Előrehozott öregségi nyugdíj

csera # 2011.03.08. 15:26
tinka46 # 2011.03.08. 15:10

Világgazdaság onlineA jövő héten megszűnhet a korkedvezményes nyugdíj MOST leltem rá...........(( no comm.

tinka46 # 2011.03.08. 15:10

Világgazdaság onlineA jövő héten megszűnhet a korkedvezményes nyugdíj MOST leltem rá...........(( no comm.

tinka46 # 2011.03.08. 15:09

tinka46 # 2011.03.08. 15:09

oszlopos # 2011.03.08. 13:46

Szeretném kérdezni, hogy szolgálati időt válthatok e meg, mint magán személy,a nöknek szólo 40éves nyugdijhoz, 36,5 évem van ledolgozva

nyugi # 2011.03.08. 13:09

A K02-es után még egyáltalán semmit,de nem fognak előleget utalni,ahogy az ügyintéző válaszaiból következtetni lehetett. A külön bekérések,csak szimpla időhúzás. Azt gondolom,hogy valamikor áprilisban lesz ebből valami. Addig meg.?

Veci # 2011.03.08. 13:00

nyugi
Hááát ez érdekes! Nem tudják egyszerre bekérni a papírokat. Az nem igaz, ha valakinek megállapítják a nyugdíjjogosultságát, hogy ellátatlanul maradjon, nyugdíjelőleget kell utalni. De ha csak apránként kérnek be valamit, az mindig tolja a határidőt.
Te kaptál már valamilyen végzést?

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.03.08. 12:19

Mégiscsak megírom,hogy itt, Szolnok Megyében elég viccesen kezelik a nyugdíjkérők ügyeit. Én talán majd még később nevetek. Elvileg egy hónapja nyugdíjas lennék szerintem. Egy évvel ezelőttig minden határozatba van foglalva,minden rendben van,az utóbbi egy év munkanélküli időt kell hozzátenni a benti adatokhoz. A K02-esen kitöltöttem a jogviszony megszűnésének időpontját,a munkaerőszolgálat határozatán szintén rajta van, és ezt harmadszorra megkérdezték egy levélben. Arra gondolhattak a nyugdíjigény beadása után elhelyezkedtem. Na jó három a magyar igazság. Majd felhívtam az ügyintézőt,mert ugye sehonnan semmilyen ellátás jó ideje. Azt mondta várjak nyugodtan, március végén meglesz a program,utána számolnak. Kérdeztem,előleg? Erre Ő,higgyem el utána nagyon gyorsan számolnak. Mit tehetnék? Gondoltam csinálok fejenállást,de saját érdekemben elvetettem. Azt gondoltam kakukktojás vagyok,de nem. Egyik ismerősöm február 1-től lenne nyugdíjas,két-három hetente egyesével kérdeznek tőle valamit. Pl. 58 éves nő,41 év minden munkanapján megszakítás nélkűl dolgozott,és milyen nyugdíjba akar menni? Ezeket csak azért írtam le,hogy mások is derűljenek egy kicsit. Egyébként nagyon örülök akiknek már sinen van minden,és sok-sok minden jót kívánok nekik.
Veci köszi a választ,én is így gondoltam.

kertito # 2011.03.08. 12:01

Veci!

Nagyon szépen köszönöm a segitséget!
Majd meglátom mit sikeerül intéznem...!
Még egyszer köszi!
kertitó

Veci # 2011.03.08. 11:46

kertito
Ez majdnem hasonló kérdés, neked van 2 év korkedvezményed. Ez a tanács nekem megerősítés, erre még hivatkozni is lehet, mert nyugdíjszakértő válaszolta:
Rokkantnyugdíjasként lehet-e előrehozott nyugdíjba vonulni 2011-ben?

http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:28

landi02
A ma még hatályos tv. szerint a nyugdíjszámításnál a szolgálati idő és a kereset számít. Vagyis mindkét esetben ugyanúgy számolnak, tehát a nyugdíj összege ugyanaz. Nem kell a hercehurca emiatt, gyógyuljon meg apósod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:24

sitimaci
Köszönjük a nőnapi kívánságot. Manapság már nemsok pirosbetűs nap van a naptárban. Lehet, hogy ez is azért maradt ki, mert 364 nap a férfiak napja, és azt nem jelölik piros betűvel :-)

Piffancs
Nemtudom a vállalkozáshoz kapcsolódó dolgokat.

nyugi
A munkanélküli ellátást nem veszik figyelembe a nyugdíjszámításnál, ha az kedvezőtlen. NYUGI nem rontja le a nyugdíjad összegét, azt az átlag számításnál úgy tudom kiesőként veszik figyelembe.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
22.§
(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni. Ha az igénylőre kedvezőbb,

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.08. 11:15

kertito
Te rád a ma még hatályos tv. 18/B. § (3) b pont vonatkozik, ha van 42 éved, ha nincs, akkor a (1)-(2):
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

18/B. §

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

(4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Azt tudom, hogy egy volt munkatársam, akinek nem véglegesített rokkantnyugdíja volt, ő kérte az előrehozott nyugdíjat és megkapta.
A te esetedben a Nyugdíjbiztosító ad konkrét választ.

Üdvözlettel Veci

fabatka # 2011.03.08. 10:45

Kedves
öreglegnyény. Hasonló korúak vagyunk(52 ben születtem) bár nekem 43 év munkaviszonyom van.1 hónap mulva telik le a munkanélkülim. Hiába adom be az önélertrajzom ....van hogy nem is válaszolnak.Mi vagyunk a"Ratkó,, gyerekek és sokan vagyunk.Egyszerre sokan mennek nyugdijba.Ez nem jól jött a mostani kormánynak.Utánpótlás nincs...Séll Kálmán terv.Szerintem szándékosan nem Orbán csomag,mert megszorításokkal teli..és így nem hozzá kötik....Hiába próbálják félremagyarázni...csak rosszabb lessz.Lehet hogy így kel csinálni mert Sza...ban vagyunk ,de ne nézzenek madárnak.Szóval megértem a problémád,csak nehogy ez rosszul süljön el.Hát lenne még mit írni, de attól még semmi nem változik.Üdv: fabatka.

öreglegény # 2011.03.08. 10:21

Jó napot!

A napi hírek sajnos nem kedvezőek a korosztályomnak. 1952. július 3-án születtem. Egy hónapja munkanélküli vagyok október végéig, a segély 36.000 Ft. Kényszervállalkozó voltam négy évig. Az elmúlt négy évben többször voltam betegállományban. Tovább a vállalkozást nem bírtam húzni, minden tartalékomat feléltem. Állandóan próbálkozom elhelyezkedni, de sikertelenül. Még válaszra sem méltatnak. 39 év 299 nap szolgálati időm van elismerve a mai napig. A nyugdíjbiztosító szerint 2013. január 3-ig semmi esélyem. Tervezik a táppénz, a munkanélküli segély, a korengedményes nyugdíj szigorítását, eltörlését. Munkalehetőség nincs. A közszférában nagyarányú elbocsátások várhatóak, rengetek fiatal is munkára vár. Miben reménykedhetek?

landi02 # 2011.03.08. 09:38

Jó napot !

Azt szeretném megkérdezni ,hogy apósomat most százalékolták le és kapott 64% de már korban elmehet az előre hozott nyugdíjban is melyikkel járna jobban ?
A betegségeiről annyit tudni kell a tavaly júniustól több műtéten eset át és rossz indulatú daganata meg agyvérzése volt.
Sajnos most már 3-éve folyamatosan munkanélküli volt ezért fordulok önökhöz hogy pénzben mivel járna jobban.
Köszönöm a válaszokat: L.Andrea

nyugi # 2011.03.08. 09:37

Érdekelne,hogy a jövedelemmel nem rendelkező évet,ahol csak munkanélküli ellátás volt,azt is valorizálják? Ott mit vesznek alapul?

Piffancs # 2011.03.08. 09:24

Kedves Veci!

Könyvelő kollégáim egy múlt heti TB konferencián hallották a következőt: 2011 január 1-től ha valaki vállakozóként befizeti a TB járulékokat (mondjuk a min. bér kétszerese után, de nem fizet SZJA-s bérjövedelmet (pl. EVA-s cégéből), akkor csak szolgálati időt szerez, de a nyugdíj kiszámításhoz nem veszik figyelembe jövedelemként. Állítólag akiknek már az idén számították a nyugdíjukat, a fentiek szerint járt el a nyugdíjbiztosító. Ha ez igaz akkor nem szabad többet fizetni, mint ami szolgálati idő megváltásához kell?

Válaszod köszönöm: Üdv, Piffancs

nyugi # 2011.03.08. 09:17

Köszönjük szépen sitimaci,a férfiaknak is minden jót kívánunk.

sitimaci # 2011.03.08. 08:43
A Nemzetközi Nőnap alkalmából,sok szeretettel köszöntöm a lányokat asszonyokat!!!---
  • / Nem tudom,hogy a naptárakban miért nem jelölik már,régebben még talán piros betüvel is volt irva ,szabadnap nélkül! Ennyit érnek nekünk a Nők???-----/
sitimaci # 2011.03.08. 08:22
Kedves Fórumozók!--
  • Itt a példa,hogy mi miért halunk meg hamarább és ,hogy az egészségünk is galyramegy hamar! Most is csak idegeskedünk,őrlödünk,nyugtató,vagy egy snaps,a kormányunk most is gondoskodik arról,hogy ne éljünk nyugodt életet!A nyugdijtörvény is, mostanában minden kormányváltásnál változik,már az ügyintézők sem tudják követni a dolgokat,hát még mi! Hogy ügyeskednek az emberek,ez volt a rokkantnyugdijazásnál is ezért is van annyi rokkantnyugdijas! Na minegy, a lényeg az,hogy aki tud,az idén menje el,de nézze meg,hogy mi vonatkozik rá és úgy intézkedjen,fölöslegesen ne adja be a kérelmet,ne terhelje a nyugdijintézet dolgozóit!!!!!!!!!!!!!!!
csera # 2011.03.08. 08:18

@Gabusch és Korall54!
Egyszerűen nem értem miről beszéltek! Ha valaki a törvényi feltételeknek nem felel meg, ha megfeszül, sem tud elmenni nyugdíjba. Hogy ki hány éves korában érdeklődik a feltételekről, miért is kellene elítélni miatta. Vannak emberek, akik elülnek a babérjaikon és várják, hogy történjen valami, és vannak olyanok, akik előrelátóak és tudatosan készülnek a törvény adta lehetőségek igénybevételére. Az utóbbiakat miért is kell ügyeskedőknek (törvény kikerülőknek) tartani? Éppen csak a kezükbe veszik a sorsukat és nem arra várnak, hogy megoldja helyettük valaki a megoldandókat. Ha valaki tovább dolgozik, mint ténylegesen elmehetne nyugdíjba – hát legyen már az ő döntése a választás lehetősége.

gabusch # 2011.03.07. 22:28

@Korall54
a németek..stb.a környékünkön.. totál jog/norma követők..
Vannak normák amiket nekünk is tartanunk kellene..ha a jelenlegi tv.úgy szól hogy betöltött 59 év és 40 év jogviszony=előrehozott öregségi feltétel... akkor mi ez az egész ???
Patkoljak el sokkal inkább maflán (megérdemlem)
mint ügyeskedően:)

Korall54 # 2011.03.07. 22:02

gabusch

Mindenki esze-veszetten menekül nyugdíjba menni, megkeresve minden lehetséges kibúvót, bevállalva a csökkentett nyugdíjat is. Aki pedig a jelenlegi tv szerint a születési évére kiszabott feltételekhez igazodva szeretne elmenni éppen 2012-ben, lehet, hogy nem teheti meg, mert elvágólak új tv-t találnak ki.
Így hát az ügyeskedők már biztos nyugdíjasok, a maflák pedig 6-8 évvel tovább dolgoznak, noha azonos évben születtek.
" O di immortales! Ubinam gentium sumus? In qua urbe vivimus? Quam rem publicam habemus?" (Cicero)

Most akkor jogállamban élünk vagy lottózunk?

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)