Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.02.21. 13:33

Rozeta
Ki mondott ilyen butaságot? A nyugdíjbavonulás évében elért kereset is benne van a nyugdíjalapban, feltéve hogy a járulékfizetés felső határát nem haladja meg. Gratulálok, hogy neked is sikerülni fog a kedvezményes nyugdíj.

http://www.sajtokozlemeny.com/…eny/gazdaság/20110122/nyugdíjjárulék-fizetési-felső-határ
2011-ben a járulékfizetési felső határ egy naptári napra eső összege 21.000 forint lesz. Ebből következik, hogy idén a járulékfizetési felső határ összesen 7.665.000 forint.
Ha a bruttó kereseted meghaladná a napi 21.000 Ft-ot, akkor az afeletti rész nem megy bele a nyugdíjalapba. DE gondolom nem vagy ennyire jól megfizetve?

Üdvözlettel Veci

tinka46 # 2011.02.21. 12:30

l954-ben született nő előrehozott öregségi nyugdijba milyen feltételekkel és hány éves korában mehet/ne/ .köszönöm válaszotokat előre is.

Rozeta # 2011.02.21. 10:11

Úgy néz ki, hogy elmehetek a 40 éves munkaviszonyommal nyugdíjba, szeptembertől.
Érdeklődöm, hogy az idei keresetemet nem számolják bele a nyugdíjba?
Tényleg megy a levesbe?

Veci # 2011.02.21. 09:28

foto
Mi az, amit a munkáltató kifizetne? Gondolom nem a korengedményes nyugdíjat? A felmondási időt és a végkielkégítést? Nem mindegy, hogy mit fizetne ki. Ha megszűnt a munkahely, akkor szerintem az utóbbit fizetné ki, amit a törvény előír.
Ha az utóbbit, akkor azt még megvárnám és a jogosultsági idővel utána elmennék nyugdíjba. Ne kisértsd a sorsot a 18 hónappal mert abből csak 2012-ben lenne nyugdíj, ha a ma még hatályos törvény nem változik meg.
Max. addig maradnék, ha van rá mód, hogy a 42 év szolgálati idő meglegyen, ha az 2011-be belefér. Ekkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 84 %-át kaphatod. Szerintem nem éri meg megvárnod az 59. szülinapod. Tudod mennyien ugrálnának örömükben, ha meglenne a 40 év jogosultsági ideje és nyugdíjba mehetnének? Te meg itt vívódsz, miközben most is táppénzen vagy!
Nem ajánlanám, hogy ha megszűnne a munkaviszonyod, hogy közös megegyezésbe menj bele, ha az számodra nem kedvező. Figyelj arra, hogy biztos meglegyen a 40 év jogosultsági időd amikor megszűnik a munkaviszonyod (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb, mert akkor ugrik a nyugdíjazás).

Üdvözlettel Veci

foto # 2011.02.21. 06:44

Kedves Forumozok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Táppénzen vagyok és eközben megszünt munkáltatóm.
Két választásom van:
Juniusban 4o év utáni nyugdij, vagy 18 honap van hátra az
előrehozott nyugdijig,akkor megvan a 43 évem.
A volt munkáltatom igérte,hogy kifizet utánam mindent.
Melyiket válasszam?
Válaszotokat előreis köszönöm!

Üdvözlettel foto

nyugi # 2011.02.20. 21:03

Lyonee
Köszönöm a választ,kicsit nyugodtabb lettem.
Üdv.

nyugi # 2011.02.20. 21:03

Lyonee
Köszönöm a választ,kicsit nyugodtabb lettem.
Üdv.

agica20 # 2011.02.20. 16:42

Köszönöm Veci !

Minden elismerésem a tied !!!!!!!!!!!!!!!!

Ági

Lyonee # 2011.02.20. 16:40

Nyugi!
62,5 év az öregségi nyugdíjkorhatárod, de max. 3 évre számítják a csökkentést, hiába van vissza 3,5 éved.
Igen, úgy számoltam, hogy 36 hónap*0,1%, így jött ki a 3,6%.
"(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra (vagyis max. 3 évre)
40 év szolgálati időnél

1. 1–365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,1 százalék,"

nyugi # 2011.02.20. 15:12

Lyonee
Az -52-ben született nőnek mi a nyugdíjkorhatár?
Úgy számoltad,hogy 3 évre 0,1 %-ot vettél?
Bocs,ha értetlennek tűnök. Nekem 62 a korhatár?
Köszönet.

Lyonee # 2011.02.20. 14:21

Nyugi!
Mivel a 40 évből csak 7 hónap szolgálati idő hiányzik, ezért 0,1%-al kell csökkenteni a nyugdíjadat, annyi hónapra alkalmazva, amennyi a nyugdíjkorhatárodig még vissza van, de max. 3 évre. Ezért úgy gondolom, hogy 3,6%-kal lesz csökkentve a nyugdíjad.

nyugi # 2011.02.20. 12:51

El kell fogadnom,lesz ami lesz.
Azért nagyon örülök,hogy sok mindenkinek sikerűltek a dolgaik,el tudtak menni nyugdíjba.Nagyon hosszú,kellemesen töltött nyugdíjas éveket kívánok mindnyájuknak.
Köszönöm a válaszokat is.
Üdv.

Veci # 2011.02.20. 12:26

nyugi
Az 1952-1953-ban születettek esetében a 18/A.§ érvényes, de nem tudom másként értelmezni. Az én számításom szerint 7,2 % lenne.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 11:54

Veci,szerintem a szolgálati idő nem lehet kevesebb a jogosultsági időnél.Nekem a szolgálati időből hiányzik,az előrehozott nyugdíjhoz.
Ezt tényleg így számolják,ahogy én gondolom? A 62,5 évből számolnak vissza? Nem a 37 és 40 szolgálati év közötti különbséget kell nézni?
Üdv.

Veci # 2011.02.20. 11:43

nyugi
Majd Lyonee válaszol, nekem így jött ki. Tudom, hogy nehéz a segélyből megélni, jó lett volna, ha meglett volna a 40 éved. A jogosultsági időd nincs meg?

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 11:21

Én most nagyon meg vagyok kavarodva.

• Ha megvan a 40 év akkor 59 évesen teljes nyugdíj.Értem.
  • Ha hiányzik pár hónap,akkor a 62,5 év és az 59 különbözete,vagyis 3,5 év csökkentés lenne.De max.3 év,vagyis 1095 nap lehet a csökkentés.

Tehát pár hónap szolgálati idő hiánya miatt,alapos csökkentésre lehet számítani? Már nem tudom megszerezni azt a pár hónapot,mivel az a 26000 ft nem segít életben maradni.
Pedig már beadtam a kérelmemet,most jól lecsökkentik a várható nyugdíjamat.Nem vagyok feldobva.
Üdv. mindenkinek.

Veci # 2011.02.20. 10:50

nyugi

• A 40 év szolgálati idővel az 1952-1953-ban születettek a ma még hatályos tv. szerint csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba tud menni.
  • Azt a 6 hónapot érdemes megszerezni akár munkaviszonnyal, akár munkanélküli ellátással.

18/A. §
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

Bajban vagyok a számolással, ezt úgy értelmezem, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár és az 59. év közötti időt veszik figyelembe. Szerintem max. 7,2 % lenne a csökkentés.
Nem akarom megzavarni a lelkivilágodat, de biztos válaszolni fog Lyonee, a számolással hadilábon vagyok.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 10:28

Kérdezem,hogy az a nő,aki betöltötte az 59.életévét,és 40 év szolgálati idővel rendelkezik,teljes,vagy csökkentett nyugdíjat kap-e?
Másik kérdés,ha az 59 éves nőnek 6 hónap hiányzik a 40 szolgálati évből,mennyi a csökkentés mértéke?
Kérlek benneteket ne a jogszabályt küldjétek el,azt már sokszor elolvastam.
Előre is köszönöm,aki segíteni tud.

Veci # 2011.02.20. 07:53

agica20

• A 2 év korkedvezménnyel az 1953-ban született esetében a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatár 61 év.
  • Előrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatára, ha megvan a 42 év szolgálati idő, a nyugdíjtörvény 18/B.§ (3) b) pont alapján 61-2=58 év.
  • A férjemnek bőven megvan a korkedvezmény hozzáadása nélkül, mivel van tényleges szolgálati ideje 42 év.
  • a te férjednek a korkedvezmény hozzáadásával 40+2=42 éve megvan a 19.§ alkalmazásával, így ő is elmehet 58 évesen előrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjba.
  • a csökkentésnél pedig az 58+2=60 év, a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárukhoz 1 év hiányzik (61 évhez), ezért a csökkentés mértéke a

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B.§ (2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,

Ide másolom, amit a férjemnek írtak a Nyugdíjbiztosítótól Budapestről:
Az előrehozott nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét,

• ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál – az érintett esetében 63. életév betöltése - több mint egy évvel fiatalabb, akkor először 3,6 százalékkal,
  • majd annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez.

A csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg a 8,4 százalékot.
A korkedvezményt szerzett személynek az előrehozott öregségi nyugdíj csökkentésének meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartalmával növelve kell figyelembe venni.
(Amennyiben az igénylő az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, akkor az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltéséhez.
)

Így jön ki a 3,6 %-os csökkenés.

Üdvözlettel Veci

Rubi52 # 2011.02.20. 07:43

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors, és mindenre kiterjedő választ!

Üdvözlettel: Rubi 52

sitimaci # 2011.02.20. 07:23

Sajnos sok hir/ álhir/ pletyka útján terjed,munkahelyen,utcán baráti körben.Hogy ők honnan tudják,mindig az a válasz,hogy halották,de van olyan is,hogy a cégnél ahol dolgozik,az mondta,aki intézi a nyugdijügyeket,sajnos ő is rosszul tudja,vagy rosszul értelmezi a szabályokat.Ezért is jó ez a fórum,de egyben kritika a kormányunkra nézve,hogy itt tudunk meg bizonyos dolgokat.Köszönet a szakértőnknek,Vecinek és mindenkinek aki segit eligazodni ebben a rendkivűl"gazos" jogszabályok között, nyugdij ügyben!!!

agica20 # 2011.02.19. 23:15

Ha tudnám,hogy jött ki neked a 6,6 % ?

Na majd még beszélünk! Köszönöm !

Veci # 2011.02.19. 21:46

agica20
Annyit jól gondolsz, hogy aug. 31-től elmehet előrehozott korkedvezményes nyugdíjba, de a csökkentés max. 6,6 % lesz, Pár napon belül kapja a férjem a végzést, már postázták a Nyugdíjbiztosítótó.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.
Ezt nekünk írásban közölték (max. 3,6%).
Kérdezz rám pár nap múlva, tájékoztatlak, hogyan alakult a férjemnek.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.02.19. 21:29

Szia Veci!
Korábban már beszéltünk és megigértem,hogy ha konkrét fejlemények vannak beszámolok róla. Tudom,hogy a férjed is előrehozott,korkedvezményesbe vonul.
Nos az alábbi helyzet van :

• elismert korkedvezményes idő 2 év,
  • 2011.január 20-ig összes munkaviszony,összes szolgálati idő 39 év 155 nap,-melyből következik,hogy ezév augusztus 30-án 40 év szolgálati ideje lesz a férjemnek,
  • a férjem 1953.julius hóban született igy betölti ezévben az 58.életévét.
  • Jelenlegi munkaviszonya augusztus 30-án megszűnik.Ez utóbbi már tény.

A vonatkozó jogszabályok szerint szerintem augusztus 31-én elmehet előrehozott korkedvezményes nyugdijba,42 év szolgálati idővel és -8,4 %-os csökkentéssel.

A szolgálati idő elismerési kérelemre jött határozatban a nyugdijfolyósitó ezt nem irta le,csak idézi a jogszabály vonatkozó részeit.
Legyél kedves írd meg szerintem jól gondolkodom-e?

Veci # 2011.02.19. 21:19

Rubi52
Ennyire gyorsan nem változik meg, hogy téged és kortársaidat érintse a változás. Másnaptól kérheted a nyugdíj megállapítását. A Munkaügyi a megszüntetéskor kiadja az igazolást.

• Ha nem tudsz elmenni dolgozni, akkor maradj az álláskeresési járadékon, ha meglesz a 41 év betöltött szolgálati időd (inkább 5 nappal több, mint egy nappal kevesbb), akkor a nyugdíjad +2%-al lesz több. Ezt ne hagyd ki, a nyugdíjemeélsre még úgyis sokat kell várni.
  • A Munkaügyi Központban akkor kérd az ellátás megszüntetését nyugdíjbavonulási indokkal, amikor biztos meglesz a 41 év szolgálati időd.
  • A nyugdíjkérelmet 2-3 héttel korábban is beadhatod, mint ahogyan kérnéd a megállapítását, de amíg nincs minden papír beadva ( a jogviszony megszüntetését igazoló lap, TB kiskönyv is), addig nem állapítják meg a nyugdíjat. Az utolsó beérkezett papír után 22 munkanapon belül várható végzés/határozat, ezt követően 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjelőleg(nyugdíj összegét. Max. annyival lenne előrébb az ügymenet, hogy a K02-es nyomtatvány és munkaviszonyogazolások beérkezését követő 10 napon belül küldenek egy hiánypótlást kérő lapot. Amikor minden beér, attól számítódik a határidő.
  • Nem kell még pánikolni, hamarosan megtudjuk milyen lépések várhatók.

Üdvözlettel Veci