Szerintem félreértettél valamit. A 40 plusz program lényege, ha megfelelsz a feltételeknek a munkáltatód kap kedvezményeket az államtól, annak az érdekében hogy foglalkoztasson téged (egyébként elég rövid ennek a kifutása). Tehát ez nem rövidíti le a 40 évet, csak költségtakarékosságot jelent a munkáltatódnak egy "normál" munkavállalóhoz képest.
Nyugdíj
Tisztelt Fórum!
60,5 éves közalkalmazott nő vagyok.Jelenleg a munkahelyemen a pozícióm nem a legstabilabb lábakon áll.
Sajnos a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulásához még 3 évre lenne szükségem.Valószínűleg meg fog szűnni a munkahelyem.Azt olvastam hogy a koromnál fogva a NŐK 40+ programban létezik olyan lehetőség,hogy miután elmúltam 60 éves és megszűnt a munkahelyem,kérhetem a nyugállománya vonulásomat. A feltételek amit olvastam a következők: 60.élet év betöltése, 1 hónap munkanélküli segély és 1 hónap állás kereső tevékenység teljesítése.( nem számít hány éves munkaviszonyom volt ill.hogy még nem értem el a 40 év munkában töltött évet)
Kérem szíveskedjen válaszolni,hogy ténylegesen így van e törvényi lehetőség,vagy ez csak légből kapott álom. Esetleg van más törvényes lehetőségem,hogy nyugdíjba mehessek?
Válaszát előre is köszönöm.
További szép napot kívánok Önnek.
Üdvözlettel
A Munka Törvénykönyve vonatkozik rád.
Felmondasz, a felmondási idő pedig 30 nap, amit le kell dolgozni, nem kell megindokolni a felmondást.
A munkáltató indoklás nélkül a nyugdíjkorhatárod betöltéskor mondhat csak fel, a felmondási idő 30+15 nap, fele időre felment a munkavégzés alól. Ha szükség van a munkádra, nem fog felmondani. A kormányrendelet nem vonatkozik MT dolgozókra.
Jöhet még a közös megegyezés, ehhez mindkét fél akarata szükséges.
Ha esetleg van Kollektív Szerződés, melyben + juttatások is vannak, akkor aszerint. Nem jellemző, az egyházi és alapítványi iskolákra.
MT 65.§-67.§
Tisztelt Fórumozók!
Egyházi fenntartású intézmények pedagógusainál milyen jogszabályok érvényesek az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor a munkaviszony megszüntetésénél? Nekem, mint mérnök végzettségű szakiskolai szakelmélet tanárnak (sz:1953) milyen teendőim vannak ezzel kapcsolatban a közelgő 63. életévem betöltésekor a 48.5 év szolgálati idő után, melyből az utolsó 5.5 évet, pedagógusként dolgoztam?
Szíves választ előre is köszönöm.
Néhányszor már beírtam, hogy nem szabad decemberben nyugdíjba menni. A várható valorizációs szorzó 3%-4% lesz 2016-ban, a nyugdíjemelés pedig csak 1,6% lett.
Tavaly hasonlóképpen, a régi nyugdíjak 1,8%-kal nőttek, az új nyugdíjak pedig (v.szorzó) 3% -kal. Akkor ki járt jobban?
A nyugdíjemelés az inflációhoz van kötve, ami nagyon alacsony volt, sőt több hónapban defláció volt. Nagy az esélye annak, hogy 2017-ben is a nyugdíjemelés lesz alacsonyabb. Dec. 31-én még eldöntheted, hogy mikortól kéred a nyugdíjat, akkor már a nyugdíjemelést is lehet tudni.
A 8x30 nap is kijön, hisz a felmentési idő 60 nap+6 hónap.
Kedves fórumozók!
Közalkalmazott vagyok, 1953. április 30-án leszek 63 éves. Felmentéssel mennék nyugdíjba, a szoros határidők miatt érdeklődöm.
8 hónap a felmentési időm (április 30-án kezdődik?).
Azt szeretném, ha kijönne a 8x30 napom a 8x0.5 % érdekében, és még ebben az évben nyugdíjas legyek a jövő évi nyugdíjemelés miatt. Kijön ez, ha elfogadom a 63 évem betöltésekor a felmentésemet?
És még egy: 2010-től a munkáltatóm tud tájékoztatást adni a jövedelmemről. Kötelező-e ezt megadniuk, mert nem túl készségesek?
Köszönöm a segítséget: nyerseri
ja, tényleg, - köszi Lyonee, - XD !
Micike52!
Egy másik topicban (40 év munkaviszony után nyugdíj) kérdeztél és választ is kaptál méghozzá mamamacokától.
micike 52, az történhetett, hogy az új regisztrácóknak az első két-három hozzászólása még nem jelenik meg, - moderálva van - valószínű amit most olvasunk az a harmadik, vagy a negyedik megszólalásod, és ez már látható, ismételd meg a kérdésedet - légyszí, hátha tudunk, vagy valaki hátha tud segíteni - nem biztos, de megpróbáljuk ;
micike52 - mit keresel és mi a kérdésed ?
Ismételten megköszönöm a segítségeteket. (A 40 éves jubileumi pénzt már a 40. évemnél megkaptam)
Üdv.: nefe2
nefe2
Még egy dologra hívnám fel a figyelmedet. Figyelj arra, hogy csak annyi szabadságot adjanak ki, amennyi jár, mert visszafizettetik veled a többlet napokat!
katt rá, nekem most is kinyílik - nem értem ;
Tisztelt Fórum!
tegnap este találtam ezt az oldalt, rögtön regisztráltam is és kérdeztem is. De hol van? Se kérdés, se válasz?
üdv
Micike52
Óvónéni - ne haragudj, a te ügyedhez nem értek, ezen a fórumon kérdezd meg légyszí, szerintem ott kapsz használható eligazítást :
nefe2 - légy bizalmatlan, ne mondd el a munkahelyeden hogy mire készülsz, - annyi jóakaró van - mondd -PSZ tag vagy ?
Mert akkor tudnék adni elérhetőséget, a Pedagógus szakszervezetnek nagyon jó jogászai vannak és nem tudnának átverni ! - kérlek ha túl leszel az egészen, írd meg ide hogy élted túl az egészet :)
Szép napot!
47százalékos rokkant ellátott vagyok,érdeklődni
szeretnék,hogy 2016.05.28-án töltöm az 57 évet
marad-e a most kapott összeg vagy küldenek ujra
vizsgálatra vagy lejebb veszik az összeget!
Köszönöm válaszukat előre is!
Kedves mamamacoka és Lyonee!
Hálásan köszönöm az ötleteket. Ritka jószándékú, segítőkész emberek vagytok.
Úgy döntöttem, hogy 2016. 07. 01. dátummal lemondok, így a két hónap végén meglesz a 45 évem, 2016.08 31-én. Ha ezalatt nem mentenek fel a munkavégzés alól, lelkük rajta, mint pedagógus, majd jókat dolgozom július-augusztusban...miután kivettem a maradék 27 nap időarányos szabadságom.
Tisztelettel üdvözöllek benneteket: nefe2
igen Lyonee, én is azt tartanám a legjobb megoldásnak, de látod, hogy nem akar bemenni már egy napot sem a következő tanévben :P
nefe2
Abszurd. A lemondásodat kötelesek tudomásul venni. A lemondási idő végén megszűnik a jogviszonyod.
Előbb pedig nem szüntethetik meg, ha te nem akarod. És később sem, mert magától megszűnik a lemondási idő végén.
A munkaügyetlen kolléganő nincs a helyzet magaslatán, egy kis továbbképzés nagyon ráférne.
Azért azt megkérdezheted, hogyan gondolta a születésnapon való megszüntetést? Szerintem csak azt akarta elérni, hogy te szüntesd meg a szülinapodig a jogviszonyodat. A munkáltató csak kezdeményezi a megszüntetést, vagyis elindítja a felmentést a nyugdíjkorhatár betöltésekor. Aztán majd letelik a felmentési idő 8 hónap alatt.
Én ezek után biztos, hogy nem mondanék le. A 40 éves jubileumi jutalmat már megkaptad?
A lemondási idő alatti munkavégzésről nem valószínű, hogy eltekintenek. Hisz így is át akarják verni.
Én az első beírásodra gondoltam, hogy a legjobb megoldás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor a munkáltatói felmentés.
és még annyit, ha ez így jó Lyonee szerint is, akkor a lemondási nyilatkozatodban ezt így kell megírni, hogy a lemondási két hónapot így akarod letölteni.
Nem, mert te megelőzheted őket ! de a a szabadságoddal kell sakkozni, - és kérem Lyoneet ellenőrizzen le, jól számolok-e, :D
Tehát:
1.)2016.június végén 2016.07.01-vel beadod írásban a lemondásodat a közalkalmazotti állásodról;Június 30-ig ;
2.) Időarányosan jár neked 31 nap a 2016-os évre szabadság, ebből 3 napot elvisz a tavaszi szünet, marad 28 munkanap, a júliusi hónap összesen : 21 nap, tehát, a június 30 előtt még kivehetsz 7 munkanap szabit;
3.) Július legyen a lemondási hónap első fele, és az éves szabidból a 21 nap, - ez a ledolgozós része a felmentési idő egyik felének;
4.) Az augusztus pedig a felmentési idő második nem ledolgozós fele
Agyő iskola és KLIK , meg humánpolitikai ügyintéző!
LYONEE, - JÓL VAN EZ ÍGY ? FELTÉTLEN KÉRLEK SZÁMOLJ UTÁNAM !
Ha Lyonee helybenhagyja akkor így :)
Nem hagyom magam.
De az alapkérdés továbbra is az, hogy a 2 havi felmondási időm alatt (2016.07.1 - 2016.08.31.) erre a határozatra hivatkozva,
"Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről"
megtehetik-e hogy a születésnapomon elindítják a 8 hónap felmentési időt.
Megtehetik-e vagy nem?
Ne hagyd magad! légy határozott! és ne engedd magad félrevezetni !
Egyébként a lemondó nyilatkozatodat te írod, és arra válaszolniuk kell, - nem tudja megakadályozni senki - egyébként mivel még van 7 hónapod, most ne erősködj, - nyáron írd meg, és add be a születésnapod előtt, - és ne írj alá mást semmit, amit nem akarsz, ha ők akkor a felmentést dugják az orrod alá, akkor mondd, ezt nem fogadod el, mert itt a lemondásod, - és kész! még indokolni sem vagy köteles, - ezalatt a 7 hónap alatt pedig végezd a munkádat mint máskor, ;
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02