Korall54, hát akkor én 1 NAGY nulla vagyok , ott nekem egy rakás nulla van, nem baj túlélem .
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci!
Köszönjük szépen a válaszod.
Üdvözlettel: buraika
Tisztelt Veci!
Igaz találtam hasonló kérdést de nem teljesen világos nekem.52.es születésű vagyok férfi,ha az idén elmennék előre hozott nyugdíjba én magam kifizethetem e a TB. járandóságot vagy csak a cég?
Válaszát előre is köszönöm.
frici52
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, ha megkaptam a nyolc hónap felmentést nyugdíj előtt (kjt) és abból négy hónapra kaptam munkavégzés alóli mentesítést négy hónapot pedig le kell dolgoznom, arra valóban dupla fizetés jár?
előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni
szafika
Te biztos, hogy nem vagy egy nagy nulla, mert igen sok és jó hozzászólásod van itt, meg különben is azt írtad, hogy egy rakás nullát találtál. :)))
Bár megjegyzem, hogy a lenullázás most nagy divat nyd-ügyben.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
frici52
Te az idén nem rendelkezel az előrehozott nyugdíj életkori feltételével. Ha a munkáltatód megállapodást kötne VELED korengedményes nyugdíjra, befizeti egy összegben a nyugdíjadat a Nyugdíjfolyósítónak az előrehozott nyugdíjkorhatárodig (ha van 42 éved, akkor a 60. szülinapig, ha nincs 42 éved, akkor a 62,5 éves korodig), akkor mehetnél el az idén korengedményes nyugdíjba.
Azt nem tudom, hogy milyen módon lehetne te általad a munkáltatóhoz befizetni az összeget, nem értek a számviteli dolgokhoz.
csanett
Mi ez a dupla fizetés? Ki etetett meg ezzel? Még örülni kell, ha a munkáltató megadja a 8 havi felmentési időt. A 8 hónapból 4 hónapot munkában kell tölteni, a másik 4 hónap munka alóli felmentés, vagyis még jogviszonyban vagy, de nem kell bejárni dolgozni és erre is jár átlagkereset.
szafika
Erősítsed az önértékelésedet, mert nagy "munka" vár ránk a törvénymódosítás során. Miért kellene tudnunk feltétlenül, hogy milyen kódokat írnak. Anno én nem firtattam a kódot, megnéztem, hogy mettől-meddig milyen munkahelyen voltam, meddig voltam a gyerekekkel, az évenkénti vagy munkáltatókénti valorizált összeget, kieső napokat, stb. A mai napig nem tudom melyik kód mit jelent (nem is érdekel most már) és ettől még nem érzem magam nullának és te se érezzed.
Minden segítőm nagyon jól "kitanulta a szakmát", ezért nem akarok ilyen pesszimizmust, szükség van a válaszaitokra. Irgum-burgum!!!
Üdvözlettel Veci
Veci, nem vagyok pesszimista, nem is zavar, de tényleg ott ahol kód van írva , alatta végig nulla van, lehet azért , mert csak a 8 általánososom van , nem tudom , de nem is izgat, de azért köszi, aranyos vagy !
Ez a szöveg egy kicsit mást jelent szerintem:
(7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.
Vajon dtida fórumozó társunk mért nem jelentkezik mostanában?
Kedves korall! Gondolom hogy van munkája a cégénél,amúgy meg most hiteles tanácsot adni? Háááááááááááát????????? Nehéz dió,senki nem tud konkrétat,aki meg tud,az nemigen mondja meg a frankót!Én mondtam már,az a sejtésem,hogy az utólsó két hónapban majd!!!!!!Üdv.
Kedves Tilda, Korall és Szafika!
Köszönöm szépen a választ, erre nem is gondoltam, hogy esetleg a ledolgozott évek lehetnek, de utánanézek.
Kedves Veci! Valóban nem kell mindenkinek itt a fórumon tudni minden kódot én sem szeretném firtatni csupán kiváncsi lettem volna és azért bátorkodtam itt feltenni a kérdést és köszönöm mégegyszer annak aki próbált segíteni. Most már engem se érdekelnek a kódok.
És senkire sem tettem semmiféle célzást hogy nullának érezze magát amiatt hogy nem tud tanácsot adni kód ügyben. Na de hagyjuk is már mert nem lényeg.
Csanett!
Nagyon jól irja Veci neked,a 8 hónap felmentési időből az első négyet le kell dolgozni, a második 4 hónapra átlagkereset jár és nem kell bejárni.
Arra az időre,amikor dolgoznod kell,ha vannak elmaradt,ki nem vett szabadságaid,akkor letöltheted,ki kell részedre adni.Sőt arra a 4 hónapra is jár szabadság,amig nem dolgozol,de állományban vagy még,tehát azokat is ki kell részedre adniuk.
Üdv.
előrehozott jelölt!
Minden szavaddal egyetértek. Nagyon remek az indoklásod, logikusan felépített érveidbe jogvégzett szakemberek sem köthetnének bele. Ezt a tisztelt törvénykezők nem látják???Még annyi kiegészítés, hogy érettségiben, felvételiben történő változtatás estén sem a nagy bumm elmélet érvényesül, hanem megfelelő felkészülési idő, átmenet után vezethető be. Ha a fiatalság jogait tiszteletben tartja a törvénykezés, akkor az idős korosztálynak is járna ez az eljárásmód!!!!
mari55
Ez jó hír azoknak, akiket érint. Talán mi előrehozott várományosok is reménykedhetünk ezek után?
Ancsika11
Szerintem szafika humorral írt a nullákról és én is :))) jellel válaszoltam.
Üdv: korall
Tisztelt fórumozók!
Férfi vagyok, születtem 1952.01.01 reggel 8 óra.
Állatorvosi ló.
Vegyiparpan dolgoztam 3 műszakban gyógyszer és növényvédőszer gyártásban 20 évet, ezután nem jár semmi kedvezmény, hiába szívtam magamba a mérgeket. Csak a politikusok nyilatkozatai szerint jár a vegyészeknek.
37 és fél év szolgálati időm van eddig, 14 évig tartó közalkalmazotti státuszomat elvették 2011 június 30. -ával, kábé 80 ezer lenne a nyugdíjam most, mert a közalkalmazotti bértábla csupán ennyit nyújt.
Jövő júliusra terveztem, hogy elmegyek előrehozott csökkentett nyugdíjba, 60 és fél évesen, mert a mostani jogi állapot szerint ez lehetséges. A cégemmel nem igen tudnék idén megállapodni, mivel nem fizetné ki a nyugdíjamat addig.
A tervezet szerint korosztályunknál a változtatások nem érinthetik durván.
Ezért a nők közül az 1952, sőt az 1953 születésűek is elmehetnek jövőre előrehozott és 37 év szolgálati idővel akár csökkentett előrehozott nyugdíjba is.
Továbbá (nagyon helyesen szerintem) a gyermek után is megállapítható náluk kedvezmény. Továbbá 40 év szolgálati idővel életkortól függetlenül is elmehetnek öregségibe.
Ezzel szemben én, a 8 óra születési késedelem miatt, hogy ne érintsen durván a tervezett változtatás, nem mehetek el sem előrehozott öregségibe, sem csökkentett előrehozottba, hanem a fokozatosság elvének durva felrúgásával 2 és fél évvel kelle még többet dolgoznom a nyugdíjig a törvénytervezet szerint. Ha megérem egyáltalán.
Szolgálati idő nem számit.
Szerintem ez felettébb diszkriminatív, főleg tudván, hogy a férfiak várható életkora kevesebb.
Feleségem már 4 éve nyugdíjas, nagyon mennék már utána, már az sem érdekel, hogy mennyi nyugdíjam lenne, igen fáradt vagyok már, szeretnék még 5-6 évet kisnyugdíjasként élni a párommal.
Kérdésem:
Van e, lesz e lehetőségem nyugdíjba menni 2014 júliusa előtt?
Mit lehetne lépni ez ügyben?
attuska520101
Egyenlőre várni kell a törvénymódosításra.
Az 1952, 1953-ban született nők azért kivételezettek, mert akkor amikor megemelték az öregségi nyugdíjkorhatárt a nőkét 55 évről 62 évre, a férfiakét 60 évről 62 évre, ezért kapják ezt a "kedvezményt".
Üdvözlettel Veci
Ancsika11, nem vettem célzásnak semmit , istókzicsi, h eszembe se jutott, csak kerestem kódokat, és alatta dupla sorba csak egy rakás nulla volt, olyat, meg, h 80valahány csak a 42 év utáni 84 %-ot találtam benne. / vicc volt, de kár volt megszólalnom ! és nem először ! /
http://www.napi.hu/….497843.html
Egy idézet ebből:
A finanszírozási reform részeként jövőre a korhatár feletti nyugdíjakat az egészségbiztosítási alapból fizetik − de nem a befolyó egészségügyi járulékokból, hanem a nyugdíjalaptól átvett pénzekből −, így nem látni az intézkedés értelmét. A korhatár alatti öregségi és egyéb nyugdíjakat viszont a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fizeti, ezeket azonban már nem nyugdíjnak, hanem "ellátásnak" titulálják. Ilyen korhatár alatti öregségi nyugdíjasok például azok a nők, akik az Orbán-kormány törvénymódosítása révén 40 év szolgálati idővel nyugdíjba mehettek a 62 éves korhatár betöltése előtt.
Utóbbi megkülönböztetés komoly oka, hogy jövőre csak az öregségi nyugdíjak emelkednek a tervezett − 4,2 százalékos − infláció mértékével, a korhatár alatti ellátásoknál elmarad az emelés − ez látható a kiadások tervezett mértékéből is. A Napi Gazdaság értesülését a szociálpolitikáért és a nyugdíjügyekért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy kommentálta, hogy a "költségvetési tervezet szakmai (vagyis a nyugdíjemelés − a szerk.) értelmezése az NGM hatáskörébe tartozik", a gazdasági tárcától azonban lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.
Most legalább mindenki "megnyugodhat", hogy nem csak az előrehozott öregségi nyugdíjat érinti.
Tisztelt Veci!
Köszönöm a gyors választ én tettem fel rosszul a kérdést de a válasz második felében megkaptam.
Üdv:frici52
- Köszi Jucu52,hogy idetetted ezt a cikket! Lám,akkor azok a Nők, akik a 40-évessel mentek nyugdíjba,szintén nem kapnak emelést,de a szolgálati nyugdíjasok igen! Érdekes és érthetetlen megkülömböztetés,hiába,a nagy akarásnak,nyögés a vége,igazságtalan,átgondolatlan ez az egész!
Jucu52
Ide is beillesztem a másik topicban írt válaszomat, mivel te is megosztottad velünk a "HÍRT" és a véleményed.
„Szerintem nem vagyunk nyugodtak azok, akik előrehozott nyugdíjasok, korkedvezményes nyugdíjasok (nem rendvédelmisek) vagyunk. Mivel a mi helyzetünk egy visszamenőleges jogosultságba való belenyúlás, ellátás átrendezése. Ha a hír igaz, amit a cikk tartalmaz, akkor megsúgom ez a lépés is várható lenne (volt). Más amit mondunk és más amit cselekszünk effektus.
Itt arra is utalok, hogy amikor május 13-án benyújtásra került az alkotmánymódosítás, akkor sokan nem rendvédelmisek elhitték, hogy tényleg csak a rendvédelemre érthető a módosítás, pedig abban egyáltalán nem az volt leírva, hogy csak a rendvédelmisekre fog vonatkozni, sajnos sokan nem olvastak a sorok között, esetleg még "magukban" örvendeztek, hogy hihihi, a rendőrők nyugdíja van veszélyben.
Szerinted az nem lenne diszkrimináció, hogy korhatár alatti bármilyen nyugdíjasok között különbség lenne? Úgy gondolom, hogy már az egy kedvező, majdnem biztonságos lehetőség jelenleg, hogy 54,55,56,57,58 évesen el lehet menni nyugdíjba.
Szerintem azzal is kalkulálni kell, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár emelkedik és nem minden 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nőnek 62 év az öregségi nyugdíjkorhatára (jelenleg utoljára az 1951-es születésűeké a 62 év), a később született nők és férfiaké fokozatosan emelkedik.
Hidd el, mi már korai nyugdíjban részesülők (nem rendvédelmisek) NEM azért szurkolunk, hogy a nők 40 évese kevesebb legyen. Arra is lehet gondolni, hogy bennünket éppen az érdekel, hogy a mi nyugdíjunk, vagy minek nevezzük se csökkenjen. Ha azonos "elbíráslás alá kerülne minden NŐ, szerintem az igazságosabb lenne.
NINCS BENNÜNK SEMMIFÉLE KÁRÖRÖM! De azért még lehet reménykedni, hogy a mi kutyánk kölykét nem bántjuk. Az egyéb korai nyugdíjasok helyzete, már majdnem biztos, hogy átalakul. Abban talán annyi az "előny", hogy 1-2-3 évet "kellene" kibírnunk az öregségi nyugdíjkorhatárig a nyugdíjemelésig, míg az 54 évesnek még legalább 10 évet, ahhoz, hogy (ha ez az újsághír megvalósulna) emelkedjen az ellátás. Lehet úgy is felfogni, hogy valamit-valamiért.
Bocsi, de ez kikívánkozott belőlem és nem sértegetésnek szántam, inkább azt gondolom, hogy egy becsapás áldozatai lennétek.
Várjuk meg a törvényt, majd az dominál és nem az újságírók és mi találgatásunk.”
Üdvözlettel Veci
Veci, valamelyik rendvédelmis tüntető azt mondta, náluk a fegyver, lehet, h belátták a politikus urak, h van benne valami, és meggondolták a dolgot !
Jucu52, szerinted az nem diszkrimináció, h sokan 30-35 éve élvezik a 10 év alatt se befizetett nyd-at?! ha már így visszamenőleg működünk ?! Mi , akik fizettünk 40 évig , fele ideig se fogjuk !
Kedves Mindenki!
Azért tettem idézőjelbe a "megnyugodhat" szót, mert tudom, hogy (ITT) senkinek nem az ad megnyugvást, ha a másiknak is rossz. Viszont tény, hogy arra is rá akartam mutatni, hogy ezeknek az "intézkedéseknek" az a vége, hogy teljesen jó szándékú, ezeknek kiszolgáltatott emberek azt kezdik elemezni, hogy a másikra ez vagy az miért nem vonatkozik, vagy miért vonatkozik, holott a probléma a visszamenőleges intézkedésekből fakad. Engem legalább annyira dühít, hogy az előrehozott és egyéb korhatár alatti nyugdíjasokkal ezt akarják csinálni, mint ahogy bárkivel, akik jogszerűen, az ÁLTALUK hozott törvények alapján éltek a jog adta lehetőségükkel, vagyis a "40 éves" alapján már nyugdíjba vonultak épp úgy szerzett jogot veszítenek, mint azok, akik előrehozott stb. nyugdíjba mentek. Akik pedig még nem mentek, de gőzerővel arra készülnek, igencsak csalódottak lehetnek, teljes joggal. Mindenkit csalódás és hátrány ér, függetlenül attól, hogy milyen jogszabály alapján vették igénybe az ún. "korhatár alatti" nyugdíjazás lehetőségét.
Senkit nem akartam és nem akarok megbántani, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindannyian szenvedő alanyai vagyunk ezeknek az intézkedéseknek, és mindazok, akik már így vagy úgy elmentek nyugdíjba,hiszen mindenki jogszerűen járt el.
Mellesleg én nem hittem egyetlen percig sem, hogy a "40 évesek" kimaradnak, ezt csak a hírekben hangsúlyozták.
Egyébként, ha nem "jön közbe" az idén a "40 éves", akkor mint 1952. decemberi születésű, én is előrehozottba mentem volna, legalább is ez volt a szándékom, amit rá kb. két hétre meg is szüntetnek majd. Úgyhogy bármelyikkel én is -a velem hasonló helyzetben lévőkkel együtt- ugyanúgy járnék.
Bárki megbántva érzi magát a megjegyzésemtől, attól elnézést kérek. Egy csónakban evezünk, úgyhogy én mindenkivel együttérzek, akit ezek az intézkedések hátrányosan érintenek.
Mindenkinek szép napot, és remélem, legközelebb már jó hírt tudok megosztani mindenkivel.
Üdvözlettel:
Judit
Szafika!
De az!!!!
Viszont semmilyen diszkriminációval NEM ÉRTEK EGYET, pedig nagyon sok van ma Magyarországon és a világban!
Az egész nyugdíjazási kérdés már eddig is az volt, hiszen hosszan elemezhetnénk, hogy ki miért, hogyan ment el korábban nyugdíjba azon törvények alapján, amiket a politikusok hoztak. De elmentek, és az már szerzett jog. Vagyis az én álláspontom szerint lehet változtatni a meglévő rendszeren (és sok esetben kell is), de a szerzett jogokat elvenni nem lehet, visszamenőlegesen törvénykezni nem lehet, ha annak hátrányos következményei vannak a jogosult számára, mégis megtörténik. Vagyis a diszkrimináció itt "már csak" egy következménye annak, hogy sorozatban hoznak visszamenőleges intézkedéseket különböző rétegekre, akik aztán nem ezzel foglalkoznak, hanem azzal, hogy a másik miért igen, vagy nem érintett az éppen őt ért hátrányban.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02