Előrehozott öregségi nyugdíj

attszabo # 2014.04.23. 19:50

T. Válaszadó!

http://netbulvar.com/…fiak-eseten/
Erre a táblázatra bukkantam a net-en. Látom már sitimaci 2014.04.14. 14:03 is kiposztolta.
Szeretném tudni,hogy ez valóban létezik,és egy 1955-ben született 1970 óta folyamatosan gyárban dolgozó f.fire vonatkozik-e? A válasz előre is kösz.

sitimaci # 2014.04.14. 12:03
fagyongy55 # 2014.04.06. 13:52

Miklós 123 nincs jelentősége hiszen a béreket 1988 tól számolják előző éveket csak az évek miatt, nekem is 69 től voltak bér adataim de csak 88 tó tüntetik fel.A nyugdíjkalkulátorok is 88 tól indulnak ha kitöltöd a kapott adatok alapján kapsz egy közeli értéket ami a nyugdíjad lesz. A hiányzó napokat nem szabad kihagyni a táblázatból ,mert akkor rossz adatot kapsz.

miklos123 # 2014.04.04. 07:11

Tisztelt szakértők!
Nyugdíjhoz közeledve kikértem a hivatalos elismertetést a ledolgozott éveimről és a kereseteimről. Ebben szerepel elismert negyven év munka és 1988-tól a jövedelmek. Viszont egy húsz év előtti négy éves időszak olyan, amire a munkát (az éveket) elismerik, de fizetést nem találtak. Egyébként, ettől eltekintve valamennyi másik évem rendben van
A kérdésem az, hogy ilyen esetben hogyan számítják a majdani nyugdíjamat? Ez vajon hátrány számomra, próbáljak igazolásokat szerezni a tényleges akkori fizetéseimről?
Miklós

joe bácsi # 2014.04.02. 16:47

Tisztelt fórumozók!Engedjétek meg ,hogy még egy utolsó Szót kérek a választások előtt.Szeretnék a Ratkó gyerekek szószólója lenni.Megkérek minden normálisan gondolkodó választópolgárt ,takarítsuk el ezt a népnyúzó társaságot.Nekünk Ratkó gyerekekeknek ez az utolsó esélyünk,hogy elmehessünk előrehozott nyugdíjba,vagy annak valami más formájába.Amennyiben a diktátor és emberei maradnak,nekünk befellegzett,esélyünk sincs.Ha van rokonod,ismerősöd,barátod aki érintett,gondolj rá,és váltsuk le ezt a kormányt.

sitimaci # 2014.03.28. 14:45
A baloldal " szakértője" ezt nyilatkozta!!
  • Veszélyben a nyugdíj, faragni kell a választás után...!!!---Valóban?--Amikor kormányon voltak és megemelték a korhatárt,még azt mondták,hogy így sokáig biztosítva lesz.....!!!-Hmmmmm...érdekes.......!!!
sitimaci # 2014.03.28. 14:43
viharvadász # 2014.03.20. 10:45

Kedves WWallace,

Köszönöm szépen, így már értem ....sajnos.

WWallace # 2014.03.17. 19:48

Kedves viharvadász,

2006-ban semmiképpen nem szólhatott így a jogszabály (vagyis az 1997. évi LXXXI. törvény), mivel akkor még nem létezett a nők 40 év jogosultsági idő alapján járó kedvezményes öregségi nyugdíja. Illetve úgy is fogalmazhatok, hogy a szabály létezik, azonban az a 40 éves jogosultsági időtől független, már korábban is alkalmazták.

Amire gondolsz az a következő: "43/A.§ (1) A 43. § (1) bekezdés szerint számított szolgálati időn túl az egészségügyi dolgozók esetében kiegészítő szolgálati időként kell figyelembe venni a külön törvényben meghatározott, a heti 48 órát meghaladó önként vállalt többletmunkavégzésnek - a munkáltató által munkaórában igazolt - 2004. május 1-jét követő, - napi 8 óra alapulvételével átszámított - időtartamát.

(2)Az (1) bekezdés és a 43. § (1) bekezdés szerint külön-külön számított szolgálati idő együttes időtartamát a 20. § alkalmazásánál kell figyelembe venni."

Ez a fajta, egészségügyi dolgozók esetében alkalmazható szabály tehát 2004. május 1-jét követően alkalmazható. És az egyik kérdésedre is benne van a válasz az (1) bekezdésben: a jogszabály kifejezetten csak az önként vállalt többletmunkára vonatkozik.

A (2) bekezdés pedig arról rendelkezik, hogy ezt a kiegészítő szolgálati időt csak az átlagkereset meghatározása során kell figyelembe venni - ez a 20. §-ra való visszautalásból látható(különbség van a jogosultság megállapításához figyelembe vehető és az átlagkereset meghatározása során figyelembe vehető szolgálati idő között).

Tehát ahhoz pl., hogy valaki megállapítsa, hogy ledolgozott-e 40 évet, nem is szükséges azt tudnia, hogy mennyi önként vállalt többletmunkája van; mivel az abból származó pozitívumoknak csak az átlagkereset meghatározása során van jelentősége.

viharvadász # 2014.03.17. 18:30

Tisztelt Szakértők!

Közalkalmazott,egészségügyi női dolgozókat érintő kérdéssel fordulok Önökhöz.

A jelen állás szerint,a nők 40 éves munkaviszonnyal elmehetnek nyugdíjba,még akkor is ha nem érték el a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt.

2006-óta a jogszabály ha jól tudom úgy határozott,hogy a 40 évbe beszámít a havi munkaidő kereten túli munkavégzés.
(pl.az ügyelet)
A havi munkaidő keret,a munkanapok függvényében 168-176 óra.
Vannak kötelezően elrendelhető,és önként vállalt túlmunkák,esetenként a dolgozók havi 220-240 órát is dolgoznak.

A munkáltatónál azt a felvilágosítást adták,hogy a 40 évbe csak az önként vállalt túlmunka számít bele.

Kérdésem az lenne,hogy ez így megállja a helyét? Ha túlmunkáról van szó,nem mindegy hogy az kötelezően elrendelt,vagy önként vállalt? Túlmunka minden szempontból.

Ha mégis csak az önkét vállalt túlmunka számít,és miután a fizetési papíron ez nincs külön megjelölve,honnan lehet tudni adott esetben 5-10 év múlva,hogy ez a túlmunka mennyi időnek felel meg?

De igaz ez az öregségi nyugdíj idejére is.

Köszönöm válaszukat

Lyonee # 2014.03.10. 19:30

dr korosi
Rossz tájékoztatást kapott.
A közszférában nem dolgozhat nyugdíj mellett, az lényegtelen, hogy előtte hol dolgozott.
Munkavállalóként dolgozhat, akár alapítványi, egyházi iskolában is, de bármilyen nem közalkalmazotti, nem közszolgálati területen is.
" Az öregségi nyugdíj folyósítását - a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig - szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll."

De az adatokból én azt látom, hogy az édesanyja nem nyugdíjas, hanem korhatár előtti ellátásban részesül. Ezért még a közszférában is dolgozhat, de nem közalkalmazottként, hanem megbízásos jogviszonyban. A kereseti korlátot figyelembe kell venni, mint korhatár előtti ellátottnak. Az évi keresete nem haladhatja meg a havi minimálbér 18-szorosát.
Ha jognyilatkozat nélkül dolgozik, akkor 1 évi ellátást vissza kell fizetni és megszüntetik az ellátás folyósítását.

Tehát a közszférában megbízásos jogviszonyban (a nyugdíjkorhatára betöltéséig, utána sehogy), máshol akár munkaviszonyban is dolgozhat az anyukája a kereseti korlát figyelembe vételével. Nyugdíjkorhatár betöltése után nincs kereseti korlát.

Lyonee # 2014.03.10. 18:37

Tanukkal lehet igazolni, de, hogy pontosan mi az eljárás azt nem tudom. Nyugdíjbiztosítónál érdeklődjetek személyesen, vagy telefonon.

lezli53 # 2014.03.10. 15:59

Kedves Lyonee!
Szeretném megkérdezni, hogy a feleségem két bejelentetlen évét hogyan tudná igazoltatni amit
végigdolgozott, de csak akkori munkatársnőivel tudna
tanúsíttatni. Ez az időszak a 90-es évek közepén volt.
Szeretném tudni ha ez lehetséges, mi az eljárási mód?

halikali # 2014.03.10. 14:24

Én is az új nyugdíjtörvény áldozata vagyok 44 év munkaviszonnyal! A törvény szerint egy 1957-be született férfi 65 évesen 51 éves munkaviszonnyal,az ugyanekkor született nő 40 év munka után 54 évesen nyugdíjba mehet (volt rá példa munkahelyemen).Kérdem Én a törvényhozókat: mi férfiak mért vagyunk többed rendű állampolgárok annak ellenére, hogy 7-8 évvel rövidebb a várható életkorunk? Az indoklás, hogy a nők fokozott védelme érdekében hozták ezt a törvényt,elavult és együgyű! Ma már egy normális családban a párok megosztják a terheket! Ahol ez nem így működik, ott cseszhetik az ilyen védelmet! A fokozott védelmet más téren kellene megvalósítani! Gondolok itt a családon belüli és kívüli erőszakra, a munkahelyi szexuális zaklatásra! A média hírei alapján itt lenne szükség fokozott védelemre nem pedig azzal,hogy a férjek első nyugdíját jó eséllyel a temetőbe vigye a postás!

dr korosi # 2014.03.09. 11:09

üdvözletem

érdeklődni szeretnék anyukám 2012 dec 01- töl elmehetett nyugdíjba mert születési ideje 1953.03.27 és 37 év 267 nap munkaviszonya volt.
a kérdésem az lenne hogy Ö 1 kollégiumnak volt alkalmazottja a podmaniczky u-ba állami főiskolai kollégium innen ment nyugdíjba, szeretne el menni dolgozni hova mehet ? csak magán vállalkozóhoz vagy akár önkormányzathoz is?

mert Öt arról és úgy tájékoztatta valaki a nyenyi-ből telefonon hogy ö munkát nem vállalhat mert közalkalmazott volt.

várom válaszát

Dr Korosi Albert állatorvos

Lyonee # 2014.03.08. 10:51

Annyiban más a férjed esete, hogy a KLIK-nek egy kormányhatározat végrehajtása érdekében (nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott ne álljon jogviszonyban) lépnie kell. Erről is többször írtam.

Lyonee # 2014.03.08. 10:46

gibaeva
A KLIK-nek van igaza. Menj át a 40 éves nyugdíj topicba, ott nemrégen írtam ezzel kapcsolatban.

szafika # 2014.03.07. 19:48

Joe bácsi , remélem minél több emberkét sikerül megmoccantani , h emeljék fel a feneküket és annyi kicsit tegyenek meg a gyerekeikért , unokáikért , persze közbe sajátmagukért is , h jóra forduhasson ennek az országnak a sorsa , mert sajnos a többségnek ma cudar világ van .

gibaeva # 2014.03.07. 18:22

Tisztelt Fórum!
Párom 1952.05.09.-én született. 2014. 11. 08.-án éri el a 62 év+183 napot.
A felmentési idejét innentől, vagyis 11.09.-től akarják számítani, ami 2015. július 8-ig tartana. (8 hónap) Ebből a 8 hónap felmentési időből négyet nem kell ledolgoznia.

A nyugdíjintézetben a múlt hónapban azt mondták neki, úgy kell kiszámítani a felmentési idejét, hogy az 2014. november 8-án járjon le, amikor betölti a 62 év+183 napot! A KLIK állásfoglalása szerint viszont onnan számítják a 8 hónapot!

Most melyik az igazi? Mikor mehet nyugdíjba?

joe bácsi # 2014.03.07. 15:53

Úgy terveztem ,hogy többet nem írok a választásról de látom egy kicsit elszabadultak az indulatok.Én csak azt vallom ,hogy mindenki döntsön a szerint,hogy alakult a sorsa az elmúlt négy évben.Engem és családomat,sorstársaimat megloptak,becsaaptak,Megloptak,mert ellopták én és feleségem magánnyugdíjbefizetéseit és becsaptak mert elvették a lehetőséget,hogy előrehozott nyugdíjba mehessek.Minden erőmmel azon leszek,hogy rábeszéljek mindenkit,ne szavazzon erre a rablóbandára.Remélem lessz annyi esze ennek a népnek,hogy eltakarítsa ezt a bandát.Én mindenesetre köszönetet mondok nekik a szavazófülkében.

sitimaci # 2014.03.05. 09:04
    • Kedves 'lezli53!!!--Szintén,én is!--Mindenki azt csinál amit akar és jónak lát...!--Űdv.-Viszlát...!---
lezli53 # 2014.03.04. 16:07

Én ígérem, többé nem írok politikai felhangú hozzászólást, de az, hogy mindenféle indok nélkül le "félműveltezze" és primitívnek nevezze egy párt közösségét, ezt nem hagytam szó nélkül! Mindenki döntse el, kire szavaz! ENNYI! riperes pedig tartsa meg a véleményét!

sitimaci # 2014.03.04. 08:53
---
  • Választási kampány van,talán most elnézhető ez!----A 'Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék' Fórumon is ez van,gondolom,hogy nem véletlenül....!--És még láttam egy-két helyen politikai hozzászólásokat...!--Na majd,a választások után,újra beindul /hat/ a "rendes" kerékvágásba a ez Fórum is!--Vagy még jobban "elszabadul a pokol".....!!!--Üdv. mindenkinek!-----
Veci # 2014.03.03. 16:45

Kedves Fórumozók!
Mivel nincs már előrehozott nyugdíjra lehetőség 2012-től, most itt politizáltok?
Régen ez az oldal nem a politikai megosztást sugalmazta. Ha ez a politika célja, hogy még tovább ossza az Embereket, akkor célba ért. Itt inkább segítsetek egymásnak, amiben tudtok. Nem akarom azt érezni, hogy néha-néha ne akarjak ide betekinteni.
Végig segítettünk egymásnak, sokaknak már én is 2009-től. De ne bántsátok egymást a politikai hangulat miatt.
Ezt akartam itt közölni, de a fenti sorok kibuggyantak belőlem:
http://www.drfarkasandras.hu/…sultsagi-ido

Üdvözlettel Veci

lezli53 # 2014.03.03. 15:31

Kedves riperes!
Anélkül, hogy politikai fórumot akarnék csinálni ebből a fórumból, szerintem azért mielőtt ítéletet alkotsz,
hallgass meg egy-két Volner interjút, akit még a csahos fideszes riporterek sem tudtak megszorítani, mert igen jó gazdasági szakember, szóval nem csak félműveltek
vannak ott! Ha netán hatalomra kerülnének, amit sajnos nem gondolok,egy lenne a probléma a,PÉNZ,mert azt már mások biztonságba helyeztek, vagy "megvédtek"!
Ahogy tetszik!