Közösségi szolgálat napi "munkaideje"

boldoganya # 2013.09.26. 13:16

Kedves hozzászólók. Szerintem a közmunka egy nagyon pozitív és hasznos dolog és nálunk folyik is a munka. Amit nekem adminisztrálnom kell, mivel osztályfőnök vagyok. Beírtam a gyerekeim füzetébe a 4,5 órát, aki betöltötte a 16-ot, erre jött egy szülő, hogy nem ugyanaz vonatkozik a közmunkára mint az önkéntességre és csak 3-at lehet és ezt azért mondja mert egy ezzel kapcsolatos továbbképzésen hallotta.

Az egyik tanítványom kérdezte, hogy ha betölti a 18-at, akkor mennyit dolgozhat naponta. Illetve egy másik azt mondta, hogy a munka törvénykönyve ad előírást arról, mennyit dolgozhat valaki egy nap.

Nekem ezt könyvelnem kell a bizonyítványba is, ha törvénytelenül járok el és az érettségi elnök azt mondja, hogy rosszul adminisztráltam a munkát és nem érvényes az egész, akkor mit csinálok?

Nincs egy jogász, aki erre korrekt választ tud adni? Besszerrita! Ezek a gyerekek tanítási időben dolgoztak, elnézést, de így alakult. Ezért kérdezem.

Lehet, hogy a szülők problémái, felvetései mondva csináltak, de nekem kötelességem válaszolni ezekre és betartanom a törvényeket.

Nem lehetne az, hogy akár az én, akár a szülők minősítése nélkül valaki megmondja a helyes megfejtést?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.26. 07:21

Ki mondta, hogy amit lehet, azt kötelező? Ráadásul már a neve is az: "önkéntes".

Szeretnéd biztosan betartani? Hát akkor alkalmazd a szigorúbb értelmezést!

Mondvacsinált problémák ezek.

boldoganya # 2013.09.25. 21:05

Kedves Béla!

Köszönöm a gyors választ, sajnos a következő kérdések kavarognak a fejemben, ezért nem tudom értelmezni mégsem a szöveget:

Ha betöltötte a 18 életévét, korlátlan időben végezheti a közszolgálatot, akár napi 8 órában is iskola mellett? (Én így értelmezek, de ez nagyon durva megterhelése lenne egy diáknak)

A szabályozásban az is szerepel, hogy a közszolgálat nem egyenlő a közérdekű önkéntes tevékenységgel. Hogyan dönthető el, hogy mikor melyik szabályozást kell figyelembe venni?

Miért van egy 2012-es rendeletben, hogy (7) A közösségi szolgálat helyszínén a szolgálattal érintett személy segítése alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás idő-keretben végezhető, ha ezt felülírja egy 2005-ös törvény? Akkor miért nem azt írták bele, hogy a munkavégzés idejét a 2005-ös, akármilyen törvény szabályozza?

Én csak betartani szeretném a törvényt, semmi más célom nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.25. 20:34

Minden kérdésre ott a válasz az általad idézett jogszabályszövegben.

Ötödikes fiamnak is minden nap hat órája van, és van neki hét is.

boldoganya # 2013.09.25. 20:08

A 2016. január 1-jét követően megkezdett érettségi vizsgák esetében az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.

Jelenleg a munkavégzés idejét két szabályozás határozza meg, ezek állnak abban a dokumentumban, amelyet az iskolák rendelkezésére bocsátottak:

A közösségi szolgálattal kapcsolatos rendelkezések
2012. augusztus 31.i dátummal és 20/2012. számmal került elfogadásra a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési
intézmények névhasználatáról szóló EMMI rendelet.
Ennek 45. pontja / 133. § tartalmazza a közösségi szolgálattal kapcsolatos rendelkezéseket.
(7) A közösségi szolgálat helyszínén a szolgálattal érintett személy segítése alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás idő-keretben végezhető.

A másik:
2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről
5. § (1) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy, illetve a
korlátozottan cselekvőképes nagykorú személy olyan közérdekű
önkéntes tevékenységet folytathat, amely megfelel életkorának,
testi, értelmi és erkölcsi fejlettségének, illetve képességeinek, vala-mint amely nem veszélyezteti egészségét, fejlődését és tankötelezettségének teljesítését.
(2) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes és a korlátozottan cselekvőképes nagykorú önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön nem végezhet.
(3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű
önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.
(4) A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű
önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg

1. tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát,
  2. tanítási időben a heti hat órát és

ba) tanítási napon a napi két órát.
bb) tanítási napon kívül a napi három órát.
(5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti
tizennyolc órát.
(6) A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes részére a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább tizennégy óra pihenőidőt kell biztosítani.

Négy kérdésem lenne:

1. Van-e szabály a 16 életévét betöltött de 18 életévét be nem töltött diák napi munkavégzésére, ennek az összetétele hogyan tevődik össze? (tanítási óra+közösségi szolgálat?)

2.Ugyanez a kérdésem 18 életévét betöltött diákok esetén.

3. Végezhető-e közösségi munka tanítási időben, tanítási órák helyett? Ha nem jogszerű, mi tiltja ezt?

4. Tanítási napon jogszerű-e 4,5 óra közösségi szolgálat a diák részére, ha betöltötte a 16. életévét. A diákoknak minden nap legalább 5 tanítási órája van, de többségében 6, és van 7 is.

Köszönöm