Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.09.29. 12:20

marcsaharcsa!
Ha megvan a 42 év szolgálati idő csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba (jövedelempótló 2012-től) mehet 60 évesen, ha 37 és 42 közötti a szolgálati idő akkor 60 év 183 naposan. Tehát addig kell kifizetni előre a nyugdíját.
üdv: Zsuzsa

somarka # 2011.09.29. 12:22

hars52!
Semmi ilyesmim nincs, amit nem lehet figyelembe venni. 2009.12.31-ig igazolták az időmet, csak a 2010.évit nem írták meg. 38 év 177 nap a szolgálati időm és a jogosultsági időm is, ehhez jön a 2010.év és az idei. Azt nem tudtam, hogy a 2010.évi 3,5 hónap táppénzt le kell-e vonni.
Azt fogom tenni amit írtál, bemegyek az ügyintézőhöz.
Köszönöm a segítséget!
somarka

hars52 # 2011.09.29. 12:32

Riperes!
Bocs, de nem tudtam, hogy munkanélküli vagy, ezért ajánlgattam a korengedményest.
Egyébként akkora kavarás van nyugdíj ügyben, szinte naponta reppenek fel új hírek (rémhírek), hogy biztosat senki nem tud, de egy-két dolog mindegyikben közös, hogy 2012.01-től megszüntetik (némi átfutással)
az előrehozottat, a korkedvezményest, a szolgálati és a korengedményes nyugdíjakat. Akik addig jogosultságot szereznek azokét pedi átkeresztelik akárminek. A legutolsó hiresztelés szerint nem fog adózni, de nem is emelik. Hát ennyi, sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
üdv:Zsuzsa

ildi55 # 2011.09.29. 12:34

Kedves Veci!
Segítséged kérem.Férjem 1952.02.05-én született.
2009.12.31.-ig 43 év 65 napja van,azóta is munkaviszonyban áll.Van-e bármilyem lehetőség arra,hogy az idén nyugdíjba menjen?Válaszodat várva,előre is köszönettel:ildi55

hars52 # 2011.09.29. 12:37

Somarka!
Ez így nagyon jó, metr szerintem akkor, ha szept 30-án megszüntetik a munkaviszonyodat, akkor is jogosult vagy a 40 évesre, mert 2011.12.31-én lenne 40 év 177 napod, tehát okt.1-én már bőven megvan a 40 éved. Sok
sikert üdv: Zsuzsa

somarka # 2011.09.29. 12:40

hars52!
Köszi, ez nagyon jó hír!
Majd beszámolok, hogy mit intéztem.
somarka

hars52 # 2011.09.29. 12:46

Ildi55!
Ne haragudj, hogy Veci helyett válszolok, biztos válaszol majd ő is.
A férjed 60 éves korában mehetne csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba a jelenleg érvényes tv. szerint.
Viszont ha a kiszivárogtatott nyugdíjtervezetet elfogadják, akkor nem valószinű, hogy sikerül. Ha az idén el szeretne menni meg kellene próbálni a korengedményest, ez a lehetőség 2011.12.31-ig él. Ehhez meg kellene állapodni a munkáltatójával, hogy a 60 éves koráig terjedő időszakra előre egy összegben kifizeti (vagy Ti) a megállapított nyugdíját. Érdemes idejében hozzáfogni, mert ha megegyeznek, akkor a munkáltatónak be kell jelenteni a Munkaerő Központnak, majd 1 hónap munkanélküli következik, és csak utána lehet intézni a Nyufignál. Remélem tudtam segíteni.

tilda53 # 2011.09.29. 12:48

Hars52!
Azt írod Tibi52-nek (09.29. 7:42) "Először beszélj a munkáltatóddal, ha beleegyezik, akkor ezt neki le kell jelenteni a Munkaügyi Hivatalnak, és 1 hónapig munkanélkülinek kell lenned,majd intézni a nyufignál, kifizetni az általuk megállapított nyugdíjat és posta költséget, és csak utána indulhat a korengedményes nyugdíj".
Nem biztos, h. jól értelek, de miért is kell Tibi52-nek 1 hónapig munkanélkülin lennie? Ui. hasonló cipőben járok (53-as nő vagyok, 40 év szolg.idővel) és korengedményesbe készülök ez év végén. Én eddig úgy értelmeztem minden rendelkezésre álló, érvényben lévő törvényből és a tervezetekből is, hogy a szándékbejelentés a munkaügyi hivatalhoz 30 nappal meg kell h. előzze a korengedményes nyugdíjba menetelre kötött megállapodást (munkavállalaló és munkaadó között). Ha megvan a munkaügyi hiv. elbírálása (jóváhagyása), akkor azzal és a megállapodással be kell kocogni a nyufighoz, még dec. 31. előtt. Az a lényeg, h. még 2011-ben be kell nyújtani a nyugdíjigényt a K2-es nyomtatványon.
De ha nem jól értelmezem, segítsetek benne.
Veci,
Te nagyon benne vagy e témában, s úgy látom érdek nélkül is nagy szolgálatot teszel a tanácstalanok segítségére. Ezt mindannyiunk nevében ki merem nyilatkozni. Szerinted jól látom-e a dolgokat, vagy valóban el kell menni 1 hónap munkanélkülire. Ezt eddig máshol, sehol nem olvastam még.
Üdv: Tilda53

Galgoci # 2011.09.29. 12:55

teszt- bocs nem mindig megy el a hozzászólás.

Galgoci # 2011.09.29. 13:01

1952 novemberi férfi vagyok. Ez évben megvan a 37 éves munkaviszonyom. A mostani rendelkezések szerint hatvan és fél éves koromban mehetnék el előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba.
Az előre jelzett még nem elfogadott törvény változások alapján hogy változik a helyzetem?
A választ előre is köszönöm: Galgóci A.

hars52 # 2011.09.29. 13:24

Tilda 53!
Bocs rosszul fogalmaztam, nem kell munkanélkülire menni.

"A regionális munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.)"

Csak az idő miatt jeleztem, hogy nem lehet az utolsó percre halasztani.

tilda53 # 2011.09.29. 13:35

Hars52!
Akkor jó, már kezdtem nyugtalankodni, hogy mit nem látok a sorok között. Az biztos igaz, hogy nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Hallottam egyéb forrásból is, hogy ez a korengedményes dolog nagyon hosszadalmas procedúra.
Köszönöm a választ.
Üdv: Tilda

agica20 # 2011.09.29. 13:50

Ez óriási!

1950.o6.hónapban születtem,az akkor érvényes nyugdíjrendelet szerint elmentem előrehozott öregségi nyugdijba,mert bőven megvolt a 38 évem,és most hála dicső kormányunknak a kiszivárgott tervezet szerint,négy és félév nyugdij után... január 1-től nyugdíjelőtti ellátásba fogok kerülni és nem kapok emelést sem!!!!!!!!!!!!Viszont örülhetek,mert nem adóztatják meg ! Gratulálok!!!!!!!!!!Remélem,aki ezt kitalálta,annak az anyukája is beleesik ebbe a körbe!!!!!!!!
Ja,nem találom azt a részt,ami korábbiban benne volt,hogy ,ha eléri valaki a nyugdijkorhatárát/nekem ezt 62 év/ akkor az elmaradt emelést ráteszik az immár nyugdíjként folyósításra kerülő összegre.
Na ez sem semmi,kétszer megyek nyugdíjba!!!!!!!!!

Üdv.mindenkinek!
Ági

vala89 # 2011.09.29. 14:11

Segítség!
Édesanyám nevében fordulok önökhöz segítségért. 1950.augusztusában született, 2011.dec.31-ig lesz meg 32év 300nap munkaviszonya. Tehát 2012.augusztusában tölti be a 62. életévét.
Megváltozott munkaképességűként van foglalkoztatva, 40%-ra van leszázalékolva. A problémánk az, hogy a munkáltatója 2012.jan.01-től nem alkalmaztathat 40%-ra leszázalékolt dolgozókat, csak annál nagyobbakat. Így elbocsájtják, nyugdíjazás előtt 8 hónappal.
A kérdésünk az lenne, hogy ezt megteheti-e a munkáltatója? Van-e ilyen esetre megoldás? Bármilyen javaslatot szívesen fogadunk. Köszönjük

agica20 # 2011.09.29. 14:58

Kedves előrehozott jelölt!

a Népszava mai cikkét nézd meg! Abban már nincs benne! Már egy másik előterjesztésen törik a fejüket.

Egyikünk sem/se ti,se mi / nem járunk jól, a párom most megy nyugdíjba,ő 5 évig nem kap emelést,de nem is dolgozhat mellette.

Na,sok szerencsét nektek is !
Ági

agica20 # 2011.09.29. 15:00

Szia,most látom megint írtál,köszönöm,megnézem!

Ági

Esopus # 2011.09.29. 16:45

SOS...SOS Kedves Lányok és Fiuk!!

Egy nagyon fontos sort,mondatot keresek de csak a Nyugdíjig. honlapján.
A szöveg valahogy így van : ......kölcsönös megállapodás esetén a munkáltató vállalja,hogy kifizeti a hátralévő időre eső nyugdíj és postaköltség díját.....
VALAHOGY ÍGY! Lehet,hogy ezen múlik az,hogy még idén el tudok menni "nyugdíjba"

Köszönöm : Esopus

Korall54 # 2011.09.29. 16:48

előrehozott jelölt
A D-Day elnevezésű demonstráció sorozat mai nyitó napján a szervezők ezt vitték be a Köztársasági Elnöknek:

PETÍCIÓ
DR. SCHMITT PÁL ÚRNAK
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKÉNEK
Az Akcióegységbe tömörült, több mint 100 szakszervezet, civil- és társadalmi szervezet az alábbi 9 pontot tartalmazó követeléscsomagot fogadta el:

1. Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!
... 2. Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenőleges hatályú törvénykezést!
3. Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!
4. Követeljük, hogy a Munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követően módosítsák!
5. Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!
6. Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak!
7. Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követően vezessék be!
8. Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!
9. Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

Az D-DAY elnevezésű tiltakozó sorozatot szervező Akcióegység nevében tisztelettel kérjük a Köztársasági Elnök Urat, hogy ne a diákokat, munkavállalókat és nyugdíjasokat hátrányosan érintő törvényeket lássa el kézjegyével, hanem a petíciónkat, elősegítve ezzel az abban foglaltak teljesülését!

Budapest, 2011. szeptember 29.

Árok Kornél Kónya Péter Székely Tamás Székely Sándor
D-DAY OPERATÍV TÖRZS

A Petíciót átvettem:
Dr. Schmitt Pál köztárasági elnök

Más: Nekem majdnem mindegy, hogy a korhatár előtti ellátásomat, amire 2012-ben lennék jogosult, akarják-e emelni vagy sem, 2016-ban, amikor 63 leszek és öregségire leszek (?) jogosult. A közbeeső 4 év alatt az Alaptörvény szerint a szociális ellátás bármikor csökkenthető vagy megszüntethető. De még ha törvénybe foglalják is ezt az elmaradt emelési igéretet, hogy hihetném el? Akármikor felülírhatják.
Nekem némi garanciát az jelentene, ha megmaradna az előrehozott öregségi nyugdíj teljes garanciával, és lám, velem lehetne egy kicsit alkudni,esetleg lemondanék az utazási kedvezményről, de maradna az évenkénti emelés.Vagy kisebb mértékű emelés lenne a korbetöltésig és szűkített utazási kedvezmény.Vagy ... lehetne még más variációkat is kitalálni egy ici-pici kompromisszummal. De a nyugdíj névről semmiképpen sem szeretnék lemondani. Az előrehozott elnevezéssel is jól meg tudnák különböztetni pénzügyileg és más kasszából fizetni.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.09.29. 17:05

Már csak 93 nap van az új törvényig és semmit sem tudunk.

Üdv: Korall (53-as nö)

agica20 # 2011.09.29. 18:45

Esopus!
Lehet,hogy ezt keresed ?

.....
"(2) A korengedményes nyugdíjazás további feltétele, hogy

1. a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a - nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által megállapított - nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti;
  2. a munkáltató az a) pontban foglaltakon kívül megtéríti a fizetési értesítésben foglaltak szerint az első tényleges folyósítás naptári évében irányadó összegben a postaköltségeket is annyi naptári hónapra, amennyire a korengedményes nyugdíjat folyósítani kell;

c)
(3) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló 6. § b) pontja szerinti jogviszonya a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig megszűnik.
2. § (1) A munkáltató a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek megküldi a megállapodást, és egyúttal nyilatkozik az 1. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség vállalásáról.
"
Na ezt megtalálod a 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjazásról
-ban,melyre a Nyufig honlapján található jogszabályok között is.
Tudnod kell,hogy sok módosítás volt és nem tudom neked ide bemásolni az összes §-t.
A támához nem értek,de ráértem egy kicsit és kutakodtam neked.
Feltétlenül ird be a keresődbe ezt :
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

és megjelenik a jogszabály 2011.IX,29-i állapota.
Ha neked ez fontos,szánj rá néhány órát!

Üdv.Ági

riperes # 2011.09.30. 06:10

Kedves Hars52-Zsuzsa!

Köszönöm a segítséget,a remény hal meg utoljára.
Üdv G.

eperfa # 2011.09.30. 07:42

Személyes igényekhez igazított, személyreszabható lehetőségekkel, lejáratkori hozamgaranciával működtethető, örökölhető... nyugdíjprogram. Akár céges bevételből költségként, akár magánbevételből.

http://profitrend.hu

sitimaci # 2011.09.30. 08:13
sitimaci # 2011.09.30. 08:19
----
  • T. Fórumozók! Ez egy másik írás,szept.29.Figyelő.hu,a január 01-után bevezetendő nyugdíj átalakításról! És a T.Kormány,még mindig hallgat,mintha szándékosan nem hozna nyilvánosságra még semmit! Valamitől tartanak,az tuti!!!------
sitimaci # 2011.09.30. 08:23
----
  • DÖNTÉS CSAK DECEMBERBEN FOG LENNI? ADDIG SEMMI ÉS A NŐK 40-ÉVESE,MEGMARAD !------