Előrehozott öregségi nyugdíj


gabusch # 2011.10.22. 17:16

A videó nem ment el de ez talán :-)
http://www.facebook.com/photo.php?…

gabusch # 2011.10.22. 17:10
gabusch # 2011.10.22. 17:09


Nem tetszik...

gabusch # 2011.10.22. 16:53

Holnap eksön lesz:-)
Linkelem a kedvencemet:-)

http://www.facebook.com/photo.php?…

Fria # 2011.10.22. 16:35

előrehozott jelölt
Bocsánat, de én nem téged támadtalak, inkább arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy mindnyájan rosszul járunk. Én csak nyomatékosítani szerettem volna, hogy ezzel a korai akármivel csak látszólag járunk jobban, mint Ti, mert nagyon sok buktatója van a tervezetnek. Ha akarom így, ha akarom úgy is lehet értelmezni. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az 52-53-as nők sincsenek biztonságban, nagyot koppanhatnak. Nem akarok ötletet adni, de sejted mire gondolok. Emiatt nem tudok dönteni. Ezért kellene egymással összefogni akiktől most veszik el a jól megérdemelt nyugdíjukat, mert amit nekünk szánnak az nem az. Nagyon szeretném, ha senkivel nem történne meg ez a rapid jogfosztás, hiszen mi befizetett járulékainkat értéktelenítik el.
Elnézést, ha nem világosan fogalmaztam.
Üdv.

usborne # 2011.10.22. 14:21

Szeretném megkérdezni,a "baleseti járadék" akkor is jár ,ha az illető nyugdíjba vonul?
Összeadódik?vagy külön jár?
Egy ismerősöm már 10 éve kapja-és fél,ha elmegy öregségi nyugdíjba,akkor a baleseti járadékot megvonják tőle!
De én meg úgy olvastam valahol,hogy időkorlát nélkül kapja ,ha a károsodása meghaladja a 20%-ot.
És a nyugdíj mellett azt is kapni fogja!
Jól tudom?

Köszönöm a választ:)

Fria # 2011.10.22. 14:19

Kedves Fórumtársak!
Előzőeket a csalódottság, elkeseredés, tehetetlenség váltotta ki belőlem, nem szeretnék senkit megbántani.
Üdv.

Fria # 2011.10.22. 14:14

előrehozott jelölt
Főleg a férfi kortársakat sújtja nagyon egyik pillanatról a másikra, mert a nőknél az 53-asoknak még jövőre van legalább lehetőség.
Szerintem, minden 2012-ben nyugdíjba vonulni szándékozót egyformán érint. Milyen lehetőség, hogy ellátást kap, nem emelik, nincs utazási kedvezmény, és bármikor csökkenthető? Ez bármikor megváltoztatható, nem egy biztonságos állapot, a törvény is szó szerint erre figyelmeztet bennünket. Nem azt kéne nézni, hogy ki jár rosszabbul, hanem valahogy közös nevezőre kéne jutnunk, hogy igenis nem lehet ilyen hirtelen életeteket meghatározó döntést hozni. Talán ők is olvassák ezt a fórumot, s rádöbbenek, hogy nem lehet bizonyos korosztályokat beáldozni, nem hozza meg a várt eredményt, csak csalódottságot, ellenségeskedést szül.
Igaz, én még végérvényesen nem döntöttem, hogy mit választok, de a munkahelyemen, már több mint valószínű bekalkulálták, hogy elmegyek. Szomorú vagyok, mert voltam felesleges Ratkó gyerek, most meg felesleges Ratkó öreg, és dolgozó szót senki nem tette hozzá!
Mellesleg tőlük nem vártam ilyen durva bánásmódot. Először arról beszéltek, hogy a nők 40 év szolgálativiszony után elmehetnek nyugdíjba, majd rájöttek, hogy rossz ígéret volt, ezért átszerkesztették a jelenlegi formába. De még ez is megterheli a gazdaságot, ezért húzzák le előttünk a sorompót. Erre közölünk, sokan nem számítottak.
Nagyapám nyugdíját Rákosiék elvették, úgy látszik most tőlem a jobb oldal negligálja. A történelem, mégis csak ismétli önmagát

gabusch # 2011.10.22. 14:08

katababa

a nejed.. mi az hogy próbaidőn van ?? - a szerződését meg(mifélét) kellene meghosszabbítania ?
Kérlek..tanulj meg jogi-nyugdíj/magyarul.
Tele vagyunk linkekkel és törvénytervezetekkel.

Vannak jogszabályok,ki lehet kupálódnia mindenkinek a neten..(csak foglalkozni kell vele, naponta- órákon át,-de meg lehet tanulni)

A nejed a felmondási idejét tölti magyarul ?

  • a M.Törvénykönyv vagy a Kjt. szerint ?
katababa # 2011.10.22. 12:50

Nejem dec.31-én lesz 59 éves.Tanár,de nem állami intézményben, hanem egyháziban. Jelenleg a 2009. dec. 31-ig kiszámított szolgálati ideje 38 év 98 nap, ma már több, mint 40 év. Kérdésem a következő: Mikor indítsa el az előrehozott öregségi nyugdíj intézését, (dec.31-én aligha dolgozik valaki) Melyik napon szüntesse meg a munkaviszonyát? Dec.30-val? Ha jelenleg próbaidőn van, ami nov.30-án jár le, a továbbiakban csak december valahányadikáig hosszabbítsa csak mega szerződését? Ha hiányszakokat tanít,2012. januárjában taníthat-e előrehozott nyugdíj mellett( nem közalkalmazott), mikortól, hány órában, milyen jogszabályokat kell figyelembe venni? Köszi a segítséget,de eddig egyik fórumozó sem volt szilveszteri születésű.

sitimaci # 2011.10.22. 12:19
Kedves Korall!--
  • Az nem baj hogy ha figyelik,itt semmi sértő,államellenes hozzászólás nincs és még csak nem is szidják agyon a politikusokat! De viszont az biztos,hogy a többség véleménye az,hogy az itthon "megtervezett" és bevezetésre "készülő" új nyugdíjtörvény példa nélküli a világban,de nem a jobbik "fajtából"! Ez egy elhamarkodott,gyorsan megalkotott "újítás",ilyen se Svédbe,se Hollandban,Dániában,vagy máshol nincs! Van máshogyan,másképpen,egyszerűbben!Ez a negyvenvalahány,vagy mennyi oldal a többség számára nem világos,érthetetlen és fölösleges!Elnézést azoktól akik részt vettek az elkészítésében,de gondolom,hogy nem önszántukból és az is biztos,hogy nagyon-nagyon kellett "sietniük"!!! Na,erre nem volt semmi szükség! Üdv.,További kellemes hétvégét,Hölgyeim és Uraim!
Korall54 # 2011.10.22. 11:35

Veci, hamiki
Köszönöm a magyarázatokat, kezd már derengeni az a bizonyos 41.§ a tv.javaslatban, főleg, ha mellé tesszük a 32. és 37.§-okat is, ugyanis ezek is a kihirdetést követő harmadik napon lépnek hatályba. Megjegyzem, trükkös!
Ha valóban olvassák ezt a fórumot a tv-t befolyásoló szakemberek, politikusok, akkor üzenem, hogy látjuk, amit látunk.
Azonban ki tudhatja, hogy a tv-ben majd ezek a §-ok hogyan jelennek meg, a megfogalmazás marad-e vagy mit változtatnak rajta.
A vak ember is azt mondta: Majd meglátjuk.


Üdv: Korall (53-as nö)

szafika # 2011.10.22. 10:28

Varjúháj, irigy vagyok, nekünk már se szülők, unokák meg még nincsenek , az idősebbik nagybátyám úgy halt meg , h a két gyereke után , 1 unoka se volt , a kisebbiknél is 2 gyerek , unoka egy szál se, nekünk is 2 gyerek , unoka még sehol. De reménykedem !! hátha !! Addig juszt se halok meg !!

gabusch # 2011.10.22. 10:23

Kedves 53-as Sorstársaim(lányok) !

Mérleget készítettem:
Pozitív:
1)elmehetünk előrehozottba és a nyugdíjszámítás marad a régi módon
2)nem nevezhet bennünket senki "nyugger"-nek
3)dolgozhatunk tovább a saját szakmánkban is azért a havi/nettó 70-80 ezerért

Negatív:
1)az 5 hónapnyi- 40 éves/közalkalmazotti jubileumi elúszott,elnyeli az adósságcsökkentési harc
(a Kjt.78§(3)e)-t hatályon kívül helyezi)
2)nem emelkedik évente -még 4 éven át egyetlen fillérrel sem -a korhatár alatti "járandóságunk"
3)a járandóságok csökkenthetők
4)utazási kedvezményt sem kapunk ?-erről még nem szólt eddig a fáma, pedig kellene(nincs mindenkinek autója,de lehetnek még 200 kilométerrel arrébb éldegélő öreg szüleink vagy messzi gyerekeink)
5)mozi/múzeumi belépők/uszoda bérlet noooo

6)felmentési idő "adható" a Kjt.szerint de több megye és városi fenntartó már rég nem adja !
Egyszerűen NINCS egyetlen nap felmentési idő sem!
Bánja-kánya.. DE !- akkor ez is működjön már végre egységesen !
Ezzel az "adható " szóval sincs minden rendben a Kjt.ben!
Ha X városban/faluban élek, akkor kapok 1-2-3-4 "sétáló"(munkavégzés alól felmentve)időt, ha meg Y városban/faluban élek, akkor egyetlen napot sem kap senki emberfia.Egyik nap dolgozom,-másnap korhatár alatti ellátott leszek.
Megosztás a javából,-rendezésre vár.
A megoldás kétféle lehet:
a)a felmentés 2 hónap,de ez mindenkinek jár a MT. szerint
b)felmentést senki nem kaphat
7)Nevetséges a "közös megegyezéssel kérem a korhatár alatti ellátásba menetelemet"
Miben is egyezek én meg a munkáltatómmal ?
Egyetlen dologban:amikor eljő az ideje 2012-ben,akkor egyik napról a másikra felment és elenged.

A mérlegem súlyosan billeg:-)
gabusch53

HIldikó # 2011.10.22. 09:14

Köszönöm hamiki!
Az persze nem derül ki a levelemből, hogy a felmentési időt előrehozott nyugdíj / tudom már más az elnevezése / okán kapom. Tehát én már nem nézhetek munkahely után, meg egyébként is nekem kellett lemondani a munkaviszonyomat, hogy elmenjek előrehozottba. Köszi!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.22. 08:38

előrehozott jelölt

Egyrészt:a kicsikaráshoz kell a másik fél.
Másrészt: a 8 hónap a felmondás esetére igaz, közöss megegyezéssel a határ a csillagos ég, bármi lehet, amiben közösen megegyeztek, a munkáltató fizethet akár 100 Mft-t is, ah akar.
Harmadrészt: a 41.§ (még nem is létezik!!) egy kiskapu, leginkább a nyugdíjba vonulónak, pont olyannak, akinek 2012-ben van csak lehetősége nyugdíjba vonulni.
Negyedrészt: a közös megegyezés az illetőnek nem jó, mindegy, hogy a munkáltatónak mi a jó, ő csak így mehet el.
Ötödrészt: a 41.§ értelmezése a mi fikciónk, de nem tudom másrészt értelmezni az alábbiakat

"Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak"

a lényeg a közölte szón van, tehát nem azt jelenti, hogy felmondtak neki, csak közölték.

Mi viszont nem vagyunk jogászok, érdemes lenne megkérdezni egy ingyenes jogsegély szolgálatot, hogy ezt tényleg így kell értelmezni. Ezzel mindannyian gazdagabbak lehetnénk!

Veci # 2011.10.22. 08:36

varjúháj
Olvasd el tv. javaslatot. Nincs szó munkavégzési "tilalomról", a korábbi kiszivárogtatott anyagban volt ilya. 2012-ben még nem változik a nyugdíjszámítás. Sok erőt kívánok, akkor februárig bird ki legalább, ha nem lehet a korengedményeset levezényelni.


Üdvözlettel Veci

varjúháj # 2011.10.22. 08:31

Köszönöm Veci, igen igazatok van, de jövőre mintha a 80% helyett 60% nyugdíj megállapításáról susognak az avaron, a nyugellátás összegét illetően.
Ezek a számok most aktuális számok, ezekkel szakítottam le a célszalagot.
még sok mindentől lóg, hogy kitudom-é várni a 40 évet, de ha idén eltudok menni az előre hozottba, még másodállásban lehetek vállalkozó?
mert a jövő évi könyöradomány mellett, úgy tudom hogy tilos munka, a csók és a fűrelépés.
Nőből vagyok Szafika!Még hozzá 3 fiú nagyamamanőböl, sőt,86 éves szüleimet is én látom el hajnalonta.
napközben munka, este unokák, éjjel szerelem.
és kezdek csudára megzzizzenni!!!!!!!!

HIldikó # 2011.10.22. 08:17

Köszönöm a válaszotokat "vörösnarancs és szafika!
Ezekkel tisztában voltam, csak azt nem tudom erre a 2 hónapra a rendes bruttó béremet kapom, vagy átlagkeresetet, vagy mit? Mert, ha a bruttó béremet kapom,akkor miért hívjuk felmentési időnek azt az 1 hónapot, amit ugyanúgy le kell dolgoznom, mint addig. Lehet, hogy nem fogalmaztam érthetően, de mostmár talán érthetőbb.
Köszi Hildikó

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.22. 08:15

HIldikó

A felmondási időnek nem az a filozófiája amit leírtak mások. Képzeld el, hogy nem nyugdíjba akarsz vonulni, hanem egyszer csak felmondanak. Lehetőséged van úgy munkát keresni, hogy közben még van fizetésed az előző munkahelyedről. Vagy pótolhatalan a munkaköröd, de te felmondasz, lehetőséget kap a munkáltató arra, hogy te dolgozol, és közben ő kereshet a helyedre mást. Ez inkább egyfajta védelem mindkét fél számára.

Veci # 2011.10.22. 07:52

előrehozott jelölt
Szerintem nem elég a jognyilatkozat arra vonatkozóan, hogy majd később felmond és akkor kezdi meg a felmetési időt letölteni. Úgy értelmezem, hogy azt az idén meg is kell kezdenie.
Ha felmondanak ennek a Fiúnak és max. 8 havi felmentési időt kap, illetve munkáltatói felmondás esetén neki végkielégítést kellene fizetni, az életkora miatt +4 havit közalkalmazottként. Háááá!!! A munkáltató ezekre többet fizet, mintha a korengedményesre megállapodna.


Üdvözlettel Veci

vörösnarancs # 2011.10.22. 07:51

HILDIKÓ.
Valóban mindkét hónap beleszámít a munkaviszonyba.
Egyes munkáltatók (ilyen volt az enyém is)eltekint a felmentési idő egy részének ledolgozásától, vagy teljes egészében felmenti. Ez a kollektív szerződéstől függ.
A közalkalmazottak esetében a felét engedik csak el.Ez ha jól emlékszem a közalk. törvényben is úgy van megfogalmazva hogy a vezető anyagi okokra hivatkozva dönthet igy, vagy úgy. Sajnos.
Ez a felmentés ledolgozás akkor érdekes, amikor át kell adni a munkakört esetlegesen másik munkatársnak. Igy úgymond még hasznosan tölti a dolgozó a felmentési idejét, és nem csak fizetést kap.

szafika # 2011.10.22. 07:34

HIILDIKÓ, mindkét hónap belaszámít a munkaviszonyodba, a normális munkaviszonyod része, mindkét hónapra fizetést kapsz, csak az egyikbe kell dolgoznod, a másik pl jutalomnak is felfogható, mi gondod vele ?

vörösnarancs # 2011.10.22. 07:28

Mindenkinek!

Szerintem érdemes meghallgatni,tájékozódás végett.

http://www.klubradio.hu/…1-125857.mp3
http://www.klubradio.hu/…1-132856.mp3

Az elsőnél 21 perctől, a másodiknál 2 percig van riport a nyugdijazással kapcsolatosan.

lúzer1001 # 2011.10.22. 06:45

T.Fórumozók Isten mentsen engem és mindannyiunkat a festegetéstől. Nem túl sok a szabadidőm, mert saját bajaimon kívül még van egy súlyos fogyatékos fiam is aki 34 éves és egyedül nevelem 3 hónapos kora óta.


komszomol