Előrehozott öregségi nyugdíj

Rubi52 # 2011.02.19. 20:22

Kedves Hozzáértők!
Minden tiszteletem a Tiétek, hogy kitartóan, sokaknak segítetek, most én is kérdeznék.
Április elején betöltöm az 59-et (nő vagyok).
Ha szerencsém van, és nem változik semmi, előrehozottba elmehetek, a szolgálati időm 2 hónap híján 41 év, nem merek 2 hónapra elmenni dolgozni, mert félek, hogy közben megváltozik a törvény, és hoppon maradok.
A 40 ill. 41 év szolgálati idő esetén nagy-e a különbség a nyugdíj megállapításánál?
Jelenleg munkanélkülin vagyok (3hete),nem tudom, hogy ezt meg kell-e szüntetnem már a nyugdíjkérvény beadásakor, ill. elég-e néhány nappal a nyugdíjjogosultság napja előtt? És mennyivel előbb lehet beadni a kérelmet legkorábban, talán a folyamatban levő ügy estén már az esetleges törvényváltozás sem számít.
Mindannyian pánikolunk kicsit, nem lenne jó a finis előtt ráfázni:)))
Előre köszönöm a segítséget, és kívánok mindenkinek kedvező híreket!

álom 52 # 2011.02.19. 16:55

Köszönöm a választ
Álom 52

Veci # 2011.02.19. 16:12

álom 52
Szerintem a teendő (de kérdezd meg majd ha ott lesz az idő), a rokkantsági nyugdíj folyósításának megszüntetése és a K02-es nyomtatványon a nyugdíj igénylése.
Az átmeneti járadék folyósítása mellett így indítottuk el a férjem előrehozott korkedvezményes nyugdíját, az ellátást megkapta, és napokon belül megérkezi (már elküldték) a végzés és a nyugdíjelőleg.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.19. 16:08

álom 52
A ma még hatályos tv. szerint a rokkantsági időtartama kedvezményként beszámít, ha előrehozott nyugdíjba megy valaki.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18/A. §
(5) Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Üdvözlettel Veci

álom 52 # 2011.02.19. 13:40

T Fórum!

1952 születésű nő vagyok. Ez évben kell visszamennem az OSZI -hez felülvizsgálatra. Van lehetőségem helyette az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez? Ha van akkor mi a teendőm? Egyébként 43 év szolgálati idővel rendelkezem. Úgy tudom, hogy beszámít a szolgálati időbe a rokkant évek száma is.
Köszönettel
Álom 52

rotu # 2011.02.19. 11:34

T. Veci!
Köszönöm a segítséged, egyébként 37 év szolgálati idővel rendelkezem. Ebben az évben amikor betöltöm az 58. évemet akkor már elkezdtem a 38. évet. A közigazgatásban dolgozom. Próbálok beszélni a főnökömmel:)

Veci # 2011.02.19. 09:59

Honnan vetted ezt a hírt? Pletyka, vagy valahol olvastad? Nem kellene újabb és újabb ötleteket adni a törvényalkotóknak, elég találékonyak ők maguk is (pl. visszamenőleges hatályú törvények).
A ma még hatályos tv. szerint a szolgálati időben benne van táppénz is .
ITT olvasd el a 37-38.§-t:

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.02.19. 09:20

Nem a Nők negyvenéveséről van szó!!!

sitimaci # 2011.02.19. 09:20

Ki tudja a választ? Egy új szóbeszéd/hir/! Idáig ugye a PASSZIV betegállomány nem számitott bele a szolgálati időbe. Most az a legújabb hir,hogy a HOSSZANTARTÓ betegállomány, /munkaviszonyban van a dolgozó/nem számit bele,annyival többet szükséges dolgozni az évek elismeréséhez amennyi ideig volt hosszantartó táppénzen! A nyugdijösszeg kiszámitásánál persze figyelembe veszik!Valós ez a hir és ha igen,akkor mi a hosszantartó betegállomány??? Egy hónap,három,négy,vagy mennyi? Ki tudja? Köszi

Veci # 2011.02.19. 08:28

rotu
Te 2011-ben két lehetőség szerint mehetnél nyugdíjba, ha a feltételekkel rendelkezel. Az előrehozott nyugdíjba vonulás életkori feltételével nem rendelkezel (59. év), és nem tudom mennyi a szolgálati időd. A teljes összegűhöz 40 év kell, a csökkentetthez min. 37 év.

• Ha megvan a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő, gyes, gyed, stb. együtt véve 40 év), akkor az idén nyugdíjas lehetnél. Kérj mielőbb jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. A jogosultsági időbe nem számít bele a tanulmányi idő, a szakmunkásképzésből a nyári gyakorlat igazolt része csak (neked kell ennek utána járni), nem tartozik bele a munkanélküli ellátás, esetleg ápolási díj, passzív táppénz ideje sem. EZT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
  • MÁS lehetőség a korengedményes nyugdíj: ha a munkáltató megállapodást kötne veled (erre törvény nem kötelezi a munkáltatót), aki vállalná, hogy az 59. szülinapodig egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjad+postaköltség+nyugdíjemelés összegét. Esetleg ezügyben érdeklődj a munkáltatónál, legkésőbb dec. 31-ig lehet megállapodsást kötni. A szolgálati idődtől függően vagy csökkentés nélküli, vagy csökkentett nyugdíj lehetne. EZT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

rotu # 2011.02.19. 03:38

T. Veci!
A segítségedet kérem, szeretném megtudni, mikor mehetnék nyugdíjba, minél előbb pl. előrehozott öregségi nyugdíjba. 1953-ban született nő vagyok,és ebben az évben leszek 58 éves.
Szerinted érdemes lenne ezzel élnem?
Segítséged előre is nagyon köszönöm!

mogyi1123 # 2011.02.18. 17:04

Köszönöm a tájékoztatást Veci!

Veci # 2011.02.18. 11:29

mogyi1123

• Nincs meg minden feltétel a nyugdíjba vonuláshoz. A ma még hatályos tv. szerint előrehozott nyugdíjhoz nem rendelkezel az életkori feltétellel (64,4-3=61,5 év). Ha a nyugdíjreform meghagyná az előrehozott nyugdíjat, akkor csak 61,5 évesen, max. 8,4 %-al csökkentett összegű nyugdíjat kaphatsz, 18/B.§ (3) a) pont.
  • A jogosultsági időhöz is közel 6 évet kell dolgoznod (munkaviszonyban lenni). Vagyis, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, és addig nem változtatnak a törvényen, akkor ez csökkentés nélküli nyugdíj lenne. 18.§ (2a)-(2d).

ITT a nyugdíjtörvény:
Itt találod a Nők 40 év jogosultsági idővel kapcsolatos tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…
Kérj jogosultsági idő megállapítást a Nyugdíjbiztosítótól a K01-es nyomtatványon (van akit sajnos meglepetés ért), de neked még van rá időd.

Üdvözlettel Veci

mogyi1123 # 2011.02.18. 11:05

Üdvözletem

Születési idő: 1956
Kérdéssel fordulok a fórumozókhoz, válaszukat előre is köszönöm.
Elmehetek e nyugdíjba ezek az adatok alapján, ha igen mikor és milyen nyugdíjba. (kedvezményes öregségi nyugdíj, előnyugdíj....)

Szolgálati idő: 38 év 151 nap
Kedvezményes jogosultsági idő jogviszonyban: 34 év 25 nap

Jelenleg is dolgozom.
Köszönöm

Veci # 2011.02.18. 09:15

keresztapa
A ma még hatályos törvény szerint a számításban, szorzókban nincs különbség, de szerintem az adategyeztetés egyszerűbb az előrehozott nyugdíjnál, a helyedben azt indítanám el, legkorábban az 59. szülinaptól. A felmentési időt, ha a dolgozó mond fel nem kötelező megadni, erre a tv. nem kötelezi a munkáltatót.
A nyugdíjjogosultság megszerzése után bármikor igénybe lehet venni a nyugdíjat.
Majd ha meglesznek a szorzók (márc. vége felé), akkor kalkulátor segítségével tájékozódhatsz a várható nyugdíj összegéről pl. itt: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
A helyedben legkésőbb dec. 31-el kérném a nyugdíjat (utolsó munkanap dec. 30 legyen), mert ha lesz 2012-ben nyugdíjemelés, az téged is érintene.

Üdvözlettel Veci

keresztapa # 2011.02.17. 22:17

Azt szeretném kérdezni, ha valaki a 40 éves munkaviszony alapján (2011-es törvény a nőkre vonatkozóan), illetve az életkora alapján szintén jogosulttá vált az előrehozott öregségi nyugdíjra(sőt a 41 éve is meglesz júliusban), melyik lehetőséget érdemesebb kihasználni. Van- e különbség például a szorzókban? (A felmentési időben például lehet!)
Érdemes-e a szorzókra várni(március?- április?)?
Rejthet- e veszélyt, ha nem a lehetőség szerinti legkorábbi időpontban, hanem ennek az évnek egy későbbi időpontjában megy nyugdíjba? (pl.: változó szabályozás érintheti-e még?)

Korall54 # 2011.02.15. 14:40

hars52

Időnként megfordul az hozzászólások időbeni sorrendje, nem tudom, miért.

Üdv: Korall (53-as nö)

hars52 # 2011.02.15. 13:05

Kedves mindenki!
Miért lehet, hogy ezen a topicon az utolsó hozzászólás 2005. dátummal íródott? Amikor reggel még 2011-nél tartottunk.

hars52 # 2011.02.15. 06:02

Kedves Ilonya!
A nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági időd szerintem nincs meg (nem számit bele az iskola és az álláskeresési támogatás), előrehozott öregségi nyugdíjba pedig az 59 éves korod elérte után mehetsz, az pedig 2012-ben lesz.A két munkahely pedig nem növeli a jogosultsági idődet, legfeljebb a nyugdíjad összegének megállapításánál számít.

agica20 # 2011.02.14. 20:35

Kedves lenah !

Jól írja hars52,hogy a nyugdijaddal semmi nem fog történni.Elmentél előrehozott öregségi nyugdíjba 57 éves korodban. Ennyi.Azóta nyugdíjas vagy... és remélem maradsz is sokáig.Semmi teendőd nincs, és nem is fogják újból megállapítani a nyugdijadat.

Amikor elmentél előrehozottba ,sikerült egy komoly kedvezményt érvényesítened, amit azóta is élvezel.
Mellesleg én is így mentem el!

Üdv.Majd az év eleji emelésekkel szépen halad felfelé a nyugdíjad.

ilonya # 2011.02.14. 15:24

Kedves Fórumozók,
régóta olvaslak benneteket,sok jót tanultam tőletek.
A magam ügyében kérek segítséget,mert kicsit megkavarodtam az információ áramlatban.
Születtem:1953.09.01-én.Nő vagyok.
1972.08.01. óta dolgozom folyamatosan.2006.01.02-2006.05.01.között álláskeresési támogatáson voltam.Azóta folyamatosan dolgozom ismét,2009.09.óta két munkahelyem van,egy teljes és egy félmunkaidős.
2 lányom van,velük az un. "szülési szabadságon" voltam.A szolgálati viszonyomba bele számít az iskolám is,2010.12.31-ig 40 év és 98 nappal rendelkezem,ezt már tavaly kiszámították a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon.
Kérdésem a következő: a jelenlegi jogszabályok szerint mikor mehetek el nyugdíjba?Esetleg a két munkahely számít valamit?
Várom a segítségeteket,
köszönettel
cicso

szmarika # 2011.02.14. 14:19

Azt szeretném kérdezni, hogy az öregségi nyugdíj számításakor figyelembe veszik-e a szakközépiskolai éveket (4 év)és a rokkantnyugdíjban eltöltött időt?

hars52 # 2011.02.14. 13:43

Lenah!
Szerintem nem fog a nyugdíjad összege változni.

lenah # 2011.02.14. 11:47

Kérlek, legyetek a segítségemre!

49-ben születtem, 2006.május 1-én (57 évesen) előrehozott nyugdíjba mentem. Ez év május 1-én töltöm a 62 évet, amikor jogosulttá válok az öregségi nyugdíjra. Szeretném ha valaki ismerné, és megosztaná velem a rám vonatkozó rendeletet, hogy ezek után emelkedik-e a nyugdíjam, és kell-e kezdeményeznem az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy ez megy automatikusan?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdvözlettel: lenah

jeva52 # 2011.02.13. 18:35

2011.02.08-án feltett kérdésemre továbbra is várom a reagálást.
Ha kérdésemre túl nehéz a válasz, kérem akkor is a visszajelzést legalább.

Köszönettel: Jeva52