Kedves Veci!
Köszönöm szépen a gyors választ! Andi
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci!
köszönöm a gyors választ és a segítőkészséget.
Ezévben meglesz a legalább 37 év szolgálati időm - hamarosan beadom a papirjaimat - és ezévben betöltöm az 58 évet, ezért izgatott fel a korengedményes rendelet egy éves meghosszabbítása.
Egyébként 63 éves korban mehetnék el "sima" öregségi nyugdíjba.
Az a fő kérdésem, hogy a cégemnek hány évet kell kifizetni, hogy korengedményes nyugdíjba mehessek.
Olvasom, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultságig kell előre fizetni, de ez hány év esetemben?
Köszönettel:
Bpisti
Putyi2
Ezt így kell szerintem szó szerint venni. Előző évben is így volt, ha jól tudom.
Üdvözlettel Veci
turbinás
A korengedményes nyugdíj esetében az előrehozott nyugdíjkorhatárig kell fizetni a munkáltatónak.
Ebben az évben legkésőbb az 1953-ban születettekig van lehetetőség korengedményes nyugdíjazásra megállapodást kötni.
Üdvözlettel Veci
basino
Ha most igénybeveszed az előrehozott nyugdíjat, ami csökkentett összegű, akkor 62 évesen nem lesz újra számolás.
Ha 62 éves korodig dolgozol, akkor csökkentés nélkül mehetsz nyugdíjba a maq még hatályos törvény szerint.
Üdvözlettel Veci
Bpisti
Pontosítsuk hány év korkedvezményed van és levezetem neked. Azt is írd meg hány év szolgálati időd van, amiben a sorkatonai szolgálat, egyetemi tanulmányok is benne vannak.
A férjem is 1953-ban született, korkedvezménye van, ezért pontosan tudnék válaszolni.
Ha nem akarod megírni, akkor a nyugdíjtörvény 18/B (3) b) pontot és a 19.§-t olvasd el (ilyen kevés adatból nem tudok konkrét segítséget írni, én is egy fórumozó vagyok):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
andus78
- Ha anyósodnak a munkáltató megszüntetné a munkaviszonyát, akkor részére köteles a munkáltató felmondási időt (fele időre munka alóli felmentést) megadni, valamint végkielégítést +3 havi végkielégítést mivel 5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül van.
- Semmi esetre ne menjen bele közös megegyezésbe, mert a felmondási idő is munkaviszonynak számít.
- Ha megszűnne a munkaviszony, következő naptól regisztráljon a Munkaügyi Központban, ahol álláskereési járadékot kaphat, az is szolgálati időnek számít és a ma még hatályos törvény szerint a nyugdíja összegét nem rontja.
- Itt nézd meg az ellátás mértékét (nyisd meg 3. pontban találod): Mi mennyi 2011-ben? [WORD 178KB] http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
Üdvözlettel Veci
szabados58
A másik topicban a napokban írt válaszomat tudom idézni a felmentési, felmondási idővel kapcsolatban (olvass át aoda is: http://www.jogiforum.hu/…16/25795.1.0#…). Ebben sokmindent kiolvashatsz a te esetedre is.
- A felmondás és felmentésre vonatkozó szabályok nem attól függően változnak (nincs különbség), hogy melyik nyugdíjba vonulási lehetőséggel él valaki (előrehozott vagy kedvezményes). A munkáltatót a törvény nem kötelezi arra, hogy ugyanúgy megadja a hosszú felmentési időt (fele időtartamra a munka alóli felmentést/sétáló idő/) akkor, ha a munkavállaló nyújtja be a felmondási/felmentési kérelmet bármely okból, akár nyugdíjazási indok esetén, mintha a munkáltató mondana fel. Nem kizárt, hogy nyugdíjba vonuláskor nagyvonalú lehet a munkáltató.
- ha nem adja meg a munkáltató a felmentési időt, akkor vagy lemondással szűnhet meg a jogviszonyod, amely 2 hónap, ezt le kell dolgozni (de akár el is tekinthetnek tőle, ekkor akár azonnal megszűnik a jogviszony), vagy közös megegyezéssel, de erre sem kötelezhető a munkáltató.
- a felmentési időt közalkalmazottként úgy számold vissza, hogy a szülinapod legyen az utolsó jogviszonyban töltött nap, a Kjt. 30.§ (1) e) pont szerint kérjed a felmentést, ha előrehozott nyugdíjba akarsz menni. A nyugdíjazás kezdő napja a szülinap utáni nap legyen, ha így szeretnél elmenni előrehozott nyugdíjba.
- ha a 40 év jogosultsági idő alapján kedvezményes nyugdíjat veszed igénybe, akkor nem kötött a szülinapodhoz, amikor letelik a felmentési idő, másnaptól kérheted a nyugdíj megállapítását.
- A felmondási/felmentési idő is jogviszonynak (munkaviszonynak) számít.
- Nem a személyednek szól az, hogy nem kapod meg a felmentést, hanem tudod mekkora megszorítások vannak a közszférában.
Üdvözlettel Veci
Kedves Szakértők!
Előrehozott korengedményes nyugdíj mellett szeretnék munkát vállalni.
Kérdésem, hogy a keresőtevékenység megkezdését is be kell ezt jelentenem a NYUFIG-nak vagy csak
akkor van erre szükség, ha már elértem az éves keretösszeget? Esetleg az a szabály, hogy csak a foglalkoztatónak kell ezt bejelenteni a kezdéskor?
Kaptam ugyanis erről egy tájékoztatót a NYUFIG-tól, amiben ez nem szerepel.
Viszont egy korábbi ONYF lekérdezésben még ezt találtam:
„A korengedményes nyugdíjban részesülő személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, az annak létrejöttét követő 10 munkanapon belül bejelenteni. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a bejelentés megtételéről és annak tartalmáról értesítí az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal regionális igazgatóságát, valamint a regionális munkaügyi központot.”
Köszönettel: Putyi2
Kedves Veci és Fórumozók
Abban az esetben,ha a munkahely megszűnik, és a munkáltató vállalja max 5 év nyugdíj+postaköltség stb megfizetését, ami a korengedményes nyugdíj esetén szükséges, akkor a törvény szerint ezt az 5 évet az előrehozott öregségi nyugdíjig vagy a tényleges öregségi nyugdíj eléréséig kell számolni. A lényeg a cég bezárásán van, és ezért az 5 évet is vállalná. Nincs ilyen esetre valami külön jogszabály?
Más: sajnálattal olvastam az ONYF honlapján 2011 01. 20.-án kiadott tájékoztatót az korengedményes nyugdíjról. Sajnos az 1954-ben születettekről ebben egy szó sincs. Mi nem vehetjük 2011-ben igénybe.
üdv mindenkinek
Kedves Jogi Fórum!
Születési dátum 1952-08-15 férfi
munkaviszony kezdete:1966
2012-8-15 = 60. születésnap 46 év munkaviszony
Az előrehozott nyugdíjazás miatt 8,4% nyugdíjcsökkentés,ha igénybe veszem a lehetőséget, hogy elmehetek 2 és fél évvel a mostani korhatár előtt.
Kérdés: Ezt a 8,4% levonást korrigálják majd , ha elérem a nem kedvezményezett korhatárt vagy, ha nem akkor igényt tart államunk 48,5 éves szolgálati időre. Vagy nem megyek nyugdíjba még két és félévre - de miből fogok megélni addig....
Kedves Szakértő!
1953-ban születtem és 1972 szeptemberétől voltam katona, majd egyetemista és 1978 szeptembertől folyamatosan dolgozom.
Korengedményes nyugdíjat szeretnék, amire - az olvasott információk szerint - 58 éves koromban szerzek jogot.
Hogyan alakul esetemben az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultsága, amihez kapcsolódik a munkáltatóm pénzbefizetése.
Tehát hány évet kell előre kifizetni a munkáltatómnak?
Köszönettel:
Bpisti
szabados58-nak: felmondási (felmentési idő) akkor jár, ha a munkáltató akar valakit elküldeni. Ha a dolgozó akar menni, azt legföljebb elengedi, de nem köteles neki felmondási felmentési időt adni. Ez sajnos így van, ez az Ön saját döntése. Egyébként régebben amikor még jobb volt a gazdasági helyzet a munkáltatók többször adtak felmondást-felmentést a nyugdíjba menőknek. ez most már elég ritka.
Tisztelt Szakértő!
A férjem anyukája nevében szeretnék segítséget kérni. Előrehozott öregségi nyugdíjban szeretne részesülni, 1953. január 3-án született, és 2011. márciusban meglesz a 39 év szolgálati ideje. A korhatár szerint 2012. januártól jöhetne el nyugdíjba, de a munkáltatójánál létszámleépítés várható, így valószínűleg a munkaviszonya még 2012. január előtt meg fog szűnni. A kérdéseim az alábbiak lennének:
- beleszámít -e a szolgálati időbe az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár elérése (2012. január) előtti munkanélküli jogviszony
- létezik -e olyan méltányosság, hogy abban az esetben, amikor valaki az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt ilyen kis idővel válik munkanélkülivé, akkor méltányosságból "hamarabb nyugdíjba vonulhat", és ebben az esetben 2012. januárig nem munkanélküli segélyt, hanem már a nyugdíjat kapja (a csökkentett összegűt)
- ha 2012. januárjától jogosult a nyugdíjra úgy, hogy akkor 39 év 10 hónap munkaviszonya lesz (feltételezve, hogy az említett lehetséges munkanélküli jogviszony is beleszámít a szolgálati időbe), akkor milyen mértékben csökkenthető a nyugdíja
- ha 2010-ben a bruttó havi átlagbére 89.000 Ft volt, akkor milyen összegű munkanélküli segélyben részesülne 2012. januárig
Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!
Andrea
58 éves nő vagyok, ez év augusztusában 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba szeretnék vonulni. Minden szükséges papírom és igazolásom rendben, munkáltatómmal közöltem szándékomat, tudomásul is vették, de közölték, hogy felmentési időben ne reménykedjek, mert az az én esetemben nem jár, sem törvényesen, sem méltányosságból. Én viszont nagyon számítottam a 8 hónapos felmentési időre, és nem értem, hogy rám miért vonatkoznak más törvények, mint a többi nyugdíjba vonulóra.
Ha tudja valaki a választ, megosztaná velem? Köszönöm:
1952 áprilisában született pedagógus nő vagyok. Rendelkezem az előrehozott csökkentés nélküli öregségi nyugdíj feltételeivel. 59 év,41 év munkaviszony.
Mit kell kérvényeznem? 2010. december 28-án szeretnék már nyugdíjas lenni.
Hogyan számoljam ki a felmentési időt és a szabadságot?
Csaba51
Igen, sajnos csökkentett lesz a nyugdíjad. A felmentésed kezdetének semmi köze a nyugdíjszámításhoz.
A nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni.
Te a jogosultságot a 60. születésnapodon szerzed meg, tehát az akkor érvényes jogszabályt fogják alkalmazni. De ezt már valószínűleg tudtad tavaly is. Utoljára az 1950-ben született férfiak tudtak (nak) csak csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba menni, ha megvolt (van) a 40 év szolgálati idejük.
Kedves gizi2!
Korengedményes nyugdíjra való jogosultságod sem volt, tehát ezt a jogot sem érvényesítheted. 62-3=59 volt akkor a nyugdíjkorhatárod, és 5 éven belül kellett volna ezt elérned. Vagyis, ha akkor 54 éves vagy.
Most pedig a nyugdíjkorhatárod 65-3=62 év. 62-5=57 évesnél idősebbnek kellene lenned a korengedményes nyugdíjhoz.
A lehetőségeid a jelenleg érvényes tv. szerint:
Előrehozott nyugdíjba tudsz menni a korkedvezménnyel csökkentett nyugdíjkorhatár előtt 3 évvel, vagyis 65-3-3=59 éves korodban.
Addig még sok víz lefolyik a Dunán. Ki tudja hányszor és hogyan fog változni nyugdíjtörvény.
Kedves gizi2!
Sajnos az életkorod miatt nem tudsz előrehozott korkedvezményes nyugdíjba menni mivel korábban sem voltál jogosult rá, ezért nincs mit érvényesíteni.
62-3=59 év volt akkor az öregségi nyugdíjkorhatárod, és max. 5 évvel előtte előrehozott nyugdíjba lehetett menni, az 54 év. Szóval, ha te akkor 54 éves vagy, és nem 52, akkor tudnád most, -mivel elismerték a 3 évet korkedvezménynek- a korábban megszerzett jogot érvényesíteni. Nem a szolgálati idővel van a probléma, ami közben úgy megnőtt, hogy teljes összegű lenne a nyugdíj, hanem az, hogy akkor te még csak 52 éves voltál, és nem 54.
5 év korkedvezmény kellene nem 3, akkor lenne rá esélyed. Azért írom, hogy esélyed, mert még napokon is múlhat az egész.
Előrehozott nyugdíjazásomat kértem munkáltatómtól, 2011. június 1. napjától. A munkáltató hozzájárult, tavaly szeptembertől a felmentési időmet töltöm. Tavaly még úgy tűnt, korengedményes nyugdíjba vonulhatok a 60. életévem betöltése után, de nem csökkentett összegűbe. A 60. életévemet 2011. májusában töltöm be. Június 1. napjától kérem a nyugellátás megállapítását. Ha már folyamatban volt a felmentésem, akkor is csökkentett összegű nyugdíjat állapítanak meg?
Köszönöm a segítséget.
Kedves Válaszadók,
Az előző kérdéseimből kimaradt az, hogy a munkáltatóm kifizetheti-e a hiányzó éveimre járó járulékokat az én koromban, munkaviszonyom mellett? Adataim (1957 szept. 2010-dec-ig 30 munka +5egyetem+3év izotop korkedvezmény elismert jogviszony)
Ezt teheti-e a minimálbérre eső járulék megfizetésével, esetleg egy új munkakörbe áthelyezve pár hónapra, ahol ennyit keresnék.
Ha új munkahelyre megyek, mennyi munkaviszony kell ott, ahhoz, hogy megfizethesse az akkor hiányzó éveimet (a jelenlegi szabályokat feltételezve).
Az ajánlott Zalai lapban láttam egy 37-év munka jogviszonyra vonatkozó adatot is, melyet már 2009 decemberre elértem, de a 3 évet a Nyugdíjbiztosító azóta vitatta, 2011-ben ismerte el.)
Hivatkoznék Annazsunak adott válaszra:... akkor beillesztem a válaszom második felét.
Te már 2008-ban jogosultságot szereztél teljes korkedvezményes nyugdíjra! Ez a jogod most is él.
2008-ban 62 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár, 5 évvel korábban előrehozott nyugdíjba lehetett menni, 38 év szolgálati idővel (teljes nyugdíj), vagyis 57 évesen. Az 5 év korkedvezményt vond ki mindegyik adatból!
A TE öregségi nyugdíjkorhatárod 2008-ban 57 év volt, és előtte 5 évvel, vagyis 52 évesen már teljes összegű korkedvezményes nyugdíjba mehettél volna az akkori 38 év szolgálati időddel! Ez a jogod, ma is él, közben a szolgálati időd szaporodott.
Engem a csökkentett összegű nyugdíj is érdekel, mivel 2009végére lett 37 év jogviszonyom .
Ez a levezetés az én esetemben hogy néz ki?
2008.2009.évek elbírálási szabályai szerint van-e kedvezőbb lehetőségem, mint a 2010. vagy 2011. szerinti.
Válaszotokra várva köszönettel.
Kedves Lyonee,
szeretnék Veci javaslatára tanácsot kérni.
1957. szeptemberében születtem. 1975.szept-2010 dec.31. időszakban 30 év 30 nap ledolgozott munkaviszonyom van, ezen túlmenően van az 5 év nappali egyetem (35év 30 nap).
14 éven keresztül dolgoztam izotóppal, mely 3év elismert korkedvezményre jogosít fel (38év 30nap-2010 dec.30-án). A Nyugdíjintézettel, 2009-től voltam perben az izotópos korkedvezményt illetően, melyet most 2011januárban végre elismertek.
A kérdésem az lenne, hogy a 2009. évi szabályok alapján, van-e lehetőségem a csökkentett nyugdíjra? 2009. dec-ben 34+3=37 szolgálati évet mutattak ki, akkor 52 éves voltam.
lala50
Olvasd el amit válaszoltam tulipán52-ek a 40 év munkaviszony után nyugdíj topic-ban: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…
Üdvözlettel Veci
Magdi1950
Sajnálom, hogy a testvéred beteg, a legkorábban a 60. szülinapján tudna elmenni előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett a ma még hatályos törvény szerint.
Ha letelik a táppénze (már előbb) adja be az ORSZI vizsgálathoz a papírjait, ebben a háziorvos és a kezelőorvos a segítségére lesz.
- Ha az egészségkárosodása 50-79% lesz, akkor rokkantnyugdíjat számítanak neki, ami a 45 éve alapján lesz kiszámolva. Anyagilag semmivel nem lesz rosszabb, sőt jobb, mert nem csökkentett lenne.
- Ha az egészségkárosodása 40-49% lenne, akkor átmeneti átmeneti járadékot kaphat, ami a nyugdíja 75 %, mivel az öregségi nyugdíjkorhatáron 5 éven belül van.
Üdvözlettel Veci
gizi2
2009-ben még 62 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár. A korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 62-3=59 év. Te 1957-es vagy, előrehozott nyugdíjba úgy tudom akkor 2 évvel tudtál volna elmenni, vagyis 57 évesen.
Nem tudom, hogy a kolléganőd hogy tudott hamarabb elmenni. Lehet, hogy azért, mert 2008-ban a nők 5 évvel korábban mehettek előrehozott nyugdíjba az öregségi nyugdíjkorhatár előtt.
Nekem így jön ki a számolás, szerintem ha akkor elismerték volna a korkedvezmény, sem tudtál volna elmenni előrehozott korkedvezményes nyugdíjba.
Hátha Lyonee segítene ezt levezetni.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02