Előrehozott öregségi nyugdíj

Szöszi51 # 2011.09.20. 20:02

Sziasztok!

Ma újabb információt kaptam egy most előrehozott öregségi nyugdíjba vonuló kolléganőmtől (a felmentését tölti). A munkáltatónk (közalkalmazottak vagyunk) TB osztályán tájékoztatták, hogy már eleve jövedelempótló támogatásként indítják a „nyugdíjkérelmét” nyf-i felé. Tudomásom szerint még nem szavaztak erről, vagy lemaradtam valamiről?

gabusch # 2011.09.20. 20:44

Ez a ma esti beszélgetés egy édes üdítő csevely volt az Olgával:-)
Szerintem nagyon egymás aurájában vannak és remekül szót tudnak érteni egymással, csak azt nem értem, hogy bírták ki az egészet röhögés nélkül :-)

http://atv.hu/…_konya_peter

A humor az kell:-)
Üdvgabusch

szafika # 2011.09.21. 02:27

Korall54 ,végül is ezt inkább Mari55-nek címezném, 70-75 között / mint előtte is, azóta is / rengeteg gyerek született betegen. A környezetemben is van olyan, amikor nagykorú lett , lerokkantosítoták, szerintem, és többek szerint sem ez lenne a megoldás, /de attól még ez van ./

szafika # 2011.09.21. 05:11

Mari55, sose bándd, bocsi nem olvastam elég figyelmesen, meg utána olvastam a másikba bele , és amit a Doktor válaszolt. Itt a faluba is van néhány srác, aki kiment az idegenlégióba, az egyik 17 évesen, az anyja, majd beleőrült, amikor megtudta, nem tudták a szülők akkor. Ő volt az egyetlen , aki végigcsinálta ,/ neki , azt mesélték 300e ft a nyd-a, lehet, h a két féle együtt, annyi, a ft + a valuta / a másik kettő közül, egyik korábban másik később , de hazajöttek. Hát nem tudom, azt mondják, azért maradt nyoma !!! Ezt se irigylem !!

jozsi19510 # 2011.09.21. 07:24

Üdv Szöszi51!

Szerintem már tudnak valamit, vagy a nyf. kérte már eleve így!
Azt hallottam elég megbízható helyről, hogy a nyf. intézmények vezetői e hó 23.-ára össze vannak hívva!

Esetleg tud valaki erről az infóról többet?

Üdv jozsi19510!

sitimaci # 2011.09.21. 08:24
--
  • Egyik ismerősöm most kapott határozatott,előrehozott,csökkentett összegü nyugdijasnak nevezve,pár hét volt a felmentése, /civil!/ Milyen alapon küldenék ki már most,más néven,amikor még csak tervezett és meg sincs szavazva! Vagy esetleg a szolgálati nyugdijasokról van szó,azoknak már igy küldik,már más az elbirálásuk,ez lehetséges!? De a civilek?! Ez érdes lenne!----Azt hogy "összevannak híva,még nem jelent semmit,lehet sok mindenről tárgyalniuk,lehet már a jövő évről is,gondolom,hogy máskor is összeszoktak jönni. Egy a lényeg,hogy ami nincs törvényben,azt a régi törvény szerint kel csinálni!Persze ha a felmentés a jövő évben fejeződik be/2012.január 01-után/ akkor lehet,hogy valóban tudnak valamit,de szerintem akkor sem indithatnák el már most más néven,mint előrehozott nyugdijas! Érdekes dolog,az biztos,most már lassan kiderül,vagy nem!-----Szöszi51:- Mennyi a kolléganődnek a felmentése,hány hónap???
sitimaci # 2011.09.21. 08:49

Na ez az,amit,most irt a Kedves "előrehozott jelölt",úgy hogy valami nem tiszta,még akkor sem,ha a hosszú felmentés,áthúzódik 2012 valamelyik hónapjára!

ilivera # 2011.09.21. 09:17

Kedves Gitta52!! Önnek nincsen 59-60 év körüli édesanyja, édesapja vagy nagyszülője, akik végigdolgozták az életüket és érzik, hogy ideje lenne már megpihenni és kicsit élvezni is az életet?? Vagy Ön lehet, hogy milliárdos családba született, ahol nem ismerik a munka szót!! Aki tisztességesen ledolgozta azt a 40-45 évét, az biztosan belefáradt, aki nem, az nem is dolgozott teljes odaadással!! ... Ha a munkanélküliség oldalát nézzük, akkor is jó, ha eljönnek az idős emberek nyugdíjba, mert a fiataloknak adják át a helyet!! Az én lányom is most végzett a főiskolán és nincsen állása!! Ki kellett mennie külföldre dolgozni, mert munkanélküli segélyt sem kap, mert levelezőn végezte és mellette dolgozott, de csak 3 hónapot, mert annyira volt igény, s ezért nem kap semmiféle segélyt, nem jár neki, csak a szája, hogy valamiből élnie kell!!! Sehová nem veszik fel alkalmazottnak, mert nem kap utána a vállalkozó semmiféle állami támogatást!! Mit csináljon??? Ő akar dolgozni itthon a szakmájában, de nincs hely, sok nyugdíjas korút meg vissza akarnak kényszeríteni, pedig a fiatal is el tudná úgy végezni a munkát!! S mi lesz a fiatalokkal?? Vagy kimennek külföldre akármit dolgozni, vagy itthon marad él a szülőjével, mert nem mer családot alapítani s lelki beteg lesz, s végül leszázalékolják idegileg!! Ez jó lesz a magyar népnek?? Ezt akarja a kormányzat?? Vagy az a cél, mint Debrecenben, hogy diplomások utseprőként dolgozzanak a minden végzettség nélküliekkel!! Megalázó!!! :((

Veci # 2011.09.21. 09:18

Egy kis tájékozódási felület, érdekes elolvasni:
Sokak nyugdíja csökkenhet
http://www.nepszava.hu/…/article.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.21. 09:35

Kedves Gitta52!!
Azt gondolom, hogy ebben a topicban te emberileg, színlelt empátiából igencsak megbuktál. Ha ennyien kifogásolják az érvelésed, ami persze jogos, de nem ebben a topicban, neked más helyszínt kell választani és békén hagyni az itt beszélgetőket.
Javasolom nyiss egy új topicot a témában és mi meglátogatunk.
Ha ennyien bírálnak, akkor gondolkozz el te is és hagyj el bennünket, nem fogja érzékenyen érinteni az ide beírókat.
Hidd el, ha már ilyen sok embernek a béketűrésével szórakozol, akkor tényleg jó lesz, ha elhagysz bennünket (kb. nem sírunk utánad és nem fogjuk rimánkodva kérni, hogy gyere vissza közénk).
Ha nyugdíjtémában van kérdésed, akkor szívesen látunk, megosztjuk veled ismereteinket.

Üdvözlettel Veci

robot52 # 2011.09.21. 13:07

Tisztelt Fórumozók!
Annyiféle nyugdíj van, és mire mi vonatkozik, nehéz értelmezni.
Mint korábban írtam 52-es születésű nő vagyok és 40 év 263 nap szolgálati idővel rendelkeztem - nem rendvédelmi dolgozó -, ez van a határozatomban, és nem vagyok jogosult az öregségi nyugdíjra, mert erre 2014.08.01-én lennék, de ugyanakkor csökkentés nélkül jogosult vagyok előrehozott öregségi nyugdíjra. Az ellátás jogcímkódja:2210-saját jogú öregségi nyugdíj.Én nehezem tudom értelmezni kire mi vonatkozik, de úgy gondolom nem vagyok egyedül ebben.Figyelem a törvényjavaslatokat,a megjelent cikkeket, de nem tudok köztük eligazodni, kire mi és hogyan vonatkozik. Márciusban is előrehozott öregségi nyugdíjra kellett beadni a kérelmet (felmentéssel szűnt meg a munkaviszonyom). Már nagyon vártam, hogy nyugdíjas legyek. És most...
Nagyon sok-sok kétség van bennem. Igaz a törvény akkor és az érvénye, ami a Közlönyben megjelenik.

facanos # 2011.09.21. 13:28

Gitta52! Az egyetemen az egyik professzor a következőket tanította: az ősembereknél a horda- korban, mikor nem volt elég az élelem, először az öregek nem kaptak enni, mert ők már fáradtak és lassúak voltak, úgysem tudtak vadászni. Ha még mindig nem volt elég az élelem, a gyerekek nem kaptak enni, mert ők pótolhatóak. Azután a nők következtek ..... mert a férfiaknak kellett az erő, ha újból megjelennek az állatcsordák, tudjanak vadászni. Ez volt a túlélés záloga ennél az embercsoportnál az őskorban. Szerinted most is legyen így, a XXI. században?

Nélkülünk # 2011.09.21. 14:03

Üdv. mindenkinek!
Szerintem is maradjon meg ez a fórum az együttgondolkodásra, támaszkodva a készséges segítőkre, akik segítenek másoknak kiigazodni a jogszabályokban, gondolok itt Vecire és még egy-két szolgálatkész, normális emberre, elnézést, ha nem sorolok fel mindenkit.

Az elkeseredettség a kiszolgáltatottság miatt érthető, de nem fogadható el ezen a helyen. Egymás ellen uszításra egyébként sincs szükség.

Akik a hasonlóképpen védekezésre képtelen, ugyancsak magára hagyott rétegeket kívánja egymás ellen hangolni, nyugodtan válasszon más topikot

agica20 # 2011.09.21. 14:38

T."előrehozott jelölt"!

Amikor a közelmúltban beadtuk a férjem nyugdíjazási kérelmét-ő is előrehozottba megy- pár napra rá mi is kaptunk 2 db nyomtatványt,amit még ki kellett töltenünk. Azon is "öregségi" kifejezés volt. Egyébként helyes,mert nem rokkantsági,nem bányász,nem szolgálati--
  • tehát "öregségi"!
Töltsátek ki és gyorsan küldjétek vissza! Mi is ezt tettük!

Üdv.!

agica20 # 2011.09.21. 14:50

Szia Veci és Többiek!

Na most igazodjunk ki ....Társadalom 2011. szeptember 21. 15:05 | piacprofit.hu

kulcsszavak:nyugdíj

Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |

Több 2012

Nyugdíj: cáfolják a 20 százalékos csökkenést
A kormányszóvivői iroda közlése szerint a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámai között nincsenek olyanok, amelyek bármilyen, nyugdíjelvonásra vonatkozó adatokat alátámasztanának.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerdán több olyan feltételezés jelent meg a sajtóban a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban, amely nem állja meg a helyét, ugyanakkor "zavaró hangulatkeltésre alkalmas". Példaként utalnak a Népszavában megjelentekre: a lap egy általa megkérdezett közgazdászra hivatkozva azt írta, jövő januártól 20 százalékkal csökkenhet a nyugellátások mértéke.

A sajtóban megjelent, találgatásokon alapuló koncepció, előterjesztés nem szerepelt sem a közigazgatási államtitkári értekezleten, sem a kormány napirendjén - közölte a szóvivői iroda, hozzátéve, hogy ebből adódóan döntés sem születhetett az ügyben.

"A 2012-es, Költségvetési Tanácshoz eljuttatott Országvédelmi Költségvetés sarokszámai között nem találhatók olyan adatok, amelyek bármilyen, a nyugdíjelvonásra vonatkozó adatokat alátámasztanának" - hangsúlyozták, kiemelve, hogy a kabinet elkötelezett, hogy a jövőben egy stabil és fenntartható nyugdíjrendszert hozzon létre, amely nem termeli újra az államadósságot, és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

Fentieket most olvastam az interneten.....
Na erről ennyit !

sitimaci # 2011.09.21. 14:53
http://atv.hu/…re_a_nyugdij---
  • Friss hir,olvassátok el,/15 óra 44 perc/ ! Nem csökken jövőre a nyugdig,zavaró hangulatkeltés folyik a sajtóban,/idézet/ !!!----- Nagyon reméljük,hogy csak erről van szó !Üdv.szép délutánt.
sitimaci # 2011.09.21. 15:18

Lányok-Asszonyok-Fiuk! Arkagyin Rajkin : VALAMI VAN,DE NEM AZ IGAZI ! Ezt mondta,mindig,emlékeztek,rég volt nagyon! De,most mi van ? Hülyités,uszitás,pánikkeltés,félretájékoztatás,aztán cáfolás,kimagyarázás,csak tudnám azt,hogy ez a "szórakozás" kinek okoz élvezetet és valójában,mi a célja ezzel?!Látjátok,ez a kökemény politizálás itt a fórumon,mert velünk is "politizálgatnak"! Nagyon várjuk már az igazságos bejelentést nyugdijügyben! Vagy,legjobb ha mindent úgy hagynak, ahogyan régen is volt,nem változtatnak semmit sem,igy bejelenteni sem kel semmit sem, igaz!

jozsi19510 # 2011.09.21. 15:41

Üdv Mindenkinek!

Sitimaci!
Szerintem tesztelnek minket! Valaki súg, ha nem jó a visszhang, tagadunk!

sitimaci # 2011.09.21. 15:59

Már kaptak elég sok dübörgő,felháborodott visszhangot,befejezheti a T. Kormány a "tesztelést" !Hagyjon mindent úgy,ahogyan régen volt és figyeljen jobban a kormányzásra,mert a végén még "zátonyra fog futni!Ezt üzenik az öregek!Igaz!Most is dübörög a visszhang,igaz???

balogida # 2011.09.21. 17:50

Kedves Veci és Többiek!

Kérlek Benneteket segítsetek, ha van bármi ötletetek az alábbiakkal kapcsolatban:
Nő ismerősöm 1956.04.hóban született, mai napig kb.35,5 év munkaviszonnyal rendelkezik,így nem tudja igénybevenni sem a 40 éves sem az előrehozott lehetőséget.Az életkorához kapcsolódó legkorábbi irányadó nyugdijkorhatár 61,5 év.
Munkaviszonya megszűnik 2011.09.30.-al, ezért a kérdés az, van -e valami megoldás arra, hogy egyéni befizetéssel (pld. a napi 900.-Ft.) akár öt évre előre eggyösszegű megváltással a Nyugdijbiztosítóval megállapodást kössön és így nyugdijhoz hasonló juttatásban részesüljön az irányadó korhatár eléréséig.
Tudjuk, hogy a 40 évnél nincs ilyen lehetőség és a mai zavaros nyugdijtervek mellett nehéz erre a kérdésre válaszolni, de hátha van valami mégis.
Előre is köszönöm! Üdv.Csöpi

Nélkülünk # 2011.09.21. 18:45

Balogida,
sajnos, tartok tőle, hogy egyösszegű megváltásra, majd rögtön előrehozottba vonulásra nincs lehetőség. Életkori feltétel is van, annál előbb semmiképpen nem mehet el semmilyen konstrukcióban. Az Onyf honlapján megtalálhatók a klf megállapodási konstrukciók, de egyösszegű nem vonatkozik erre az esetre.

http://www.onyf.hu/index.php?…

A napi 900 körülit érdemes megkötni, minimum a legkorábbi lehetséges előrehozott lehetőségig (életkori!) legyen meg a min. 37 év szolg. idő.
Az ismerősödnél sajnos az életkori feltétel is hiányzik. Én így találtam, hátha van valakinek még más ötlete.

Veci # 2011.09.21. 20:00

balogida
Az 1956-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 64,5 év, a ma még hatályos tv. szerint 61,5 évesen lehetne előrehozott nyugdíjas, de a korhatár alatti nyugdíjbavonulási lehetőséget a kormány eltörli.
A szolgálati idő szerzésre valóban van ma még lehetőség megállapodást kötni a nyugdíjbiztosítóval. Olvasd el az alábbi tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

A megállapodás megkötésénél a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetés alapja a megállapodást kötő személy által meghatározott jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. A járulékfizetési felső határ 2011. évben napi 21.000 forint, a minimálbér összege pedig havi 78.000 forint. A nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztári tag és nem magán-nyugdíjpénztári tag esetében is 34 %.

Példák a fizetendő összeg megállapítására:

• Minimálbér alapján megkötött megállapodás esetén 78.000.*34%=26.520 forint.
  • 90.000 forint választott összeg esetén 90.000*34%=30.600 forint.
  • Járulékfizetési felső határ napi összegének választása esetén 2011. március hónapra fizetendő összeg 21.00031=651.00034%=221.340 forint. A fizetendő összeg megállapításánál ebben az esetben a „megvásárolni" kívánt hónap naptári napjainak számát kell figyelembe venni. Például 2011. február hónapban a 21.000 forintot 28-cal, 2011. április hónapban pedig 30-cal kell megszorozni.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás szolgálati időre és a nyugdíj alapjául szolgáló kereset megszerzésére kizárólag együttesen köthető meg.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.21. 20:02

agica20
Ez már csak magyarázkodás, de belegondoltak, ha mégis megtennék milyen következménye lenne.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.09.22. 06:55
http://index.hu/…a_matolcsyt/---
  • Már a félszuperbruttó kivezetése is,két lépésben fog megtörténni és nem azonnal,egyből! Egy kis haladék a bérből és fizetésből élő,csóri alacsony keresetüeknek,igaz? / Matolcsi:egyszerre---Szijjártó:---Kétszerre!Ez a kommunikáció,csúcs! /
balogida # 2011.09.22. 18:22

Kedves Nélkülünk és Veci!

Nagyon szépen köszönöm a fontos információkat!

Üdv:
balogida