Előrehozott öregségi nyugdíj

dezset # 2007.11.12. 12:36

Kedves Remete!

Arra gondoltam alant, amit 9-én este Lyonee is megfogalmazott; a fórumozók nagy többségét nem érdeklik a módosító indítványok, ki sem igazodnak köztük. Ezt értettem egyfajta riogatásnak. A bíztatás meg egyértelmű...

Nem szoktam ilyet, de rendben! Állom a fogadást: lesz 40 évvel is málusz 2012ig.
:-)

Tivadar

Remete # 2007.11.12. 12:48

Köszönöm Tivadar!

A tét: egy üveg fészáraz pezsgő szilveszterre.
Zoltán

Veci # 2007.11.12. 18:31

Tisztelt Remete!

Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hol is találta meg azt a törvényjavaslatot, amit alább írt: "olyan javaslat is van, hogy a férfiak esetében 2009-2012. között maradna az 59. éves kor". Néztem a módosító indítványokat, de sok mindent nem tudok értelmezni (járatlanságom miatt). Ez azért érdekelne, mert a férjemet érintené. Ő 2012-ben lesz 59 éves, és van neki 2 év korengedményre jogísító éve is. Ha ezt a javaslatot elfogadnák, akkor a Ő már 57 évesen nyugdíjba mehetne (42 évi szolgálati idővel)? Az is jó lenne, ha 2012-ig nem lenne malus.
Tetszik a Dezset és Ön közötti fogadás, szurkolok, hogy Önnek legyen igaza (ebben érdekelt a férjem is).
Köszi, ha tájékoztat itt a fórumon. Üdvözlet Veci

Üdvözlettel Veci

Remete # 2007.11.12. 20:58

Kedves Veci!

A 4094/10. sz. módosító javaslat lényege, hogy a beadott törvénymodosítás 2.§-át töröljék és maradjon a jelenleg érvényben levő szabály. Ez pedig a férfiak esetében 2009-2012. között 59.év 40 évi szolgálati idő esetén. A javaslatot a 4094/24. sz. alatt benyújtott bizottsági ajánlás 1. pontjában a bizottság támogatja.
Van azonban olyan - a bizottság által szintén támogatott javaslat is, hogy a korhatárt a férfiak esetében emeljék a fent időszakban 60 évre. A malusz esetében azonban valamennyi kormánypárti módosító javaslat következetes. Legalább 40 éves szolgálati viszony esetén nem ne legyen malusz. Megerősíti ezt a 4094/27. sz. alatt ma benyújtott kapcsolódó modosító javaslat is. Ez elfogadja ugyan a 60 évre emelést, de 40 éves munkaviszonytól maluszt nem ír elő.
Természetesen még nincs döntés, de nagy az esélye a 60 évek és 40 éven felüli munkaviszon esetén a teljes nyugdíjnak. Az adatai alapján a férje 1953-as. A 2 év korkedvezményre jogosító foglalkoztatást figyelembe véve a tippem szerinti módosítás esetén a férje 2011-ben 58 éves korában mehet előrehozott öregségi nyugdíjra és csökkentés nélkül akkor, hogy, ha a születésnapjáig a 38 évi munkaviszonyt megszerzi. A 2 évi korkedvezmény a megszerzett munksaviszonyt megemeli, így lehet az 2011-ben 40 év.
Persze ehhez még szurkolnunk kell a szavazáskor!

Veci # 2007.11.12. 22:43

Remete!
Köszönöm a gyors választ. Mi azzal számolunk, hogy a férjem, a jelenleg érvényes tv. szerint 58 évesen mehet el nyugdíjba. Addig pedig ténylegesen már 43 éve lesz. Nem tudtam, hogy a 2 év korengedmény (üveggyárban szerezte) a munkaviszonyt növeli. Ha ez így van és lesz, valamint a malus ilyen időtartamú munkaviszony esetén nem hozna csökkenést, az jó. Mégjobb lenne, ha egy évvel korábban valósulhatna meg. Továbbra is figyelem a fórumozók írásait és várom mi lesz a jövő héten a szavazás eredménye. Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

datafax # 2007.11.14. 09:14

Sziasztok!

Jövő évtől szigorodnak a nyugdíjba vonulás szabályai. Kérdésem lenne, hogy jelenleg lehetséges-e egy 52 éves nő nyugdíjba vonulása valamilyen módon. Hosszú munkanélküliség után, néhány éve rendszeres szociális segélyben részesül. Mennyi a minimálisan szükséges szolgálati idő, és életkor?

monalisa1 # 2007.11.14. 09:50

57 év és 38 év.

datafax # 2007.11.14. 10:27

Létezik valamilyen méltányossági alap, amivel az 57 év alá lehet menni?

gittus # 2007.11.14. 13:10

nem

Veci # 2007.11.14. 21:06

datafax

Nem akarom elkeseríteni, de Ön 57 éves korában és 38 év szolgálati idővel nem mehet, majd előrehozott öregségi nyugdíjba. Ezzel a feltétellel csak az 1951-ben született nők mehetnek még 2008-ban, a jelenleg hatályos tv. alapján. Üdv. Veci

Üdvözlettel Veci

monalisa1 # 2007.11.15. 08:17

Legfeljebb valami súlyos egészségi állapotváltozás okán rokkantsági nyugdíjas lehet.

Vagyimka # 2007.11.15. 09:35

Kedves Fórumozók,

Az édesapám nevében írok, aki 1951-ben született (56 éves) és 42 éves munkaviszonnyal rendelkezik (egy munkahelyen dolgozott végig). Ebből több, mint 10 évet buszt vezetett, párhuzamosan a munkája mellett, amelyet a munkahelye nem tud leigazolni, mindössze csak 6 évet. Úgy tudom, hogy abban az esetben, ha le tudnánk igazoltatni a 10 évet, akkor az édesapám elmehetne nyugdíjba. A kérdésem az az, hogy ez valóban így van-e? Illetve, milyen kötelezettséggel jár a munkáltató részére ez az igazolás?
Abban az esetben, ha nem adják ki ezt az igazolást lehetőség van-e jogi útra telelni a kérdést?

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Üdv,
Vagyimka

sofőrMisi # 2007.11.15. 19:30

Sziasztok!

Kedves dezset,hozzád fordulnék a kérdésemmel:

1949.10.04-én születtem,58 éves vagyok és 42 év 44 nap munkaviszonnyal rendelkezem.
Mivel nem pesti vagyok, elmentem az illetékes nyigdíjintézetbe, mondván szeretnék nyugdíjba menni.Ők a korengedményes öregségi nyugdíjat ajánlották fel. Kiszámolták a nyugdíjam, és amennyiben ezt a megállapítást kérném, 2007.01.01-től, a fizetési kötelezettség 2009.10.04-ig terjedő időre 2.826.000.-Ft, amit a munkáltatómnak kellene megfizetni. .A korengedményes nyugdíj összege: 85.142.-Ft lenne.

A fő kérdésem az volna, ha előrehozott öregségi nyugdíjat kérnék, megkapnám-e ezt az összeget?

A másik kérdés : az 58 évvel és 42 év munkaviszonnyal jogosult vagyok-e az előrehozott öregségi nyugdíjra?
És kell-e a munkáltatómnak utánam fizetnie?
Visszaolvastam korábbi beszélgetéseket,és abból azt vettem ki, hogy az előrehozott nyugdíj és a korkedvezményes nem ugyan az. Úgye jol értelmeztem?

Válaszodat nagyon várom,és előre is köszönöm.

dezset # 2007.11.15. 20:00

Kedves Misi!

Akkor gyorsan, hogy ne kelljen sokáig várnod. :-)

Előrehozott nyugdíjra a kellően sok szolgálati időd máris megvan; mivel a korhatár tekintetében a szabályok még néhány hétig képlékenyek, erre biztosan mondani még nem lehet. 2009-ben elmehetsz nyugdíjba legkésőbb a szülinapodon, de lehet, hogy már január elsején.

A korengedményről amit tudsz, az korrekt. A fő kérdésed nem értem.

Korkedvezményes nyugdíjba akkor mehetsz, ha van korkedvezményre jogosítő kellően sok szolgálati időd. (dolgoztál min x ideig veszélyes, különösen ártalmas munkakörben)

Tivadar

sofőrMisi # 2007.11.15. 21:25

Kedves dezset !

Köszönöm a választ. Azt mondod, hogy nem érted a fő kérdést. Akkor úgy kérdezem, hogy elmehetek-e januártól nyugdíjba, és milyen modon ? És az volt még a kérdés, hogy megkapom-e a kiszámolt összeget, vagy valamivel kevesebbet?

Misi

dezset # 2007.11.16. 07:24

Misi!

2007. január 1-től semmiképp nem mehetsz már el.

Mivel nem 100 % még, hogy 2009-ben a férfiak előrehozott korhatára mi lesz, ezért vagy:
1.) ha 60, akkor 2009-ben a szülinapodon
2.) ha 59, akkor 2009-ben január elsején
elmehetsz előrehozottba.
A szzolg időd már megvan, ahhoz még gyűjthetsz.

Ezeken kívül lehetőséged van korengedménnyel nyugdíjba vonulni, ha a munkáltatód vállalja, hogy a korhatárig esedékes nyugdíjad fedezetét megtéríti.
Összegszerűségében nem tudom, hogy ez mennyi, megnyugtatóan és biztosan ezt nem is lehet megmondani!
Az biztos viszont, hogy ha tovább dolgozol, az induló nyugdíjad is több lesz.

Tivadar

sofőrMisi # 2007.11.16. 12:02

dezset..

Mégegyszer köszönöm a segítséged.Iparkodom a 2008-as évet szorgalmasan ledolgozni, és közben olvasgatni, hogy miről beszélgettek itt,hisz mindig tanul az ember.

üdv
Misi

Veci # 2007.11.17. 09:04

Kérdezem: Ki tudja mennyi most a minimálnyugdíj összege? Köszi előre a választ. Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2007.11.17. 09:30

Újabb kérdésem van.
Édesapám a nyugdíja mellett özvegyi nyugdíj kiegészítést kap. A gázár támogatás benyújtásakor ezt a két összeget össze kell adni? Ez azért is fontos, mert a jogosultság megállapításakor mennyire befolyásoló. Lehet, hogy nem ide kellett volna írnom, de biztos vagyok benne, hogy valaki tud engem téjékoztatni. Köszi Veci

Üdvözlettel Veci

gittus # 2007.11.17. 10:12

Veci
igen

Remete # 2007.11.17. 12:28

Veci!

A nyugdíjminimum 2007. évben 27.130,-Ft.
Gázártámogatást ennek a 3,5 szereséig lehet igényelni. Ez az összeg tehát 94.955,-Ft.
Természetesen a saját és az özvegyi jogon kapott nyugdíj összegét is figyelembe kell venni. A 13. havi nyugdíjat viszont figyelmen kívül kell hagyni.

Más: Az előrehozott nyugdíjakkal kapcsolatos változásokról hétfőn 16,45 után szavaz az országgyűlés.
Zoltán

Veci # 2007.11.17. 15:32

Gittus, Remete! Köszönöm a válaszokat. Várom a zárószavazást az előrehozott nyugdíjról. Üdv. mindenkinek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2007.11.19. 15:52

Dezset!
Ha pontos fejleményt tud a szavazásról, kérem írja meg legyenszíves. Köszönöm, Veci

Üdvözlettel Veci

Remete # 2007.11.19. 17:24

Megszülettek az előrehozott nyugdíjakkal kapcsolatos törvénymódosítás módosító javaslataira vonatkozó szavazások.

Röviden: 2012. devember 31.-ig aférfiak 60, míg a nők 59.éves kortól mehetnek CSÖKKENTÉS NÉLKÜL előrehozott nyugdíjba, amennyiben 40 éves szolgálati viszonnyal rendelkeznek.
2012. december 31.-ig csökkentett összegő előrehozott nyugdíjban részesülhetnek a 60. éves férfiak és az 59. éves nők, amennyiben 37 évi szolgálati időt szereztek. A csökkentés mértéke a hiányzó szolgálati idő fügvénye.
20013. január 1-től egységesen 60 év a korhatár és 37 év az elvárt szolgálati idő. Ekkortól azonban már a 62 évből hiányzó évek alapján mindenléppen van csökkentés.
Zoltán

Veci # 2007.11.19. 18:57

Remete!
Köszönöm a választ. Számomra kedvezően alakult a szavazás. A férjem esetében jó lett volna, ha megmarad a tavaj elfogadott tv. az 59 év 2009-2012 között. Az mindenképpen jó, hogy a 40 év szolgálati idő esetén csökkentés nélkül lehet előrehozott nyugdíjba menni. Remélhetőleg ez már nem fog kedvezőtlenül megváltozni.
Üdvözlettel Veronika

Üdvözlettel Veci