Özvegyi nyugdíj igénylés


Mirmur # 2023.11.08. 13:40

Majordomus
Köszönöm a választ.

Majordomus # 2023.11.07. 21:21

Változik. Megkapod a kiegészítést visszamenőleg.

Mirmur # 2023.11.07. 18:31

Tisztelt Fórumozók!
A férjem ez év szept. 25-én hunyt el. Az özvegyi nyugdíjat megigényeltem, meg is kaptam a szept-i 6 napra és októberre, a tv-nek megfelelően az augusztusi nyugdíjának a 60 %-át. Kérdésem az ezévi kiegészítő, visszamenőlegesen érvényes nyugdíjemeléssel kapcsolatos. Változik-e az özvegyi nyugdíjam kiszámítása úgy, hogy visszamenőlegesen a férjem nyugdíját a kiegészítő emeléssel veszik alapul a 60 % kiszámításához, és az így mutatkozó különbözetet megkapom, illetve a nov-i özvegyi nyugdíj már így lesz kiszámolva.
Azért kérdezem, mert a törvényben az áll, hogy "50. § (1) * Megözvegyülés esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna."

Ennek értelmében, a férjemet a halála időpontjában a kiegészítő nyugdíjemelés megillette volna, mert visszamenőleges hatályú, de mivel csak nov-ben kerül kifizetésre, életében nem kaphatta meg, valamint ugyanezért a nyd biztosító sem számíthatta be októberben, de következésképpen nov-ben a megemelt összegnek a 60 %-át kell számítani, illetve az eddigieknél a különbözetet korrigálni.
Előre is köszönöm a választ.

Irenke # 2021.10.29. 07:38

Sógornőm 8 évig élt együtt egy lakcímen a bátyámmal. Kérdésem az, hogyha tudja igazolni, hogy előtte is ott lakott vele több évig nem hivatalos élettársi viszonyban és a szomszédok igazolják is akkor jár-e neki özvegyi nyugdíj? Köszönöm válaszát

fületlen # 2018.10.04. 11:06

érdeklődnék hogy tudna e valaki segíteni nekem ebben hogy az ideglenes özvegyi nyugdíj egy év után jár e ha a gyermeke fogyatékos és iskolába jár aki tudja akkor írja meg nekem köszönöm

cincinnatus # 2018.07.16. 08:48

connery 2018.07.16. 10:09

Milyen íratok kellenek ahhoz, hogy az apósóm aki elhunyt 2018. juniusban az volt élettársa akivel igazoltan 8 hónapot éltek együtt az özvegyi nyugdíjhoz jusson. Az apósóm gyermekei nem járulnak hozzá, hogy az élettárs ezt megkapja. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt ne kaphassa meg.Apósóm ez év januárjától egy korház elfekvő részén kezelték haláláig, ez idő alatt az élettárs az após bankkártyájáról felvette a nyugdíját, de a korházi költségeket a gyermekei fizették havonta /90-160 ezer Ft között/. Apósóm halála után a temetést is a gyermekei finanszirozták.

T. Kérdező!

Az özvegyi nyugdíj egy törvány által garantált, abban rögzített feltételekkel járó ellátás, amelyhez nem szükséges az elhalt gyermekeinek hozzájárulása.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény ekként rendelkezik:

4. § (1) E törvény alkalmazásában
ae) özvegyi nyugdíj: az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó nyugellátás;

Az özvegyi nyugdíj

45. § (1) Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs (a továbbiakban együtt: házastárs) kaphat.

(2) Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

  1. egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
  2. megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

LÁTHATÓ, HOGY A JOGSZABÁLY SZIGORÚ FELTÉTELEKHEZ KÖTI AZT, HOGY AZ ÉLETTÁRS ÖZVEGYI NYUGÍJBAN RÉSZESÜLJÖN. MINDENEKELŐTT TEHÁT AZT KELL TISZTÁZNI, HOGY A FENTIEK TELJESÜLTEK-E. Ha az igényt előterjesztik azt az igényelbírálásra jogosult köüzigazgatási szerv (és nem a gyermekek) joga és kötelessége elbírálni, arról határozatban dönteni.

Csak a fentiek teljesülése esetén érdemes a jogszabály szövegét továbbolvasni....

(3) Élettársa után nem jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki a (2) bekezdésben megjelölt együttélési időszak vagy ennek egy része alatt özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.

46. §121 (1) Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek házastársa

  1. a 22 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és

aa) az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül, vagy
ab) összesen legalább 2 év,

  1. a 22 éves életkor betöltését követően, de a 25 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 4 év,
  2. a 25 éves életkor betöltését követően, de a 30 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 6 év,
  3. a 30 éves életkor betöltését követően, de a 35 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 8 év,
  4. a 35 éves életkor betöltését követően, de a 45 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 10 év,
  5. a 45 éves életkor betöltését követően hunyt el, és legalább 15 év

szolgálati időt szerzett.

(2) Özvegyi nyugdíjra az is jogosult, akinek házastársa az (1) bekezdés szerint szükséges szolgálati időt nem szerezte meg, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt az ott meghatározott életkor betöltéséig megszerezte, és ezt követően szolgálati idejében a haláláig harminc napnál hosszabb megszakítás nincs. E harminc napba nem lehet beszámítani a keresőképtelenség idejét.

(3) Az (1) és (2) bekezdés alkalmazása során az özvegyi nyugdíjra történő jogszerzés szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni

a)122

  1. azt az időtartamot, ami alatt az elhunyt jogszerző rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesült.

47. § (1) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár. Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj azonos feltétellel a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.

(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

  1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy

b)123 megváltozott munkaképességű, vagy

c)124 házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

(3)125 Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító feltételek valamelyike
a)126 a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,

  1. a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül

következik be.

48. § (1) Az, akinek házastársa a házasság megkötésekor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte, özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kötött házasságot felbontották és – bármelyikük irányadó korhatárának betöltése után – ismét házasságot kötöttek.
49. §127 (1) Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

(2) Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek az 50. § (2)–(3) bekezdés szerinti özvegyi nyugdíj csak abban az esetben jár, ha a 47. § (2) bekezdésében meghatározott jogosultsági feltételek a különéléstől számított tíz éven belül bekövetkeztek és a házastársától annak haláláig tartásdíjban is részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

(3) Ha az elvált személy a házastársától már a házasság megszűnése előtt is külön élt, a (2) bekezdés szerinti tíz évet a tényleges különélés kezdő időpontjától kell számítani.

További kérdéseivel javasolt a járási hivatalhoz fordulni.

connery # 2018.07.16. 08:09

Milyen íratok kellenek ahhoz, hogy az apósóm aki elhunyt 2018. juniusban az volt élettársa akivel igazoltan 8 hónapot éltek együtt az özvegyi nyugdíjhoz jusson. Az apósóm gyermekei nem járulnak hozzá, hogy az élettárs ezt megkapja. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt ne kaphassa meg.Apósóm ez év januárjától egy korház elfekvő részén kezelték haláláig, ez idő alatt az élettárs az após bankkártyájáról felvette a nyugdíját, de a korházi költségeket a gyermekei fizették havonta /90-160 ezer Ft között/. Apósóm halála után a temetést is a gyermekei finanszirozták. Követett e el büncselekményyt az élettárs a bankártya használattal?

Válaszát előre is köszönöm.

Szusi78 # 2018.06.18. 16:45

Tisztelt Szakértő! Édesanyám 59 éves, munkanélküli. Sem öregségi nyugdíj sem a nők 40 éves nyugdíja nem jár még neki. Édesapám sajnos áttétes tüdőrákos, rendes öregségi nyugdíjas. Ha édesapám szegény meghal, édesanyámnak jár özvegyi nyugdíj (özvegyi nyugdíj felélesztés), ha igen meddig? Köszönöm előre is válaszát.

Lukacstu # 2018.04.02. 15:45

Tisztelt Forumozok!

Apukam iden februarban hunyt el. Oregsegi nyugdijban volt, de egy korabbi banyasz uzemi balesetbol kifolyolag az oregsegi nyugdijon kivul baleseti jaradekot es karteritesi jaradekot is kapott. Edesanyam a nok 40 eves szolgalati idejebol kifolyolag nyugdijban van, es most a Nyugdijfolyosito megallapitotta az ideiglenes ozvegyi nyugdijat szamara,de csak az edesapam oregsegi nyugdijat vettek figyelembe (ennek a 60%at alapitottak meg).A karteritesi jaradekot es a baleseti jaradekot figyelmen kivul hagytak. Erdemes ez ellen fellebbezest benyujtani a Nyugdijfolyosito igazgatosag fele?Van erre vonatkozolag valami jogszabaly amire hivatkozhatnank?
Elore is koszonom a segitseget. Lukacs.T.

Mampszi # 2018.03.29. 05:44

Üdv! A férjem bányászjáradékos volt és 58 éves korában nemrég elhunyt, én a nők 40-et kapom 59 éves vagyok , milyen ellátást kaphatok a nyugdíjfolyósítótól? köszönöm!

valentinus # 2018.02.24. 09:20

T.forun!
Édesnyám időskori demenciában szenved. 2014-ben bekerült egy otthonba.Tavaly 2017-ben 02.24-én újra össszeházasodtak édesapámmal,aki sajnos 2018.02.19-én elhunyt.Édesapám a nyugdíjjából fedezte anyukám öregek otthoni ellátását,mivel anyukám nyugdíja nem volt elég az gondozás igénybe vételére
Szeretném meg tudni jár-e anyukámnak ideiglenes özvegyi nyugdíj?Edesapám 87 évesen hunyt el,anyukám 85 éves.

Lyonee # 2018.02.21. 23:00

A 4 gyereknek a nyugdíjazáshoz semmi köze, csak a szolgálati időnek. Kérni kell, aztán majd kiderül, hogy elegendő-e ehhez a meglévő szolgálati idő. 20 év minimum, vagy résznyugdíjhoz 15 év szolgálati idő szükséges. 1 évig ideiglenes öny. jár, a nyugdíjkorhatár (özvegy) betöltése után pedig kérni kell az özvegyi ny. feléledését. A nyugdíjbiztosítónál az adatok ismeretében bővebb információhoz juthatsz. Ha nem most történt a haláleset, fél évre visszamenőleg kérheted.

fületlen # 2018.01.18. 16:08

érdeklődnék hogy tavaly kaptam előleget az ideglenes özvegyi nyugdíjról de még határozat nem jött pedig már az árva ellátás 13 ig kellet volna meg kapni és az özvegyit sem kaptam határozatot 23 ig de most az lenne a kérdésem hogy januárba nem kapok semmi ellátást még a özvegyi nyugdíj különbözetét sem meg az emeltet se vagy azt februárba kapom meg kérem aki tudja írja már meg köszönöm

Gabicsek # 2018.01.05. 00:23

Nincs.

ildikoszentpetery # 2018.01.02. 10:52

Jó napot, boldog új évet kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy ideiglenes özvegyi nyugdíj mellett van-e kereseti korlát?
Köszönöm szépen.

Lyonee # 2017.11.19. 22:06

Lehet, hogy már fel is éledt. Szerintem a 62. életéved betöltésétől jogosult vagy az özvegyi nyugdíjra. Add be sürgősen, maximum 6 hónapra visszamenőleg igényelheted.

Marcsi1955 # 2017.11.19. 19:29

Tisztelt Fórumtagok!

Előző hozzászólásomat kiegészíteném még azzal, hogy 1955-ben születtem.

Marcsi1955 # 2017.11.19. 19:16

Tisztelt Fórumtagok!

2001-ben férjem elhunyt, egy kiskorú gyermekem után 2010 -ig folyósították az árva ellátást. (a férjem 26 év szolgálati idővel rendelkezett) Én 2013-ban lettem 40 év után nyugdíjas. Férjem halála előtt rokkantnyugdíjas volt. Kérdésem hogy esetemben feléled-e az özvegyi nyugdíj, s mely időponttól?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Lyonee # 2017.10.02. 23:21

Az ismerősöd nem jogosult özvegyi nyugdíjra.

shade3 # 2017.10.01. 19:01

Nagyon köszönöm.

shade3

sortie # 2017.09.25. 11:45

1.

A nyugellátást írásban, az erre a célra rendszeresített igénybejelentő lapon/űrlapon kell igényelni. A nyomtatvány térítésmentesen, bármely nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetőleg letölthető a „Nyomtatványok” menüpont „Nyomtatványtár” alkalmazásból is. A „Nyomtatványtár”-ban az űrlaplistából kétféle módon érhetőek el a nyomtatványok:

  1. PDF fájlként a számítógépére tudja lementeni és onnan tudja nyomtatni kézzel történő kitöltéshez, vagy
  2. egy űrlapkitöltő folyamaton végignavigálva a számítógép segítségével tudja kitölteni, majd nyomtatni.

Amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval igényét elektronikus úton is előterjesztheti az „Elektronikus ügyintézés” linkre kattintva. Az elektronikus ügyintézés szabályairól az „Ügyintézési tájékoztatók” menüpont „Általános tájékoztató” almenüjében olvashat.

Természetesen a kitöltött, aláírt nyomtatványt postai úton is eljuttathatja a lakóhelye szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szervhez.

az igények, kérelmek elbírálására - néhány speciális esettől eltekintve - a lakóhely szerint illetékes járási/fővárosi kerületi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv rendelkezik hatáskörrel.

Az általános szabályoktól eltérően kormányrendeletben meghatározott ügyekben nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal (a Pest Megyei Kormányhivatal kivételével), az ONYF Nyugdíjfolyósító Igazgatósága, és az ONYF Központja jár el. A különböző ügyfajtákban ténylegesen eljáró szervekről a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatásköréről, illetékességéről szóló cikk tartalmaz bővebb tájékoztatást.

A lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv címét és elérhetőségét az Ügyintézés/elérhetőségek menüpont alatt keresheti meg.

Kérjük, hogy a saját érdekében is ügyeljen az illetékes igazgatási szerv kiválasztására és a pontos címzésre.

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

https://www.onyf.hu/hu/nyomtatvány.html

2. a jogosultsági feltételek

1997. évi LXXXI. törvény

4. § (1) E törvény alkalmazásában

  1. özvegyi nyugdíj: az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó nyugellátás;

Az özvegyi nyugdíj

45. § (1) Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs (a továbbiakban együtt: házastárs) kaphat.

(2) Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

  1. egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
  2. megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

(3) Élettársa után nem jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki a (2) bekezdésben megjelölt együttélési időszak vagy ennek egy része alatt özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.

46. § (1) Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek házastársa

  1. a 22 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és

aa) az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül, vagy
ab) összesen legalább 2 év,

  1. a 22 éves életkor betöltését követően, de a 25 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 4 év,
  2. a 25 éves életkor betöltését követően, de a 30 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 6 év,
  3. a 30 éves életkor betöltését követően, de a 35 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 8 év,
  4. a 35 éves életkor betöltését követően, de a 45 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 10 év,
  5. a 45 éves életkor betöltését követően hunyt el, és legalább 15 év

szolgálati időt szerzett.

(2) Özvegyi nyugdíjra az is jogosult, akinek házastársa az (1) bekezdés szerint szükséges szolgálati időt nem szerezte meg, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt az ott meghatározott életkor betöltéséig megszerezte, és ezt követően szolgálati idejében a haláláig harminc napnál hosszabb megszakítás nincs. E harminc napba nem lehet beszámítani a keresőképtelenség idejét.

(3) Az (1) és (2) bekezdés alkalmazása során az özvegyi nyugdíjra történő jogszerzés szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni
a)121

  1. azt az időtartamot, ami alatt az elhunyt jogszerző rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesült.

47. § (1) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár. Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj azonos feltétellel a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.
(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

  1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy

b)122 megváltozott munkaképességű, vagy
c)123 házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
(3)124 Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító feltételek valamelyike
a)125 a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,

  1. a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül

következik be.

48. § (1) Az, akinek házastársa a házasság megkötésekor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte, özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt kötött házasságot felbontották és – bármelyikük irányadó korhatárának betöltése után – ismét házasságot kötöttek.

49. § (1) Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

(2) Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek az 50. § (2)–(3) bekezdés szerinti özvegyi nyugdíj csak abban az esetben jár, ha a 47. § (2) bekezdésében meghatározott jogosultsági feltételek a különéléstől számított tíz éven belül bekövetkeztek és a házastársától annak haláláig tartásdíjban is részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

(3) Ha az elvált személy a házastársától már a házasság megszűnése előtt is külön élt, a (2) bekezdés szerinti tíz évet a tényleges különélés kezdő időpontjától kell számítani.

50. § (1)127 Megözvegyülés esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.
(2)128 Az özvegyi nyugdíj mértéke
a)129 a 47. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti feltétellel rendelkező, de rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesülő özvegy esetében hatvan százaléka,
b)130 a 47. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti feltétellel rendelkező és egyidejűleg rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő, továbbá a 47. § (2) bekezdés c) pont szerinti feltétellel rendelkező özvegy esetében harminc százaléka
annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.
(3)131 A (2) bekezdés a) pontja szerint hatvanszázalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett harminc százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül. A (2) bekezdés b) pontja szerint megállapított özvegyi nyugdíj az özvegy ellátásának összegére tekintet nélkül jár.
(4)132
(5)133 A 49. § alapján megállapított özvegyi nyugdíj a tartásdíj összegénél több nem lehet.
(6)134 A házastárs 1998. január 1-je előtti halála esetén a saját jogú nyugellátást az özvegyi nyugellátással – a megállapításuk időpontjára tekintet nélkül – a Kormány rendeletében meghatározott összeghatárig kell együtt folyósítani.135 Az özvegy kérelmére azonban a saját jogú nyugellátást a (2) bekezdés b) pontja szerinti mértékben az özvegyi nyugellátással kiegészítve kell folyósítani, ha ez számára kedvezőbb. A (2) bekezdés b) pontja szerinti összeget abból a saját jogú nyugellátási összegből kell meghatározni, amely a jogszerzőt 1997. december 31-én megillette, vagy megillette volna. Ha az özvegyi nyugdíjra az igény 1998. december 31-ét követően nyílik meg, olyan összegű saját jogú nyugdíjból kell az özvegyi nyugdíjat megállapítani, amely a jogszerzőt az özvegyi nyugdíj megállapításának időpontját megelőző naptári év december 31-én megillette volna.

Az özvegyi nyugdíj megosztása

51. § (1) Több jogosult esetén az özvegyi nyugdíjat a jogosultak között egyenlő arányban meg kell osztani. Ha a különélő, illetőleg elvált házastársnak a ráeső arányos résznél kisebb összegű ideiglenes özvegyi nyugdíj jár, a különbözet az özvegyi nyugdíjast, illetőleg az együttélés alapján ideiglenes özvegyi nyugdíjra jogosultat illeti meg.
(2) Az özvegyi nyugdíjra jogosult a többi jogosult ellen indított perben az özvegyi nyugdíj más arányú megosztását kérheti.
(3) Az özvegyi nyugdíjnak bírói ítélet alapján történő megosztását az ítélet jogerőre emelkedését követő hónap első napjától kell végrehajtani.
(4) Amennyiben a jogosultak száma megváltozik, az özvegyi nyugdíjat meg kell, illetőleg újból meg kell osztani. A megosztásra (újbóli megosztásra) legkorábban a jogosultak számának a változását, illetőleg az igénybejelentést követő hónap első napjától kerülhet sor.

Az özvegyi nyugdíj megszűnése

52. § (1) Az özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltése előtt házasságot köt.
(2)136 A 47. § (2) bekezdés b) pontja alapján megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az özvegyi nyugdíjas már nem megváltozott munkaképességű.
(3)137 Az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás.

Az özvegyi nyugdíj feléledése

53. § (1)138 Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike
a)139 a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,

  1. a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül

bekövetkezik.
Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.
(2)140
(3)141 A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság a házasság megszűnése után feléled, ha

  1. az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel, és
  2. az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

(4) Az özvegyi nyugdíj feléledése esetén a jogosultat az özvegyi nyugdíj megszűnését követő emelések, kiegészítések megilletik.
(5)142 Ha 1997. december 31-ét követően az 1998. január 1-je előtt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság az (1)-(2) bekezdés szerint feléled, az özvegy az öregségi nyugdíja, rokkantsági ellátása, rehabilitációs ellátása mellett – a megállapítás időpontjára tekintet nélkül – kérheti az özvegyi nyugdíj 50. § (2) bekezdés b) pontja szerinti folyósítását, ha ez számára kedvezőbb.

shade3 # 2017.09.22. 17:14

Kedves Szakértő!

Egy ismerősömnek próbálok segíteni, mivel valaki megemlítette Neki, hogy jogosult lenne özvegyi nyugdíjra.
De nem tudjuk hol kellene igényelni és hogy milyen feltételek alapján jogosult rá.
Ö 1952 novemberben született, 2011-ben lett öregségi nyugdíjas.
A férje 2000 szeptemberben halt meg 53 évesen, szolgálati ideje megvan.
Nyugdíja kevesebb mint 80000Ft, magas vérnyomása és szívrendellenessége van.
Milyen feltételek mellett tudná igényelni az özvegyi nyugdíjat?
Köszönöm előre is a választ.