A közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyáról lemondhat, a lemondáasi idő 2 hónap, ezt le kell dolgozni, de a munkáltató eltekinthet ettől.
Csak a munkáltatói felmondásnál köteles a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól, de a felmondást (közalkalmazottaknál felmentés) indokolni kell.
Közös megegyezéssel is megszüntethetik a jogviszonyt.
A kjt januári változása szerint, a közalkalmazott írásban kérheti a felmentését, ha az előrehozott nyugdíjazás korra és szolgálati időre vonatkozó feltételei megvannak. Ha a munkáltató eleget tesz kérésének, akkor jár a 3 hónapos felmentési idő, aminek fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól.
Előrehozott öregségi nyugdíj
T. Lyonee!
Köszönöm gyors válaszát. Akkor ha jól értem nekem csak lemondani kell a közalkalmazotti jogviszonyomról (ami 2 hónap, írásban -2008.06.06-án kell megtennem) a nyugdíjazásra való hivatkozással. Eddig még csak értem, de nekem felmondanom nem kell?
Köszönettel: Benő
Tisztel Fórumozók! Tájékoztatás szeretnék kérni.
Az idén 57 éves leszek, 42 éves szolgálati időm lesz nov. 13-ig, és szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba. Oktatásban dolgozok 12 éve mérnök tanárként vagyok közalkalmazott, és nem látom biztosítva a teljes leterhelést a következő tanévben csak kb. heti 10 óra mértékig. Ezért átgondoltam a lehetőségeket. Az volna jó, ha a leterhelésem csökkenésére hivatkozással a munkáltató szűntetné meg a jogviszonyomat.
Mit tegyek, kezdeményezzem én, vagy utaljak rá? Ha én mondok fel, akkor mennyi felmondási idő jár, és jogosult lennék-e a végkielégítésre? A végkielégítést kifizetik-e egy összegben? Tartok attól, hogy 2009-ben az ideihez képest kedvezőtlenebb lehet a nyugdíj számítás.
Mikor kellene felmondani, hogy legkésőbb dec. 31-ig elmehessek nyugdíjba?
A heti 10 órát szakmai elméleti tanárként szeretnék tovább dolgozni (erre van esélyem, mert az iskolában az én szakmámban csak nekem van meg a szakma oktatásához a törvényben előírt szakmai és tanári végzettségem).
Nyugdíj melletti munkavállalás esetén milyen minimálbér összegéig lehet egy évben dolgozni? A minimálbér összegében van-e különbség a iskolai végzettség szerint (pl. szakmunkás minimálbér, diplomás minimálbér)?
Kedvezőbb-e a munkáltatónak egy nyugdíjas alkalmazása?
Köszönöm a segítő választ. Üdvözlettel Veci
Üdvözlettel Veci
T Benőke!
Az Mt szerinti munkáltatói rendes felmondás a közalkalmazottaknál felmentésnek, a munkavállalói rendes felmondás pedig a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondásnak felel meg.
A legelőnyősebb, ha kéri a kjt 30.§ (1) e) alapján a 60. születésnapja után munkáltatójától, hogy a felmentse, de csak a felmentési idő letelte után igényelheti nyugdíjazását. Mindenképpen erre hivatkozzon, hogy ne tekintsék lemondásnak.
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
....
- az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."
A munkáltató az Ön kérelmére felmenti (mond fel), mert megfelelő indok nélkül nem teheti, és a kjt -nek ez az új bekezdése ezt lehetővé teszi. Ha teljesítik kérelmét, a felmentési idő felére felmentik a munkavégzés alól.
Ha nem teljesítik, akkor lemondhat a közalkalmazotti jogviszonyáról, ezt nem kell indokolni, de kötelesek tudomásul venni. A lemondási idő 2 hónapját le kell dolgozni. Akár a születésnapja előtt 2 hónappal is lemondhat.
Legjobb, ha időben megbeszélik a munkáltatójával, a jogviszony megszüntetésének módját.
Előrehozott nyugdijat kapok 2006. májustól.
A munkaviszonyom nem szünt meg, folyamatosan jelenleg is fennáll.
Idén májusban meglesz a kétszer 365 nap szolgálati időm, aminek alapján kérhetem a nyugdijam 0,5 %-os emelését.
Kérdésem:
Minden betöltött 365 nap után (vagyis évenként) kérhetem-e az emelést, vagy csak akkor, amikor megszünt a foglalkoztatásom (egyben)?
Utóbbi esetben megkapom-e az emeléseket visszamenőleg?
Milyen papirt és hova kell beadnom?
Kösz
noanoa
Csak azt az időt veheted figyelembe, amelyre nyugdíjjárulékot fizettél! Ez maximum 1 év lehet, de ha 2007 április 1-től fizetted, akkor még várnod kell.
(újra megpróbálom, mert hiába küldtem el Rendben-nel, nem látszik)
T. Jogi Fórum!
1950-ben születtem, 2007 nyarán töltöttem be az 57-ik életévemet, nő vagyok.
1991-ig Magyarországon, azóta pedig máig Németországban történik a nyugdíjjárulék fizetése énutánam.
Tavaly igényeltem, hogy a 2007-es születésnapomtól kezdve magyar öregségi előrehozott nyugdíjat kapjak, most kézhezkaptam a határozatot is erről. Ebben az áll, hogy
- A magyar szolgálati idő 22 év 271 nap, a német 16 év 246 nap.
- A nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összege 1981-1991 között 152480Ft volt
- Az átlagkereset 78,5%-ából valamint abból, hogy a magyar nyugdíjbiztosítást az ellátás 57,6%-a terheli, havi kb.69eFt öregségi nyugdíjrészt állapítottak meg.
Fellebeztem, de még nem nyújtottam be az indoklást.
Első kérdésem az lenne, hogy nem kellett volna felszorozni a havi átlagkeresetet még valamilyen szorzóval? Vagy az a gyakorlat, hogy az ilyen értesítésben már egy felszorzott összeget közölnek?
A németországi időt csak 2006.12.31-ig vették figyelembe, nem a születésnapomig. Második kérdésem: Hátrányos ez nekem?
Néhány éven keresztül Magyarországon tovább fizettem önként a nyugdíjjárulékot. Harmadik kérdésem: Nyújtsam ezt még utólag be?
Negyedik kérdésem: Jobb nyugdíjat tudnék-e elérni, ha valamikor később mennék nyugdíjba?
Köszönettel
Pohárka
Lyonne,
nem értettél meg.
(Biztosan rosszul fogalmaztam.)
2006. májustól kapom a nyugdijat.
És - mivel ezt úgy kapom, hogy nem szüntették meg a munkaviszonyom - a nyugdijjárulékot is folyamatosan fizetem.
Vagyis idén májusig kétszer 365 napja fizetem nyugdij mellett a járulékot.
Ezért kérdezem, hogy évente kell (lehet) beadni az igényt a nyugdijösszeg emelésre, vagy meg kell várnom a foglalkoztatásom végét és akkor egyszerre több évet?
noanoa
A nyugdíj melletti munkavégzés esetén 2007. jan 1-től választható volt, viszont ápr. 1-től kötelező a nyugdíjárulék fizetése.
Nézd meg a korábbi papírjaidat, hogy mikortól vonták.
Tisztelt Jogi Fórum !
2008.04.01-től megyek előrehozott öregségi nyugdíjba. Munkaviszonyomat 2008.03.31-én megszüntetem. Munkáltatóm 2008.04.05-től új munkaviszonyt kíván velem létesíteni.Van egy tiszteletdíjas jogviszonyom, aminek az évi összege 226.116.-Ft. Naponta nem éri el a járulékköteles jövedelem összegét, így nem biztosításra kötelezett.
Kérdéseim a következőek:
- Mennyit kereshetek 2008.04.05-től 2008.12.31-ig? (1269000.-Ft-ot, vagy 969000.-Ft.)
- A 69000.-Ft/hóba beletartozik-e a tiszteletdíjam,vagy sem.
üdv. bnora
12x69000,-Ft-ot de ebbe minden beletartozik (munkabér, tiszteletdíj stb.)
Tisztelt Jogi Fórum!
Igentisztelt Lyonee!
2008.03.07-én (11.04-kor) a település Családsegítő Szolgálatán keresztül már fordultam Önökhöz jogi segítségkéréssel,de a mai napig sajnos nem kaptam választ!
Most ismételten kérem Önöket,:LEGYENEK SEGÍTSÉGEMRE!
Okkifejtés:
Egy,-a települési önkormányzat fenntartásában levő ált.
iskola közalkalmazottja (tanítónő) vagyok.
2008.augusztus 08-án betöltöm az 57.életévemet.Ekorra
már rendelkezem több mint 38 év közalkalmazotti jogviszonnyal is.
Munkáltatóm (az iskola igazgatója) egy előzetes információra hivatkozva közölte velem,hogy a település
képviselőtestülete -a feszes költségvetés miatt- lét-
számleépítést tervez.Döntéshozataluk után a munkálta-
tóm a munkaviszonyomat fekmentéssel kívánja megszüntetni.
Felmentési időmet 8 hónapban állapítja meg,a végkielé-
gítésem összegét pedig 12 havi (8+4 hónap) béremnek
megfelelő összegben fogja meghatározni.
Természetesen ezeket a döntéshozatal előtt nem foglal-
ta írásba,-csupán szóban tájékoztatott.
A felmentési időm kezdete az 57.életévem betöltését követő időszakra datálta.Ebből következik,hogy a felmentési időm egy része áthúzódik 2009.évre.
Tudomásom szerint egy dolgozó csak abban az esetben
mehet el előrrehozott öregségi nyugdíjba,ha:biztosítás-
sal járó jogviszonyban már nem áll a dolgozó,azaz a
munkaviszonya megszünt.Megítélésem szerint esetemben
ez az időpont az áthózódás miatt: 2009.év április...a.
Kérdéseim a fentiekből következnek:
1., Esetemben mely időpont számít a nyugdíjbavonulás
szempontjából jogszerző dátumnak?
a., 2008.augusztus 08-a?
b., 2009.április...-a?(a feélmentési időm utolsó
napja)
c., vagy: Tekintettel arra,hogy 2008.08.08-án már
betöltöm az 57.éketévemet,és rendelkezem
a minimális 38 év közalkalmazotti jogvi-
szonnyal is,:"visszanyulhatok" a nyugdíj-
jazási kérelmemmel 6 hónapot,és így a
nyugdíjbavonulásom időpontja 2008.októ-
ber....-a?
2., Tehát:-Mikortól is mehetek el nyugdíjba?
-A számomra a törvény (Kjt.) által biztosí-
tott felmentési időre járó átlagkeresetem
összege,és a végkielégítésem összege be-
számít-e a nyugdíjam összegének számítása-
kor a nyugdíjalap összegébe?
Tisztelt Jogi Fórum!
Igentisztelt Lyonee!
Ismételten Tisztelettel kérem,hogy kérdéseimre sziveskedjen válaszolni,hogy megnyugtató döntéseket
tudjak hozni akkor,amikor egy hosszú életpályát kell
megnyugtató módon lezárni!
Együttgondolkodását és segítségét megköszöni:
Tanítónéni.
Tisztelt Jogi Fórum!
Lehet,hogy nehezet kérdeztem, de még senki sem válaszolt a kérdéseimre!!
Szeretném tudni a nyugdíjazásomnak a menetét, sőt újabb kérdésem is lenne.
Nem közalkalmazottak vagyunkk.
Férjem 2009.XI. hóban tölti be a 60.életévét.
Már 2008.XI. hóban meglesz a 40 éves munkaviszonya (megkértük a szolgálatiidő igazolást)
Na már most azt szeretném tudni, Ő is elmehet 2009.01.01-el elörehozott (nem csökkentett) nyugdíjba, ha csak jövő év novemberében tölti be a 60-at?????
És neki is mikor kell elinditania a nyugdíjazását??
Kérem mielőbbi válaszukat.
Köszönöm.
Kedves Szakértők!
Szeretném tisztán látni az alábbi helyzetet! Azt olvastam egy fórumon, hogy 2009-ben a férfiak előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára 59 év lesz. Nos, a férjem 2009 nyarán tölti be az 59. évét. 2004-től viszont a véglegesre megállapított 50%-os egészségkárosodása ellenére sem tudott dolgozni egy napot sem.
Tehát 36 év és valamennyi nap munkaviszonya van.
Kérdéseim:
1.Igaz-e ez az 59 éves korhatár,valóban elmehet-e a férjem 2009 nyarán előrehozott öregségi nyugdíjba?
2. Kizáró ok-e a kevesebb szolgálati idő, vagy csak csökkentett összegű ellátásra jogosító tényező?
Köszönettel várom megtisztelő válaszukat!
Jkata
2008.január 1-től hatályos rendelkezések szerint az a férfi jogosult előrehozott öregségi nyd.-ra aki a 60.életévét betöltötte feltéve hogy legalább 38.év szolgálati időt szerzett és a tbj 5.§ (1) bek szerinti biztosítási jogviszonyban nem áll.
Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyd.ra jogosult az a személy aki 33.év szolg.időt szerzett a fent leírt feltételekkel rendelkezik.
Köszönöm, kedves Gittus! Szóval ez a 2009-ben történő csökkenés 59 évre, ezek szerint félrevezető tájékoztatás volt. Kár!!!!!!!!!!!!
Amit most nem teljesen értek: az 50%-kal járó rendszeres szociális járadék biztosítási jogviszonyt jelent? Így még 60 évesen sem kérheti az előrehozott öregségi nyugdíjat a férjem???
jkata
a rendszeres szoc.járadék folyósítás tartama biztosítással járó jogviszony de szolgálati idő szerzésével nem jár. A biztosítási jogviszony az eü szolgáltatásra vonatkozik.
Korábban valóban úgy szólt a jogszabály hogy 2008.tól a férfiak és a nők korhatára 59.év lesz. 2007.dec-ben megváltoztatták....
Kedves csali!
Szakértő nem vagyok, amit biztosan tudok azt leírom.
A közalkalmazotti jogviszony megszűnésekor leszel jogosult beadni a nyugdíjigényedet.
Az igényt 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni,- ez a jogszabály is hatályos- de gyakorlatilag alkalmazható-e az nem biztos. Menj be a legközelebbi nyugdíjbiztosítóhoz, és kérdezd meg! Ha ez nem sikerülne, kérheted a felmentési idő csökkentését is, hogy még az idén nyugdíjba tudj menni. Ezt viszont a munkáltatóddal kell tisztázni. Olvasd el a másik topikot is, sok fontos információt találsz.
Kedves Erika51!
A férjed csak a 60. születésnapja után kérheti nyugdíjazását, ha már nem áll munkaviszonyban. Érdeklődjétek meg a nybiztosítótól, hogy beadhatjátok-e előbb, ha már megvan a munkaviszony megszűnéséról az igazolás.
csali!
Gongot okozhat még a visszamenőleges nyugdíjnál, (ha egyáltalán lehetséges), a nyugdíj melletti keresőtevékenység, magas végkielégítés. Valószínú, hogy szüneteltetned kell a nyugdíjadat.
Tisztelt Jogi Fórum!
Zsong a fejem az olvasottaktól. Speciálisan az én esetemre szeretnék állásfoglalást kérni. 1951 szept. 8-án születtem. Előrehozott öregségi nyugdíjat szeretnék, amire tudomásom szerint szeptember 8-tól lennék jogosult. Májusban lesz 40 éves közalkalmazotti jogviszonyom. A munkahelyem azt mondja, hogy megszünt a felmentési idő, 2008-tól nem jár. Mik a teendőim, tényleg nem jár semmi?/öten lennénk jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra ebben az évben/.
Köszönettel várom válaszukat!
Lyone,
Én - miközben a munkahelyemen folyamatosan dolgozom - 2006 május óta kapom az előrehozott nyugdijamat is.
A munkabéremből 2007. áprilistól vonták a nyugdijjárulékot, és tudom, hogy 365 nap után (vagyis idén áprilistól) kérhetem a nyugdijam 0,5 %-kal történő emelését.
(Ugye, jól tudom, hogy csak 2008. áprilistól emelik meg és nem 2007. áprilistól visszamenőleg?)
Megtaláltam a onyf honlapján azt a nyomtatványt is, amin ezt kérni kell.
A nyomtatvány szerint csatolnom kell a kereső tevékenység jogviszonyára, jövedelemre, dijazásra vonatkozó igazolást is.
Vagyis mit tartalmazzon az az igazolás pontosan?
Az stimmel, hogy a munkáltatóm igazolja a jogviszonyt (munkaviszonyt), de a jövedelmem, dijazásom (??) hogyan legyen igazolva? Havonta? És a járulék is? Vagy mi?...
Kösz
noanoa
noanoa!
Szerintem 2008 áorilisától emelik, nem lesz valami nagy összeg.
Igazolod munkáltató által, hogy 2007. ápr.1-2008.ápr.1-ig hol dolgoztál és mennyi volt a nyugdíjalapot képező jövedelmed. Ha több munkahelyed volt, akkor több sort töltesz ki. Ha volt megszakítás, akkor nem ápr. 1-ig, hanem, amíg a 365 nap nem lesz meg. Én nem vagyok szakértó, de a nyomtatvány és a jogszabály alapján én is így gondolom.
Azért, ha elintézted, írd meg nekünk is az ügymenetet, volt-e valami probléma, mire ügyeljünk, stb.
Az utolsó kérdésedre csak annyit, szerintem, ahogy gondolod, a lényeg a 365 napi kereset, de akár telefonon is megkérdezheted a regionális nyf-tól.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02