Előrehozott öregségi nyugdíj


anyuka 52 # 2011.10.23. 15:34

Kedves Veci !

Ahogy olvasom a forumozók kérdéseit, látom nagyon sok esetben a te segitségeddel tudtak lépni.
Kérlek légyszíves ha tudsz válaszolj nekem is az előző kérésemre. üdvözlettel: anyuka52

kolibri52 # 2011.10.23. 14:17

Kedves Veci!

Párom 1952. 12.30-i születésű. 2011.12. 31.-ig 43 év 78 napja van.A versenyszférában dolgozott mindig.
Szeretne elmenni csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba, ahogy az idén még nevezik. A cége sajnos nem partner benne. Van -e más megoldás a részére?
toti 53-nak!
Igazán nem értem a beírásodat, ahol arról panaszkodsz, hogy az 53 nőktől mit vettek el. Az 52 férfiakat ki sajnálja?
Te legalább el tudsz menni nyugdíjba, még ha nem is nyugdíj lesz a neve,akkor is.
Gondolj az 52-es férfiakra akik nem közalkalmazottak v. köztisztviselők, azok még csak el sem tudnak menni!!!!!!!!!!!!Pedig nem érdekelné őket az, hogy nem jár ez sem, meg az sem.
Ez aztán a kitolás ezzel a korosztállyal, ilyen hirtelen és átmenet nélkül szüntetnek meg valamit.
kedves toti53!
Tudom, hogy csak panaszkodni szerettél volna, mert az embernek jól esik kimondania azt, ami bántja, de talán ha másokra is gondolsz, akik nálad rosszabbul jártak, egy kicsit könnyebben viseled el a Te nehéz helyzetedet.
üdvözlettel Kolibri

toti53 # 2011.10.23. 13:35

Kedves Veci!

2012. júliusában (59 évesen)előrehott csökkentett örögeségi nyugdíjba szerettem volna menni.
Az új Nyugdíjtervezet szerint ebből sajnos már csak korhatár előtti ellátás lehetséges.
Érthetetlen, hogy bennünket 1953-kat mennyi mindentől megfosztanak.

  • Felmetési idő
  • Nyugdíjasoknak járó kedvezmények,
  • a korhatár előtti ellátás évenkénti nem emelése

Mi lesz ha az inflávió túl magas lesz és az ellátásunk azt nem követi.
Netán az ellátást még csökkenthetik is, ha úgy van kedvük.
Veci!
5 éve nyugdijelőtakarékossági számlát nyitottam, melyre minden évben fizettem egy bizonyos összeget azzal , hogy ha majd előrehozott nyugdíjba megyek egyszerre hozzájuthatok .
Most a korhatár előttire változtatás, ezt is keresztül húzza, igy csak 63 éves koromban jujtaok a befizett megtakarításomhoz?
Kár, hogy a kedves politikusaink az ilyen nem gondolnak, mert csak hozzák a törvényeket, minent keresztül húzva.
Veci!
Csak elkeseredésemben valakinek ezeket le kellett, hogy írjam.
Üdvözlettel:
Toti53

alban # 2011.10.23. 13:14

Kedves Veci !

Nagyon sokat segítettél nekem,március óta nyugdíjas vagyok.Most a férjem ügyében kérem a segítségedet.
1952. 08.16.-án született.Nem közalkalmazott.43 év igazolt munkaviszonya van.Elmehet-e még az idén előrehozott csökkentett nyugdíjba,ha a vállalata is partner lenne ebben.Mi a menete? Várom válaszodat.
Köszönettel: Alban

anyuka 52 # 2011.10.23. 12:28

Tisztelt forumozók!

Uj tag vagyok és nagyon tanácstalan. Azért fordulok hozzátok, és aki igazán tud nekem tanácsot adni az legyenszíves irjon.
1952 ben születtem. 43.éves munkaviszonyom van ebből 40 év közalkalmazotti. 2011 ben azért nem mentem el előrehozott öregségi nyugdijba mert a munkáltatóm 40 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmamat nem fizette ki. Mondván csak 2012 évben jár. Most viszont 2011 december 31.én a munkáltatóm megszünik és megyei kormányhivatal veszi át január. 01-vel. Ha az uj munkáltatóhoz nem kívánok átmenni akkor nekem jár e ez évben az 5 hónap jubileumi jutalom, vagy végkielégítést választjam. Választhatom e ? Melyikkel járok jobban ? Köszönöm segitségeteket. anyuka52

gabusch # 2011.10.23. 10:38
jozsi19510 # 2011.10.23. 10:36

Kedves Veci!

Nem tudom bepillant e Lyonee mostanában a fórumra, ha igen feltehetően véleményezni fogja.
A fórumon tapasztaltak alapján bízom a vélelmedben!
Ez már elindult! Köszönöm a türelmet és az önzetlenséget!

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.23. 10:00

jozsi19510
Úgy vélem, hogy megkapod. DE!!! Nem vagyok jogász, hátha még Lyonee kiegészítene vagy megerősítene, Ő jártasabb a kjt-ben.


Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.10.23. 07:13

Kedves Veci!

Az én közalkalmazotti 35 évem 2012. január 13. án lesz meg!
Amit írsz, én így értelmezem!
Ha a közalkalmazott kéri írásban a felmentését nyugdíjazás okán, és a munkaáltató meg is adja a felmentési időt, a 30.§ (1) e) szerinti felmentés esetén, a közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

"(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni." Jelenleg ez a törvény!

Megkapom a 8 hónap felmentési időt, és már november másodikán el is kezdem letölteni!
Igy reménykedhetek?

Üdvözlettel jozsi19510

sitimaci # 2011.10.23. 07:01

Június végéig meghatározzák a korkedvezményes nyugdíjat kiváltó ellátás rendszerét

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
2011. október 22. szombat, 09:04
A kormány döntése szerint foglalkoztatási, munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontok alapján 2012. június végéig kell kidolgozni a szervezet fokozott igénybevételével járó munkavégzés esetén 2013. január 1-jétől alkalmazható intézkedések és ellátások rendszerét, amely kiváltja a korkedvezményes nyugdíjat.

Az erről szóló kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A feladat elvégzéséért a nemzeti erőforrás miniszter és a nemzetgazdasági miniszter a felelős.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 14-én nyújtotta be a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-től nem állapítható meg, az azt megelőzően megállapított ilyen öregségi nyugdíjakra a nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni. A törvényjavaslat szerint ugyanakkor korkedvezményre 2012. december 31-ig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken közölte, hogy a törvényjavaslat általános vitája a jövő kedden kezdődik a parlamentben.

Az államtitkár a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket, és a korán nyugdíjba vonuló, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába. Azt is fontos célnak nevezte, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesülé

sitimaci # 2011.10.23. 06:59

Halász János: kedden kezdődik a korengedményes öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló parlamenti vita

Írta: Szakszervezetek.hu
2011. október 21. péntek, 15:02
Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatón a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket és a korán nyugdíjba vonult, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába.

Halász János hozzátette: fontos cél továbbá, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesüléséhez. „A nyugdíj-biztosítási alap egyensúlyban tartását és egy fenntartható, nem hitelből finanszírozott rendszer kialakítását szeretnénk megvalósítani" - fogalmazott, hozzáfűzve: ennek része, hogy nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani.

Véleménye szerint a javaslat biztosítja a korábban már megállapított ellátásoknak a további, de más jogcímen történő folyósítását, biztosítja a jogszerzések lezárását és a szerzett jog érvényesítését. „Nem veszünk el senkitől semmit" - szögezte le Halász János. Jelezte, hogy 2012. január 1-től már nem lehet megállapítani korhatár előtti öregségi nyugdíjat, azok jövőre megszűnnek és egyben átalakulnak. Ez érinti egyebek mellett az előrehozott öregségi nyugdíjat és annak csökkentett összegű változatát, valamint a korkedvezményes nyugdíjat.

Pósán László, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője megjegyezte: amit már megállapítottak azt folyósítani fogják, csak más néven és más összegből. Ami nem öregségi nyugdíj, azt egy szociális alapból, a költségvetés bevételeiből, tehát nem a járulékbefizetésekből finanszírozzák - ismertette. Kijelentette, hogy a korhatár előtti ellátásokat és járandóságokat a nyugdíjemeléssel azonosan kezelik, azok indexálási része ugyanaz lesz, mint a nyugdíjaknál. Mint mondta, egy különbség lesz: a fegyveres testületeknél szolgáltak esetében nem lesz adómentes az ellátás, azt a 16 százalékos szja-kulccsal csökkentve fogják folyósítani. Ennek az az oka, hogy ezektől a testületektől jóval hamarabb - átlagosan 43 évesen - mentek nyugdíjba. Megítélése szerint ezt a társadalmi igazságosság jegyében kell így alakítani.

Az öregségi nyugdíj keretein belül marad azonban a nők 40 éves munkaviszony utáni ellátása - mutatott rá Pósán László.

Veci # 2011.10.23. 06:09

ITT a videorendszeren keresztül élőben lehet nézni a parlamenti közvetítést, mives már akkor a Tv nem közvetíti.

http://www.parlament.hu/


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.23. 06:07

sasara
Ha a 30.§ (1) a) pont alapján történik a felmentés, akkor jár a végkielégítés, valamint a +4 havi kiemelt végkielégítés, ha 5 éven belül van az öregségi nyugdíjkorhatárhoz.

A tv.javaslat szerint, ahogyan én értelmezem az 1952-es férfi csak akkor tud elmenni korhatár előtti ellátásra jövöre, ha az idén megkezdi a felmentési idejét is.

A 30.§ (1) e) szerinti felmentés esetén, ha a közalkalmazott kéri írásban a felmentését nyugdíjazás okán, és a munkaáltató meg is adja a felmentési időt, akkor a 37.B § (3) a) pontja nyugdíjasnak minősül, mivel írásban kérte a felmentést.


Üdvözlettel Veci

Jucu52 # 2011.10.23. 06:06

Ld. a keddi napirendet:

kb. 16,25 órától

19./

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat (T/4663. szám)
(Az általános vita a lezárásig.) *

http://www.mkogy.hu/…napirend.htm

Veci # 2011.10.23. 06:00

Jozsi !

gabusch jól írja. Ha kérésedre megadják a felmentési időt, akkor adható a jubileumi jutalom, ha 35 évnél több a közalkalmazotti jogviszony. Most abban kell az idén reménykedni, hogy a tv. hatálybalépése január legyen, mert akkor az idén még lehet jubileumi jutalom. Egyébként vannak olyan fenntartók, akik már évek óta nem adnak felmentést a 30.§ (1) e) pont szerinti felmentést és jubileumi jutalmat sem.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
78. §
(1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:

  1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni
(5) A (4) bekezdésben szereplő rendelkezést a közalkalmazott örököse tekintetében megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a közalkalmazott jogviszonya elhalálozása miatt szűnik meg.

2012-től a törvényjavaslat szerint:
42. §
Hatályát veszti a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

  1. 16. § (2) bekezdés d) pontjában az „a korengedményes nyugdíjazásra és” szövegrész,
  2. 30. § (1) bekezdés e) pontja,
  3. 37. § (7) bekezdésében a „vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra” szövegrész,
  4. 37/B. § (3) bekezdése,

e) 78. § (3) bekezdésében az „ , e)” szövegrész,

  1. 78. § (4) bekezdésében az „ , illetve (3)” szövegrész.

Üdvözlettel Veci

sasara # 2011.10.23. 05:57

Veci

Légyszíves segíts az értelmezésben, jól gondolom? ha valakit a még jelenlegi Kjt 30.§ e) alapján mentenek fel, az nyugdíjasnak minősül (bár még nem az, de ezért kérte), akkor a a 37.§ (2) pontja szerint nem jár neki végkielégítés, és ezt még külön rögzíti a 37.B § (3) a) pontja.

Mondjuk mi van akkor, ha valaki úgy kéri a felmentését, hogy a nyugdíj iránt kérelmét a munkaviszony megszünését követően akár 1-2 hónappal kéri.

Ráadásul ezt 2012. jan 1-től törlik

gabusch # 2011.10.22. 21:25

Jozsi !
naná hogy engem is a jubi érdekelne a legjobban !
(nem értesz engem és hasonszőrűeket)
Ha nincs felmentési idő, akkor nincs már lehetőségünk akkor sem, ha a fejünk tetejére állunk !

Én már vígan tölthetném a 8 hónapos felmentési időmet októberben,-benne vagyok a korban.
DE ! Mivel NINCS felmentési időm -egyetlen nap sem-ezért úszik a jubi is..a nyugdíjtervezet hatályon kívül helyezi a Kjt.40 éves jubileumit
(nincs 40 éves közalkalmazottim,hogy is lenne,amikor 23 évesen végeztem el az egyetemet és azóta "csak"
36 éve dolgozom és hol vagyok én még a 40 évtől ? )

A ny.tv.hatályba léphet pl. nov.15-n de nélkülem,mert Pest megyének én be sem adhattam felmentési kérelmet
(fűteni nem tud ez a "szerencsétlen flótás" 2ezer diákra)+(etetni sem tud)
Üdv Gabusch

jozsi19510 # 2011.10.22. 20:57

Gabusch!

Engem az első pontod érint érzékenyen!
A felmentést azért említettem, mert nem mindegy, hogy a törvény hatályba lépése előtt, v. után közlik!
Ha előtte, meglehet a jubíleumi jutalom a 41.§ alapján.

Üdvözlettel Józsi

katababa # 2011.10.22. 20:42

Veci!
Köszi a választ, megerősítettél abban amire mi is gondoltunk,örülünk annak, hogy még vannak közöttünk segítőkész,korrekt emberek!Életünkben nem megyünk, illetve nem készülünk gyakran nyugdíjba! Ha valamilyen jogi ügyintézésben a jövőben én is előbbre járok sorstársaimnál szívesen segítek. Még egyszer köszi, a vasánapra jó pihenést kívánok.Üdvözlettel: katababa

gabusch # 2011.10.22. 20:27

Józsi !
a felmentés a kiemelt 6. pontom volt..
Az "adható":
Neked van -nekem nincs c. fejezet..a megosztás tetőfoka egy ilyen parányi országon belül!
Így aztán a 41.§ van ahol működik és van ahol nem..

jozsi19510 # 2011.10.22. 19:15

Üdv Kedves Gabusch!

Ezt, hogy érted?
"1)az 5 hónapnyi- 40 éves/közalkalmazotti jubileumi elúszott,elnyeli az adósságcsökkentési harc
(a Kjt.78§(3)e)-t hatályon kívül helyezi)"

Már többen is úgy értelmezték, hogy a 41.§ szerint meglehet, ha időn belül indul a felmentés!

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.22. 18:43

katababa
Ha a fekeséged nem közalkalmazott, akkor az 59. szülinaptól kérheti az előrehozott nyugdíj megállapítást, a munkaviszonyban töktött napja december 30. legyen. A felmondási időt attól a naptól számolja vissza. 2012-ben korhatár előtti ellátás lesz, lesz emelés is, az ellátás mellett dolgozhat is. Az éves keretösszeg a bruttó minimálbér 18-szorosa. Ha azt meghaladja, akkor évvégéig szüneteltetni kell.
A nyugdíj kezdő napja és az újbóli munkábaállás között minimum 1-2 nap legyen.
A Nyugdíjbiztosító a Parlament előtt álló tv.javaslatról nem mond semmit, majd ha törvény lesz belőle, Közlönyben megjelenik, utána kb. 8 nap múlva adnak róla tájékoztatást.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.22. 18:34

Judit57
Amit leírtál abból az látszik, hogy az idén nem rendelkezel a nyugdíjbavonulás feltételeivel. Sem életkori feltétellel (előrehozott vagy korengedményes nyugdíjhot) és a 40 év jogosultsági idővel sem.


Üdvözlettel Veci

katababa # 2011.10.22. 18:12

gabusch
Nem kioktatásra gondoltam, hanem együttgondolkodásra, naponta változnak a jelenlegi és leendő jogszabályok és azok értelmezése. A nyugdíjintézet meg csak hallgat,az idő meg fogy. Ha valaki korrekten szeretné a családtagjai ügyét rendezni vagy segíteni nem hiszem, hogy ez az a hely ahol leszúrni kell valakit, s nem segíteni.Tudod hiába tudom a jogszabályokat, ha az értelmezése annyiféle ahányan hozzászólnak. Köszi a "segítséget".

Judit57 # 2011.10.22. 18:09

Kedves Régi Fórumozók!

Én új vagyok,de számítok rátok. A szigorítások előtt idén mindenképp el szeretnék menni előrehozott nyugdíjba. Adatok:
57 éves nő
38 év szolgálati idő
1 megszült fogyatékos, meghalt gyermek

Előrehozott Csökkentett nyugdíjat szerezhetek az 59 évhez szükséges járulékok befizetésével?
Milyen jogszabályra hivatkozhatnék, ha egyáltalán létezik ilyen, hisz vannak akik ezt "mesélik"!

Köszönöm előre is válaszotokat

Judit57