Előrehozott öregségi nyugdíj

t5953 # 2011.01.25. 18:47

Haligali!

Az előzőekben említett:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbítá­sáról.

Hali.

pifi # 2011.01.25. 18:39

Az a 3. bekezdés melyik törvény melyik §-t jelenti?

Előre köszi a választ

t5953 # 2011.01.25. 18:32

Pifi.

Ha elolvasod a 3 bekezdést:

(3) A munkáltató és a munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló szándékot a munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt bejelenti. A munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.

Szerintem ebből az jön le, hogy az itt szereplő határidő nem év,hó,napra szól,és a munkaügyi központról van szó, nem a nyugdíjbiztosítási igazgatóságról.

pifi # 2011.01.25. 18:17

Egyébként én sajnálom legjobban hogy igazam van!

pifi # 2011.01.25. 18:14

t5359.

A rendelet előző b. pontja is vonatkozik és ha az nem teljesül, az kizáró ok.
Tehát mind a 4 pontnak teljesülnie kell.
Ilyen a jog!

pifi

t5953 # 2011.01.25. 18:09

Haligali!

Pifi

Itt egy idézet:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról.

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha
a) a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
b) a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
c) a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
d) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

Szerintem ez mást jelent.

sitimaci # 2011.01.25. 17:15

Ebben az évben nem valószinü hogy változást terveznek,legfeljebb 2012-től.De mivel 2013-ban úgy is lesz változás,szerintem ekkortól léptetik életbe azt,hogy " Senki nem mehet el elöbb nyugdijba! " Ha meg merik! Mert mit fognak szólni a rendőrök,katonák,tüzszerészek,a Paksi Atomerőműben dolgozók,röntgenesek,képviselők,stb.,hogy másokat ne emlitsek.Botrány fog lenni akkor és kivétel nem lehet az biztos,még a nők 40-éves nyugdijba menetele sem! Ha van esze a kormánynak/főnek / akkor ezt igy ilyen hirtelen és drasztikusan nem teszi meg,még akkor sem,ha ővé a kétharmad!!!! A korkedvezményes munkaköröket újravizsgálhatják,az illetékes szakszervezetekkel együtt,ezért is hoszabitották meg az időpontot,de ehhez is idő kell! Nyugi emberek,nyugi kormány!

pifi # 2011.01.25. 16:58

T. Veci!

Pontosn azért értelmezheti úgy, ahogy írtam, mert a bejelntési kötelezettséget múlt időben írja a rendelet

pifi # 2011.01.25. 16:56

T. Veci!
Pontosan a nyugdíjbiztosító győri irodája értelmezte így a rendeletet, ahogy én írtam.
Sajnos!

Veci # 2011.01.25. 16:50

Pifi
Számomra sokkal egyértelműbb, ha nem a Közlöny sorait olvasom, hanem a kormányrendeletet. Mindkettő ugyanarról szól, csak a kormányrendelet érthetőbb. Ezért bonyolódtál bele, de már az első beírásodnál is utaltam a kormányrendeletre.
Szerintem megnyugodhatsz, mert 2011.12.31-ig még be lehet lépni a korengedményes nyugdíjazásba (legkésőbb az 1953-ig születettek).
Mostmár ennél jobban képtelen vagyok meggyőzni téged. Kérj írásban törvényértelmezést a Nyugdíjbiztosítótól!

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 16:16

T. Veci!
Most már telesen világos a dolog:
A módosító kormányrendelet 354/2010 XII.30.

19§ pontjaiban a határidőket módosították 2011 dec 31-re, de a legfontosabb a 3. bek. amiben azt írja, hogy a szándékát a kérelmező bejelentette.

Ha ez a pont 2010 dec. 31-én múlt időben, határidő nélkül mondja hogy "bejelentette" ez azt jelenti, hogy később már nem jelentheti be.
Lehet, hogy a törvényalkotó szándéka nem ez volt, de ez lett belőle
üdv

basino # 2011.01.25. 16:15

Kedves Veci!
Köszönöm a tanácsot - és élni fogok vele.
Tisztelettel Basino

Veci # 2011.01.25. 16:09

Pifi!
Ez még Budapest, 2010. május 3-án íródott. Ez tényleg 2010.12.31-ig volt érvényes, de ezt meghosszíbbították. Mostmár tényleg olvasd el az általam az előbb belinkelt két, ma is hatályos kormányrendeletet. Hidd el, hogy 2011.12.31-ig megosszabbították. Te amit belinkeltél nekem, mikor kérted a Nyugdíjbiztosítótól? Szerintem a meghosszabbításról szóló kormányrendelet előtt.

A munkáltatód is legyen szíves és olvassa el a meghosszabbításról szóló kormányrendeletet.

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 15:42

T. Veci!
főleg a 3. oldalon a =továbbá = pont után

pifi # 2011.01.25. 15:40

T.Veci!
Igazad van mindig keverem,de olvasd el ezt:
http://www.vpfsz.co.hu/…ezes2010.pdf

Válaszolj!

pifi # 2011.01.25. 15:33

T.Veci! Olvasd el ezt:
www.vpszf.co.hu oldalon a jogértelmezést.

Üdv pifi

Veci # 2011.01.25. 15:31

Pifi
Visszaolvastam a korábbi beírásod. Ott is keveredik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj. Javasolom, hogy keress meg egy másik Nyugdíjbiztosítót, vagy kérj írásban tájékoztatást.
Majd informálj légyszíves.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:03

Korkedvezménnyel rendelkező lányok!

A nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulása esetén a 40 év jogosultsági idejéből a korkedvezményt nem számolják vissza, megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól (vagyis én jól értelmeztem).
Aki korkedvezményes munkakörben dolgozott ne úgy számoljon, hogy pl. 40-5=35 év, hanem a 40 év jogosultsági idő a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt véve legyen 40 év.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:03

Korkedvezménnyel rendelkező lányok!

A nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulása esetén a 40 év jogosultsági idejéből a korkedvezményt nem számolják vissza, megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól (vagyis én jól értelmeztem).
Aki korkedvezményes munkakörben dolgozott ne úgy számoljon, hogy pl. 40-5=35 év, hanem a 40 év jogosultsági idő a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt véve legyen 40 év.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:02

Pifi
Te miről írsz?
A korkedvezményes nyugdíj és a korengedményes nyugdíj között különbség van. Gondolom te a korengedményes nyugdíjra gondolhatsz, amikor a munkáltató és a munkavállaló között megállapodás jön létre és a munkáltató kifizeti a nyugdíj+egyéb költségeket az előrehozott nyugdíjkorhatárig, a ma még hatályos törvény szerint.
ITT a korengedményes nyugdíjazás meghosszabbításáról a kormányrendelet:
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
  4. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról, ha a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort legkésőbb a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti, továbbá rendelkezik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjában alkalmazandó rendelkezéseiben az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt és az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

Korkedvezményes nyugdíj pedig az egészségre ártalmas munkakör esetén jár a törvényi előírások szerint. Ennek a munkaköri listáját meghosszabbították 2 évvel.

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 14:53

T. Veci!

A múltkor váltottunk levelet a korkedvezményes nyugdíj ügyben.
Teljesen a végére jártam és ezt mindenki 100 %-ra veheti:
Aki 2010 december 31-ig nem jelentette be a szándékát a nyugdíj intézetnél, hogy korkedvezményes nyugdíjba szeretne menni, az ezt ÖRÖKRE elfelejtheti!

Ugyanis a nyugdíj intézet a rendelet módosítást így értelmezi és ez ellen nincs apelláta.

Pifi voltam

pifi # 2011.01.25. 14:46

T. Mindenki!
Jobb, ha belenyugodtok abba, hogy aki 2010 december 31-ig nem jelentette be a szándékát, hogy elmenjen korkedvezményes nyugdíjba, annak már nincs többé másra lehetősége, mint kidolgozni a rendes nyugdíjig az életét.
Üdv Pgy

Veci # 2011.01.25. 12:21

Bpisti
61 éves korodig kell fizetni, mivel nincs 42 év szolgálati időd.

basino
A helyedben nem gondolkodnék sokat, mert ha megváltozna a törvény (a nyugdíjreform tervezetet majd februárban ismerjük meg), akkor inkább menj nyugdíjba most, mint kényszert érezz a továbbdoogozásban. Te már most a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 92%-át kaphatod nyugdíjként a 46 év szolgálati időddel (ebből lenne a csökkentés).
Ne hidd, hogy a nyaralgatónak, akinek nincs annyi szolgálati ideje, mint neked, annak több lesz a nyugdíja, ha ugyanolyan jövedelmi feltétellel rendelkezik, mint te.
Mindenesetre a ma még hatályos törvény szerint 2013-tól más számítás várható.

Üdvözlettel Veci

bojano # 2011.01.25. 12:18

Tisztelt Jogi Fórum!
Élettársam 2011.01.28-án tölti be az 59. évet. Rendelkezik a szükséges 40 évvel, illetve 1 év és pár nappal meghaladta. A törvény szerint elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba, de mint nő, elmehetne a 40 éves szolgálati idővel is. Kérdésem, hogy melyik lenne kedvezőbb? Úgy tudom, ha simán menne el, akkor még rá kellene dolgoznia 183 napot. Ha 40 évvel menne el, akkor is rá kellene dolgoznia, vagy egyből mehet nyugdíjba? Várom szíves válaszukat.bojano

basino # 2011.01.25. 12:04

Kedves Veci!
Ettől tartottam, tehát mégis kénytelen az ember 48 év szolgálati időt letudni. Jelen törvények szerint az jár jól aki fiatal korában lébecolt a balaton melett
"nyaralgatott" cirka 4 éven keresztül ugyanis ugyan ott tart mint én. Nekem 46 év szolgálati idő nem elég a nem csökkentett nyugdíjhoz. Sajnos az én nyugdíjam igen kevés lesz, mivel fizikai dolgozó vagyok. Igazságtalannak érzem a levonást ennyi szolgálati idő után. Itt valami törvényalkotási probléma lehet, de ez már nem jogi kérdés. Válaszát köszönöm és további jó munkát kívánok. Basino