzéseket?

Visszatérve az eredeti kérdésre, kőbevésve igazad van, de gyakorlatban olyan is van, ugye te is akarod, no akkor kössünk szerződést (bár ez többéves, drágább képzéseknél szokásos)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.09. 06:56

öbb alkalmazott van azonos munkakőrre, és csak egyet köteleznek plusz vizsgára (ráadásul önfinanszízozósan)
Félreértés ne essék, nem mondtam, hogy azonnali hatályú felmondási ok. És természetesen csak akkor megfelelő indok, ha valós.