Előrehozott öregségi nyugdíj

acgirl # 2011.02.05. 13:53

Kedves sitimaci, fagyongy55, és akit még érint

Az iratok őrzésével kapcsolatban próbáljátok megtudni (pl. cégbíróság, jogtár CD, ...), hogy ki volt a cégetek felszámolója, végelszámolója. Neki kell írni, mert ő tudja, kinek adta át megőrzése illetve adatszolgáltatásra az 50 évig megőrzendő iratokat. OEP és APEH - szerintem - nem foglalkozik iratőrzéssel, de pl. a levéltárak igen.

Üdv: Zsó

fagyongy55 # 2011.02.05. 11:38

Tegnap megkérdeztem annak a Kft nek a vezetőjét aki tőlünk elvitte a bérkartonokat megőrzésre, hogy árulja már el, hogy aki letétbe helyezi az iratanyagát annak ezt még hova kell bejelentenie,sajnos pontos információt nem tudott vagy nem akart mondani de szerinte a cégbírósághoz? Szerintem meg még az is lehetséges,hogy az OEP hez PLÁNE HA ANNAK IDEJÉN KIFIZETŐHELY VOLT A CÉG/ott fizették a táppénzt/vagy az APEH hoz.Tegnap olvastam azt is,hogy az OEP nél vannak adatok a gyes stb re vonatkozólag de csak 1995 től.Szerintem akinek ilyen gondja van megér egy próbálkozást ezeken a helyeken érdeklődni hátha tudnak mondani valami használhatót.
Üdv Fagyongy

Veci # 2011.02.05. 07:23

viduska
Nem tudom, van a visszamemőlegesre példa mostanság, de érzésem szerint nem várható visszamenőlegesség. Tippet nem szeretnék írni, ezért semmi találgatástba nem mennék bele. Hónap vége felé bizonyára többet tudunk. Szerintem ennyire nem várható vészes lépés.

Olvasd el, az alábbiakat, az utóbbit fontosnak tartom, és meggyőzőnek:
sitimaci:
http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.4.0#…
dtida
http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.1.0#…

Üdvözlettel Veci

viduska # 2011.02.04. 19:43

Szia Veci!
megint eszembe jutott valami mert jár az agyam egyfolytában.Február tizedikétől vehetem igénybe az álláskeresési járadékot.Szerinted a február végi reform változás/ha lesz/ visszamenőlegesen is érvényesíthető? Létezik ilyen jogszabály?
Köszönöm eddigi válaszaidat is

Veci # 2011.02.04. 17:08

Jucu52
A nyugdíjat nettóból számolják, ez egy bonyolult számítás, amihez nem értek, nem is mélyedtem el benne.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.02.04. 15:54

Több ismerősöm mondta hogy ő sem találja már a régi cégét,senki nem tud semmit,hol lehetne utánna nézni a papiroknak.Senkit nem találnak,senkit nem tudnak megkérdezni, felelősségre vonni,de nem csodálom,mert amikor hivatalos papirok az utcán/!!!/ vannak szétdobálva,akkor mire számitson az ember? Ezeket már nem lehet igazolni.

fagyongy55 # 2011.02.04. 14:20

Vacsi bocs,hogy belekontárkodom,de szerintem olyan munkatársat kellene keresni akivel együtt dolgozott, vagy valahonnan megtudni, hogy a megszünt cég a bérkartonokat hova tette letéti irattárba, mivel 50 évig köteles megőrizni 1988 ig a bérkartonokat , ez azért is fontos lenne,mert ezen időszakok béradatait a nyufi nem tudja azt a volt foglalkoztatónak kell leigazolni, vagy a levéltárnak ahova azokat elhelyezték. /Ha személyesen bementek a nyufihoz és kifogtok egy rendes ügyintézőt még lehet hogy ő is tud segíteni, hiszen nem egyedül dolgozott annál a cégnél és lehet, hogy már valaki kért pl szolgálati idő megállapítást. Én úgy gondolom vannak olyan okosak, hogy az ilyen cégekről valamilyen nyilvántartást vezetnek, hogy hol tárolják az iratokat, hiszen az ő munkájuk is így egyszerűsödik./Esetleg a jogorvoslati osztályon/A Veci jól írta próbálj meg akár az eredeti munkaszerződést,vagy esetleg módosítást keresni azon rajta kell lenni a munkakörnek, de szerintem még a havi fizetési elszámoláson is.Azért írtam neked ezt mert a cégem is megszünt és a kartonokat elszállították egy tárolással,illetve adatszolgáltatással foglalkozó kft hez,
Üdv fagyongy

sitimaci # 2011.02.04. 13:15

Tegnap volt az RTL.-en a Házon Kivül cimű műsor késő este.Ebben a rendőrök,katonák,tűzoltók,vámosok,korai nyugdijazásáról volt szó,az úgynevezett szolgálati nyugdijról,ami már negyven év körül lehetővé teszi azt,hogy öregségi nyugdijba mehessenek.Nyiltan megmondták,hogy bolondok lennének nem elmenni,hiszen több nyugdijat kapnak igy,mint ha munkában maradnának!Érdekes,igaz?Állitólag a kormány ezen is változtatna,kérdés hogy mit szólnak hozzá majd az érintettek,pl. a rendőrök.Érdekes fog lenni az biztos,mert őket sem vehetik külön,tuti,hogy balhé fog lenni!

Jucu52 # 2011.02.04. 12:54

Kedves Veci!

Úgy tudom, hogy a nyugdíjnál a nettó kifizetéseket veszik figyelembe, a munkahelyemen pedig úgy, hogy a NYENYI-re a bruttó összeg kerül. Én nem így tudom, de mivel nem vagyok jártas ezekben a jogszabályokban, ezért csak fenntartással mertem vitázni. Kérlek szépen, segíts nekem ebben.

Köszönöm szépen:

Judit

viduska # 2011.02.04. 12:28

Kedves Veci!
Köszönöm az értékes infokat,sajnos én is hallottam a reformokról de bízom abban, hogy az előre hozott nyugdíjak reformját nem velem fogják kezdeni.Ha még is akkor 9 nap miatt bedől az egész.Gondolkodom azon is hogy még ebben az évben összehozom valahogy a 40 évet, ami persze anyagi kiadásokkal jár.Sajnos a körülmények nem sok lehetőséget engednek.Február vége felé napvilágot lát a reform tervezet?

Veci # 2011.02.04. 09:44

tibi52
Nem te kezdeményezed a megállapodást, hanem a munkáltató (te csak kérheted, hogy legyenek szívesek neked ebben segíteni), majd ők kiszámítják mennyi lesz a felmondási idő, és azt mikor kell elkezdeni (ezt nem tudom).

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.02.04. 09:31

Kedves Veci!
Ha jól értelmezem,akkor de.1-el is köthetek megállapodást egy hónappal az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez.(Tekintettel hogy január1-én betöltöm a 60 évet)Ez esetben mikor kell a felmondást elkezdenem?Köszönettel várom szíves válaszodat.

Veci # 2011.02.04. 09:21

vacsi
Az igazoláson kívül, amit anno kiállítottak, talán még a munkakönyvben beleírták a munkakört. Esetleg van-e abból az időből munkaszerződés? Próbáljatok tanút keresni, tényleg ne hagyjátok elveszni azt az időt. Nem tudom, hogy jó ötlet-e, esetleg Munkaügyi Bíróságon jogorvoslatot keresni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.04. 09:17

tibi52
Nem korkedvezményes, hanem korengedményes nyugdíjazásra lesz lehetőséged. Ezt beszéld meg a munkáltatóddal, szerintem annyiba belemegy, ha akadékoskodna, akkor kösd meg decemberben.
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.04. 09:08

viduska

• a korengedményes nyugdíj az, amit előzőleg válaszoltam (ehhez a munkáltatóval történt megállapodás kell, ez sincs meg neked, mert írtad, hogy munkanélküli/ápolás miatt/ leszel). Ekkor a szolgálati idő számítana.
  • 40 év jogosultsági idővel a januártól hatályos tv. módosítás szerint lehet kedvezményes nyugdíjba menni (ez nincs meg neked)
  • Ha te 2012 januárban leszel 59 éves, Akkor nem korengedményes, hanem előrehozott nyugdíj iránt érdeklődsz. A ma még hatályos tv. szerint egy év múlva lehetnél előrehozott nyugdíjas, teljes összegű nyugdíjjal (ha nem változik a törvény).
  • Álláskeresési járadék a mai tv. szerint 91+179=270 nap, utána álláskeresési segény 6 hónap, ha ez is letelik, akkor a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye (ha ez sem változna)

Február vége felé már többet tudunk talán a kormány reformterveiről nyugdíj és munkanélküli ellátás tekintetében is.

Üdvözlettel Veci

vacsi # 2011.02.04. 07:39

Kedves Veci!
Még mindig a férjem korkedvezményével kínlódunk, hátha tudnál valami jó ötletet adni! Látom, Vmarikának válaszoltad, hogy a munkáltató által kiadott igazolást a korkedvezményhez a Nyugdíjbiztosító elfogadja. A férjem is kapott igazolást annak idején, de a Nyugdíjbiztosító kéri az egykori munkáltatóktól az igazolást, nem tudom, az akkor kiadott miért nem jó! A baj az, hogy az akkori cég (KÉV-METRO, tehát egy viszonylag nagy állami vállalat) már nincs meg, milliószor átalakult, stb. Azt írták vissza, hogy nincsenek meg a régi irataik, holott én úgy tudom, hogy ezeket meg kell őrizni. De addig mindenképpen meg kellene, amíg a dolgozóik el nem mennek nyugdíjba. A férjem keszonos volt, 52-ben született, tehát ha a 3 év korkedvezményét elismernék, akkor idén októberben mehetne nyugdíjba. Ez több szempontból is remek lenne, főleg azért, mert már nagyon ráfér a pihenés!
Jelenleg az elsőfokú határozatot megfellebbeztük, azóta több hónapos csend, illetve a munkakönyvet időközben bekérték.
Még ötletem sincs, hogy ebben a helyzetben mit tudnánk tenni, egyszerűen felháborító, ahogy annak idején szétverték a vállalatokat, és nem gondoltak a dolgozóikra (mellesleg szerintem a törvényt sem tartották be!)
Nagyon örülnék, ha lenne valami ötleted, előre is köszönöm!

tibi52 # 2011.02.04. 07:06

Kedves Veci!
1952.01.01-én születtem,május 31-én elérem a 42 éves
szolgálati időt.Van e lehetőségem korkedvezményes szerződést kötni munkáltatómmal,ha okt.1-el igénybe szeretném venni.Ez esetben háromhavi nyugdíjat kell fizetniük?Várom szíves válaszodat Tibor

viduska # 2011.02.04. 06:40

Veci!Lehet hogy butaságot kérdezek de szeretnék tisztán látni ezekben a kérdésekben.A jogosultsági idő csak az új 40 évvel rendelkező nőkre vonatkozik vagy a korengedményes nyugdíjra is,mert akkor nem lesz meg a 40 évem ha munkanélkülit igénybe veszem. köszi a türelmedet.

viduska # 2011.02.03. 20:36

Kedves Veci
Köszönöm gyors válaszod,lenne még egy kérdésem.
Ha korengedménnyel 2012 januárban ekkor leszek 59 és meg van a 40 évem./persze ha nem változtatnak a jogszabályon/ teljes nyugdíjat fogok kapni.hány hónap álláskeresési járadék illet meg.

Veci # 2011.02.03. 19:35

racz.eti
Igen jól tájékoztatták, az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor éled fel, ha a törvényi feltételek fennálnak. Olvasd el a tájékoztatót (a felsőt nyisd meg):
http://www.onyf.hu/index.php?…
A nyugdíjtörvényben a 53.§-ba olvass bele:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

racz.eti # 2011.02.03. 17:23

Sziasztok!
Anyukám barátnője jogosult lenne, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőkre vonatkozó korengedményes nyugdíjlehetőséggel élve nyugdíjas legyen. Amúgy 1952-es születésű, ha jól tudom. A kérdésem: helyesen tájékoztatták-e, mikor azt mondták neki, hogy az özvegyi nyugdíjat nem fogja megkapni majd csak 62 éves korától, ha most nyugdíjba megy.

A válaszotokat előre is köszönöm!

Etelka

Veci # 2011.02.03. 16:11

viduska
A korengedményes nyugdíjat csak akkor tudnád igénybe venni, ha a munkáltatód megállapodást kötne veled, és egy összegben kifizetné a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét az 59. szülinapodik. Erre törvény nem kötelezi a munkáltatót.
Ha álláskeresésire mégy, akkor a ma még hatályos törvény szerint az 59. szülinaptól mehetsz előrehozott nyugdíjba. A munkanélküli ellátás ideje is beleszámít a szolgálati időbe, de a 40 év jogosultsági időbe nem. ITT keresd meg a munkakörödet:
http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

VMarika
Ha szövőnő voltál, akkor jár korkedvezmény (2 év), amit a munkáltató igazol. Anno biztos adtak róla igazolást, a férjemnek kiadták, amikor megszűnt a munkaviszonya, amit a Nyugdíjbiztosító elfogadott.

lippaiéva
Egyik sem számít bele a jogosultsági időbe. A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött időnek kell együtt véve 40 évnek lenni. Olvass vissza a beírásoknál, sokat megtudhatsz.

Üdvözlettel Veci

lippaiéva # 2011.02.03. 15:17

Éva vagyok,jelenleg 56 éves.Szeretném megtudni, hogy az ápolási díj( édesanyámat ápoltam,2 év), és a munkanélküli ellátás 9 hónap), beleszámítható e a 40 év munkaviszonyba?Születési időm 1955.

Tisztelettel

VMarika # 2011.02.03. 15:03

T. Veci!

11 évet dolgoztam a szövőgyárban, kapok-e év(kor) kedvezményt az előrehozott öregségi nyugdíjnál?

botty # 2011.02.03. 13:59

Köszönöm a választ Veci! Megkaptam a szolgálai időről a nyf. határozatot 2011. május 10-én lesz 41 évem, és akkor lesz meg 1001 %-ra a 40 év jogosultsági időm is! Különben 2011. 05 06-án töltöm be az 59. évemet. Ezért kérdeztelek, hogy melyik nem csökkentett nyugdíj! Tehát május 11-től én is boldog nyugdíjas leszek, és így már teljesen megnyugodtam, hogy nincs semmi nyugdíjcsökkentés forintálisan.
Még egyszer köszönöm, hogy megnyugtattál!Továbbra is maradok hű olvasótok!