Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.09.22. 19:55

Kedves fórumozók!
A http://szepkor-nyugdij.hu/index.php oldalon kitettek egy nyugdíjkalkulátort, teszt jelleggel ingyenesen kipróbálható. Azt írják, hogy ez a legpontosabb. Beírtam az adatokat végig, 2011-re megsaccoltam az éves béremet és 365 napot vettem, illetve 40 évet és kb 10%-kal kevesebb jött ki, mint az utóbbi 2 évi nettóm.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.09.22. 19:56

Javítás: Fórumozók

sitimaci # 2011.09.23. 06:16

Kedves előrehozott jelölt! Sok ujság,pártokhoz köthető és nyilván hogy sok mindent másképpen kommentál, mint kellene,vagy nem ir róla,igy összezavar minket a cikkük elolvasása! Tudom,hogy mik hangzottak el régen /amit a népszava is idéz/ de ez mindig is igy volt a választások idején.Most azért drukkoljunk,hogy ne vezessenek be olyan intézkedéseket,ami még nem időszerü,több tanulmányt érdemel és a számunkra sem kedvező! A nyugdijkalkulátor, meg csak egy lehetőség /nem pontos /,ezért muszály megvárni azt,hogy az ONYF,mit számol ki nyugdijként! Lehet az is,hogy hiába várunk akármilyen bejelentést nyugdijügyben,nem lesz,legfeljebb az év vége felé,csendben halkan,tehát figyelni kel a hiradásokat,nincs más lehetőség

Judith52 # 2011.09.23. 12:39

Szia Veci! Egy barátnöm ajánlotta, hogy keresselek meg, akinek sikeresen tanácsot tudtál adni ez ügyben. Röviden vázolom kérdésem:
1952 április 28-án születtem, 34 év 186 nap munkaviszonnyal rendelkezem. Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e az elörehozott öregségi nyugdijra? ( Vagy esetleg más támogatásra?) Jelenleg munkanélküli vagyok, de segélyt nem kapok, járulékomat saját magam fizetem férjem nyugdijából. Segitséged előre is köszönöm. Szia, Judith

zord11 # 2011.09.23. 12:40

Kedves Veci, és Forumozók.
Van egykis problémám.
Ezt a kérdést tedtem fel:
Kedves Veci,

1952-bem születem 05 . 07 férfi vagyok. 45év a munkaviszony van.39 év közalkalmozot vagyok. Még dolgozok.Az a kérdésem hogy ha nyugdijba akarok menni 60 évesen mikor kellene kérnem a felmentésem ha lehetséges.A felmmentési idöm 8-honap. Elöre köszönöm a válaszokat.
zord11

Erre kaptam ezt a választ amit köszönök:
zord11
Számold vissza a 60. szülinapodtól a felmentési időt, de arra figyelj, hogy az idén megkezdjed, mert akkor ugrik a lehetőséged a korhatár alatti ellátástól.
Na most az a gondom , hogy a cégemnél vagyis az iskolámbam azt a választ kaptam,hogy csak azokat a közalkalmazottakat menhetik fel akiket julius-1-ig megkapták a felmentésüket.Ezek szerint csak azok az 1952-ben születtek mehetnek el nyugdijba akik január és febuárban születtek.Mivel én május -7-én születtem igy azt monták hogy rám már nem érvényes a felmentés.
Kérem válaszotokat ,hogy mi az igazság vagy a törvényt ök nem tudják jól.
Elöre is köszönöm a válaszokat.

atsi69 # 2011.09.23. 13:58

Kedves Veci és Fórumozók!
Bányásznyugdíjas vagyok, korkedvezménnyel mentem nyugdíjba. Kérdésem a következő lenne:A januártól tervezett nyugdíjtörvény változások miatt, ha eltörlik mint nyugdíjt,és helyette pedig jövedelempótló ellátássá alakul, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításomat adómentesen tudom felvenni?
Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlettel Atsi

Korall54 # 2011.09.23. 14:35

zord11
Veci fog neked majd válaszolni. Én a helyedben megkérdezném, hogy melyik Közlönyben van az a jogszabály, amire hivatkoznak, vagy írásban hol található meg.Csak konkrét írásban megjelent törvényt, rendeletet mutassanak! Mindegy, hogy milyen kiszivárogtatott tervezetet tudunk 2012-re vonatkozóan, az még nem törvény. Úgy tudom, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint kell eljárni a jelenben akkor is, ha feltételezhető, hogy változás lesz. Ha pedig olyan lesz az új törvény, hogy visszamenőleg felülírja a felmentést, akkor az semmis, és ez ellen nincs mit tenni. Gondolom én mindezt, lehet, hogy tévesen.

sitimaci # 2011.09.23. 15:22

Jaj kedves előrehozott nyugdijas ! A média foglalkozik ezzel,de mindegyik másként,sőt az elfogutság is fennáll,amúgy meg annak akit érdekel,kellene utánna nézni,érdeklődni,pl.ezen a fórumon! Amúgy meg a média sem nagyon tudja,hogy mi várhat ránk,mert a T.Kormány,nem bőbeszédü! Persze lehet,hogy még a kormány sem tudja,hogy mit csinálhat,mit tehet,meg nyugdijügyben "balhé" nélkül,főleg annak tükrében,hogy Orbán Viktor 2010-ben még azt mondta/a Népszava is idézi!/,hogy 30-évig nem kel a nyugdijhoz hozzányúlni,a korhatárt fokozatosan felemelték Bajnaiék,stb.,stb.! Akkor most mi is van? Az van,hogy majd mindent megtudunk akkor,amikor a kormány úgy akarja és nem biztos,hogy a médiából,hanem tőlük!!!

tibi52 # 2011.09.23. 16:24

Sütimaci!
Lehet hogy ebből akarja a kormány kifizetni az országgyűlési képviselők tervezett 750 000Ft-os tisztelet díját?!

Veci # 2011.09.23. 18:52

Judith52
A csökkentett előrehozott nyugdíjhoz minimum 37 év szolgálati idő kell. Ebbe beleszámít az az idő is, amit a férjed nyugdíjából, a Nyugdíjbiztosítónál megállapodást kötöttetek szolgálati idő szerzésre.
Annak nézzetek utána, hogy a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét kaphatnád-e, ezt a Munkaügyi Központnál lehet megkérdezni.
Ha volna valamilyen egészségkárosodásod (40-49 %), és ez 2 évnél nem régebbi, akkor viszont az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig (62,5 év) kaphatnál átmeneti járadékot, ami a kiszámolt nyugdíj 75 %-a lenne.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.23. 19:05

zord11
Ha a kiszivárogtatott tervezet szerint módosulna a nyugdíjtörvény, akkor is elmehetnél korhatár előtti ellátásra, ha a II. félévben közlik a felmentés tényét a Kjt 31.§ (1) e) pontra hivatkozással.
http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/
Korhatár előtti ellátás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól

2011. december 31-ét követő kezdő naptól korhatár előtti ellátásra jogosult

az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

• aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

vagy

• akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;

az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett;

az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;
A fenti idézet alapján írtam neked korábban. Évvégéig meglesz a törvény és így belefér (ha a tervezet szerint alakulna) az, hogy még az idén megkezdhessed a felmentést. Egyenlőre mindannyian "tanácstalanok" vagyunk mindaddig, amíg nem lesz meg az új nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.09.23. 19:33

Kellemes-laza október 1.
Talán esik kicsit, de 20 fok lesz :-)

!

Üdvgabusch53

gabusch # 2011.09.23. 19:38

http://www.vdsz.hu/…tajekoztato/
Értünk és velünk:-)

saslik # 2011.09.24. 12:52

Kedves Veci és Fórumozók!
Lehet, hogy már hasonló problémával foglalkoztatok, de nem emlékszem. 1953. júliusában született nő vagyok, tanár, de nem közalkalmazott. Úgy olvastam korábban, hogy aki 2012. jan. 1. után tud nyugdíjba menni - most mindegy, minek tituláljuk -, az 8,6 %-kal (?) már kevesebbet kap. Én csökkentett, előrehozottba is belemennék 2011. dec. 30-val, ha az megfelelne. 2011. dec. 30-ig 40 év és 84 nap szolgálati idővel fogok rendelkezni. A kérdésem: a csökkentés mértéke (havi százalékok) a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszakra, azaz 63. életévemre vonatkozik, vagy az előrehozott nyugdíjkorhatár – ma még érvényben lévő – 59. életévemre. Mert ez számomra nem egyértelmű. Azaz: hány százalékot vonnának le? Előre is köszönöm a választ.

Nélkülünk # 2011.09.24. 16:47

Saslik!
Veci - ahogy látom - több fórumon is segítséget nyújt, én csak ebbe ástam bele magam, és éppen rá is érek.

Életkori feltétel az 59. életév betöltése - azaz jövő évi szülinapodtól mehetsz, és te nem csökkentettbe, mivel bőven meglesz a csökkentés nélkülihez szükséges 40 év szolg. időd. (Aki csökkentettbe tud csak menni, min. 37 év kell és évjárat szerint változó min. életkor, és a megállapított összeg akkor is marad, ha az illető eléri a rá vonatkozó tényleges nydkorhatárt. ). Részletek itt:

http://www.onyf.hu/?…

Veci # 2011.09.24. 18:08

saslik
Neked nem csökkentett lesz, mert megvan a 40 év szolgálati időd (a férfiak esetében van csökkentés). Az idén csak korengedményes nyugdíjba tudnál menni, ha a munkáltató megállapodást kötne veled és júliusig befizetné a nyugdíjad a Nyugdíjfolyósítónak.

http://www.onyf.hu/?…

Ha ez nem megy, akkor az 59. szülinaptól lehetsz egyenlőre nem tudjuk minek nevezett ellátásra. Feltételezem, hogy nincs meg a 40 év jogosultsági időd a nők kedvezményes nyugdíjához a tanulmányi idő miatt.

Üdvözlettel Veci

saslik # 2011.09.24. 20:29

Kedves Veci és Nélkülünk!
Köszönöm, hogy szombat ellenére ilyen hamar válaszoltatok.Üdvözlettel: Saslik

zord11 # 2011.09.25. 08:41

Kedves Veci, és Forumozók.
Azt a kérdést tenném fel, hogy az 1952.ben született közalkalmazot férfiakra milyen jelenlegi jogszabály érvényes.Akinek megvan a 42éves munkaviszonya. Elöre is köszönöm a válaszokat.

Korall54 # 2011.09.25. 11:58

zord11

A ma még hatályos nyd-tv
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. § (3) b) ba)

Kjt.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

30.§ (1) e)

33.§ (1)
(2) f)
(3)

78.§ (4)

Ezeket nézd át, ezek a jogszabályi pontok ma még hatályosak.Nem tudni, mi lesz 2012-ben, mi hogy változik, az ez évben kezdődő felmentésekkel mi lesz, visszamenőleg is megváltoztatnak-e valamit.
Várd meg Veci válaszát is, mert az a megbízható.

riperes # 2011.09.25. 12:19

Tisztelt Fórum !

43 év szolgálati idővel rendelkezek,1953-s születésű férfi vagyok, jelenleg munkanélküli.Ismerve a tendenciát nem sok reményt látok a foglalkoztatásomra.
Érdekelne milyen feltételekkel tudnék előre hozott csökkent összegű nyugdíjat kapnom. Az információt köszönöm előre is.Üdv G.

sitimaci # 2011.09.25. 14:43

Az 1953-ban született férfiaknak,63 év a nyugdij korhatára!Korkedvezmény nincs semmi?

Korall54 # 2011.09.25. 15:46

riperes
Az 53-as férfi 42 év szolg-i idővel 60 évesen, azaz 2013-ban mehetne 8,4%-kal csökkentett, előrehozott nyugdíjba. Az öregségi korhatára 63 év. Mindez a jelenlegi tv szerint, azonban nem tudni, hogy az új tv szerint jan. 1-től milyen szabályok lesznek.

sitimaci # 2011.09.25. 16:00
riperes:---
  • De ha van korkedvezményed,akkor előbb!Mennyi van?
riperes # 2011.09.25. 17:58

Sitimaci !

Nincsen korkedvezményem,csak 43 év szolgálati időm.
Sajnos a jelenlegi kurzus magason tesz azokra akiknek már nincsen "ellátásuk",és normális munkához sem jutnak.

sitimaci # 2011.09.25. 19:06

Kedves riperes! Sajnálom,akkor ahogy korall54 irta,2013-ban csökkentettbe mehetsz el,ha nem fogják eltörölni,mivel neked a 42-éved már meg van.Üdv,maci