fusi
Gondolom férfiként kérdezel. A tisztánlátáshoz írd meg, pontosan mikor születtél, mikortól nem dolgozol már, és pontosan mikor történt a megállapodás a korengedményesre.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
fusi
Gondolom férfiként kérdezel. A tisztánlátáshoz írd meg, pontosan mikor születtél, mikortól nem dolgozol már, és pontosan mikor történt a megállapodás a korengedményesre.
"Ez nem politika, ha annak tűnik is, hanem szakma, mert szakmai kérdésekben döntenek."
Tökéletesen igaz!
Egyébként,h kicsúsznak az időből, tudat alatt én is reméltem v. remélem! Majd meglátjuk!
Szia Veci.
Milyen lehetősége van annak aki előrehozott, csökkentett nyugdijban részesül hogy 4 órás munkalehetősége legyen. Mit kell a munkáltatónak fizetni és mivel jár. Légyszives ird le nekem amit tudni kell róla. Köszönettel Mara19521031
További szépestét mindenkinek
Józsi 19510!
Legjobban talán én örülnék ha idén elmaradna a döntéshozatal,mivel januárban 60.születésnapomon,42,5 év munkaviszonnyal elmehetnék előrehotottba.De ha mégis módosúl a törvény,akkor várnom kell egy darabig,mivel én nem köztisztviselőként!-dolgozom.
Tibi
fusi
A korhatár emelés 2010-től hatályos, ezért van a csökkentés.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/B § (3) b) alapján:
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.”
Üdvözlettel Veci
Mara19521031
Nem tudom, hogy milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak, ha nyugdíjast foglalkoztat.
Üdvözlettel Veci
Mara19521031
Egyszer bejelentési kötelezettsége vana NAV felé amikor felveszi a nyugdíjast, majd minden hónap 12-ig be kell vallania a nyugdíjasnak az előző hónapban kifizetett bérét és az abból levont járulékokat.
A nyugdíjas után a munkáltató fizet nyugdíjbiztosítási járulék 21%, ternészetbeni eü hozzájárulás 1 %. A nyugdíjas béréből le kell vonnia és befizetni: szja: szuperbruttó-16%, természetbeni eü. hozzájárulás: 4%. PÉnzbeni eü hozzájárulást és munkaerőpiaci járulékot nem kell. De ez csak 2011-re vonatkozik. Ha az idén nyugdíjba mész, és ha elfogadják a tervezetet, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre lehet majd nyugdíj (átalakítva valamiféle juttatássá) mellett dolgozni. Az valószínű hogy költségvetési szférában egyáltalán nem, piaci gazdaságban pedig jövedelem korlát mellett. De ezt ki kell várni!!Jelenleg semmi sem biztos!!
Üdv: Zsuzsa
Tibi52!
Ha 52-es férfi vagy, és januárban van a 60. születésnapod, a jelenleg kiszivárogtatott tervezet szerint, az idei nyugdíjba menésre egyetlen esélyed, ha a céged beleegyezik, hogy dec.31-ig elmész korengedményes nyugdíjba, majd a januári születésnapod után csökkentett összegű előrehozottba (vsgy amivé azt akkorra átnevezik).
A korengedményest azért lenne érdemes megfontolni, mert gyakorlatilag csak jó 1 hónap nyugdíjadat kellene a munkáltatódnak (vagy neked) előre kifizetnetek.
üdv:Zsuzsa
Én nem médiahíreket, hanem Közlönyben megjelent Nyugdíjtörvényt, Munka Törvénykönyvet, Közalkalmazotti törvényt akarok látni minél előbb, mert már csak 94 nap van hátra a hatályba lépésig!
Korall54!
Majd kb. dec.28-án. Addig hagy tipródjon a nép.
üdv: Zsuzsa
Tisztelt Fórumozók!
Szorít a határidő és egyre jobban nem tudom, hogy mit tegyek. Még tavasszal megbeszéltük a cégemmnel, hogy max.09.30-ig tudnak foglalkoztatni, mert nincs pénzük(kis családi cég). 1953.01.08-án születtem. A TB 2009.12.31-vel 38 év 177 napot igazolt szolgálati időnek és munkaviszonynak is. Melyikből kell levonni a kieső napokat? A nyugdíjnál melyik számít? 2010-ben kb. 3,5 hónapot voltam táppénzen. A munkaviszonyomat milyen címen kell/lehet megszüntetniük? Sajnos a cégem sem tud semmit, még nem csináltak ilyent. Elmehetek előrehozottba, vagy kössek addig a TB-vel szerződést?
Előre is nagyon köszönöm a választ, üdvözlettel: marka
Tisztelt fórumozó tagok!
Lenne egy kis gondom amibe segítséget kérek.Anyukám ez év januárban betöltötte az 59 évét és el szeretne jönni előre hozott öregségi nyugdíjra .Az éve is megvan mert 44 éve van ledolgozva október közepén.A gond az,hogy attól fél,hogy a munkáltató még rásóz egy pár hónap felmondási időt és akkor át fog csúszni a nyugdíj kérése a következő évre és akkor már állítólag ez az előre hozott nyugdíj megszünik.
Tanácsokat kérnék,hogy lehetne ezt az egészet megoldani,hogy még ebben az évben nyugdíjba jöhessen.
Nemil, Anyukád lekérte már a jogosultsági idejét ? mert ha ugy is megvan a 40 éve, akkor az akcióssal pillanatnyilag jobban járna .
Kedves Veci!
Megint a segítségedet szeretném kérni:
Egy ismerősöm férfi 1952 április 3-án született. 1970 szeptember 1 óta dolgozik, 1 évig volt munkanélküli, a többi idő munka. Szakközépiskolába járt, tehát utána csak a termelési gyakorlat számítható be 3 hónap az iskola nem. A munkahely partner lenne, ha csak 1-2 hónapot kellene befizetni utána. Mikor mehetne el legelőbb nyugdíjba?
Köszönettel Marcsaharcsa
Kedves Fórumozók!
Olvasva a hozzászólásokat úgy látom egyre többen vannak az előrehozott csökkentett összegű nyugdíjdíjazásban érdekeltek.Az 53- s születésű férfiaknak sajnos még 2013-ig várni kell-42 év szolg.idővel-. Csak a remény
marad,nem ugyanabban a kategóriában kezelnek mind a rendvételmiseket,így talán nem esünk pofára.Év végére
talán kiderül.....
Zsuzsa!
Kösz az infót.Talán még egy hónapot sem kell fizetni
mivel január 1-én betöltöm a 60-at,42,5 év munkaviszonnyal rendelkezem.Azt azonban felháborítónak tartom hogy az 1952-es közalkalmazott
férfi aki lehet hogy csak koptatta az iróasztalt,elmehet előrehozottba,egy fizikai melós pedig nem.Tehergépkocsi vezetőként dolgozom csaknem 20 éve,1 millió km balesetmentes vezetés után jó lenne már megpihenni,és az ifjúságnak átadni a munkahelyemet.Üdvözlettel Tibor
Kedves szafika!
Még nem, kérte le.A 40 évessel miért járna jobban?Azért kérdezem,mert nagyon nem vagyunk tájékozottak?
Kedves Tibi52:én is,és gondolom sokan felháborítónak és
igazságtalannak tartom(tartjuk).Kívánom a legjobbakat,h sikerüljön elmennie még ha akár minek is nevezik majd az ellátmányt hisz megérdemli.Sok sikert kívánok,és
szorítok önnek.
nemil
Szélsebesen menni, szolgálati és jogosultsági idő kiszámítását kérni! (Lehet, hogy anyukád már hónapok óta teljes összegű öregségi nyd-as lehetne!)
A többit majd szafika elmagyarázza, most első lépésként a kiszámítás a legfontosabb.
Üdv tibi52!
Szorítok, hogy összejöjjön a megérdemelt pihenés!
Látom, Zsuzsa már ellátott jótanáccsal amit érdemes megpróbálni.
A közalkalmazott férfiakat ne bántsd, az a gyanúm összekeverd őket a köztisztviselőkkel! Nem ugyanaz.
Sokuk ugyanazt csinálja amit Te, fizikai melósok.
Egy példa. Nevessünk, vagy sírva nézzük, ha a 65 éves mentősök elejtik a hordággyal a 100 kilós beteget a 3.-4. emelet között. A mentőápolóknak nincs korkedvezmény, és Ők is közalkalmazottak!
Ezt egyébként ajánlanám a Rendvédelmis Szakszervezetis hölgy figyelmébe is! Óvatosan az agarakkal! Gondolom a stresszt/felelősséget nem kell ecsetelni! És senkire nem mutogatnak!
Elnézést egy kicsit elkalandoztam!
Üdvözlettel Józsi!
A legújabb tervezet szerint a civilek járnak rosszabbul, nekünk nincs közös érdekképviseletünk. Érthetetlen, hogy 37-40 év munkaviszony után az utolsó pillanatban átminősítenek bennünk, befizetéseink leértékelődnek. Megint a becsületesen dolgozó embereket sújtják. Nekem azt ígérték, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, megbecsülik az idős embereket. Már bíztam, hogy nem hoznak meggondolatlan, összeférhetetlen törvényeket. 59-60 éves embereket már békén kéne hagyni, valami normális átmenettel, felkészülési idővel megvalósítani a nyugdíjreformot. Bezzeg a rokkantakat, itt értve, aki jogosulatlanul vette igénybe békén hagyják 57 év felett. stb. Nem bántás, csak egy ellentmondás!
aztaaaa...
A 60 körüli + - 1-2.. nőket és pasikat hagyjátok már gyerekek békén !!!!!!!!!!!!!!!!!
Kib'tt sok járulékot kifizettünk 1970-1 óta
=40 éve
=közel 15 ezerszer fordult meg a föld a tengelye körül ezidő alatt.
Hagyjatok már békén bennünket ! lécci:-)
Nemil!
Az előrehozottat januártól jövedelempótló juttatássá minősítik a kiszivárgott tervezet szerint, így nem jár majd évenként a nyugdíjemelés amíg el nem éri az öregségi nyugdíjkorhatárt, esetében a 62,5 évet. Nem kap nyugdíjas igazolványt, utazási kedvezményt.De utána megkapja az elmaradt emelésekkel növelt nyugdíjat. A 40 évessel teljes öregségi nyugdíj jogot szerez.
A 40 éves munkaviszonyba a munkával töltött idő számít és max. 8 év GYES gyermekek számától függően. Nem számít bele sem az iskola sem a munkanélküli idő.
Nagyon fontos a szolgálati idő összeszámoltatás, mert külön veszik a munkaviszonyt és a szolgálati időt.
Üdv:
somarka!
Kérjél a nyufigtól ujból a nők 40 éveséhez jogosultsági idő számítást. A munkaviszony alatti táppénz (a passzív nem) beleszámít a jogosultsági időbe. Szerintem még az idén el tudsz menni a nők 40 évesével.A munkaviszonyodat meg lehet szüntetni közös megegyezéssel, vagy a cég mond fel, vagy Te. Sok sikert
nemil!
Anyukádnak ha megvan a 40 év jogosultsági ideje (munkaviszony + GyES, GYED) talán célszerübb a nők 40 éves kedvezményesével elmenni, mivel azt nem akarják átalakítani. Nem probléma, ha a átcsúszik a jövő évre.
marcsharcsa!
Az ismerősödnek a jelenleg kiszivárogtatott tervezet szerint egyedüli megoldás az lehet, ha még az idén korengedményes nyugdíjba megy, ami az előrehozott nyugdíjjogosultságáig tartana.Beszéljen a munkáltatójával erről.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02