Mókus123!
Az én munkakönyvemben sincs benne a szakmunkás tanuló évek. Azért az egyszerű oknál fogva mert csak akkor válthattuk ki a munkakönyvet amikor az iskolába levizsgáztunk. Én 1973-ban. Akinek benne van nem tudom, hogy került bele? Lehet, hogy szakmunkás suli előtt dolgozott valahol? De mindegy is mert a NYUFUG-nál nyilván vagyunk tartva, hogy fizettük a járulékot.
Via
Előrehozott öregségi nyugdíj
Annazsu!
A megszerzett jogot most is érvényesítheted. Add be a nyugdíjkérelmedet újra, de még az idén, hogy nyugdíjemelésben is részesülj. Nem lesz csökkentett a nyugdíjad, mert több, mint 38 éved van,- 40 év-, ha a 35 évbe nem számoltad be a +5 évet. Ha csak azzal együtt van 35 év szolgálati időd, akkor csökkentett lesz a nyugdíjad.
kapo
Csak most olvasom a kérésed, és kikövetkeztettem, hogy férfiként kérdezel.
NOS, te az 58. szülinapod után kérheted a korkedvezményes előrehozott nyugdíjad megállapítását. A te részedre a nyugdíj max. 3,6 %-al lesz csökkentve. A férjem is ugyanezekkel az adatokkal rendelkezik, mint te (sz. év, szolg. idő, korkedvezmény). Amit válaszoltam megerősítést az Onyf-től kaptunk, a magyarorszag.hu oldalra beírt kérdésemre válaszolva.
Téged a nyugdíjtörvény 18/B. § (3) b) pont és a 19. § érint.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Én 1970-1971.-ig voltam szakmunkástanuló. Sajnos a munkakönyvemben nem szerepel. Azóta is folyamatosan dolgoztam május 31.-ig, amíg ki nem rúgtak. Június 1.-től megkaptam a rokk.nyugdíjat /50%/ de csak 1 évre. Augusztus végétől emellett dolgozom 4 órában, így március 23.-ra lenne meg a 40 év szolgálati időm.
Ha az 1 év szakm. tanuló időt nem számítják be, akkor én már nem leszek nyugdíjas. A rokk.nyugdíjat nem biztos hogy mégegyszer megadják. A 4 órás takarítással 30 ezer ft.-ot keresek csak, de 8 órában nem is bírnám 55 évesen. Szerintetek mi lesz az 1 évemmel?
Köszönöm a válaszokat!
Kedves Veci!
köszönöm szépen a válaszodat.
Ha jól értem, hiába adtam be 2009 decemberében a nyugdij kérelmemet,( 35 év igazolt munkaviszonyom volt akkor - egyetemmel együtt és 5 év korkedvezményem van (izotópos munka miatt)). A korom miatt (1956 júliusában születtem) nem mehetek el nyugdijba... csak akkor ha 64,5-5=59.5-2=57.5 éves leszek és akkor is csak csökkentett összegü nyugdijat fognak megállapítani????
Tavaly még 62 év volt a nyugdijkorhatár és akkor elmehettem volna az akkori törvények szerint (62-5=57-3= 54 éves voltam, de csak ha jól tudom, hogy 3 évvel hamarabb el lehetett menni csökkentett összegü előrehozott nyugdijba. Az 5 év korkedvezményem munkaügyi biróság előtt volt - ezt a pert most megnyertem. Visszamenőleg nem lehet érvényesiteni az akkori szabályokat?
Jó hogy van ez a fórum, mert még a munkaügyi jogász se tud válaszolni a kérdéseimre, de ti igen!!!!!
Várom a válaszod, mit gondolsz erről.
Üdv!
kedves veci
lehet hogy elkapkodtam nem irtam meg hogy férfi vagyok a névböl meg nem derül ki
elnézésedet kérem
Kedves Kapo !
Nem előrehozott nyugdíjba kell menned, hanem
öregségi nyugdíjba, amelyre minden lehetőséged meg van. /bár nekem lenne/
Január 1-el ígérik a bevezetést, és ezt be fogják tartani, Te minden képpen meg tudod csinálni!
Teljes összeggel, öregségi nyugdíjba mehetsz!
kedves Veci
már kettö éve hogy tájékoztatást adtál részemre.
Most szeretnélek megkérni megint.Légyszives ird meg hogy az alábbi adatok alapján mikor mehetek elörehozott nyugdijba: 1953.09.03-án születtem 42év igazolt szolgálati idöm és 2 év korkedvezményem van.
válaszod megköszönve kivánok minden jót és boldogságot most és az elkövetkezökben
Ezt olvastátok?
http://portfolio.hu/…41913.htmlátok? Megáll az ész!!!
A következő linken lehet megtalálni a törvényjavaslatot:
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…
Eddig két módosító indítvány van beadva.
Én azt a módosító indítványt várom, ahol a szakmunkás képző évek beszámítását kezdeményezik végre.
Ugyanis:
a 60-as években 14-17 éves, tehát fejlődő korban lévő gyereklányok 6 napos munkahétből 5 napot töltöttek effektív munkával, egy nap iskola mellett ahol fokozott megterhelésnek voltak kitéve, a leg alantasabb munkákat végeztették velük, valamint nyugdíj járulékot fizettek.
Az Országgyűlés honlapján a 2010. őszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programban: Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI.törvény módosításáról, ahol a szabályozás célja ként: A 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítás szerepel.
Sziasztok!
Ha nekem benne van a munkakönyvben a szakmunkás évek,mert benne van.Akkor nekem beleszámít a munkaviszonyba,
VIDEOTON 1970-73-ig.
Ó, de jó infok!
Köszönöm szépen
Én csak a hozamot vettem fel, mert jelenleg nagyon magas az adó, ha a tőkét is felveszed. Ha akkor veszed fel a pénzt, amikor elmentél nyugdíjba, akkor nem kell adóznod. Most csak a hozamot vedd fel, azután nincs adózás!
spaniel!
Köszönöm gyors válaszodat! Akkor csak a kötelező szünt meg, de nagyon...
Akkor a céges magán, van és lesz is és 10 év után (jövőre) fel is lehet venni? Legalább ez meg marad...
dinyóka!
Az a "másik", az ÖNKÉNTES nyugdíjpénztári befizetés, azt nem vehetik el, az 10 év befizetése után fel lehet venni!
Reggel a rádiós óra arra ébresztett, hogy "megszünt a magánnyugdíj, csak állami és önkéntes nyugdíjbefizetés van!
Üdv Mindenkinek!
Olvasom a hozzászólásokat és nagyon nem tetszik ....
Szóval ne bántsuk egymást, azért mert ilyen helyzetbe hoztak minket... Volt ilyen szakmunkástanuló és volt másmilyen is...
Nem tudom látta -e valaki tegnap az Atv-n az egyenes beszéd c. műsort? Mert Nagy Anna kormány szóvivő nyilatkozott a nyugdíj törvénnyel kapcsolatosan. Szóval ha jól értelmeztem akkor számítanak bele a szakmunkás évek, ha a munka könyvben is szerepelnek.
Remélem aki nem látta, akkor most gyorsan megnézi a könyvét és örül annak amit benne lát(természetesen ha benne szerepel).
Viszont lenne egy kérdésem : mit tudtok a magánnyugdíj megszüntetéséről, mert tegnap erre a kormány szóvivő, csak körvonalakban válaszolt és nagyon úgy fest, hogy nem kapjuk vissza amit elvesznek. Szóval államosítanák?
Csak hát ez magán tulajdonnak minősül! Vagy tévedek? És van még egy másik magán nyugdíj amit a cégek juttatásként (cafateria) nyitottak ill. utaltak a dolgozóknak. Ezt is elvennék? De hát ez pláne nem az államé!
Nyugdíjunkat akarjuk: a gyerekneveléssel töltött időszak és a szakmai képzést,munkanélküli beszámitását kérjük
Üdv. Mindenkinek.!
A Szakmunkás tanuló évek alatt levonták az ösztöndíjunkból a nyugdíjjárulékot, amit most jogtalanul elvesznek!!!
Nem tudom mit szólna a Kormány ha ezt a pénzt, összefognánk,és visszakérnénk a kamatokkal együtt. Nem az összeg számít, hanem az elv... Mi a véleményetek?
Via
Én azt írtam meg amit sok sok évig láttam!Szalag munkánál tényleg nincs idő,dolgoztam én is tudom,hogy milyen,ott össze kell tartani a darabszám miatt.Sokáig dolgoztam forgácsoló üzembe és ott láttam évekig,hogy a tanulóink hogyan állnak hozzá a munkához. .1953 as születésű vagyok még mindig keményen dolgozóm egy Japán vállalatnál.Itt is látom a mai fiatalok hozzá állását.Bocsánat akit én akaratlanul megbántottam .
Veci!
Köszönöm a válaszod.
1955-ben születtem és a régi 67%-os volt a rokkant nyugdíjam. Most nagyon elvagyok keseredve, mert bíztam benne, hogy végre én is nyugdíjba mehetek, mert beteg és fáradt vagyok.
A választási ígéretekben mindvégig szolgálati időről beszéltek nem munkaviszonyról (ami sokkal kedvezőtlenebb) sokan ezért is szavaztak a Fideszre és most becsapva érzik magukat. A szóvivő azt nyilatkozta, hogy most ennyire futja, a választások előtt is ezt kellett volna mondani. Az erre vonatkozó többlet kiadást is az emberekkel fizettetik meg, hisz a 0.5%-os nyugdíjjárulék emelést erre a célra találták ki. Eddig bizakodó voltam, de most mélységesen csalódtam. Ez így nem korrekt.
Virág53! Nem veszem bántásnak, amit írtál, de a magam és a hasonló sorstársaim nevében kikérem magamnak az általánosítást. Minket betettek szakmunkástanulóként a szalagba dolgozni. Előttem szakmunkás, utánam szakmunkás. Szerinted ott lehetett lazsálni? Volt olyan, hogy még enni se tudtam, mert akkor nem tudtam volna az előttem lévőnek munkát adni. Semmivel nem dolgoztunk kevesebbet, mint a rendes munkaviszonyba dolgozók.
Diákévek? Valóban volt benne jó is. De amikor haza mentem írány kukoricát kapálni vagy egyéb mezőgazdasági munkát végezni, mert hátterem nekem se volt.Másnapra tanulni pedig csak este jutott idő. Az akkori diákéveket össze se lehet hasonlítani a mostanival.
virág53
Te szerencsés vagy akkor,hogy elmehetsz nyugdíjba,de azzal nemértek eggyet,hogy a szakmunkások ültek a sarokban.Lehet,hogy a te munkahelyeden ez így volt de mi keményen dolgoztunk,Volt olyan amikor sürgős volt a munka délutánosok voltunk és reggel már a piacra mentek az emberek mi pedig akkor mentünk haza,Ké órára meg visszakellett menni,Hát???akkor nemtudom hogyis van ez????
Sziasztok most értem haza a munkából,fáradtan és olvasgatok.Ami itt megy már fárasztó,én már nem is akarok menni nyugdíjba pedig elmehetnék.Nem ezt érdemlik meg a nők!15 évesen kezdtem dolgozni mert a körülmények így akarták,fiatalon 3 műszakba.Én nem bántom a szakmunkásokat akik most fel vannak háborogva ,mennyit dolgoztak pedig nem így van!Rájuk semmi és senki nem szolt ha nem dolgoztak,elülhettek egész nap a sarokba nem úgy mint aki rendes munka viszonyba volt.Nem bántani akarok senkit sem,de gondoljanak vissza azokra a gyönyörű diák évekre,hogy milyen jó is volt.Nem az eszem hiányzott hanem a háttér amit én sajnos nélkülöztem.
Kincsem
Az szerintem nem számít munkaviszonynak, kiveszik a körből. Mikor születtél, hátha az előrehozott nyugdíj előnyös lenne számodra? A rokkantnyugíj hány %-os volt? A régi 67 %-ot figyelembeveszik az előrehozott nyugdíjnál, de a régi 50 %-ot nem.
Üdvözlettel Veci
Köszöntöm a kedves Forumozókat!
Kedves Veci!
Engem is foglalkoztat a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulás lehetősége. Nekem 2011.03.15-én lenne meg a 40 év munkaviszonyom, de sajnos egy súlyos betegségem miatt közben 3 évig rokkant nyugdíjas voltam. Ez az időszak szolgálati időnek számít a "normál" nyugdíjnál. A kérdésem az, hogy ebben az esetben ez beszámít-e a 40 évbe, mert erről sehol nem beszéltek még eddig, csak a többi kieső időszakról, mint a tanulmányokkal töltött időszak, munkanélküli ellátás, ápolási díj.
Üdvözlettel Kincsem
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02