riperes!
A tervezetet, ha elfogadja az ogy, az 53-as férfiak már csak a rájuk vonatkozó öregségi nyugdijkorhatár elérésekor tudnak nyugdíjba menni, és az sajna 63 év, tehát 2016. Bocs a rossz hírért.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Nemil, végül is , Anyukád bármikor nyd-ba mehetne , ha megvan a 40 év jogosultsága / 32 év munka + 8 év gyerekekkel / v 34 év munka + 6 év gyerekekkel / v 36 év munka ,+ 4 év a gyerekekkel / a lényeg a 40 év, akkor meg , el lehet menni közös megegyezéssel, eltekinthetnek a felmondási idő letöltésétől , de ahogy Korall54 írta, gyorsan kiszámoltatni a nyd jogosultságot és ha megkapta, lehet a főnökséggel megállapodni . Veci biztos iderakja a letöltendő nyomtatvány számát, én még mindig nem tudom , hogyan kell .
Tibi52!
Még csak annyit, hogy mivel szeptember vége van szorít az idő, gyorsan hozzá kell fognod az ügyintézéshez. Először beszélj a munkáltatóddal, ha beleegyezik, akkor ezt neki le kell jelenteni a Munkaügyi Hivatalnak, és 1 hónapig munkanélkülinek kell lenned,majd intézni a nyufignál, kifizetni az általuk megállapított nyugdíjat és posta költséget, és csak utána indulhat a korengedményes nyugdíj.Jövő január 1-től pedig akkor csökkentett összegű előrehozott nyugdíjas, illetve amire majd átkeresztelik, lehetsz.Sok sikert!!!
marcsaharcsa!
ugyanezt javaslom az ismerősödnek is!
üdv: Zsuzsa
- Friss új hír !!!http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_tervezi_a_nyugdijakkal_a_kormany.497106.html
Ha jól sejtem és értelmezem,akkor ez a 57-62-éves előrehozott civilekre is kel hogy vonatkozzon!
Hello
Olyan kérdéssel fordulnék ÖnhözÖnökhöz, hogy ha valaki (férfi 1953-ban született) a törvény által előírtaknak megfelel előrehozott öregségi nyugdíj esetében, a munkavállaló vállalja a különbözeti költségeket (mivel hivatalosan csak a 37 év van meg), akkor a nyugdíjfolyósító által megadott összeget meddig kell befizetni? Tegyük fel, hogy decemberre a munkaügy illetve a különböző szervek felé a bejelentés megtörténik. Lehet például fizetési haladékot kérni? Vagy van esetleg egy határidő mondjuk az összeg megállapításától számított 90 nap a befizetésre?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
- A cikk a Népszava.hu oldalon érhető el! Többször elolvastam újra és kezdek tartani attól,hogy a kedvezmény csak a rendvédelmi szolgálati nyugdijasokra vonatkozik,akik 57-62.évesek! És a civilek? Akkor megint szívás? De miért ez a megkülömböztetés? Pofátlan igazságtalanság ,szégyenletes kivételezettség lenne a civilekkel szemben,érthetetlen okokból!Itt sem a ledolgozott évek számitanának,mert lehet hogy az 57-62-éves rendvédelmisnek,nincs annyi ledolgozott ideje,mint egy 56-57-60-62-éves civil nyugdijasnak,aki előrehozottba ment el! Csak tudnám azt,hogy mi a fene folyik itt?!/ Amúgy ez szakmai és politikai vita is,érthető okokból!!!/
NEM LÁTOM AMIT ÍRTAM !!PEDIG DICSÉRTEM A KORMÁNYT MEG A HELYZETET RENDESEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nem is írok többet.Üdv.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!Szép napot mindenkinek!
Üdv fabatka!
Nem mindig megy át egyből! Már én is jártam így!
Azóta másolatot csinálok! Másodszorra már átment mindig.
Üdv józsi
Fabatka, na akkor meg azért, nem hisznek a szemüknek !
Kedves Veci !
Tegnap benn voltam a hivatalnál.Két ablaknál is voltam. Az elsőnél azt monták, hogy már két éve jogos a levonás. Mérgemben elfelejtettem megkérdezni, hogy beérkezett-e 2010-ben a munkáltatóval történt megállapodás.(egy csomó pénzt levontak a végkielégítésemből) Újra sorba álltam. Másodszorra másik ablaknál azt mondták, hogy nincs levonás, Lekérték a komplett dossziémat, saját szememmel láttam , hogy tavaly időben megérkezett minden papír.Ott helyben megírták a fellebezést nekem csak alá kellett írni.Hozzáteszem 2010-ben másik két kolegámmal azonos időben adtuk be az igényünket,ők idén áprilisban mentek "korengedményes" nyugdíjba, 40 év szolgálati idővel,és nekik sem volt levonás.Most várom a fellebezés eredményét.Én úgy tudom, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj és a korengedményes nyugdíj nem azonos, más feltételek vonatkoznak rájuk.
üdv: fusi
Kedves Korall54 !
Férfi vagyok, 52.04.09-én születtem. A megállapodás 2010.12.10-én érkezett be. Láttam a papíromat.A többit a Vecinek írt válaszomban leírtam. Köszönöm,hogy foglalkozol az ügyemmel.
üdv: fusi
Korall54
Ja, és 2011.09.19-től vagyok "korengedményes" nyugdíjas.
fusi
fusi
Veci nagyon profi, a törvényt is beidézte és az megválaszolja a kérdésedet. Én csak néha-néha tudok segíteni, mert még nem vagyok elég jártas.
Talán nézd át a nyd összegének megállapításáról szóló papírt. Elgondolásom szerint kimutattak egy valorizált átlagos nettó jövedelmet (tegyük fel 100 000 ft) ebből számítják ki a nyd összegét. Esetedben, mivel 45 éved van, ez a valorizált nettónak a 90%-a, azaz 90 000 ft.
A kilencvenezret csökkentik 8,4 %-kal, amint Veci írta.
Tehát: 90 000 - (900 x 8,4) = 82 440 ft.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
korall54
A számítás menete ahogy leírtad úgy történt. Én a 8,4 százalékot nem értem, mert aki 2010-ben kötött megállapodást a munkáltatójával és az 2010 december 31-ig beérkezett,vállalva az öregségi nyugdíjkorhetár eléréséig a nyugdijam és egyébb költségeinek a befizetését,függetlenül, hogy 2010-ben vagy 2011-ben leszek korengedményes nyugdíjas a számítás menete az öregségi nyugdíjéval azonos, levonás nélkül.Példa rá a két kolegám.Egyébbként tőlünk 2010-en is többen mentek nyugdíjba hasonló feltételekkel A 2011 ben jelentkezőknek már levonással számolják. A hivatalban az iratok megtekintése után azt mondták, hogy a számításnál ők hibáztak, és már írták is a fellebezést.
fusi
Kedves Hars52 !
Az infót hol lehet elolvasni,vagy csak úgy szájról-szájra terjed?
köszi G.
NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTER
BELÜGYMINISZTER
HONVÉDELMI MINISZTER
NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER
Szám: 57816-5/2011-NEFMI(SZ)
19/A. § rendelkezései szerint
NEM NYILVÁNOS.
Az ellátások átalakítása
A már ellátásban részesülők ellátását jövedelempótló juttatásként kell továbbfolyósítani, ha keresőtevékenységük nincs.
A korhatár előtti nyugdíjra jogot szerzett személyek e jogukat később is érvényesíthetik, a következő módon:
• előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá),
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná,
• a korkedvezményre a 2012. december 31-ig szerzett jogot jövedelempótló juttatásként időbeli korlát nélkül el kell ismerni,
• a bányásznyugdíjra, a művésznyugdíjra az 2011 végéig megszerzett jogot jövedelempótló juttatásként kell időbeli korlát nélkül elismerni, ezt követően újabb jogosultság nem szerezhető,
• polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíjára jogosultság 2011. augusztus 31-ét követően nem szerezhető,
• korengedményes nyugdíj a hatályos jogszabályok alapján is csak 2011. december 31-éig vehető igénybe, új megállapításra nem kerülhet sor, de a már megállapított nyugdíjakat jövedelempótló juttatásként tovább kell folyósítani, tekintettel arra, hogy a foglalkoztató annak fedezetét már előre kifizette.
A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése évente 18–19 milliárd Ft bevételkiesést jelent, mivel 2013 januárjáról megszűnik egyúttal a korkedvezmény-biztosítási járulék is. Felmerülhet annak szükségessége, hogy a jogintézmény
Kedves Hars52!
Nagyon köszönöm a választ! Azt hittem, hogy a 40 éveshez el kell érni az 59.évet, ami csak januárban lesz nekem!Nem kell?
A TB-től idén is kértem a 40 éveshez az évek elismerését, de ugyanazt küldték, mint az elmúlt évben ezzel a szöveggel:
"Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatása 2010.évre vonatkozóan a TB szerv felé megszünt jelenleg a szolgálati idejét és a jogositási idejét 2009.év végéig lehetett figyelembe venni.
A 2010.évi szolgálati idő és a nyugdijjárulék-köteles jövedelem a nyugdij megállapitásánál kerül elismerésre."
Mindez érkezett most 22-én.
Szép napot!
somarka
riperes!
Az előbb elküldött tervezet, végül is csak tervezet, nem elfogadott törvény, de ha elfogadják, már a (nem közalkalmazott és 2011-től felmentési idejét töltő) 52-es férfi sem tud elmenni korábban nyugdíjba (jövedelempótlóba) 2012-től.
Mint már írtam, az egyedüli megoldás, (ha a munkáltató hajlandó előre befizetni a nyugdíjadat) még az idén dec. 31-ig korengedményes nyugdíjba menni, egészen az előrehozott korhatáráig. Egyébként marad a rád vonatkozó öregségi nyugdíj korhatár, 63 év.
- / Az üzenet nem mindig megy át egyből és van amikor bekel jelentkezni még egyszer! Nem hiszem,hogy "valakik" nem engedik elküldeni,itt nem olyanokat írunk,ami sértő,bántó lenne,itt csak az igazságokat irjuk le,igaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/-----
somarka!
A 40 éveshez mindegy hogy hány éves vagy, csak az számít, hogy a 40 év munkaviszony meglegyen, ebbe csak a GYES, GYED számíthat bele (max 8év). Nem lehet figyelembe venni a 3 év szakiskolát, főiskolát, egyetemet, munkanélkülit, ápolásit, passzív táppénzt.
Ha Neked ilyenek nem voltak, akkor szerintem már megvan a 40 éved.Nem értem, hogy a Nyufigtől miért kaptál ilyen levelet, mert szerintem legalább 2009.12.31-ig meg kellett volna írniuk hogy a jogosultsági (40 éveshez) időd mennyi. Persze az is lehet, hogy egybeesik a szolgálati időddel. Én a helyedben bemennék személyesen az ügyintézőhöz és mielőtt bármit lépnél tisztázd.
üdv: Zsuzsa
Hars52,a leírtak egyáltalán nem megnyugtatóak.Mint jelenlegi munkanélküli magam sem tudom mi lesz addig.
No comment
Köszönöm Zsuzsa a választ, csak még azt nem tudom hogy 42 évnek kell-e meglenni?
Köszi Marcsaharcsa
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02