Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2013.11.18. 17:18

Fagyöngy elképzelhető , h nem volt betegállományba , a fiamnak is így tünt el 2-2,5 éve , sose volt betegállományba , 2 évvel ezelőtt lekértem az évei összeszámlálását a nyufitól , mert az utolsó előtti munkahelyéről egy sima mezei a4-es papírt hozott haza kilépőpapírként / kár volt megszüntetni a munkakönyvet , azt legalább normálisan vezették a munkahelyeken /

fagyongy55 # 2013.11.18. 13:45

Lezli53 a felesége annak idején nem volt beteg állományba hogy észre vegye valami nem stimmel nem kap pl. táppénzt vagy hogy küldte többször munkanélkülire ha előtte nem volt bejelentve nem értem????????

szafika # 2013.11.18. 12:52

Joebácsi ! én , és még sokan drukkolunk h megérjétek Ti is a nyögdíjat , ha rajtam múlna v az életkorhoz v a ledolgozott időhöz kötném , de ez sovány vigasz !Ubul tartsál ki , mert muszáj , van még a 20-30 év nyugdíjad előtt 2,5 éved , elvették a lehetőséget .

joe bácsi # 2013.11.18. 10:31

Üdv mindenkinek.Elmondok egy mesét.Egy fiatalember dolgozni kezd. Azt mondják neki ,hogy gyülik a pénzed a nyugdíjjárulékaidból.Ha eléred a 60 évet majd kapsz jó nyugdíjat.Az évek gyorsan telnek és ez a fiatalember már 60 éves lett.Szeretne nyugdíjba menni,de azt mondják neki dolgozz még 3 évet,majd 3 év mulva azt mondják dolgozz még 3 évet.A vége az hogy a sírjára azt írják boldogan élt míg meg nem halt.Hova lett a pénz amit befizetett?Azt hiszem ismerős a mese,nem egy kollégám már meg sem élte a 60 évet.Na ezért szeretném ha nekünk öreg csókáknak is megadnák a lehetőséget,hogy elmehessünk,valami formába nyugdíjba.Azt hiszem nem vagyok egyedül ezzel.Köszönöm,hogy meghallgattatok.

Ubul1953 # 2013.11.18. 08:15

Tisztelt Fórum Vezető !
Nem vagyok biztos benne, hogy jó helyre írom a kérdésem:
61.életévem töltő férfi vagyok 42 év munka és jogviszonnyal.Milyen lehetőségem van a prémium években részt venni-kérni ?? 2,5 évem van a "rendes" nyugdíjig.
Köszönettel. "Ubulovics,alias Kovács Z.

sitimaci # 2013.11.18. 06:47
--
  • KEDVES'lezli53!---Igazad van ebben!--Én még mindig nem láttam azt az IDE,VAGY MÁS FÓRUMBA BEIDÉZETT TÖRVÉNYT-JOGSZABÁLYT-ALKOTMÁNYT,AHOL AZ VAN RÖGZÍTVE,HOGY A NŐK 40-ÉVES NYUGDÍJÁT CSAK 2/3-OS TÖRVÉNNYEL LEHET MEGVÁLTOZTATNI!---És látod,'joe bácsi is azt írja amit "hallott",hogy :......"A nők 40 éves munkaviszonyát úgy tudom rögzítették az alaptörvénybe,így nehéz megszüntetni.".......Hol van ez a törvény?--És mi az amit még tudunk-hallottunk-mondták....?--' joe bácsi többi felvetése mind igaz,de a törvényeket a POLITIKUSOK hozzák,kevés beleszólásunk van ebbe!--A Nők 40-évese igazságos,de én mindig azt írtam,hogy van-lenne más megoldás is,akár csak a férfiak részére,ezt már többször megírtam és a politikai pártoknak is felvetettem!!!--A válasz....???---Elkeserítő.....!!!--Mindkét nem részére....!!!----Üdv.----
lezli53 # 2013.11.18. 04:23

Köszöntök minden fórumozót!
Kedves Joe bácsi, ahogy az előző hozzászólásomból láthatod, nem minden nő járt jól a 40 éves nyugdíjjal
(amit szerintem nem rögzít az Alkotmány), ezt a feleségem
példája is mutatja. Elég volt egy adócsalónál dolgozni, aki nem jelentette be. Szerintem megérdemlik a 40 év utáni nyugdíjat, ők legalább hadd járjanak jól!

joe bácsi # 2013.11.17. 15:56

Üdv. mindenkinek.A nők 40 éves munkaviszonyát úy tudom rögzítették az alaptörvénybe,így nehéz megszüntetni.Habár látunk már egy két fura dolgot az utóbbi időben.A költségvetésnek ez szinte semmibe sem került,mert fél százalékkal megemelték a járulék összegét.Most ez a sok idióta velem eggyüt,szépen kifizeti a fidesz jótéteményét.Félreértés ne essék nem anők 40 éves nyugdíjával van bajom hiszen ők befizették ennek a többszörösét,hanem azzal, hogy hülyének néznek bennünket. Nem beszélve arról, hogy mi férfiak meg le vagyunk tolyva úgy látszik nem elég 45 évet dolgozni megvárják míg elpatkolunk.Tudom sok értelme nincs amit leírtam ,mert higgyétek el mi is le vagyuk írva.Elnézést hogy zavartalak benneteket ,de ezeket a gondolatokat le kelett írnom ne hogy azt higgyék hogy ebbe az országba minden rendben van.

lezli53 # 2013.11.14. 17:37

Kedves Joe bácsi!
Az én feleségem története is megér egy kommentet!
Ő az Alföldön dolgozott egy ruhaipari cégnél,1955-ben
született, 1970 és 73 között ipari tanulóként iskola mellett már szalagon dolgozott, 1973-ban kezdett a lakóhelyén egy ktsz-nél ténylegesen dolgozni.
A rendszerváltás után a cég magánkézbe került, egy tulajdonosa lett. 1992 és 1996 között többször küldte a
nőket ( mivel csak nők dolgoztak nála) munkanélkülire,
ami mellett természetesen bújtatva dolgoztatta őket,
most szegény nejem 2011-ben összeszámoltatta az éveit és kiderült, hogy amikor lejárt a munkanélkülije, utána
be sem jelentette, így hiányzik 3 éve, pedig 2013 közepén
már el tudott volna menni a női 40 évesbe.
Na ennyit a csaló vállalkozókról! Ezért is érintett
bennünket érzékenyen Simonovits javaslata a női 40 éves elvételéről, ebben az esetben szegény feleségemnek még
64 éves koráig vagyis még 6 évig kellene dolgoznia.
Elkeserítő!

sitimaci # 2013.11.14. 12:34
    • Kedves 'WWallace !---Gondolom,hogy sokan nem tudják ezért kérlek:---Írd le,hogy hogyan tudnak szolgálati-jogosultsági időt kérni elektronikus úton azok,akik ebben érintettek!--Mert gondolom,hogy ezzel sokan élnének,hiszen ahogyan írtad,ez illetékmentes és "ingyen" van,csak hogy kinek-hogyan-hová-mit...!!!---Köszönöm-üdv.!!!---
joe bácsi # 2013.11.14. 10:58

Köszönöm miindenkinek a bíztató sorokat.Én egy önkormányzati cégnél dolgozom már évek óta de ennyire rosszul még sosem éreztem magam bőrőnbe mint most.Elvették a lehetóséget hogy előrehozott nyugdíjba menjek.Tavaly ugyanannyit kerestem mint tavaly előtt.Az idén meg ha így marad, még kevesebbet is.A vállalat dolgozóinak döntő többsége kormányváltás akar.Nagyon sokan azt mondják,tört volna el a kezem mikor erre a nyikhaj bandára szavaztam.Hát így állunk kedves kormánypártiak.Más.A feleségemet az első rezsicsökkentés hatására kirúgták.35 éves munkaviszonya van.55éves.Szerintetek hova veszik fel. A nők 40éves nyugdíjazását soha nem fogja élvezni. Hát ilyen jól megy a sorunk.Változtatni kell és remélem jövőre kormányváltás lesz,mert ha nem az ilyen kis embereknek mint mi vége van mint a botnak.Köszönöm hogy meghalgattatok.

Veci # 2013.11.14. 10:44

Kedves WWallace!
Mostanában te vagy jártasabb a törvényekben, amint látok. Ezért megkérdezem, hogy mit tudsz arról, hogy aki korkedvezményre jogosító időt szerzett, az elmenet-e annyival hamarabb öregségi nyugdíjba? Még 2012 előtt így szólt a törvény.
2011-től a korkedvezménnyel előrehozott nyugdíjas, majd 2012. január 1-től a törvényi változások miatt "korhatár előtti ellátottá" avanzsálva.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2013.11.14. 07:07
--
  • Figyelem!-----Tudom,hogy már megjelent,hogy az ONYF.-MINDENKIT " FOLYAMATOSAN TÁJÉKOZTAT" A SZOLGÁLATI-JOGVISZONY IDEJÉRŐL!!!---De ha ez nem érkezik meg,AKKOR MINDENKI SAJÁT MAGA KÉRHETI ELEKTRONIKUS ÚTON A SZOLGÁLATI /JOGVISZONY/ IDEJÉNEK A MEGÁLLAPÍTÁSÁT!!!---Tehát ha nem kap értesítést,akkor ne csodálkozzon,kérje meg saját maga,ha érdekli...!!!-----Üdv.-----
ZÖLDJANIKA # 2013.11.14. 07:05

Hello Joe bácsi!
Hasonló cipőben vagyok, építőiparban dolgoztam 40 évet, 1 perc hiányzás nélkül. Három éve kaptam átmeneti járadékot, amit ezek a mocsadékok eltöröltek, áttetek rokkant ellátásba, most hívtak orvosira, úgy vettem ki az orvos diktáló szavaiból, minden rendben, teljesen egészséges vagyok, tehát 40% alá tesznek, mehetek kubikolni 61 évesen. Erre varrjál gombot!!!Hogy létezik, ahogy a korral haladunk, úgy leszünk egészségesebbek?Nem vittem friss orvosi papírokat, mert millió idő, míg minden CT_MR vizsgálaton újból átmegy a beteg, és nem tetszett az orvosnak.
61 évesen kitehet melózni, vagy gondolom szoc. segélyre tesz, de a polg. hiv. 1 fillért nem ad, mert 43 év alatt csak lett 1 házam, meg 1 kis kocsim. Elhajtanak a pi....
Szép jövő elé nézünk, de nagyon sokan vannak így, tehát a szavazás a jobbikra!
szép napot!

WWallace # 2013.11.13. 22:57

Veci,

amit írtál a korhatár előtti ellátásra vonatkozik (2011. évi CLXVII. törvény), és nem a rokkantsági ellátásban részesülőkre.

Szóval továbbra is fenntartom, hogy a leghitelesebben ahamima tud választ adni a kérdésre.

WWallace # 2013.11.13. 22:55

dtida (a megnyilvánulásod után azt hiszem, felesleges a "kedves" jelzővel illetnem),

a hozzászólásom nem becsmérlés volt, hanem kifogás az ellen a téves tájékoztatás ellen, amivel a kérdezőnek írott tanácsomra reagáltál. Másképp nem is tudtam értelmezni, mint reklámozását egy (nem aprópénzért dolgozó) cégnek egy (elsősorban) laikusok által szerkesztett, ingyenes fórumon.

Ha vetted volna a fáradtságot, és megnézed az Mmtv. 32. § (4) bekezdését, akkor a következőt láthatnád. Az olyan korábbi I-II. csoportos, illetve a nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltő III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, akiknek 2012.01.01-jétől rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra az ellátásuk és 2011.12.31-ig az 57. életévüket betöltötték, kérhetik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy a rokkantsági ellátásukat azonos összegben öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább.

Beidézem azért - biztos, ami biztos - a jogszabályhelyet, hátha így vetsz rá egy pillantást: "Ha az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti személy 2011. december 31-éig az 57. életévét betöltötte - kérelmére - az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az (1) bekezdés szerint megállapított rokkantsági ellátást azonos összegben öregségi nyugdíjként folyósítja."

Mint a kérdező felvetéséből nyilván számodra is kiderül, a felesége 1953-ban született és rokkantnyugdíjas volt. Tehát megfelel az Mmtv. 32. § (4) bekezdésében rögzített kritériumoknak.

Nos, így teheti meg az általam írottakat újraszámítás kérése nélkül...

"A rokkant ellátás továbbfolyósítását nem kell kérnie a kérdezőnek! Felesleges kérnem, hogy cáfold, ha tudod, hiszen erről te is írsz." - Úgy érzem cáfoltam, de javíts ki, ha tévedek! Megjegyzem a kérdező nem is szeretne semmit kérni, a felesége lenne az ügyfél.

Hajóskapitány elolvassa a hozzászólásainkat, és meghozza a döntését. Amihez azért még egy segítséget nyújtanék neki. A Szépkor Nyugdíjtanácsadó Kft. aktuális árlistája szerint szaktanácsadás keretében magánszemélyek részére személyes konzultáció és nyugdíjszámítás: 15.000,- Ft. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek eljárása illeték- és költségmentes.

Kíváncsi lennék egyébként, hogyan végzitek el az újraszámítást. Mivel az ellátott 1996. óta rokkantnyugdíjas, lehet kb. (hasamra ütök) 3-4.000 hiányzó bérezett napja [Tny. 22. § (5) bekezdés]. Ezen adatok beszerzése - tekintettel arra, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás 1988. előtti jövedelemre vonatkozó adatot nem (illetve csak igen kivételes esetben) tartalmaz - a hatóságnak is komoly kutatómunkát, és rendszerint több hónapnyi időt vesz igénybe (nyugdíjellenőrzési eljárások, jogutódok megkeresése, stb.). Szóval már ne is haragudj, de hogy ti nem tudjátok megfelelően tájékoztatni a konkrét ügyben az ellátottat, az nem hiszem, hogy vita tárgyát képezné.

És még valami a végére az árlistátok szövegéhez: a nyugdíjigény egy szó (ahogy írom, és nem "nyugdíj-igény"). Bár egy alkalommal sikerült helyesen leírnotok; de a nyelvtani helyesség mellett, úgy látom a következetesség sem volt erőssége a készítőnek. Ennyit a magyarul helyesen írni tudókról...

Van egy fórumozó - ahamima -, aki a korábbi kommentjei alapján vezető beosztásban dolgozik a nyugdíjbiztosítónál. Az ő véleményét elfogadom és irányadónak tekintem. Úgyhogy, ha esetleg olvassa a fórumot, megkérném, észrevételezze meg, amiben tévedek - annak érdekében, hogy Hajóskapitány ne csak a különböző álláspontok között szemezgessen, hanem megkapja a korrekt választ.

Veci # 2013.11.13. 22:51

Kedves WWallace!
Ezen a fórumon a dtida válaszánál nincs hitelesebb! Régi fórumozók tudjuk, akik végig kísértük a törvényi változásokat 2009-től.
Fogadd el, hogy dtida a leghitelesebb közülünk.

Újraszámításról (most érintett vagyok én is, bár nem rokkantsági, hanem korhatár előtti ellátottként), a következő tájékoztatást adta a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálati munkatársa:

• 2012-től, aki előrehozott nyugdíjas volt 2011-ben, és van legalább 365 nap szolgálati ideje, az kérheti az újra számítást (a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül a nyugdíjas kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását)
  • ha nincs 365 nap, attól kevesebb jogviszonya, akkor a születésnap előtt kérheti az újraszámítás, a nyugdíj megállapítás iránti kérelem benyújtásával (K02)
  • Ha az újraszámítással kedvezőtlenebb a nyugdíj összege, akkor kérhető a korábban folyósított összeg.

Rokkantsági ellátásban részesülő ismerőseimnél is így zajlott.

Egyébként a szülinap előtt a Nyugdíjbiztosító írásban tájékoztatott arról, hogy a korhatár előtti ellátás a születésnaptól öregségi nyugdíjként kerül folyósításra.

Üdvözlettel Veci

dtida # 2013.11.13. 21:32

Kedves WWallace,

Nem figyelsz. Ezért a kedvedért megismétlem; a magyarul helyesen írni és olvasni tudók számára gondolom nem szükséges.

A rokkant ellátás továbbfolyósítását nem kell kérnie a kérdezőnek! Felesleges kérnem, hogy cáfold, ha tudod, hiszen erről te is írsz. Csak szeretnél okosabbnak tűnni, és ez más ekézésével tűnik legegyszerűbbnek.

Azt írod Hajóskapitánynak, hogy 2+1 dolgot tehet: elsőre, hogy kérelmezheti a továbbfolyósítást... de hát újraszámítás nélkül hogyan tehetné ezt?!
Ez részedről a felelős tanács?!

Ha a nyugdíjba készülő személy hozzánk fordul, adózási kisokos és 2+1 tanács helyett egyet kapna ebben az esetben: korhatárkor újraszámítás. Ha igényli, mi is elvégezzük ezt neki, és ha kedvezőtlenebb, semmit nem kell tennie.

Újraszámításról, a nyugdíjbiztosító belső statisztikai nyilvántartásáról, az Ny. Alap kiadási tételeibe most felesleges lenne belemennem.

Nincs harag, de máskor kérlek óvatosabban bánj a szavakkal, amikor sértve érzed magad és becsmérelni próbálsz!

WWallace # 2013.11.13. 18:42

dtida,

ha a rokkantsági ellátás azonos összegben öregségi nyugdíjként való továbbfolyósítására gondolsz, akkor nem én vagyok tévedésben!

Javaslom tanulmányozd át a 2011.évi CXCI. törvény 32. § (4) bekezdését. Különösen annak "kérelmére" kitételét!

(Ha én készülnék nyugdíjba, egy ilyen téves tanács után nem szívesen fordulnék hozzátok...)

joe bácsi # 2013.11.13. 17:13

lezli53 Köszönöm a bíztató sorokat,nagyon jól esett.Én vasas szakmába dolgozom immáron 45 éve.Sajnos a mi korosztályunk halálra van itélve ha ez a kormány hatalmon marad.Ezért minden ratkó gyereket arra bíztatok hogy arra a pártra szavazzon amelyik lehetőséget ad arra,hogy az ilyen magas szolgálati idővel rendelkezők elmehessenek nyugdíjba.Úgy gondolom, vagyunk egy páran akik az évek során egy vagyont befizettek nyugdíjkasszába,és most ennek atöredékét sem akarják visszaadni.

dtida # 2013.11.13. 15:04

WWallace Hajóskapitánynak adott válasza pontatlan:
a rokkant ellátás továbbfolyósítását nem kell kérni;
az újraszámításnál a határidőkre nagyon kell figyelni, észnél kell lenni, nem tehető meg bármikor;

Kérdésekkel forduljatok inkább szakértőkhöz:
szepkor-nyugdij.hu

WWallace # 2013.11.12. 17:41

Hajóskapitány,

adót hiába fizettek, itt a nyugdíjjárulék fizetés számít. Márpedig a saját jogú nyugdíjas időszak alatt keresőtevékenységet folytatónak nem kellett nyugdíjjárulékot fizetni. Ebből kifolyólag az 1996-2011. közötti időszak szolgálati időként nem vehető figyelembe. Más a helyzet a 2012.01.01-je utáni munkavégzéssel, mert a jogszabályváltozás miatt az ezen időponttól részére folyósított rokkantsági ellátás nem saját jogú nyugellátás, ezért ha 2012-től is dolgozik, akkor az az időszak már figyelembe vehető.

Az újraszámítást illetően pedig:
A rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor - a jelenleg hatályos jogszabályok szerint - két dolgot tehet. Vagy ír egy beadványt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, és kéri a rokkantsági ellátása azonos összegben öregségi nyugdíjként való folyósítását. Vagy pedig a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához benyújt egy öregségi nyugdíj iránti kérelmet, és ebben az esetben újraszámolják az ellátást (azonban az újraszámítással alacsonyabb összeg is kijöhet - erről tájékoztatni szokták az ügyfelet, ha előfordulna, és visszavonhatja a kérelmét, s marad az első lehetőség még mindig).
Illetve van még egy harmadik opció is: ha fenti két lehetőségből egyikkel sem él, akkor kapja továbbra is a rokkantsági ellátást.

Hajóskapitány # 2013.11.12. 12:32

Tisztelt Hozzáértő Szakember, a segítségét szeretném kérni.
1953.09.03-án született a feleségem.
17 év munkaviszonnyal rendelkezik.
1996-ban rokkantnyugdíjas lett.
A rokkantnyugdíj időszaka alatt, liftkezelőként dolgozott, és rendesen fizették utána az adót.
2008-ban véglegesítették.
Kérdésem: a nyugdíj korhatár elérésével kérheti-e az ujra számítást? Vagy továbbra is a rokkantnyugdíjat kapja?
Előre is köszönöm a hozzáértő segítséget.

lezli53 # 2013.11.11. 18:23

Joe bácsi! Fel a fejjel, közös cipőben járunk!
Idén májusban töltöttem a 60-at, az építőiparban
dolgozom villanyszerelőként, egész életemben fizikai voltam, bár érettségiztem és szakmai technikumi érettségit is szereztem 1992-ben.
45 év 6 hónap visszaigazolt szolgálati időm van.
2016 májusban mehetek öregségibe.
Egészségem viszonylagos,, ki vannak az ízületeim,
ez az építőipar egyik átka.
Remélem, már kitartok nyugdíjig, neked is szurkolok
Joe bácsi!

lezli53 # 2013.11.11. 18:16

Kérem szépen! Én nem pánikot akartam kelteni, azonban
a Mokkában elhangzott egy vélemény, amit megosztottam.
Szerintem jobb ha ismerjük Simonovits András véleményét,
aki a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal egyik tagja, mintha
a fejünket a homokba dugnánk. Ez csak egy vélemény, nem
változás! Én nagyon remélem, hogy csak vélemény is marad!