Előrehozott öregségi nyugdíj


HIldikó # 2011.10.22. 06:18

Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy valójában mit jelent anyagilag a felmentési idő. Miért mondják azt, hogy kapok 2 hónap felmentési időt, de abból 1-et le kell dolgozni? Akkor miben különbözik a normális munkaviszonytól? Vagy miért nem mondják azt, hogy csak 1 hónap felmentési időt kapok, amit nemkell ledolgozni. Erre sehol nem találtam választ, sőt a munkaadóm sem tudta. Válaszotokat köszönöm.
Hildikó

Veci # 2011.10.22. 06:16

varjúháj
Már rég jelentkeztél, a tartóstej az írásod szerint megártott. A humorod korábban is nagyon tetszett, még jó, hogy maradt belőle. :-)
NOS! A korengedményes nyugdíjazás levezénylését nem értem, nem folytam bele. De mivel a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodásról van szó, ezért (ha jól értem) saját (kényszer)vállkozásod van, önmagadat foglalkoztatod, sajád magad munkáltatója és egyben munkavállalója vagy, ezért úgy gondolom, hogy nem sok esély van rá.
Mindenképpen megkérdezném a Nyugdíjbiztosítótól, hogy volna-e rá lehetőség (szerintem így nincs). Értem, hogy miért volna ez jó, mert az emelés jó lenne, de ha nem kivitelezhető a korengedményes nyugdíj, akkor februárban korhatár előtti ellátást állapíthatnak meg, ami a nyugdíjszámítás szerint számítódna.
A másik, ha 38 év 339 nap jogosultsági időd megvan,(nem írtad ez meddig), akkor ha még meg tudnád szerezni a 40 évhez a hiányzót, akkor nyugdíjas és nem ellátott lennél. A tv.javaslat a nők kedvezményét nem bántja.
Ha ezt mégsem vállalnád be, akkor én addig még maradnék, amíg a 43 év betöltött szolg.időm meglenne a 2 %-al több induló ellátási összegért (tudod inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb).

lúzer1001
Ne haragudj! Sok a szabadidőd, hogy ötletelsz? Már átesel a ló túlsó oldalára!!! Ne tedd te sem, mert higyjétek el olvassák a fórumot az érintetteken kívül a tv.alkotók is. De!!! Ha a te víziód alakulna ki, akkor mindenkit (és nemcsak a korhatár alattiakat érintené bármi intézkedés). Nem kell az ördögöt a falra festeni, megjelenik magától is.

facanos
Hidd el sokan sokféle módon keressük a lehetőséget, hogy hatással lehessünk a tv. alakulására. Köszi a biztatást. DE!! Mint sitimaci írta Széllel szemben nem lehet.

szafika
Abban egyetértek, hogy hagyjuk érvényesdülni azokat is, akik eddig mégcsak nem is dolgoztak, csak segélyből éltek (szerintem értjük sokan, hogy mire gondolsz). Nem azokra a segélyezettekre, akik dolgoztak és azzá váltak a munkanélküliség okán, hanem AZOKRA, akik más "termelésből" jobban élnek, mint aki dolgozik és megteremtette az anyagi hátteret, hogy AZOK jobban éljenek, mint, akik dolgoztak/dolgoznak. Ha ez változna, akkor sokan nagy pirospontot adnánk.


Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.10.22. 06:15

Varjuháj, mert ha lány vagy , akkor minek befizetni a szülinapodig, mert az 53-as nők még elmehetnek jövőre, és ha ilyen sok éved van akkor nem is csökkentett lesz, az akcióshoz nem , de az előrehozotthoz beleszámít az egész 42 év. Azt a 3 hónapot már fél lábon is kibírod ! Viszont, ha pasi vagy , akkor szerintem jövőre még nem mehetnél nyd-ba .

szafika # 2011.10.22. 06:05

Lúzer1001 , semmi se biztos, pláne a " fijjugnál ! " de, ledolgoztunk 36-8-40-45 évet, fizettünk azért sokat, h mi is nyd-asok lehessünk, hagyjunk mást is érvényesülni, aki még nem dolgozott, aki még keveset dolgozott, aki még nem fizetett, aki eddig csak segélyből éldegélt, aki .....rengetegen vannak , hidd el, munka meg kevés ! Mi már megtettük a magunkét, most mások következnek .

szafika # 2011.10.22. 05:59

Varjuháj, fiú vagy , v lány ? Bocs , ha régebben már írtad !

lúzer1001 # 2011.10.22. 05:54

Tisztelt Szakértők!
Azt látom itt, a fórumozók hozzászólásai között, hogy talán van némi beleszólásuk a törvény alakításába.
Felvetném azt a kérdést, hogy oké kapjuk amit kapunk, de mi a biztosíték arra, hogy, ha még rosszabb lesz a gazdasági helyzet, egyszer csak azt mondják, hogy felemelik a nyugdíj korhatárt nekünk is és ki tudja mikor lesz nyugdíj a korhatár előtti ellátásból??????????
Hol a garancia arra, hogy ez a már többszörösen magasabbra csavargatott korhatár amellyel ezt az elátkozott korosztályt sújtják rendszeresen már így mehet pár éven belül nyugdíjba, mint most mondják. Hol a garancia, hogy az ország összes adósságát nem varrják e tovább is a mi nyakunkba, ki érti miért???????????????


komszomol

sitimaci # 2011.10.22. 05:53
    • Kedves facanos!---Itt természetes hogy mindenki nyugtalan,türelmetlen/ideges/,természetesen veled együtt! Abban is biztos vagyok,hogy sokunk,írt és beszélt,panaszkodott a képviselőknek!De széllel szemben ugye nem lehet?A másik,köszönettel tartozunk,dtidának/!!!/,hogy a segítségünkre van,akár "kormányközeli",akár nem,mi ezt itt nem tudhatjuk,főleg azt nem,hogy ki hová tartozik!Én nagyon tisztelem/és szeretem/ A Nőket de!A problémát ott látom,hogy a Fidesz kiélezte a dolgokat a Nők 40-éves nyugdíjba menetelére,a többi nyugdíjas jelölt,vagy már nyugdíjas,akár előrehozott,vagy korengedményes,nem számít! Átalakít,megszüntet ,megvon stb.!A szavaztok szempontjából,ez nem sokat fog számítani,növelte a feszültséget,az egymás iránti irigységet!És,sokan azt mondják,írják,hogy nem igazságos!És nem választották,külön a civileket a szolgálati,rendvédelmi dolgozókkal,hiszen itt már többször le lett írva,hogy akik ledolgoztak 38-40-45-évet azok megérdemlik azt,hogy teljes nyugdíjasként,elmehessenek előbb nyugdíjba,hiszen már nem fiatalok,nem úgy mint a másik"csoport"!!!!! Na de most már minden mindegy,ez már kőkemény politika,megkel barátkozni az új jogszabályokkal,majd egyszer lehet hogy megint megfog változni,átfog alakulni ez az egész!Kár most már idegeskedni,egymást sem kel bántani,irigykedni a másikra,hiszen a törvényeket nem mi hozzuk!!!---üdv.,maci
varjúháj # 2011.10.22. 04:49

Bocsánat, a számok belém szorultak
Szolgálati időm: 42 év 179 nap
Jogosultsági idöm: 38 év 339 nap.
Ebböl a nyugellátás összegének kiszámításához 42 év 42 nap vehető figyelembe.

varjúháj # 2011.10.22. 04:43

Szép napot Fórumozók!
Veci kérlek segíts!
Tudom, hogy minden fórumon szuttyogtam már,mivel a 40 éves jogosultsághoz nem lehet időt vásárolni, de most ímhol a legújabb kérdésem.:
1953.02.06-án láttam meg ezen szép világot.Egyéni (kényszer)vállalkozó vagyok
Ha, ez év decemberében, míg él a törvény, szeretnék elmenni csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba, befizethetem-é , mint saját munkáltatóm, azt a pár napot ami az 59.ik születésnapomig hátra van????
Mindenhol azt olvasom, hogy a munkáltató ezt befizette, azt befizette, és lőn...nyugdíjas vagyok!
Akkor én, aki 63 eFt-ot fizetek bé járulék gyanánt magam után és ebből 34 eFt a nyugdíjjárulék, miért ne tehetném Meg!?
Besokaltam a tartós tejtől, tehenet akarok tartani :)

szafika # 2011.10.22. 02:50

Gyurma51 , a BKV-nál rendesek voltak, a férjemnek csak aláírni kellett, nehogy úgy járj , mint Juszt műsorába az ápoló , akinek rossz számlaszámot írtak a papírjára ,még most is várhatja a hónapokon át másnak elutalt nyugdíját ! Legalább a számlaszámodat ellenőrizd ! / én mindent magam intéztem , ezzel se volt gondom /.

szafika # 2011.10.22. 02:41

facanos, megpróbáljuk, én beleírom azt is,h karácsonyra kérem Jézuskától !

facanos # 2011.10.21. 21:11

Kedves ideges fórumozók! Tettetek valamit annak érdekében, hogy a képviselők értesüljenek az aggodalmainkról? Én személy szerint igen, több helyre is írtam emailt, amelyben azt kértem, hogy az az előrehozott öregségi nyugdíjas, aki a nyugdíj után tovább dolgozott, és így megvan a nők 40 éves jogosultsága, annak vonják vissza a 0,5 %-os emelését és maradhasson nyugdíjas, mindenféle nyugdíj átszámolás nélkül. Ez biztosan sokunkat érint, tekintettel arra, hogy 2-3 évvel ezelőtt, ha tudtuk volna, egy-két évet biztosan rádolgozunk a 40 évig (nekem pl. 320 napom hiányzik).
Kérhetjük azt is, hogy aki a 60 évét betöltötte, az maradjon nyugdíjas.
Maradjon nyugdíjas az is, aki már fidesz törvény alapján az idén visszafizette a magánnyugdíjpénztári ellátását, hogy magasabb legyen a nyugdíja. E törvény alapján január 31-ig kellett dönteni, és február végén jelent meg az alaptörvény, ami a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséról szólt. Hát nem érdekes? Ha ezt tudja valaki, biztosan nem fizet vissza az államnak semmit. Különben is, ha egyik fideszes törvény (a nők 40 évese) érvényes, akkor a másik fideszes törvénynek is érvényesnek kell lennie. Nem igaz, dtida? Ha közreműködtél a törvény előkészítésében és megalkotásában, és nem rohammunkával, akkor már biztosan elkezdtétek a munkálatokat a tavalyi évben.
Küldjetek a hét végén emaileket a képviselőknek, a miniszterelnöknek, a minisztereknek és mindenkinek, akinek befolyása lehet a sorsunkra, természetesen csak szigorúan illedelmes formában. A fentiek legyenek benne és tegyétek hozzá azt is, amit ti saját magatoknak szeretnétek.

Jucu52 # 2011.10.21. 19:05

Keddtől a parlamentben tárgyalnak a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről.

http://www.weborvos.hu/…atar/182917/

Veci # 2011.10.21. 19:03

gyurma51

  • Mivel te szeretnél előrehozott nyugdíjba menni, ezért te mondasz fel írásban. Arra figyelj, ha le kell dolgoznod a felmondási időt, akkor az utolsó munkaviszonyban töltött napod max. december 30. legyen és 31-től kérjed a nyugdíj megállapítását, ami januártól az emeléssel korhatár előtti ellátás lesz a 62. szülinapodig. Ha nem kell letöltened, akkor közös megegyezéssel is beadhatod, ha a munkáltató is belemegy ebbe.
  • Neked kell beküldeni (az a biztos, hogy a saját sorsodat te vedd a kezedbe) a K02-es nyomtatványt, a munkaviszony megszűnését igazoló papírt, a TB kártyát.

A BKV-nál a munkahely segít elindítani a nyugdíjazást, de ez nem általános. Sok munkáltatónál a munkavállaló majdnem többet tud az eljárás menetéről, mint a munkaügyes. Itt a nyomtatvány: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

  • Mindent tértivevényes levélben vagy személyesen juttass el a Nyugdíjbiztosítóhoz. Javaslom legyen fénymásolatod (mi így tettünk).
  • Ráérsz max. 1-2 héttel korábban küldeni a papírjaidat, mint a nyugdíjazás kezdő napja (neked kb. dec. 15-20-a között elég, ha dec. 31-től kéred a nyugdíjazást), mert amíg minden papírt nem küldesz be, addig nem tudnak nyugdíjat megállapítami.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.21. 18:49

lúzer1001
A nők esetében a 40 év jogosultsági idő elérése esetén korhatárra tekintet nélkül öregségi nyugdíjas lesz. Ha ezt eléri és a tovább dolgozós ideje eléri 365 napot, akkor űjraszámoltatható lesz várhatóan a nyugdíj összege és amelyik a kedvezőbb azt fogja tovább kapni.

sitimaci már megnyugdtatott, hogy a civileknek az emeléssel folyósított korhatár előtti ellátás NEM szja köteles. CSAK az országgyűlési képviselők és a szolgálati nyugdíjasoknak kell a tv.javaslat szerint adózni az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltéséig.


Üdvözlettel Veci

gyurma51 # 2011.10.21. 17:53

Tiszteletem! 2011.dec 10-én töltöm a 60at.A cég akinél jelenleg dolgozom, közölte, hogy nov. 01 től csak heti
kettő munkanapban tud alkalmazni, 8 órás munkaviszonnyal!! Az ONYF-től kapott határozat alapján 44 év 189 nap elismert szolgálati időm van 2010. dec 31.-ig! 1988tól megküldték az összes nyugellátás elbírálásához szükséges bruttó kereseti, jövedelmi adatokat! KÉRDÉS!? A cégnél nekem kell felmondanom és mikor, az előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíj elindításához? Nekem kell ezeket intézni, vagy a cég munkaügyisének? / nem TB kifizető hely kis KFT./
A választ előre is köszönöm!

lúzer1001 # 2011.10.21. 17:24

Nagyon köszönöm és hálás vagyok, hogy segítségünkre vagytok, mert hivatalos oldalak semmit nem mondanak bővebben. Én két napig depressziós voltam, de most már kicsit beletörődtem a sorsomba, és jól esik az együttérzés. Köszönöm mégegyszer


komszomol

szafika # 2011.10.21. 17:02

Teta, neked az a korhatárod / az 50-ben születetteknek / 62 év.

lúzer1001 # 2011.10.21. 17:01

Arról tudunk valamit, hogyha a polgár tovább dolgozik és eléri a bűvös 40 ledolgozott évet, de még mindig nem 62 és fél, akkor újra megkérheti a nyugdíjat, vagy nem?


komszomol

lúzer1001 # 2011.10.21. 16:57

Jaj köszi szépen, hogy ilyen gyorsan reagáltál és Hála Istennek!


komszomol

sitimaci # 2011.10.21. 16:44

Kedves lúzer1001!Bocsi hogy én válaszolok,csak megnyugtatásul! Még csak az kéne!A civileknél a korhatár előtti ellátásból nem,szerencsére!!!!

lúzer1001 # 2011.10.21. 16:36

Kedves Veci!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy ebből a korhatár előtti ellátásból szja-t is vonnak le?


komszomol

sitimaci # 2011.10.21. 15:55

Teta! Az 1950-ben született férfiak,elmehetnek 2012-ben,a születésük szerinti hónapban nyugdíjba!Üdv.,maci

Teta # 2011.10.21. 15:37

Kedves Fórumozók!
Meg tudjátok mondani, ha az 1950-ben születettek férfi ebben az évben nem tud elmenni nyugdíjba, a törvényjavaslat szerint 2012-ben 62 évesen elmehet öregségi nyugdíjba, vagy már neki is felemelik 63,5 évre. Kösz a választ.

Veci # 2011.10.21. 12:32

mary55
A 35 napot úgy számoljátok vissza, hogy az utolsó, munkaviszonyban töltött nap február 11-12 legyen. Mivel nem közalkalmazott (legalábbis ezt feltételezem) ezért a szülinapján mehetne ellátásra, vagyis 12-én. Ha bennünket érintene, akkor legutóljára dec. 30-31-től kérnénk a felmondást, de a szülinapig ez több. mint 35 nap (csak most látom). Nem tudna esetleg hosszabb felmentési időt kérni? 2012-ben neki minimum 31+11=42 nap kellene. Vagyis megfelelő rátartással még 10 nappal több felmondási idő kellene, ahhoz, hogy igénybe tudja venni a korhatár előtti ellátást.
Húha!!!
Nagyon szorítok, hogy ebbe belemenjenek, mert akkor még 2011-ben megtörténne írásban a felmondási jognyilatkozat és megkezdené a felmondási/felmentési időt letölteni. Ahogy értelmezem a dolgot azt látom, ha csak a 35 napot kapja meg, akkor a tv.javaslat szerint nem tudna elmenni ellátásra, mivel legkevesebb 42 nap van a szülinap előtti napig.


Üdvözlettel Veci