Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.09.29. 05:33

riperes!
A tervezetet, ha elfogadja az ogy, az 53-as férfiak már csak a rájuk vonatkozó öregségi nyugdijkorhatár elérésekor tudnak nyugdíjba menni, és az sajna 63 év, tehát 2016. Bocs a rossz hírért.

szafika # 2011.09.29. 05:38

Nemil, végül is , Anyukád bármikor nyd-ba mehetne , ha megvan a 40 év jogosultsága / 32 év munka + 8 év gyerekekkel / v 34 év munka + 6 év gyerekekkel / v 36 év munka ,+ 4 év a gyerekekkel / a lényeg a 40 év, akkor meg , el lehet menni közös megegyezéssel, eltekinthetnek a felmondási idő letöltésétől , de ahogy Korall54 írta, gyorsan kiszámoltatni a nyd jogosultságot és ha megkapta, lehet a főnökséggel megállapodni . Veci biztos iderakja a letöltendő nyomtatvány számát, én még mindig nem tudom , hogyan kell .

hars52 # 2011.09.29. 05:42

Tibi52!
Még csak annyit, hogy mivel szeptember vége van szorít az idő, gyorsan hozzá kell fognod az ügyintézéshez. Először beszélj a munkáltatóddal, ha beleegyezik, akkor ezt neki le kell jelenteni a Munkaügyi Hivatalnak, és 1 hónapig munkanélkülinek kell lenned,majd intézni a nyufignál, kifizetni az általuk megállapított nyugdíjat és posta költséget, és csak utána indulhat a korengedményes nyugdíj.Jövő január 1-től pedig akkor csökkentett összegű előrehozott nyugdíjas, illetve amire majd átkeresztelik, lehetsz.Sok sikert!!!

marcsaharcsa!
ugyanezt javaslom az ismerősödnek is!
üdv: Zsuzsa

sitimaci # 2011.09.29. 06:19
---
  • Friss új hír !!!http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_tervezi_a_nyugdijakkal_a_kormany.497106.html
sitimaci # 2011.09.29. 06:26

Ha jól sejtem és értelmezem,akkor ez a 57-62-éves előrehozott civilekre is kel hogy vonatkozzon!

handy00 # 2011.09.29. 06:37

Hello

Olyan kérdéssel fordulnék ÖnhözÖnökhöz, hogy ha valaki (férfi 1953-ban született) a törvény által előírtaknak megfelel előrehozott öregségi nyugdíj esetében, a munkavállaló vállalja a különbözeti költségeket (mivel hivatalosan csak a 37 év van meg), akkor a nyugdíjfolyósító által megadott összeget meddig kell befizetni? Tegyük fel, hogy decemberre a munkaügy illetve a különböző szervek felé a bejelentés megtörténik. Lehet például fizetési haladékot kérni? Vagy van esetleg egy határidő mondjuk az összeg megállapításától számított 90 nap a befizetésre?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel

sitimaci # 2011.09.29. 06:38
T. Fórumozó Társaim!!!--
  • A cikk a Népszava.hu oldalon érhető el! Többször elolvastam újra és kezdek tartani attól,hogy a kedvezmény csak a rendvédelmi szolgálati nyugdijasokra vonatkozik,akik 57-62.évesek! És a civilek? Akkor megint szívás? De miért ez a megkülömböztetés? Pofátlan igazságtalanság ,szégyenletes kivételezettség lenne a civilekkel szemben,érthetetlen okokból!Itt sem a ledolgozott évek számitanának,mert lehet hogy az 57-62-éves rendvédelmisnek,nincs annyi ledolgozott ideje,mint egy 56-57-60-62-éves civil nyugdijasnak,aki előrehozottba ment el! Csak tudnám azt,hogy mi a fene folyik itt?!/ Amúgy ez szakmai és politikai vita is,érthető okokból!!!/
fabatka # 2011.09.29. 06:50

NEM LÁTOM AMIT ÍRTAM !!PEDIG DICSÉRTEM A KORMÁNYT MEG A HELYZETET RENDESEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nem is írok többet.Üdv.

jozsi19510 # 2011.09.29. 07:08

Üdv sitimaci!

Itt olvasd!
http://www.penzcentrum.hu/…1029941.html

Üdv józsi

nemil # 2011.09.29. 07:11

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!Szép napot mindenkinek!

jozsi19510 # 2011.09.29. 07:12

Üdv fabatka!

Nem mindig megy át egyből! Már én is jártam így!
Azóta másolatot csinálok! Másodszorra már átment mindig.

Üdv józsi

szafika # 2011.09.29. 07:56

Fabatka, na akkor meg azért, nem hisznek a szemüknek !

fusi # 2011.09.29. 08:26

Kedves Veci !
Tegnap benn voltam a hivatalnál.Két ablaknál is voltam. Az elsőnél azt monták, hogy már két éve jogos a levonás. Mérgemben elfelejtettem megkérdezni, hogy beérkezett-e 2010-ben a munkáltatóval történt megállapodás.(egy csomó pénzt levontak a végkielégítésemből) Újra sorba álltam. Másodszorra másik ablaknál azt mondták, hogy nincs levonás, Lekérték a komplett dossziémat, saját szememmel láttam , hogy tavaly időben megérkezett minden papír.Ott helyben megírták a fellebezést nekem csak alá kellett írni.Hozzáteszem 2010-ben másik két kolegámmal azonos időben adtuk be az igényünket,ők idén áprilisban mentek "korengedményes" nyugdíjba, 40 év szolgálati idővel,és nekik sem volt levonás.Most várom a fellebezés eredményét.Én úgy tudom, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj és a korengedményes nyugdíj nem azonos, más feltételek vonatkoznak rájuk.

üdv: fusi

fusi # 2011.09.29. 08:36

Kedves Korall54 !
Férfi vagyok, 52.04.09-én születtem. A megállapodás 2010.12.10-én érkezett be. Láttam a papíromat.A többit a Vecinek írt válaszomban leírtam. Köszönöm,hogy foglalkozol az ügyemmel.

üdv: fusi

fusi # 2011.09.29. 08:40

Korall54
Ja, és 2011.09.19-től vagyok "korengedményes" nyugdíjas.

fusi

Korall54 # 2011.09.29. 09:26

fusi
Veci nagyon profi, a törvényt is beidézte és az megválaszolja a kérdésedet. Én csak néha-néha tudok segíteni, mert még nem vagyok elég jártas.
Talán nézd át a nyd összegének megállapításáról szóló papírt. Elgondolásom szerint kimutattak egy valorizált átlagos nettó jövedelmet (tegyük fel 100 000 ft) ebből számítják ki a nyd összegét. Esetedben, mivel 45 éved van, ez a valorizált nettónak a 90%-a, azaz 90 000 ft.
A kilencvenezret csökkentik 8,4 %-kal, amint Veci írta.
Tehát: 90 000 - (900 x 8,4) = 82 440 ft.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

fusi # 2011.09.29. 09:52

korall54
A számítás menete ahogy leírtad úgy történt. Én a 8,4 százalékot nem értem, mert aki 2010-ben kötött megállapodást a munkáltatójával és az 2010 december 31-ig beérkezett,vállalva az öregségi nyugdíjkorhetár eléréséig a nyugdijam és egyébb költségeinek a befizetését,függetlenül, hogy 2010-ben vagy 2011-ben leszek korengedményes nyugdíjas a számítás menete az öregségi nyugdíjéval azonos, levonás nélkül.Példa rá a két kolegám.Egyébbként tőlünk 2010-en is többen mentek nyugdíjba hasonló feltételekkel A 2011 ben jelentkezőknek már levonással számolják. A hivatalban az iratok megtekintése után azt mondták, hogy a számításnál ők hibáztak, és már írták is a fellebezést.

fusi

riperes # 2011.09.29. 10:04

Kedves Hars52 !
Az infót hol lehet elolvasni,vagy csak úgy szájról-szájra terjed?
köszi G.

hars52 # 2011.09.29. 10:46

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTER

BELÜGYMINISZTER

HONVÉDELMI MINISZTER

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER

Szám: 57816-5/2011-NEFMI(SZ)

Az 1992. évi LXIII. törvény

19/A. § rendelkezései szerint

NEM NYILVÁNOS.

Az ellátások átalakítása
A már ellátásban részesülők ellátását jövedelempótló juttatásként kell továbbfolyósítani, ha keresőtevékenységük nincs.
A korhatár előtti nyugdíjra jogot szerzett személyek e jogukat később is érvényesíthetik, a következő módon:
• előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá),
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná,
• a korkedvezményre a 2012. december 31-ig szerzett jogot jövedelempótló juttatásként időbeli korlát nélkül el kell ismerni,
• a bányásznyugdíjra, a művésznyugdíjra az 2011 végéig megszerzett jogot jövedelempótló juttatásként kell időbeli korlát nélkül elismerni, ezt követően újabb jogosultság nem szerezhető,
• polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíjára jogosultság 2011. augusztus 31-ét követően nem szerezhető,
• korengedményes nyugdíj a hatályos jogszabályok alapján is csak 2011. december 31-éig vehető igénybe, új megállapításra nem kerülhet sor, de a már megállapított nyugdíjakat jövedelempótló juttatásként tovább kell folyósítani, tekintettel arra, hogy a foglalkoztató annak fedezetét már előre kifizette.
A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése évente 18–19 milliárd Ft bevételkiesést jelent, mivel 2013 januárjáról megszűnik egyúttal a korkedvezmény-biztosítási járulék is. Felmerülhet annak szükségessége, hogy a jogintézmény

somarka # 2011.09.29. 10:46

Kedves Hars52!

Nagyon köszönöm a választ! Azt hittem, hogy a 40 éveshez el kell érni az 59.évet, ami csak januárban lesz nekem!Nem kell?
A TB-től idén is kértem a 40 éveshez az évek elismerését, de ugyanazt küldték, mint az elmúlt évben ezzel a szöveggel:
"Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatása 2010.évre vonatkozóan a TB szerv felé megszünt jelenleg a szolgálati idejét és a jogositási idejét 2009.év végéig lehetett figyelembe venni.
A 2010.évi szolgálati idő és a nyugdijjárulék-köteles jövedelem a nyugdij megállapitásánál kerül elismerésre."
Mindez érkezett most 22-én.
Szép napot!
somarka

hars52 # 2011.09.29. 10:56

riperes!
Az előbb elküldött tervezet, végül is csak tervezet, nem elfogadott törvény, de ha elfogadják, már a (nem közalkalmazott és 2011-től felmentési idejét töltő) 52-es férfi sem tud elmenni korábban nyugdíjba (jövedelempótlóba) 2012-től.
Mint már írtam, az egyedüli megoldás, (ha a munkáltató hajlandó előre befizetni a nyugdíjadat) még az idén dec. 31-ig korengedményes nyugdíjba menni, egészen az előrehozott korhatáráig. Egyébként marad a rád vonatkozó öregségi nyugdíj korhatár, 63 év.

sitimaci # 2011.09.29. 11:06
Kedves józsi!!! Ezt a cikket már olvashattuk a Pénzcentrumban itt,de a Népszava mai cikke az frissebb és már mást ir, mint amit a Pénzcentrum,olvasd el azt! Népszava.hu szept.29.---
  • / Az üzenet nem mindig megy át egyből és van amikor bekel jelentkezni még egyszer! Nem hiszem,hogy "valakik" nem engedik elküldeni,itt nem olyanokat írunk,ami sértő,bántó lenne,itt csak az igazságokat irjuk le,igaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/-----
hars52 # 2011.09.29. 11:15

somarka!
A 40 éveshez mindegy hogy hány éves vagy, csak az számít, hogy a 40 év munkaviszony meglegyen, ebbe csak a GYES, GYED számíthat bele (max 8év). Nem lehet figyelembe venni a 3 év szakiskolát, főiskolát, egyetemet, munkanélkülit, ápolásit, passzív táppénzt.
Ha Neked ilyenek nem voltak, akkor szerintem már megvan a 40 éved.Nem értem, hogy a Nyufigtől miért kaptál ilyen levelet, mert szerintem legalább 2009.12.31-ig meg kellett volna írniuk hogy a jogosultsági (40 éveshez) időd mennyi. Persze az is lehet, hogy egybeesik a szolgálati időddel. Én a helyedben bemennék személyesen az ügyintézőhöz és mielőtt bármit lépnél tisztázd.
üdv: Zsuzsa

riperes # 2011.09.29. 11:16

Hars52,a leírtak egyáltalán nem megnyugtatóak.Mint jelenlegi munkanélküli magam sem tudom mi lesz addig.
No comment

marcsaharcsa # 2011.09.29. 11:19

Köszönöm Zsuzsa a választ, csak még azt nem tudom hogy 42 évnek kell-e meglenni?
Köszi Marcsaharcsa