Előrehozott öregségi nyugdíj

Putyi2 # 2011.02.13. 09:50

Beleolvastam az ÉS cikkébe, ime egy idézet:
"Ha nem akar a kormány 2013-ban majdnem kétszer akkora zuhanást előidézni az új nyugdíjak értékében, mint a második Gyurcsány-kormány 2008-ban, akkor minél hamarabb ki kellene teríteni a kártyáit az átmenet kezeléséről."

Vagyis: a 2013-ban érvénybelépő szabályt a Horn kormány alkotta, most kell majd persze megoldani az általa okozott és előre látható gondot.
A 2008-as szabályt pedig a Gyurcsányék, ennek én is elszenvedője lettem. Sajnos :-)

Üdv.: Putyi2

Veci # 2011.02.13. 06:33

bozokata

Ha beleolvastál volna (dec. 30-ig érdemes) a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, biztos megtaláltad volna a kérdésedre a választ. ITT: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

• A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony és a gyerekekkel otthon töltött időnek kell összesen 40 évnek meglenni. Nem tartozik bele a tanulmányi idő, a nyári gyakorlatból esetleg annyi, amit érdemben igazoltnak találnak. ITT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
  • Neked, ha minden oké és nem változik tovább a törvény, várhatóan 2012-ben lesz meg a jogosultsági időd. Kérj jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. Küld be az gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát. Ha visszaolvasol több érintett megírta, hogyan járt el. ITT a nyomtatvány: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.13. 06:19

Musuka
Az öcsédnek a ma még hatályos tv. szerint (ha nem változik a reform elképzelések kapcsán), 60,5 évesen van lehetősége előrehozott nyugdíjba menni, ha 42 év szolgálati ideje meglesz (a munkanélküli ellátás is beletartozik). Ha nem lesz meg a 42 éve, akkor 61,5 évesen. Ez max. 8,4 %-al csökkentett, de 2013 után más lesz a számítás.
Az öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év.
MÁS: ha van egészségkárosodása, akkor megpróbálhatja az ORSZI vizsgálatot, akár (bár most akarnak még tovább szigoratani). Ezt a háziorvossal beszélje meg.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.02.12. 18:35

Gabusch! Ez tényleg nagyon jó cikk!
Ajánlom olvassátok el !

http://www.es.hu/…dijstrategia

Hm.....

agica20 # 2011.02.12. 18:25

hars52 !

Hát igen,valamennyiünknek meg van a maga baja,a saját problémája, az egyéni életútja és mindenki megpróbál élvemaradni ezentúl is ! Nem lesz itt könnyű senkinek sem,legalábbis azoknak ,akik ezeken a fórumokon kérdezgetik,erősítgetik egymást.
Nem haragszom ! Kívánom,hogy az elképzeléseid szerint alakuljon a jövőd!

bozokata # 2011.02.12. 16:17

Kedves Veci!
1955-ben születtem, 1969-1972-ig szakmunásképzőbe jártam, azóta dolgozom, légyszíves mond meg, hogy a 2011-ben hatályba lépő tv. alapján igénybe vehetem-e a nők 40 év utáni nyugdíjbavonulási lehetőségét.
Nem tudtam ezidáig tisztázni, hogy a szakmunkásképző /az ösztöndíjból nyugdíjjárulékot vontak/. ebben az esetben beleszámítható-e a szolgálati időnek.
Köszönöm válaszod
Ui. elnézésedett kérem, ha ezt a témát esetleg már érintették, de konkrétan nem találtam választ kérdésemre a fórumon.

sitimaci # 2011.02.12. 15:18

Kedves gabusch!!! Elolvastam és köszi a feltöltést,valóban jó ha mindenki elolvassa,érdekes az irás!/Hozzá tudnák szólni,de már régebben megtettem itt./

könyvmoly # 2011.02.12. 14:32

Kinyílik a bicska a zsebembe az ilyen félinformációkat tartalmazó cikkektől.
Mintha nem létezne hazánkba munkáltató aki alig várja hogy akármilyen indokkal elküldhesse a dolgozót a cégétől nem csak nekünk ötveneseknek nincs munkánk. A környezetemben nagyon sok olyan van aki csak minimálbért kap már régóta és nincs zsebbe dugott pénz. Minél később mehet valaki nyugdíjba annál nagyobb az esély, hogy addigra rég elveszíti lakását házát vagy saját lakásába megfagy vagy éhen hal.
Ha nincs pénz gyógyszerre orvosra műtétre
mitől legyen egészséges matuzsálemi nyugdíjas.

gabusch # 2011.02.12. 13:46

Ezt ismeritek ?

http://www.es.hu/…dijstrategia

Üdv:Ga

hars52 # 2011.02.12. 09:29

Ágica20

Ne haragudj nem akartalak bántani.Csak a tegnap nem az én napom volt. Bocs

Musuka # 2011.02.12. 09:07

Kedves Veci!

Az öcsém 1954-ben született, 2 éve munkanélküli, jelenleg a minimális ellátást kapja, dunántúli kisvárosban él, ahol esélye sincs munkát találni ennyi idősen. Bőven túl van a 40 év szolgálati időn (még a munkanélküliséget is levonva). Milyen lehetősége lenne arra, vagy van-e egyáltalán lehetősége arra, hogy akár előrehozott öregségi nyugdíjban részesüljön?

Musuka

agica20 # 2011.02.11. 21:48

Kedves hars52!
Én téged nem bántottalak meg.Kérlek ne sértegess!
Feltettem egy kérdést és volt aki válaszolt rá. Mit kellene ezen szégyenleni?

Azért a férjem is össszedolgozott 40 évet,tehát nem vakargatta egy életen át.
Talán nem állok messze az igazságtól ,ha azt gondolom rólad,hogy nem igen dolgoztál pl.mélyművelésben a bányában és nem szolgáltál pl. rendfenntartóként 1-2 évet Vietnamban.

Köszönöm Veci a választ!

agica20 # 2011.02.11. 21:43

Kedves hars52!
Én téged nem bántottalak meg.Kérlek ne sértegess!
Feltettem egy kérdést és volt aki válaszolt rá. Mit kellene ezen szégyenleni?

Azért a férjem is össszedolgozott 40 évet,tehát nem vakargatta egy életen át.
Talán nem állok messze az igazságtól ,ha azt gondolom rólad,hogy nem igen dolgoztál pl.mélyművelésben a bányában és nem szolgáltál pl. rendfenntartóként 1-2 évet Vietnamban.

Köszönöm Veci a választ!

norka88 # 2011.02.11. 19:01

Kedves Veci !
Lehet hogy nem tudsz ezen a fórumon választ adni, de azt szeretném megtudni, hogy igaz-e ha valaki otthon ápolja valamelyik szülőt, persze egy kis testvéri segítséggel, de nincs ápolásin, mert dolgozik, és az idős szülő elhunyta után még hat hónapig a kaphatja a nyugdíját.
Ezt valahol hallottam.
Előre is köszönöm a választ.

norka88 # 2011.02.11. 18:58

Kedves Veci !
Lehet hogy nem tudsz ezen a fórumon választ adni, de azt szeretném megtudni, hogy igaz-e ha valaki otthon ápolja valamelyik szülőt, persze egy kis testvéri segítséggel, de nincs ápolásin, mert dolgozik, és az idős szülő elhunyta után még hat hónapig a kaphatja a nyugdíját.
Ezt valahol hallottam.

norka88 # 2011.02.11. 18:57

Kedves Veci !
Ezt valahol hallottam.

Veci # 2011.02.11. 16:19

agica20
Szerintem tanulmányiidőre nem jár korkedvezmény, csak a tényleges szolgálat idejére.

Ezt olvassátok át (engem nem köt le):
1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

A nyugdíjtörvényből idézek:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

8/A. § (1) A korkedvezményre jogosultság szempontjából figyelembe kell venni az 1. § (3) bekezdésben említett szerveknél (a továbbiakban: fegyveres szerv)

1. hivatásos szolgálatban ténylegesen eltöltött szolgálati időt,
  2. nem hivatásos szolgálatban vagy más állam hadseregében eltöltött és az a) pont szerinti hivatásos szolgálatba beszámított időt.

(2) A korkedvezményre jogosultság szempontjából figyelembe kell venni a fegyveres szerveknél továbbszolgáló állományban 1960. december 17-e után eltöltött időt is.

(3) Továbbszolgáló állományban 1960. december 18-a előtt eltöltött időt, valamint a katonai szolgálatban eltöltött időt abban az esetben lehet a korkedvezményre jogosultság szempontjából számításba venni, ha az igénylő e szolgálatát megelőző és követő harminc napon belül korkedvezményre jogosító munkakörben (munkahelyen) dolgozott.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.11. 16:02

Kat1
Te nem rendelkezel a ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíj életkori feltételével (60,5 év).
Olvasd el a 18/B. § (2)-(3) A) pontot:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.11. 15:52

viktorred
Édesapád a 60. szülinaptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, ami max. 8,4 %-al csökkentett.

Üdvözlettel Veci

csera # 2011.02.11. 15:31

zenit
igaz nem Veci vagyok, de azért válaszolok: igen lehet dolgozni, csak legalább 1 nap megszakítás legyen a két időszak között

zenit # 2011.02.11. 14:44

Kedves Veci!
Korengedményes nyugdij után ugyanannál a cégnél pár órában / heti 20/ lehet -e dolgozni a bizonyos 1488 eft összegig?

Kat1 # 2011.02.11. 13:18

1954-ben születtem. 37 év szolgálati időm van. A munkahelyem megszűnik, de még nem mondtak fel.Szeretném megtudni, hogy elmehetnék-e előrehozott öregségi nyugdíjba? Ha igen, akkor csökkentett nyugdíjat kapok-e és hány százalékkal csökkentettet.
Mik a további feltételek?
Előrehozott öregségi nyugdíj mellett lehet-e munkát vállalni( persze, ha találnék).

viktorred # 2011.02.11. 10:54

Kedves Veci!

Édesapám nevében kérem segítségét!
1951.08.19.-született kb.41 év munkaviszonnyal. Minél előbb nyugdíjba menne. Mikor teheti ezt meg legkorábban?
Köszönöm!

hars52 # 2011.02.11. 08:09

Ágica20!
Hát nyilván nagyon veszélyes volt egy iskolapadban ülni,(hasonlóképpen mint a bányászoknak) de azért nagyon durva, hogy ilyet egyáltalán megkérdezel.Én szégyelném magam azokkal szemben akik egy életet végig dolgoztak, és most próbálnak nyugdíjba keveredni, és eligazodni a lehetőségek, jogszabályok között.

agica20 # 2011.02.10. 18:46

Kedves Fórumozók!
A férjem korkedvezményre jogositó idejét korábban elismertettük.Hivatásos katona volt 13 évig.Igy 2 év korkedvezményt kapott ill. határoztak meg részére.Én ezt fogadtam el döntésnek,hiszen ezzel nem szórakoznak.Most több tiszttársa mondja,hogy a katonai főiskolai tanulmányokat is olyan időnek kell venni ,mely korkedvezményre jogosit.
Én úgy gondolom,hogy a nyugdijfolyósitó ebben az esetben jól értelmezett,de kérdezem,hogy van olyan tapasztalata valakinek,hogy a katonai főiskolai tanulmányok idejét korkedvezményes időre jogositó időnek számítottak be? Az ,hogy elfogadják munkaviszonynak az más kérdés.
Megköszönném,ha válaszolnátok.