plusz a kérdéses rangsort felettesem utasítására mutattam meg,azaz beszéltem róla
Jogtalan fegyelmi eljárás?!
ez a rangsor nem "pofára" ment, hanem a külömböző mutatók alapján készült reális képet festve az alkalmazott teljesítményét mutatva
ezek a vezetők nap mint nap látják(különböző KPI-ok alapján), hogy miként teljesítenek a többi társukhoz képest,így tisztában vannak vele, hogy hol helyezkednek el a csapatomban
Hát ez az...
Az, hogy egy munkavállaló hol szerepel a rangsorban (azaz, hogy a munkáltató hogyan értékelte), az adott munkavállaló személyes adata, amit más munkavállalóknak nem lehet mutogatni.
Ha ezért bepanaszolt valamelyik munkavállaló, aki ezt sérelmezte, azért bizony seggberúghatnak.
Köszönöm a válaszokat.
A listán termelési adatok nem szerepelnek,csak nevek rangsorolva.
Nálunk a munkajog oktató közölte, hogy aki a rendkívüli felmondásra vagy a KSZ szerinti hátrányos jogkövetkezményre vizsgán azt mondja hogy "fegyelmi", az vizsgán azonnali kirúgási ok, mert az egy "kommunista terminológia" (sic.), a munkáltató a cucializmusban volt fegyelmező hatóság.
Ezen persze lehet vitatkozni...:)
Legfeljebb nem az a neve. (Amúgy már a közalkalmazottaknál is megszűnt.)
Ha van kollektív szerződés, akkor lehet.
A munkáltató a munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel (amely körbe beleértendő más munkavállaló is) csak törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet.
Így azt lehet közölni a munkavállalóval, hogy az ő teljesítményét hogyan értékeli a munkáltató, de olyan listát mutogatni másoknak (netán kiplakátolni, mert ilyenről is hallottam már), amelyen szerepel egy csomó munkavállaló neve, és amelyből kikövetkeztethető, hogy mást teljesítményét hogyan értékeli a munkáltató (pl. a Józsi a lista végén van), törvénysértő.
Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy az Mt. hatálya alá tartozó munkáltatóknál cca. 20 éve nincs fegyelmi eljárás.
Úgy kell kibányászni a lényeget a közölt tényállásból (ami mindig rossz jel), de a termelési adatok valóban képezhetnek üzleti titkot. És ez nem azon múlik, hogy mi a formátuma azoknak az adatoknak.
Kedves fórumozók,
Termelés vezetőként dolgozok egy multi cégnél.
Van kb 40 csoportvezető és 3-4 száz operátor beosztottam.
A csoportvezetőimről a teljesítményük alapján rangsort készítek magamnak hónapról hónapra.
Ez a rangsor egy normál excel file,nem céges logóval ellátott és nem is hivatalos.
Azonban az elmúlt héten a munka napomon felhítak a HR-ről és közölték, hogy 1 óra mulva meghalgatáson kell részt vennem.
Utólag belegondolva sztem jogilag nem megfelelő, hogy elötte közlik,főleg telefonon és esélyt nem adva arra, hogy felkészüljek rá.
Résztvettem a meghalgatáson ahol a listámat úgy állították be mint hivatalos és titkos iratot, melyet nem szabadott volna megmutatnom a csoportvezetőimnek, mert ezzel céges titkot szegtem meg.
Az eljárás véleményem szerint nevetséges.
A hétfői napon lesz a 2. kör.
Szeretném lezárni minnél gyorsabban.
Ötletek,tanácsok?
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02