Előrehozott öregségi nyugdíj

Iceman69 # 2011.03.10. 11:35

Kedves Veci!

Köszönöm a választ.Kiegészíteném még egy kérdéssel:

Ha az 53-as nő előrehozott nyugdíjának előírt 59 évéhez a 2012 januári néhány nap hiányzik, megoldás lehet-e a következő:

• felmond még idén (év végéig), és idén korengedményes nyugdíjba kéri magát-még idén, bevállava az 1 év miatti százalákos csökkentést.
  • a BT, aminek ő jelenleg a kültagja, mint megmaradó "munkáltató", a felmondástól a 2012 januári betöltött 59 évig fizeti a korengedményes nyugdíjhoz szükséges összeget.

Kérdés: ezt csak az előrehozott ny. hosz szükséges 59. év eléréséig kellene-e fizetni(néhány hónap), vagy a "rendes" -most 63- év eléréséig?

Köszi
Ice

Veci # 2011.03.10. 11:17

Ha kérdésedre konkrét választ vársz, akkor azt itt nem tudjuk megmondani. Évvégéig lesz úl nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

zisz # 2011.03.10. 09:49

Tisztelt Forumozók!
Tud-e valaki arról, hogy az előrehozott nyugdíbavonulást meg akarják-e változtatni (megszüntetni)?
A választ előre is köszönöm!

Veci # 2011.03.09. 17:15

Iceman69
Nem tudjuk miként változik a nyugdíjtörvény. Sajnos a feleséged nem rendelkezik ebben az évben az előrehozott nyugdíj életkori feltételével.
Te szolgálati időt írtál, akkor a kedvezménnyel nem tud elmenni hamarabb.
Ebben az évben esetleg a korengedményes nyugdíj lehetne, ha a munkáltatója bevállalja a megállapodást és a sok pénz befizetését.
Szerintem az 1953-as nőlet még elengedik nyugdíjba, de nem mernék rá megesküdni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.09. 17:11

Maarti53
Már kaptál választ a kérdésedre. Neked csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz lehetőséged nyugdíjba menni, mivel az előrehozotthoz nincs meg a minimum 37 éved.Tudtommal sem előre, sem visszamenőleg nem lehet megállapodást kötni szolgálati idő szerzésre.

hamiki
A felmondás "visszamondás" a munkáltató kompetenciája. Nekem anno naptári hónapokban számolták ki a felmentési időt.
A kolléganőd kérjen jogosultsági idő megállapítást, ő a januártól hatályos tv. szerint menne nyugdíjba, úgy gondolom, hogy ő később született, mint akik az idén a szolgálati idő alapján elmehetnem előrehozott nyugdíjba. Tőled nem kérnek ONYF igazolást, mert meglesz az életkori feltételed is az előrehozott nyugdíjhoz.

suref
Szerintem a munkáltató dönti el, hogy bevállaja-e a megállapodás megkötését és a sok pénz egy összegű befizetését. Tanulmányozd az alábbi tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…

Gigi52
Neked kell döntened, mi nem dönthetünk helyetted. Sokan alig várják, hogy nyugdíjba mehessenek, és a családjukra több időt fordítsanak. Valószínűleg többségük szereti a munkáját (annó én 1000-el pörögtem, szerettem amit csináltam, de nem bántam meg, hogy nyugdíjas lettem). Ahhoz, hogy tudj dönteni, a kereseted is meghatározó. Majd lesz 2011-es nyugdíjkalkulátor, azzal tájlkozódhatsz, segít a döntésben.

Papi59
A táppénz beleszámít a szolgálati időbe.

Irenkee
Te az 59. szülinapodtól elmehetsz előrehozott nyugdíjba, ami csökkentés nélküli lesz a 40 év szolgálati idő esetén.

Üdvözlettel Veci

Iceman69 # 2011.03.09. 16:54

Kedves Veca!
Feleségem 53-as, idén megvan a 40-év szolgálati ideje, de csak 2012 januárban lesz 59 éves.
Elmehet-e előrehozottba, ha idén kezdeményezi a januári születésnaphoz igazított nyugdíjbamenetelt, de közben pártunk és kormányunk beváltja a "mindenki csak rendes időnben mehet nyugdíjba" c. fenyegetéseit 2012 januárjától.?

• Elbukhat-e 4-5 évet néhány nap miatt, ami a jövő évből még hiányzik az 59 évhez?

(Ezt a generációt évek óta sokkolják egy-egy újra kitolt határidővel...)

• Van -e bármilyen lehetősége még az idén lezárni a kérdést?
  • Ha marad és később lép, nem lesz-e lényegesen rosszabb a nyugdíjszámítás akkor, mint most?...

Köszi
Ice

Irenkee # 2011.03.09. 16:31

Kedves Veca!

1952.07.18.-án született nő vagyok és rendelkezem 40 év szolgálati idővel - szakm.képz.iskola beleszámít. Jogosult vagyok előrehozott öregségi nyugdíjra a betöltött 59. évemben?

Papi59 # 2011.03.09. 15:55

Üdvözletem Veca!

Még egy kérdésem lenne. A táppénz beleszámít a szolgálati időbe?

A választ előre is köszönöm!

Gigi52 # 2011.03.09. 15:13

Tisztelt Jogi Fórum! Egy kérdésem lenne nyugdíjjal kapcsolatban.Mit válasszak? 59 évesen,közel 42 év munkaviszony után,hogy járnék jobban?Menjek el nyugdíjba,vagy dolgozzak még pár évet a jelenlegi munkahelyemen?(Szeretem amit csinálok.) Köszönöm a választ.Gigi52.

suref # 2011.03.09. 13:49

Kedves Veci!

Kérdésem a következő volna. Korengedményes nyugdíjazás esetén van e valamilyen törvényi előírás, hogy az adott munkáltatóval hány hónap vagy ledolgozott év után köthető megállapodás.Lehet pl.valakit felvenni egy cégbe munkavállalóként konkrétan ilyen szándékkal?

Segítséged előre is köszönöm

sitimaci # 2011.03.09. 12:40

Bocsi,az Inforádió.hu honlapon olvasható!!!

sitimaci # 2011.03.09. 12:39

Szijjártó: A korai nyugdíj helyett mással kell motiválni a rendőröket és katonákat! Olvasható a Figyelő.hu internetes honlapon!

sitimaci # 2011.03.09. 11:54
Kedves tinka46 !!! Erről már lehetett régebben olvasni,hogy a kormány még ebben az évben le akarja állitani a szolgálati nyugdijakat,igy a beadott kérelmeket is!--
  • Rendőr,tűzoltó,börtönőr,katona,vámos,hogy nyegyven év körül ne mehessenek nyugdijba! Ennél az esetnél is nem véletlen,hogy a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete /BRDSZ/ tiltakozik! Remélhetőleg a többit nem,hiszen ott, idősebb koru emberekről van szó,több évtizedes szolgálati viszonnyal,más a helyzet! Ez a tisztánlátás kedvéért,igy talán annyira nem ijesztő még.Nemtudom,hogy ki olvasta,de lehet,hogy többen is!
hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.09. 10:41

Tisztelt Veci!

Az előző kérdésembe nem fért bele, illetve időben később vetődött fel, de a többi szerves része.

Egyik kolléganőmmel beszélgetve, kiderült ő is tervezi a nyugdíjba vonulást, de ő már előrébb tart egy lépéssel, és itt merült fel egy érdekes probléma.
Nála a munkáltatónk nem fogadja el addig a kérelmet, míg nem hoz az ONYF-től egy igazolást arról, pontosan mikor mehet nyugdíjba, igaz neki pont akkor (nov 9-én) lesz meg a 40 éve (tehát előre nem tudni a pontos dátumot). Most viszont bajban van, mert még nincs ONYF papír, és ezzel kicsúszik a felmondási időből.

A kérdés ahhoz kapcsolódik, van e olyan jogszabály amely előírja a sorrendet, hogy előbb az ONYF utána a munkáltató, illetve improvizálhat, megteheti-e a munkáltató, hogy ilyen feltételt szabjon, vagy ez csak a speciális helyzetnek tudható be (logikusan ennek kellene lenni az oknak).

Nekem van egy 2008-as ONYF papírom, amiben akkor közölték az addig elismert szolgálati időmet, ebből megállapítható némi számolással, mikor érem el a 40 évet (kb. augusztus közepe), viszont csak októberben leszek 60 éves. Ez lehet elég indok, hogy tőlem is csak így fogadják el, ezért jobb elébe menni?
Lényeg: van-e olyan jogszabály, amivel erre hivatkozhatnak és nem fogadják el a kérelmemet?

Köszönöm

dtida # 2011.03.09. 09:11

Maarti53,

53-as nő, 27 év szolgálati idővel leghamarabb 2016-ban a születésnapján mehet nyugdíjba, jelenleg érvényes szabályok szerint. Előbb sehogyan sem!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.09. 08:23

Kedves Veci!

Köszönöm a választ, kielégítő. Én azért kértem a konkrét válaszokat, mert biztos, hogy ilyen halmazban benne van az is amit én kérdezek, de lehet, hogy más esetre és akkor át kell értelmezni.
Lenne még három kérdésem:

1. a visszafelé számolásban (mikortól kerülök felmondásba) 30 napos hónapokkal kell számolni, vagy naptári hónapokkal?
  2. egyébként 51-es férfi, pedagógus közalkalmazott vagyok, így külön foglakoztat az is, hogy még el kell szenvedni a tartós 8,4 %-os veszteséget, amit a 154 nap valamennyire kompenzál, kb. 1,5 %-al 6,9-re: ezt jól értelmeztem?
  3. van-e (tud-e) arra precedenst (egyáltalán jogilag lehetséges-e), hogy a felmondási állapot visszafordítható, ha mégsem alakul rosszul a 2012-es év?

Hiszen ezek szerint az ONYF-nek elegendő beadni úgy szeptember-október környékén (jól értelmeztem a válaszából?), de addigra kiderül az is milyen módon vágják melbe az embert (a tartós %-os veszteség zavar egy kicsit, e miatt foglakozom ezzel a variációval)

Köszönöm

Maarti53 # 2011.03.08. 21:31

Kedves Jogászok,
Veci, nagyon köszönöm válaszod. Tehát arra volna lehetőségem, hogy megvásároljam a jogosultságig a hátralevő időt?
Tudna valaki abban segíteni, ha havi bruttó 500000Ft-ra vagyok bejelentve, mennyibe kerülne ez?
Tehát 1953-as születésű nő,27 év szolgálati idővel mikor tud leghamarabb valamit is kezdeni nyugdíj ügyben?
Köszönöm szépen: Maarti53

Veci # 2011.03.08. 21:14

hamiki!
Ha visszaolvastál volna, akkor a kérdéseidre minden választ megtalálsz. De megpróbálok pontokba szedve válaszolni:

1. Szerintem évvégéig sok minden kiderül, de én elmennék a helyedben nyugdíjba.
  2. Neked kell kezdeményezni a nyugdíjba vonulást, ha a felmentésre gondolsz
  3. írásban kell kérni a Kjt 30. § (1) e) pontra hivatkozva: http://net.jogtar.hu/Szervusz Erzsikejr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
  4. Ha a közalkalmazott kéri a felmentést a törvény nem kötelezi a munkáltatót a hosszú felmentési idő (felére a munka alól) megadására úgy, mintha a munkáltató mondana fel. Ezért érdeklődd meg, hogy számíthatsz-e rá
  5. Ha megadják a felmentési időt akkor fele időtartamra munka elól felmenetek, ha nem adják meg, akkor lemondással kérhető a jogviszony megszüntetése (ezt le kell dolgozni, de akár el is tekinthetnek tőle, ez 2 hónap). Esetleg kőzös megegyezés is lehetőség, de a munkáltató nem kötelezhető rá
  6. A felmentési idő, vagy lemondási időtől függően úgy számold vissza a napokat, hogy legkésőbb dec. 30 legyen az utolsó jogviszonyban töltött napod
  7. Előbb a felmentést kell kérni, a jogviszonyt megszüntetni és utána dec. 31-től kérjed a nyugdíj megállapítását a Nyugdíjbiztosítótól a K02-es nyomtatványon
  8. A nyugdíj megállapítását a jogviszony megszűnése után lehet kérni. Hááát! én nem kisérteném a sorsot, hogy átmenjen a felmentési idő 2012-re. Ha dec. 31-től kérnéd a megállapítást, akkor a januári nyugdíjemelés téged is érint.

Remélem mindent megválaszoltam.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.08. 20:34

Tisztelt Veci!

2011. október 19-én leszek 60 éves, addig 40 év 81 nap szolgálati viszonnyal (december 31-én
pedig 40 év 154 nappal) és közalkalmazotti munkaviszonnyal, tehát (jelenleg még) jogszerüen mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.
Úgy tűnik sok jó nem várható 2012-re és a %-os veszteségekkel is tisztában vagyok.
A kérdésem inkább a praktikus részletekre vonatkozna

1. érdemes-e várni arra mi lesz 2012-ben és meddig érdemes várni?
  2. nekem kell-e kezdeményezni a nyugdíjba vonulást?
  3. írásban? és pontosan mire hivatkozva?
  4. és ez milyen következményekkel jár (felmondási idő, stb.)
  5. Erről jut eszembe, ezt kötelező kitölteni? a munkáltató eltekinthet ettől, és kinek milyen kárral, következményekkel?
  6. dátum szerüen mikor kell ezt kezdeni legkésőbb, figyelembe véve 2011. dec 31-ét (30-át ??) (feltételezve a munkaviszonyom alapján a 8 hónapos felmondási időt)
  7. hol kell kezdeni munkáltatónál vagy onyf-nél, melyiknél mikor és pontosan mit?
  8. Az ONYF-nél a kezdeményezés dátuma mennyiben meghatározó? pontosabban ha a felmondási idő tulnyúlna dec 31-én, akkor a kezdeményezés dátuma (ami 2011) jelentheti-e azt, hogy még a régi jogszabály szerint történik az "elszámolás"?

Amennyiben türelme engedi ne jogszabályra hivatkozzon, mert ha értelmezni kell, az esetleg gubanc lehet
és ha lehet a pontok szerint válaszoljon a kérdéseimre.
Szerintem ez másoknak is jól jön

Köszönöm a választ

gabusch # 2011.03.08. 19:47

@Korall54 !
Én 53 évesen-5 éve- még álmomban sem gondoltam a nyugdíjra(mint ahogy a mai aktív 53 éves kollégáim sem)
Idén augusztus elején jött meg az étvágyam a témára:)
(nők-40 év szolgálati maszlag)
Korall..ne rinyáljunk:)
Megyünk jövőre..(Te meg 60,5 évesen)nyugi..pártunkéskormányunk nem ránk sújt:)
(habár a Demszkyék is "ratkók")

Korall54 # 2011.03.08. 18:14

Csera

Ja, és azt elfelejtettem, hogy én már 4-5 éve kézbe vettem a sorsomat, betűről betűre, napról napra követem azóta is a tv-t, és terveztem, készültem a tv-nek megfelelően 2012-ben nyugdíjba menni, amikor minden feltétellel szabályosan rendelkezni fogok. Na most ezt, lehet, hogy nem tehetem meg. Most gyorsan én is korengedményest sírhatnék ki magamnak a meglévő feltételeimmel, csak a munkáltatóm totál eladósodott és egy fillért sem tud nekem adni ilyen célra.

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.03.08. 18:06

Csera

Lehet, hogy nem olvastad a 2011.03.03. 16:16 és a 2011.03.05. 13:04 írásaimat, amikor is két 53-as születésű nő esetét hasonlítottam össze. A "mafla" tv-tisztelő járhat rosszul, ha 2012-ben eltörlik az ő nyugdíjba menetelének lehetőségét, viszont a példabeli korengedményesnek már meg fog maradni a státusza, holott ő is csak 2012-ben lehetne nyugdíjas.

Talán most már máshogyan vélekedsz a megjegyzésemről.

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.03.08. 16:13

ferife
Köszi a linket. Ez azokra vonatkozik, akik elérték a 62 évet (az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami később emelkedik) és nincs nekik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejük.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 15:35

oszlopos
A nők 40 év jogosultsági idejébe nem számít bele a "megvásárolt idő".
Az előrehozott nyugdíjhoz lehet, de nem munkaviszony mellett és úgy tudom sem visszamenőleg, sem előre nem lehet.

Üdvözlettel Veci

ancsika11 # 2011.03.08. 15:33

Kedves Korall54!
Szerintem a maflákra és az ügyeskedőkre is ugyanazok a rendeletek vonatkoznak. Csak van aki rugalmasabban kezeli a helyzetet és van aki nem a gyorsaságáról híres. Azért annyira senki sem lehet mafla hogy 6-8 évvel tovább dolgozzon.