Előrehozott öregségi nyugdíj


Klárika1 # 2010.11.22. 09:42

.

Öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult lesz az nő életkorától függetlenül, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj-megállapítás időpontjában megszította a keresőképes tevékenységét. A törvény külön nevesíti, hogy mi tartozik bele a jogosultsági időbe: a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő elérte a 32 évet, tehát az egyéb jogviszony maximális 8 év lehet. A szabályozás tehát más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe. A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni.

Klárika1 # 2010.11.22. 09:47

Szeretnék Választ kapni , hogy végül is mehetünk -e nyugdíjba aki két gyermeket szült? Nem értem kristálytisztán. Előző kérdésemre szeretnék választ kapni Köszönöm. Klára

Buck # 2010.11.22. 10:05

Szeretném megosztani tapasztalatomat a magán nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban.
1952-ben született nő vagyok, aki két gyereket nevelt fel, 1966. óta visszaigazolt szolgálati időm van (ebből két év szakmunkás iskola). A többi iskolát munka mellett végeztem.
1997. óta vagyok(illetve voltam) magán nyugdíjpénztári tag. Megjegyzem:egy önkéntesbe is beléptem, mert az akkori cégemtől kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy úgy adtak 20.000.-Ft-os fizetésemelést, hogy ezt az összeget fizették helyettünk (nyilván ez nekik is megérte)
A gazdasági válság következtében a két nyugdíjpénztárnál közel 500.000.-Ft veszteségem volt. Ezek után tavaly tavasszal elmentem a Pénzügyi Felügyelethez, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy amilyen gyorsan csak lehet lépjek vissza az állami rendszerbe. Ugyanis a mi korosztályunknak túl kevés ideje volt/van arra a belépéstől számítva, hogy ilyen veszteséget a számlája "kiheverjen". (Ezután ajánlották fel nekünk a lehetőséget a visszalépésre) Ha valaki magán nyugdíjpénztári tag, akkor az államiból, csak a megállapított nyugdíjának a 75 %-át fizetik ki, és a magánból pedig kiegészítheti a megélhetéshez szükséges összeget.
Akkor a következő kérdések merültek fel bennem:
1.)ha magas kort érek el, és elfogy a magán nyugdíjpénztári számlámról a pénz akkor, hogyan tovább?
2.)miért dolgoztam 44 évet, ha a nyugdíjamnak csak a 75 %-át fizetik ki?
Ez nekem elég volt ahhoz, hogy visszalépjek. Még a magán nyugdíjpénztári számlámat kezelő biztosító képviselője is elismerte, hogy a mostani 50 év körülieket nem lett volna annak idején beléptetni a rendszerbe, pontosan a fenti indokok miatt.

Buck # 2010.11.22. 10:16

elnézést egy szó kimarat: nem lett volna szabad

csera # 2010.11.22. 10:42

stellax
elírás - megszította = megszakította

izentai # 2010.11.22. 11:05

Sziasztok!
Ma délelőtt a Magyar királyi tv-be meghívtak egy hölgyet akit kérdezni lehetett a nyugdíjazással kapcsolatban. Sikarült vele beszélnem de sajnos nem mentem vele semmire. Pont annyit tud mint mi, amig nem lesz törvény addig semmi biztos nincs. Csak találgatások. Állítólag nov.24-én lesz törvény. Akkor kell figyelni.
Via

Veci # 2010.11.22. 13:10

CsHAndi

Édesapád tényleg csökkentett előrehozott nyugdíjba mehet a 2010.01,01-től (ma is) hatályos tv. szerint: Őrá a 18/B. § vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. §(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

  1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

  1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 13:15

Klárika1
Menj át a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, ott már írtam róla.


Üdvözlettel Veci

Őszikék57 # 2010.11.22. 13:29

Kérdésem Vecihez!

1957.-ben születtem. 1971-1974-ig szakmunkástanuló voltam. 1974 június végétől folyamatosan munkaviszonyban állok. Közben voltam 5 évig otthon amikor a gyermekeim születtek.
Lehet, hogy 2011. január 01-től megszünik a munkaviszonyom. Sok esélyt nem látok az elhelyezkedésre. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim lennének? Bíztam a 40 év szolgálati időben, de úgy tűnik, hogy ez nem fog összejönni. Elmehetek-e előre hozott öregségi nyugdíjba? Mi lenne a nyugdíjszámítás alapja és hány %-al csökkenne a nyugdíjam azért mert nincs meg a 40 év munkaviszonyom?

Veci # 2010.11.22. 13:55

Őszikék57
Sajnos téged tényleg nem érint a tv. módosítás. Terád a 18/B. § (3) a) pont szerinti lehetőség érint legközelebb, de ha sikerülne munkát találnod, akkor meglenne az esély a korábbi nyugdíjba vonulásra.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

  1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,

ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,

ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte;


Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.22. 16:30

Egész nap a rádiót hallgattam, figyelem a híreket, de egy szót nem hallottam arról, hogy a munkanélküli segélyen töltött idő, nem számít bele a 40 évbe! Mondták a tanulmányokat, de a munkanélküli időszakot nem! Jajjjjj, nekem ezen nagyon sok múlik. 308 nap! Tud valaki biztosat? Mit fogadtak el? Köszönöm a választ!

Veci # 2010.11.22. 16:59

Várd meg a törvényjavaslat elfogadását, hatályba lépését. Egyébként a tervezetben szerepel, hogy a munkanélküli ellátás nem számít bele a munkaviszonyba.

IDÉZET a 12. o. 1. §: http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?… (a PDF-et mentsd le)

A szabályozás más szolgálati időt, mint pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

De nem változik az előrehozott nyugdíjbavonulás lehetősége.

A módosítás további kedvezményt jelent az érintett nők számára, a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

Az alábbi még mást is tartalmaz, ami nem számít bene a 40 évbe (fidesz.hu)
Nyugdíjba mehetnek a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők

http://fidesz.hu/index.php?…

A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak (terhességi gyermekágyi segély, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás folyósítási időszaka) is, összesen legfeljebb 8 év időtartammal számítva. A benyújtott törvényjavaslatról várhatóan december 20-án dönt az Országgyűlés.

Az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint családban való helytállásának elismerése, így a tanulmányokkal töltött időszak, a munkanélküli ellátás ideje, valamint az ápolási díj folyósításának időszaka a 40 éves munkaviszonynak nem képezi részét.

Melyik évben születtél? Mikor kértél szolgálati idő megállapítást?
Ha többet szeretnél tudni, akkor gyere át a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba.


Üdvözlettel Veci

havasi gyopár # 2010.11.22. 19:47

Kedves Veci!
Ha 60.5 éves koromra (54-es vagyok) nem lesz meg a 37 év szolgálati időm hanem mondjuk hiányzik x nap, vagy x hónap, akkor a töredék ledolgozása elég, vagy ledolgoztatnak még egy egész évet mielőtt elmehetek előrehozottba? Kérdezném még, hogy a nyugdíjszámításnál ha vannak olyan évek amikor nem volt jövedelmem hanem megállapodással fizettem a szolgálatit akkor azokat az éveket kihagyják a számításkor mint pl. a táppénzt, vagy beleszámít és akkor jól lehúzza a nyugdíj összegét?
Előre is köszönöm a válaszodat!

Korall54 # 2010.11.22. 20:04

Kedves Veci!

Ez a kérdésem nem olyan égetően sürgős, mint a többieké, ezért kivárom türelmesen, ha csak később tudsz válaszolni. Nem rabolom mindenáron az idődet mások fontosabb kérdéseinek rovására.
Egyébként is még mindig csak latolgatás minden, de kíváncsi lennék valamire.
Vajon a mostani tv. 82 § (1) bekezdésében a "reá irányadó öregségi korhatár" lehet-e azonos az előrehozott nem csökkentett összegű nyugdíjra jogosító korhatárral.
Konkrétan:
53-as nő, 2012-ben 59 éves és meglesz a 40 év szolgálati idő. 2012-ben kérheti-e a rögzített, de nem folyósított nyugdíj megállapítást, és akkor folyamatosan, jogviszony megszüntetése nélkül tovább dolgozhat min. egy év és egy napot,( és ekkor menne csak nyugdíjba) majd ekkor is kiszámoltathatja a nyugdíját az akkor aktuálisan érvényes számítási móddal, és a kettő közül az előnyösebbet választhatja.

Nos, ez csak teoretikusan érdekel, mert a bizonytalanságok közepette még akár ilyen helyzet is adódhat.

Köszönettel: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.11.22. 20:40

Kedves havasi gyopár!

  • Amíg nem lesz meg a minimum 37 év szolgálati idő, addig nem tudsz előrehozott nyugdíjba menni, mivel az életkori feltétel mellett a szolgálati idő feltétel is kell teljesüljön. Ha csak pár hónap (vagy akár napok) hiányoznak, akkor a betöltött szülinapod után annyit dolgozol (néhány nappal inkább többet), és utána kérheted a nyugdíj megállapítását, ami csökkentett lesz.
  • Megállapodással szerzett szolgálati idő esetén szerintem, ami után fizettél járulékokat (gondolom a minimálbér után fizettél), azt a nyugdíjalapnál figyelembe veszik, nekem így egyértelmű. Erre pontosabb válasz a Nyugdíjbiztosító tud mondani neked.
  • Az, hogy „jól lehúzza”, nem a megállapodás alapján fizetett járulék miatt lenne befolyással a nyugdíj összegére, hanem a minimálbér miatt. Ha a korábbi időszakban (1988-tól számítva) jóval magasabb volt pl. a jövedelmed, akkor a minimálbér "lehúzhat" valamennyit akár (nem tudom).

DE itt egy kalkulátor, próbálj számolni (ebből csak azt tuthatnád meg, hogy mennyi lenne a nyugdíjad csökkentés nélkül, ha 2010-ben mennél nyugdíjba):
http://www.venusz-szoftver.hu/
Kattints a nyugdíj kiszámítása gombra, írd be az adatokat, és számol.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 20:48

Kedves Korall54!

Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár az 1953-ban született esetében 63 év. A 18. §-ban olvashatod az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az 53-as nő 2016-ban kérhetné a 82. § szerinti rögzített nyugdíj megállapítását. Hogy te mennyire végig olvastad a törvényt, eddig még én sem mélyedtem el, pedig régóta böngészem.


Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2010.11.22. 21:02

Veci
Gondoltam én, hogy az 63 évre vonatkozik, de biztosabb akartam lenni.
Én már 3-4 éve figyelem izgalommal a tv-t, a legutóbbi változatot kinyomtattam, háromszor átrágtam és ami rám vonatkozik, nagyjából meg is értettem. A szolgálati időmet is megkértem már 4 éve. Sokat tanultam ezen a fórumon is.
Rájöttem, hogy nem lehet elég korán kezdeni, még ha százszor változik is közben minden.
Ha tehetném, ezt a tanácsomat világgá kürtölném, mert akkor pontosabban tud az ember kérdezni, időben észrevesz megoldásokat, stb. Bizony, tetszik-nem tetszik, mindig az új változathoz kell tudni a legelőnyösebben igazodni.

Köszönettel: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Virág53 # 2010.11.23. 08:22

Szeretném megtudni,hogy ha sikerül nyugdíjba mennem 2011 januártól választhatok e a férjem és az én nyugdíjam közül.1953 április 3-án születtem 42 ledolgozott éveim vannak.Férjem 2005 március 1-én sajnos meghalt.Előre is köszönöm.

Veci # 2010.11.23. 08:50

Virág53
Az özvegyi nyugdíj feléledésére csak a te öregségi nyugdíjkorhatárod betöltésekor (63 évesen) lenne lehetőség a megfelelő feltételek megléte esetén. Erről gyertya tud az özvegyi nyugdíj feléledése topicban választ adni neked, ő rendelkezik ezirányú ismerettel.

Egyébként úgy tudom nincs már olyan, hogy az elhunyt férj nyugdíját lehessen választani, hanem aki jogosult az özvegyi nyugdíjra, az az elhunyt nyugdíja 30 %-át kapja kiegészítésül. Keresd gyertyát.

Olvasd el az alábbi helyről lementhető tájékoztatót:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Ezt mentsd le:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról


Üdvözlettel Veci

mária56 # 2010.11.23. 10:07

Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szűnt meg és az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:

a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén 1993. március 1-jétől számított tíz éven belül,

a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnését követő tíz éven belül bekövetkezik.

Az első esetben nem haladhatja meg a feléledési idő az özvegyi nyugdíj megállapítása időpontjában irányadó tizenöt évet. A feléledés esetén a jogosultat az özvegyi nyugdíj megszűnését követő emelések, kiegészítések is megilletik.
Az 1997. január 1-je előtti időponttól megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor éledhet fel, ha a férfi a 60., a nő az 55. életévét eléri.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra jogosultság a házasság megszűnése után akkor éled fel, ha az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel és az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

mária56 # 2010.11.23. 10:09

Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg (ideértve azt is, aki a mezőgazdasági szövetkezeti tagok öregségi, munkaképtelenségi járadékában, illetőleg a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékában részesült).

Klárika1 # 2010.11.23. 12:51

KÉSZ ÁTVERÉS!!

Mézesmadzag lett a nők 40 évmunkaviszony utáni
nyugdíjazása munkanélküli ellátást is kiveszik a szolgálati idő elszámolásából.24 ezer nőt érint??? Szerintem csak felét .
Mi is mehetnénk az utcára..

Veci # 2010.11.23. 13:09

Ezt hallgassátok meg, aki nem nézte az este a műsort.

Csak néhány száz nő élhet a kedvezményes nyugdíjjal
Állítja az MSZOSZ.

http://atv.hu/…olgyi_andrea?…

A 24.000 nyugdíjbavonuló nő legnagyobb többsége az 1952-ben született korosztály, akik a ma hatályos tv. szerint is elmehetnek 2011-ben előrehozott nyugdíjba.


Üdvözlettel Veci

saherka # 2010.11.23. 13:19

lányok össze kéne fognunk ez akkora igazságtalanság.

J.A.M. # 2010.11.23. 14:50

Ez hihetetlen! Ma azt hallottam, hogy a 40 évet csak úgy fogadják el, ha 3 gyermeke van a jogosult nőnek. Nem akarom elhinni, hogy még ezzel is megnehezítik a dolgot.... Erről tud valaki valami pontosabb infót? Köszönöm!