Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkajogi Szakjogász

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.23. 09:12

Átlagbér nincs. Átlagkereset van.

152. § 327 (1) Ha a munkavállalónak átlagkeresetet kell fizetni, részére az átlagszámítás alapjául szolgáló időszakra (a továbbiakban: irányadó időszak) kifizetett munkabér időarányosan számított átlaga jár.
(2) Az (1) bekezdés szerinti átlagszámításnál a munkabér esedékességétől eltérő időben kifizetett munkabért az esedékes bérfizetési napon teljesített kifizetésnek kell tekinteni.
(3) Az átlagkereset számításánál időbér esetén a személyi alapbért az átlagkereset esedékessége időpontjában érvényes összegben kell figyelembe venni.
(4) Az átlagkereset-számítás alapjául az utolsó négy naptári negyedévre kifizetett munkabérek szolgálnak.
(5) Ha a munkavállaló munkaviszonya a négy naptári negyedévnél rövidebb, az átlagkeresete számításakor a nála számításba vehető naptári negyedév(ek), negyedév hiányában az utolsó naptári hónap(ok)ra kifizetett munkabért kell figyelembe venni.
(6) Az irányadó időszakban kifizetett, de az irányadó időszakot meghaladó, meghatározott időtartamra járó munkabérnek, továbbá az irányadó időszakon kívüli időben kifizetett, de az irányadó időszak alatti munkavégzés alapján járó munkabérnek csak az átlagszámítás alapjául figyelembe vehető időszakra eső - a (8) bekezdés szerinti osztószám figyelembevételével számított - (időarányos) részét kell az átlagszámításnál a kifizetett munkabér összegébe beszámítani.
(7) Ha a munkavállalónak a munkáltatónál fennálló munkaviszonya egy naptári hónapnál rövidebb, átlagkereseteként a távolléti díjával azonos összeg tekintendő.
(8) Az egy órára, illetve az egy munkanapra járó átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy a munkavállaló irányadó időszaki munkabérének együttes összegét osztani kell az adott időszakban munkában töltött, valamint a munkabérrel fizetett, de munkában nem töltött órák, illetve munkanapok számával (együtt: osztószám).
(9) Az a naptári negyedév - az (5) bekezdés szerinti naptári negyedév(ek) hiányában az a naptári hónap -, amelyben a munkavállalónak kifizetett munkabéréhez osztószám nem tartozik, az irányadó időszak meghatározásánál nem vehető figyelembe.
(10) 328 Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály fizetési kötelezettség megállapításánál havi átlagkereset alkalmazását írja elő, akkor egy havi átlagkereseten a munkavállaló egy napi átlagkeresetének a huszonkétszerese értendő. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a havi átlagkereset kiszámításánál a (8) bekezdésben foglaltak szerint meghatározott egy órára járó átlagkereset összege szorzandó 174-gyel, részmunkaidő, rövidebb teljes munkaidő, illetve készenléti jellegű munkakörben a napi nyolc vagy heti negyven órát meghaladó mértékű esetén, ennek időarányos részével. Órabér esetén az egynapi átlagkereset az egy órára megállapított átlagkereset és a munkaidő mértékének a szorzata.

Ilyen egyszerű. Érthető, hogy te kapásból rájöttél, hogy rosszul számolták ki. (Nem mellesleg előbb azt állítottad, egyáltalán nem fizettek ki. Ez azért nem ugyanaz.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.23. 09:08

Ez szabályos?
Beleegyeztél.

www.kbs-ugyved.hu

vonal # e-mail 2012.04.23. 07:36

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni.Munkáltatóm rendes felmondással felmondott.A felmondási időmre és a szabadságért járó bért,számításaim szerint nem jól számolta ki ezért kevesebbet fizetett.Pontosan mi az "átlagbér"?Kértem,hogy pótolja,de nem teszi.Hova fordulhatok a hiányzó bérem miatt?
Köszönettel

Ginuska # e-mail 2012.04.22. 20:27

Kedves Fórumozók!
Egy elég bonyolult dologba keveredtem a munkahelyemen.
A dolog ott kezdődött, hogy húsvét utáni szerdán felhívott telefonon az üzletvezető, hogy eltűnt a pénteki bevétel(300.000 Ft). ( A bevételt minden este egy postaládába kellett dobni ami nem volt sehova rögzítve a polcra volt feltéve) Én nem dolgoztam sem pénteken, sem szerdán. Az volt számomra a furcsa, hogy cseppet sem voltak kiakadva, azt mondták nem baj ha valaki elvette, tegye vissza egyedül..stb..Azóta el telt lassan 2 hét semmit nem mondtak, hogy meg lett vagy nem, lett e feljelentés..stb...Közben én megkaptam egy üzletvezetői állást, ezért beadtam a felmondásom, amit meglepően kedvesen fogadtak, és megegyeztünk kulturáltan, majd 1 óra múlva behívattak az irodába és az orrom alá nyomtak egy papírt hogy írjam alá, hogy hajlandó vagyok HAZUGSÁGVIZSGÁLATON részt venni(az ok nem volt feltüntetve). Aláírtam mert nincs takargatni valóm, na de tulajdonképp miért is? Azt sem tudom lett e feljelentés, nem is tájékoztatnak, nem is tudtam hogy gyanúsítva lennék. Ez szabályos? Mert számomra megalázó ez a dolog, arról nem is beszélve, hogy most fogok betölteni egy vezető pozíciót, nincs szükségem cirkuszra.

tények55 # e-mail 2012.04.22. 19:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Az éves köztisztviselői értékelésemet még nem kaptam kézhez, nem tudom mi szerepel benne, de a fizetésem csökkentéséről szóló értesítést már kézhez kaptam. Ez az eljárás jogszerű?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.22. 00:33

Na, azt nem kellett volna aláírni.

www.kbs-ugyved.hu

Koli52 # e-mail 2012.04.21. 23:10

Aláírattak egy " Értesítés"-t a munkaidő csökkentéséről de azzal a szöveggel, hogy közös megállapodásunk értelmében.Az órabért a normál minimálbér szerint számolják. Én úgy hallottam, hogy nem lehet eltérni a minimálbér megfizetésétől akkor sem ha lecsökkentik a munkaidőt.Mi az igazság?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.20. 22:14

Nem csökkentheti a munkaidőt sem. Már egyoldalúan. Ha beleegyeztél, az más.

www.kbs-ugyved.hu

Koli52 # e-mail 2012.04.20. 19:26

Tisztelt Szakértő Úr,
Lecsökkentették a munkaidőmet napi 8 óráról 7 órára. A minimálbért köteles e megadni a munkáltató, vagy azt is csökkentheti az óraszámmal arányosan?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.04.20. 14:06

Tessék?!

www.kbs-ugyved.hu

Ancsa2 # e-mail 2012.04.20. 13:26

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató csökkentheti e a szabadságomat?
Idáig volt évi 38 nap szabadságom amit most egy hosszabb betegállomány után 22 napra csökkentettek.
Megtehetik?
Válaszát megköszönve: Kasza Anikó

Tisztelt Fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy a munkáltatóm csökkentheti-e a szabadságomat? Idáig volt 38 nap szabadságom most csökkentette 22-re mert

Kis Kopé # e-mail 2012.04.12. 20:29

Tisztelt Jógi Fórum!

1,5 éve dolgozok egy kft-nél 8 órás bejelentéssel, ezt egyhangúlag módosították 4 órára bejelentés, és megkérdezés nélkül március 1-l. Hallgattak róla a mai napon kaptam utalást (fizetést), és ebből derült ki hogy felére csökkent a bér. A mai napon alá szerették volna írni egy szerződés módosítást 4 órára de határozatlan időre. A szerződésben dátumozás 03 01, de aláírni 04. 12-én szerették volna.

Mi lenne a megoldás?
Várom válaszát!!
Üdv: Kovács Károly

zsoletti # e-mail 2012.03.09. 20:46

Tisztelt szakértő.

Cégünknél üzemi tanács elnöki tisztséget töltök be.A cégnél kamerák elhelyezése ügyén kifogást nyújtott be a szakszervezet. A cég képviselőivel leültünk tárgyalni és megállapodtunk hogy a szakszervezet és én az üzemi tanács elnöke bejárjuk a a kamerák helyszínét és módosító javaslatainkat megtesszük. Csakhogy közben egy géphiba miatt javítottam (mellesleg megjegyzem nem a munkaköröm csak elvárják hogy csináljam) félbehagytam és a megbeszélt időpontra elmentem a bejárásra.A helyettesítésem meg tudták volna oldani arra a másfél órára de a műszaki igazgató viszont a főnökömmel üzente hogy azonnal hagyjam abba ezt a tevékenységet és menjek vissza dolgozni. Amit én meg is tettem de jegyzőkönyvbe vetettem a kifogásomat az eljárás ellen.A jegyzőkönyvet aláírta a szakszervezet és én. Kérdés hogy milyen jogi kifogást emelhetek ez ellen vagy ezt is le kell nyelnem.
Már a rendkívüli felmondáson is gondolkoztam.

gtoa # e-mail 2012.03.01. 13:30

Tisztelt Szakértő!

Munkakörömből kifolyólag napi 4 óránál többet dolgozom számítógép előtt, amihez szükségem lett egy munkaszemüvegre, amelyet személy szakorvos írt elő képernyő előtti munkavégzésre (+1,0-as lencsét)és a munkaalkalmassági vizsgálaton is "Szemüveggel alkalmas" minősítést kaptam.
A munkáltatom azonban a kb. 20.000,- Ft értékben megcsináltatott, ÁFÁ-s számlával igazolt kész szemüvegem (2 db lencse+keret) árából csak 8.000,- Ft-ot akar kifizetni.
Jogos ez? A rendelet nem azt írja elő, hogy a két lencse + a keret árát kell a munkáltatónak állnia?
Várom szíves válaszát.
Köszönettel:
Tóthné

Évike33 # e-mail 2011.03.23. 16:31

Ezek szerint ismerős a helyzet!Sajnos egy korábbi ügyből kifolyólag,azt már tudjuk mi hiába készítünk hangfelvételt a bíróság nem törődik vele.A legtöbb ember pedig ugye félti a munkahelyét akármilyen is,nem nagyon mernek más mellé állni.

bolondmelós # e-mail 2011.03.23. 13:16

Tesco? Ott van ilyen mocsok stratégia.
Ha felmentettek a munkavégzés alól, akkor még kell kapd a fizudat.Ha csak egy pár napig nem engedték, hogy dolgozzál, és nem szabira küldtek, akárhogy is kérdezz rá, miért. Ha ők lehallgatnak, akkor te is bekacsolt felvevővel menj a főnöködhöz, kérdezz rá , hogy miért akar kirúgni, még akkor is ha a munkádban nem talált kivetnivalót.
Még elkövethet olyan hibát a drága HR, hogy hibásan mond fel, gyűjts tanúkat, szövetségeseket.

Évike33 # e-mail 2011.03.23. 12:58

Tisztelt Jogász Úr/Hölgy!
Én egy multicégnél dolgozom,mint igazgató!Sajnos a jelenlegi főnököm mindenképpen el akar távolítani a helyemről,egyenlőre azonban nem talált fogást rajtam hiszen a munkámba nem tudott belekötni,most azonban segítséget kért felsőbb szintekről és nagy valószínűséggel a hamarosan sorra kerülő leltárra hivatkozva rendkívüli felmondással kíván engem eltávolítani.A beosztottaimat kihallgatták amíg engem eltávolítottak az áruházból,lehallgatások vannak folyamatban amit sajnos nem nagyon lehet bízonyítani,de minden gusztustalanságot elkövetnek ellenem amit csak ki tudnak találni.Jelenleg idegileg próbál tönkretenni,hisz olyan feladatokat talál ki amit lehetetlen megoldani,vagy az idő rövidsége miatt vagy emberhiány miatt.Ekkor következik az üvöltözés és megalázás.Ezt folytatja munkaidőn kívül is amikor nem tartózkodom a munkahelyemen.Kérdésem az lenne mit tehetnék?Illetve milyen lehetőségeim vannak?Kollektív szerződésünk nincs,és a személyzeti igazgató sem tudott a segítségemre lenni,Bár valószínüleg őt is bevonták ebbe az egészbe.
Köszönöm válaszát előre is!

Juhasz79 # e-mail 2011.01.26. 01:25

Üdvözletem!

Elnézést de elírtam a kétséges bekezdések egyikét!
Szóval: 4.1. és 5.2. bekezdések

köszönettel

Juhasz79 # e-mail 2011.01.26. 00:21

Kedves Sándor!

Az átverést nekem címezted?
Ha igen akkor hol olvashatom Dr. Attika véleményét?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.25. 23:36

Átverés. De ezt a másik rovatban DrAttika már mondta.

www.kbs-ugyved.hu

Juhasz79 # e-mail 2011.01.25. 23:16

Tiszteletem!

Számomra kicsit furcsa esettel találkoztam és ebben kérnék némi segítséget, amit előre is nagyon köszönök!

Egy brókercég álláshirdetését pályáztam meg, és be is hívtak interjúra. Hangsúlyozom, ÁLLÁSHIRDETÉS!
Tőzsdei elemzőket ill. kereskedőket keresnek.
Egy elég felületes és információ szegény beszélgetés után kaptam egy időpontot, hogy jelenjek meg, mint kiderült ez egy elméleti tanfolyam első napja volt, amit majd követne 2 hét gyakorlati tanfolyam is, ahol megtanulnánk a sikeres kereskedési stratégiát.
Ezzel még nincs is probléma.

A kétségek akkor merültek fel bennem, hogy a tanfolyamért 56.000.- forintot kérnek, amit a gyakorlati oktatás megkezdése előtt kell befizetni.
Hozzáteszem az elméleti részen túl vagyok, és elég felületesnek véltem az oktatást. Miért fizessek, ha azért képeznek, hogy nagyobb profitot produkáljak a cégüknek????

Szóval a tanfolyam sikeres elvégzéséhez kötik, hogy megkapom-e a munkát vagy sem. Eredményes vizsga esetén visszafizetik a tanfolyam díját.
De akkor mindenki aki sikeres vizsgát tesz, az alkalmazott lesz??? (vagyunk kb 40en.)

Észrevételeim szerint nem munkát ajánlanak, hanem egy felületes tanfolyamot 56e forintért.

Ami egyáltalán nem világos számomra az a 4.1. és 5.1. bekezdések a szerződésben amit leírtam az alábbiakban.

Ebben kérném a segítséget.

A szerződés amit alá kellene írnom:

1. A szerződés tárgya

1.1. Megrendelő kéri és megrendeli az előadótól egy tájékoztatós-konzultációs oktatás végrehajtását azzal a céllal, hogy specialistát képezzen akinek a munkája a nemzetközi devizapiaccal kapcsolatos (továbbá NDP).
1.2. A jelentkező megkapja a tájékoztatós-konzultációs oktatást ami olyan szak képesítést nyújt mint (a megrendelőnek a kérésével összhangban) vagy más képzettséget ami az NDP-vel kapcsolatban áll.
1.3. A tájékoztatós konzultációs oktatást az előadó, szemináriumok, vagyis elméleti és gyakorlati részből állítja össze.
1.4. Az oktatás elvégeztével, a jelentkező minőségi vizsgát tesz, a megrendelőnek elvárásaival összhangban, és lehetősége van megkapni a Nemzetközi Bizonyítványt az oktatás elvégzéséről mint ha eleget tesz a megrendelő kéréseinek amik az N.1. pontban vannak felsorolva.

2. Az előadó joga és kötelezettségei.

2.1. Az előadó kötelezi magát:
Tájékoztatós konzultációs oktatásban részesíti a jelentkezőt, a megrendelőnek a határozott programjával összhangban, ami olyan szakképesítést nyújt mint 15 munkanapon belül.

 • Elméleti oktatást nyújt a jelentkezőknek ahhoz, hogy a legjobb eredményt érje el.
 • ellátnia a jelentkezőt gépesített helységgel, internet hozzáféréssel ahhoz, hogy gyakorlati oktatást nyújthasson.
 • ellátnia minden szükséges technikai információval és segítséggel, a további együttműködéshez a megrendelőjével

2.2. Az előadónak joga van:

 • követelnie a tanulótól a pontos oktatáson való részvételt, elvárni az erőfeszítést, kitartást és céltudatosságot ahhoz, hogy elsajátítsa a szükséges információt és a gyakorlati értéket
 • kártérítést követelhet, ha elvesztek vagy elromlottak az előadó értékei a jelentkező hibájából.

3. A jelentkező joga és kötelezettségei

3.1. A jelentkező vállalja, hogy:

 • betartja az oktatás pontos időrendjét, erőfeszítést tesz, kitartó lesz abban, hogy elérje a célját amiért idejött.
 • vigyáz a cég értékeire, illetve arra ami az előadóé. Hogyha a jelentkező hibája miatt valami megsérül ami az előadóé, akkor a jelentkezőnek vissza kell fizetnie a kárt.
 • az oktatás költsége és az eszközök használata, elektromos energia, internet stb.... az elkövetkezendő időre 56.000.- forint azaz ötvenhatezer forint.
 • A jelentkező vállalja a felelősséget arra, hogy befizeti befizeti az oktatás költségét kettő munkanapon belül a szerződés aláírásától számítva.
 • A jelentkező kellően informált arról, hogy ha vége a sikeres oktatásnak és elkezd együttműködni a megrendelővel, akkor ő visszafizeti a kiadott összeget, amit a jelentkező kifizetett az előadónak, abban az esetben ha eredményes vizsgát tesz, amelynek jegyzékét a N.1. tartalmazza.

3.2. A jelentkezőnek joga van:

 • megkapni mindenféle segítséget az előadótól a Tájékoztatós konzultációs oktatás során, amik a megrendelő programjában vannak.
 • A jelentkező megfelelően tájékoztatott arról, hogy a megrendelő saját részéről felügyeli az előadót, hogy ő a megfelelő minőségű oktatást nyújtsa.
 • Az oktatás végeztével a jelentkezőnek joga van ahhoz, hogy más szakterületet válasszon azok közül amelyek tevékenysége a NDP-hez kapcsolódik. Ha sikeresen végzi el a jelentkező a kellő tesztet, akkor lehetősége van a megrendelőtől a másik szakmában munkát kapnia.

4. A felek felelőssége
4.1. Az előadó felelőssége:

 • Az előadó felelősséggel tartozik ha nem tartja magát ehhez a szerződéshez, de ebben az esetben az előadó nem felelős a jelentkező eredményeiért és munkáltatásáért.
 • Az előadó nem felelős a jelentkező és a megrendelő közötti megállapodások tartalma és végrehajtása között, nem felelős a vitás kérdésekért, amik a szerződés alatt adódhatnak a jelentkező és a megrendelő között, illetve az adósságuk és kötelezettségüket érintően.

4.2. A jelentkező felelőssége:

 • abban az esetben ha a jelentkező nem rendeltetésszerűen használja a berendezést illetve az oktatás helyét, ha az egyszeri figyelmeztetés után is folytatja, a második áthágásnál az előadónak joga van felmondani egyoldalúan a jelen szerződésünket.
 • A jelentkező hibájából adódó károkat az előadó részére, a jelentkező vállalja azok árának kifizetését a saját számlájára írni.


5. Egyéb feltételek

5.1. A felek megegyeznek abban, hogy a vitás kérdéseket megbeszélés útján fogják megoldani.
5.2. Minden információ amit a jelentkező elsajátít az oktatás során, illetve a módszerek, kereskedelmi titoknak tekintendők, ennek megsértése törvénybe ütköző, független attól, hogy ezt az információt felhasználják az üzletben vagy egy harmadik félnek adja tovább. A felek felelősek az anyagi károkért, amik abban nyilvánulnak meg, hogy az információ harmadik kézbe kerül vagy nem kellően van felhasználva, tekintet nélkül arra, hogy az ilyen intézkedések veszélyeztetik a másik érdekeit. Ha a jelentkező megsérti ezeket a feltételeket, akkor felelősséget vállal azért, hogy az okozott károkat és a nyereség elvesztésének az összegét kifizeti.
5.3. Minden kiegészítés és módosítás ehhez a szerződéshez hozzácsatolandó miután mindkét fél részéről egyezésre jutottak.
5.4. Ennek a szerződésnek kettő példánya van, mindkettőnek ugyanolyan a jogi értéke.

6. Felek adatai
.....
....
stb.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.25. 22:33

Igen. Időarányos.

www.kbs-ugyved.hu

kivancsika1 # e-mail 2011.01.25. 22:25

És az új helyen mennyi szabadsáom lesz? Amennyi 9 hónapra járna?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.25. 22:24

Vissza kell fizetni, pontosabban levonják az utolsó bérből.

www.kbs-ugyved.hu

kivancsika1 # e-mail 2011.01.25. 22:17

Üdvözlöm !

Segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy január ellenére a munkáltatóm már 11 nap szabadságot kivetetett velem és határozott szerződésem van február végéig és valószínű munkahelyet is fogok váltani. A kérdésem az lenne, hogy ha feb végén elmegyek vissza kell e fizetnem a pénzt illetve ha az uj helyemen mondjuk áprilisban kezdek akkor 9 hónapra járó szabadságom lesz e vagy már csak amennyi maradt az előző helyről?

Köszönöm