T. Szakértő!
Gyed extrát szeretnénk igénybe venni az apukánál mivel én gyedre nem vagyok jogosult és továbbra is otthon maradnék a kisfiammal. Ő 2017. 06.08-án születettet és most 17 hónapos. A kérdésem az lenne ha a páromnak a fiunk születésétől viszgamenőleg nincs meg a 2 éven belüli egy éves biztositott viszonya de mosf az igénylés első napjától visszamenőleg bőven meg van akkor kaphat e gyed extrát?
Gyed Extra
Üdvözlöm!
Én saját jogon kapok tartós betegségem miatt árvaellátást, ezt a nyugdíjfolyósítótól kapom. Emellett dolgozhatok is. V. És ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy az árvaellátás amit kapok, ami ugye egy rendszeres ellátás, ez nem akadályozza meg azt, hogy igénybe vehessem majd a GYED-et?
Illetve a másik kérdésem az, hogy ha a párom igénybe vehetné-e a GYED extrát úgy, hogy előtte sem ő, sem én nem igényeljük meg a CSED-et? Vagy a GYED-et csak akkor lehet igénybe venni, ha előtte a CSED-et is kaptuk?
Előre is köszönöm a választ.
„Pogi 62 2018.11.07. 20:04
A GYED EXTRA igénylésének feltételei között szerepel, hogy nem jár,ha " a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban részesül ". A fiam jelenleg is dolgozik, akkor Ő nem igényelheti ? Jelenleg a kis menyem kapja a CSED-et, a baba 5 hónapos. Akkor 1-2 hónp múlva kérheti a fiam a GYED EXTRÁT, vagy sem ?
”
T. Kérdező!
Figyelmetlenül olvasta, illetve idézte a rendelkezést.
Az Ebtv. vonatkozó szakasza értelmében akkor nem jár a gyermekgondozási díj, ha a
jogosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásban részesül.
Ne keverje, a munkabér nem szociális törvény szerinti ellátás!!!
Amennyiben a jogosultsági feltételekkel rendelkezik igényelheti azzal, hogy ha az anya nem megy vissza dolgozni és egyéb módon sem mentesül, akkor eü-i szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.
Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.
Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…
vagy ha a közszférában dolgozik itt:
Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/
További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…
A GYED EXTRA igénylésének feltételei között szerepel, hogy nem jár,ha " a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban részesül ". A fiam jelenleg is dolgozik, akkor Ő nem igényelheti ? Jelenleg a kis menyem kapja a CSED-et, a baba 5 hónapos. Akkor 1-2 hónp múlva kérheti a fiam a GYED EXTRÁT, vagy sem ?
T.Zolesz111!
Kérdésére választ kapott a másik topicban.
„DanielL 2018.11.05. 11:30
Üdvözlöm!
Jelenleg állami cégnél dolgozom és kapom a gyed extrát,apaként.
Most munkahelyet fogok váltani, de a következő munkahelyemen elképzelhető, hogy több hónapig nem tudnak bejelenteni a próbaidő alatt.
A kérdésemem a következő.
Kapni fogom e a gyed extrát az idő alatt mìg nincs bejelentett munkahelyem.
Továbbá van e valami kötelezettségem ez időszak alatt, a TB fizetésen kívül.
Válaszát előre is köszönöm.
”
T. Kérdező!
- A munkavállalót a próbaidő alatt is be kell jelenteni. Az ezzel ellentétes gyakorlat jogszabálysértő, szankcionálandó.
- Igen, kapni fogja.
- Nem, a Tbj. 8. § és a 16. § (1) a) értelmében (saját maga után) nem köteles eü-i szolgáltatási járulékot fizetni mindaddig, amíg GYED-ben részesül.
- Tudomásom szerint nincs.
Üdvözlöm!
Jelenleg állami cégnél dolgozom és kapom a gyed extrát,apaként.
Most munkahelyet fogok váltani, de a következő munkahelyemen elképzelhető, hogy több hónapig nem tudnak bejelenteni a próbaidő alatt.
A kérdésemem a következő.
Kapni fogom e a gyed extrát az idő alatt mìg nincs bejelentett munkahelyem.
Továbbá van e valami kötelezettségem ez időszak alatt, a TB fizetésen kívül.
Válaszát előre is köszönöm.
Zolesz111
Szerintem bőven elég lett volna egyetlen helyre beírni.
Attól nem kapsz rá hamarabb választ, hogy minden oldalon téged olvasni.
Tisztelt Címzett!
Segítséget szeretnék kérni, hogy végre teljesüljön a Gyed Extrára vonatkozó kérelmünk.
- A jelenlegi helyzetem
- A feleségem leadta a GYES lemondó nyilatkozatot 2018.08.21-én
- A felmondás alkalmával a feleségem kapott egy igazolást a felmondási kérelemre vonatkozóan.
- Beszéltem a munkahelyem pénzügyi részével és ők azt mondták, hogy addig nem tudnak utalni nekem Gyed Extrát amíg nem mutatom be nekik a megszünésről szóló igazolást.
- Több alkalommal kerestük őket telefono. Az októberi hónapban minden héten, de minden alkalommal csak azt kaptuk, hogy folyamatban van kérem várjanak legalább 2-3 hét.
- Több alkalommal írtam E-Mail több email címre, de sehonnan nem kaptam rá választ.
A GYES-t már nem kapjuk a lemondó nyilatkozat óta, az utolsó telefonos beszélgetés során elhangzott, hogy jelenleg van 6e Ft tartozásom, mert korábban megkaptuk az egész hónapra vonatkozó GYES-t.
A jelenlegi ismereteim azok, hogy a Társadalom biztosítást is nekem kell fizetni a feleségem után, amennyiben kapom a GYED Extrát.
A kérdésem az lenne, hogy jelenleg már nem kapunk GYES-t, de nem kapunk GYED Extrát se, most akkor nekünk már be kellett volna fizetnünk a 2 havi Társadalom Biztosítást vagy sem?
Illetve amennyiben már kellett volna fizetni, akkor mi lesz ennek a következménye?
- Hogyan fog ez az egész folyamat jól lezárulni?
- Milyen módon tudok hatással lenni a folyamatra?
- Jól gondolom, hogy a folyamatnak már nagyon régen le kellett volna záródnia. Csak szerencsések közzé tartozunk? :(
Összesítés:
- 2 hónapja nem kapunk se GYES se GYED Extrát
- Jelenleg a folyamat miatt van 6e Ft tartozásunk
- Továbbá 2*7e-ot szerintem be kellett volna fizetni a Társadalom Biztosítás miatt
- Minden alkalommal tovább 2-3 hét türelmet kérni, de természetesen elhangzik, hogy megsürgetik a kérést.
Segítségét előre is köszönöm!
Borsi Zoltán
„Alexandra0107 2018.10.15. 12:01
Jó napot kívánok!
Apa szeretné igényelni a GYED extrát! Eddig én kaptam (10hónapos a kisfiam) de mivel neki több a fizetése szeretnénk, hogy ő kapja.
A kérdéseim:
Ha esetleg apa úgy dönt másik munkahelyre megy, felmond akkor is kapja folyamatosan ? Azt az összeget kapja amit megállapították az akkori fizetéséből? Ha netán kirúgják akkor is kapni fogja? Ha munkanélküli lesz kap munkanélküli segélyt?
A bruttó vagy a nettó fizetéséből számolják ki az összeget? Csak mert apának nem minden hónapban ugyan annyi a fizetése, túlórától is függ..vagy ennek semmi köze hozzá....
Nekem kell valamit visszafizetni ? Nem kérném visszamenőleg,csak miután én lemondtam a gyedről onnantól kapná apa.
Honnan tudod letölteni a megfelelő dokumentumokat ?
Én ugyanúgy állományban lennék a jelenlegi munkahelyemen? Csak fizetem a Tb-t.
Jogosult leszek anyasági támogatásra és magzati kedvezményre , ha két éven belül jönne a kistesó?
Köszönöm előre is a válaszát.
”
Kedves Alexandra!
- Igen, ha az apa jogosult rá, és elkezdik folyósítani, úgy akkor is kaphatja a gyermek kétéves koráig, ha közben megszűnik a munkaviszonya, illetve ha új jogviszonyt létesít.
- Az irányadó időszak figyelembevételével, az Ebtv-ben meghatározott számítási időszakban elért bruttó fizetéséből.
- Nem, ha nem visszamenőleg igénylik, akkor Önnek nem kell semmit visszafizetnie.
- A MÁK honlapjáról.
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…%A1nyok.html
Ezen belül a foglalkoztatói igazolás
- Igen, a jogviszonya fennáll, de a biztosítása szünetel, azaz az így eltöltött idő sem nyugdíj szempontjából nem minősül szolgálati időnek, sem egy következő szülésnél nem lehet a (csed/gyed ellátásoknál) a szükséges 365 napnál figyelembe venni.
- Igen, anyasági támogatásra jogosult lesz.
Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.
Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Lásd még:
További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
Jó napot kívánok!
Apa szeretné igényelni a GYED extrát! Eddig én kaptam (10hónapos a kisfiam) de mivel neki több a fizetése szeretnénk, hogy ő kapja.
A kérdéseim:
Ha esetleg apa úgy dönt másik munkahelyre megy, felmond akkor is kapja folyamatosan ? Azt az összeget kapja amit megállapították az akkori fizetéséből? Ha netán kirúgják akkor is kapni fogja? Ha munkanélküli lesz kap munkanélküli segélyt?
A bruttó vagy a nettó fizetéséből számolják ki az összeget? Csak mert apának nem minden hónapban ugyan annyi a fizetése, túlórától is függ..vagy ennek semmi köze hozzá....
Nekem kell valamit visszafizetni ? Nem kérném visszamenőleg,csak miután én lemondtam a gyedről onnantól kapná apa.
Honnan tudod letölteni a megfelelő dokumentumokat ?
Én ugyanúgy állományban lennék a jelenlegi munkahelyemen? Csak fizetem a Tb-t.
Jogosult leszek anyasági támogatásra és magzati kedvezményre , ha két éven belül jönne a kistesó?
Köszönöm előre is a válaszát.
Hewenna 2018.10.10. 15:57
„Tisztelt Szakértő!
Olvastam az alábbi kérdéseket és sok mindent megtudtam, de szeretnék tisztázni és meggyőződni még néhány dologról.
Ha jól értem a GYED Extra azt jelenti, hogy ha a gyermekem 2 éves koráig vissza megyek dolgozni, akkor kapnám a fizetésemet és a GYED-et is, 8 órás munkaviszony mellett? Pontosan azt az összeget amit most is kapokplusz a fizetés?
És ha nem arra a munkahelyre mennék vissza, ahonnan GYED-re mentem, akkor is kapnám a GYED-et a fizetésem mellett?
És miután elmúlt 2 éves azután kapnám a GYES-t is, 8 órás munka mellett?
Köszönettel, Éva
”
Kedves Éva!
- A GYED extra egy "csomag", amelynek valóban az egyik eleme az, hogy a GYED/GYES ellátás mellett korlátozás nélkül lehet dolgozni. (Korábban nem lehetett, illetve csak 20 órában lehetett stb.)
- Igen, ha a gyermeke 2 éves koráig vissza menne dolgozni, akkor kapná a fizetését és a GYED-et is.
- Igen, miután elmúlt 2 éves azután kapná a GYES-t is azzal, hogy természetesen azt igényelnie kell majd, ha a gyermek betöltötte a 2. életévét.
Tisztelt Szakértő!
Olvastam az alábbi kérdéseket és sok mindent megtudtam, de szeretnék tisztázni és meggyőződni még néhány dologról.
Ha jól értem a GYED Extra azt jelenti, hogy ha a gyermekem 2 éves koráig vissza megyek dolgozni, akkor kapnám a fizetésemet és a GYED-et is, 8 órás munkaviszony mellett? Pontosan azt az összeget amit most is kapokplusz a fizetés?
És ha nem arra a munkahelyre mennék vissza, ahonnan GYED-re mentem, akkor is kapnám a GYED-et a fizetésem mellett?
És miután elmúlt 2 éves azután kapnám a GYES-t is, 8 órás munka mellett?
Köszönettel, Éva
„Cscsa 2018.10.02. 14:29
Üdvözlöm. Azt szeretném megkérdezni,hogy jelenleg dolgozom a gyed extra mellet, de viszont munka helyett szeretnék váltani. Ilyenkor mi a teendő hogy továbbra is kapjam a gyed extrát az ujj munkahelyen? Ezelőtt a mostani munkáltatóm küldte ell a szükséges papírokat az OEP hez. válaszát előre is köszönöm
”
T. Kérdező!
Ha az új munkahelyén sem működik TB kifizetőhely, akkor nincs teendője az ellátást ugyanolyan összegben fogja kapni a járási hivataltól a gyed lejártáig.
Ha az új munkahelyén működik TB kifizetőhely, akkor a folyósítás tényét a belépéskor jeleznie kell a TB kifizetőhelyi ügyintézőnek, aki a szükséges intézkedéseket megteszi.
Lásd még:
„Judy1986 2018.10.02. 14:51
Tisztelt Szakértő!
Apagyeddel kapcsolatos kérdés:
Párom apagyedet igényelt 2018. 07 30-tól,ezt kapjuk is, de a mai napon a gyár ahol dolgozott, megszünt. Ez esetben ilyenkor mi történik az Gyed extrával?
”
T. Kérdező!
Semmit, kapja tovább folyamatosan annak lejártáig.
(Ha a járási hivatal folyósította, akkor Önöknek nem kell tenni semmit, kapják tovább folyamatosan annak lejártáig, azaz a gyermek 2 éves koráig.
Ha a gyárban működött TB kifizetőhely, úgy a megszűnéskor az iratanyagot a kifizetőhelyi ügyintézőnek át kell adnia a járási hivatalnak és Ők fogják folyósítani a gyermek 2 éves koráig.)
Lásd még:
Tisztelt Szakértő!
Apagyeddel kapcsolatos kérdés:
Párom apagyedet igényelt 2018. 07 30-tól,ezt kapjuk is, de a mai napon a gyár ahol dolgozott, megszünt. Ez esetben ilyenkor mi történik az Gyed extrával?
Üdvözlöm. Azt szeretném megkérdezni,hogy jelenleg dolgozom a gyed extra mellet, de viszont munka helyett szeretnék váltani. Ilyenkor mi a teendő hogy továbbra is kapjam a gyed extrát az ujj munkahelyen? Ezelőtt a mostani munkáltatóm küldte ell a szükséges papírokat az OEP hez. válaszát előre is köszönöm
„Kbia92 2018.09.24. 15:24
Tisztelt Szakértő!
Anyuka vagyok! Apuka vette fel a gyed extrát nálunk, azonban most lejár.
Én igényelném a gyest, ilyen esetben apukának külön le kell mondani a,gyedet?
Köszönöm szépen.
”
T. Kérdező!
Ha automatikusan, a gyermek 2. életévének a betöltésével lejárt, akkor nincs mit lemondani.
(Pl. ha a határozott idejű szerződése lejárt akkor sem kell még külön felmondania.)
Tisztelt Szakértő!
Anyuka vagyok! Apuka vette fel a gyed extrát nálunk, azonban most lejár.
Én igényelném a gyest, ilyen esetben apukának külön le kell mondani a,gyedet?
Köszönöm szépen.
Tisztelt Szakértő!
Elnézést a pontatlan kérdésért! Arra gondoltam amit megválaszolt. Többen mondták nekem, hogy ez nem jár ezért kérdeztem rá. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
„Perseida 2018.09.05. 13:16
Tisztelt Szakértő!
Kislányom jövő márciusban tölti be a 2 évet. Januártól bölcsödébe fog járni. Én február 1.-én állok munkába, előtte felhasználom a felgyülemlett szabadságot így decemberben, januárban fizetett szabadságon leszek. Az lenne a kérdésem, hogy jár-e a gyed extra, ha igen mikor kellene igényelni és pontosan meddig jár?
Nagyon szépen köszönöm válaszát!
”
T. Kérdező!
A GYED extra egy csomag elnevezése, amely több elemből (pl. diplomás gyed) áll.
Pontosan mire (melyik elemére) gondol?
Amennyiben arra kíváncsi, hogy munka mellett kaphatja-e a GYED-et, majd a GYES-t, úgy a válasz igen.
A GYED-et nem kell igényelnie, azt akár dolgozik mellette, akár nem automatikusan kapja a gyermek 2 éves koráig.
A GYES-t akár dolgozik mellette, akár nem -mivel az egy új ellátás- igényelnie kell. GYES-re a gyermek 2 éves korától a gyermek 3 éves koráig jogosult.
Az elbírálási időt is figyelembevéve érdemes a GYES igényt az arra való jogosultságot megelően kb. 1 héttel korábban benyújtani.
Lásd még:
Tisztelt Szakértő!
Kislányom jövő márciusban tölti be a 2 évet. Januártól bölcsödébe fog járni. Én február 1.-én állok munkába, előtte felhasználom a felgyülemlett szabadságot így decemberben, januárban fizetett szabadságon leszek. Az lenne a kérdésem, hogy jár-e a gyed extra, ha igen mikor kellene igényelni és pontosan meddig jár?
Nagyon szépen köszönöm válaszát!
„Niki1111 2018.08.31. 20:51
Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nagyobbik lányom utám gyed extrst kapok, aki 2018.12.16án lesz két éves, a kisebbik lányom jelenleg 2 hónapos, aki után csed-et kapok, 2018.12.18ig. A kérdésem az lenne, hogy a nagyobbik lányomat ha beiratom bölcsődébe, akkor vissza kell mondanom a gyed-et utánna? Én itthol maradnék a kicsivel, tehát nem mennék vissza dolgozni. A két ellátásra ebben az esetben is jogosult vagyok?
Köszönöm előre is a válaszát!
”
Kedves Niki!
Ha és amennyiben nem megy vissza dolgozni, a gyermekét mégis bölcsődébe helyezi el, úgy főszabály szerint GYED-re nem jogosult.
Lásd :
Ebtv. 42/C. § (1) Nem jár a gyermekgondozási díj, ha
- a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet) helyezték el, kivéve ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;
Lásd még:
Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nagyobbik lányom utám gyed extrst kapok, aki 2018.12.16án lesz két éves, a kisebbik lányom jelenleg 2 hónapos, aki után csed-et kapok, 2018.12.18ig. A kérdésem az lenne, hogy a nagyobbik lányomat ha beiratom bölcsődébe, akkor vissza kell mondanom a gyed-et utánna? Én itthol maradnék a kicsivel, tehát nem mennék vissza dolgozni. A két ellátásra ebben az esetben is jogosult vagyok?
Köszönöm előre is a válaszát!
„CloudZsolt 2018.08.15. 08:04
Kedves Szakértő!
Olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy páromnak 2 gyermeke van (egy 13 éves kislány, és egy 1,3 éves kisfiú). Az apa felvette a gyed extrát, viszont a páromnak ebből nem adott egy fillért se, illetőleg kijelentette, hogy nem is fog egy forintot se adni.
Előzmények:
Mikor összejöttem a párommal az apa folyamatosan lelki terrorba tartotta a párom, így elhagyta, az apa folyamatos fenyegetése és kijelentése, hogy egy fillért nem fogunk látni, és nem ad semmit a gyerekeknek.
Ez ügyben szeretnék érdeklődni, hogy hol tudom, hogyan tudom igényelni a gyed extrát, illetőleg milyen módon, vagy mit tudok tenni az érdekében, hogy ami a 1,3 éves kisfiúnak jár gyed extra azt megkapja, illetőleg mit tudunk tenni. Esetleg megköszönnék egy e-mail vagy telefonszámot ahol bővebben kifejthetem.
Válaszát előre is köszönöm szépen!
”
T. Kérdező!
Az Ebtv. 42/A. § (1) világosan meghatározza, hogy ki jogosult GYED-re.
Ennek értelmében gyermekgondozási díjra jogosult
- a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
- az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
Kiemelném belőle a szülő és a saját háztartásában neveli szavakat.
Aki tehát nem minősül szülőnek nem jogosult GYED-re.
Azt, hogy kik minősülnek szülőnek az Ebtv. 5/B. § p) pontja definiálja.
Ugyancsak nem jogosult GYED-re az a szülő sem, aki a gyermeket nem a saját háztartásában neveli.
Ezen bevezető után:
- Az igényt a munkáltatójánál kell előterjeszteni, ha úgy gondolja, hogy a jogosultsági feltételeknek (jogi értelemben szülőnek minősül, biztosított, rendelkezik a megfelelő biztosítási idővel, és a gyermeket a saját háztartásában neveli).
- Ha az apa jogosulatlanul veszi fel az ellátást, mert pl. a gyermeket nem a saját háztartásában neveli, úgy ezt az anyának kell írásban jelezni az ellátást folyósító szerv felé.
- Ha az anya nem jogosult GYED-re bármikor kérheti az alanyi jogon járó GYES-t.
- Jelen fórum keretein belül telefonos segítséget adni nem áll módunkban, viszont személyes konzultációt kezdeményezhet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szerv vezetőjénél.
Lásd még:
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02