Kedves Lyonee! Azért köszi:)Mindjárt megpróbálok akkor kiigazodni ezen a helyen:)
Üdv,
Narmi
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves narmia!
Fogalmam nincs ezekről a dolgokról. Próbáld meg az"öröklés és családjog", azon belül a "gyerektartás díj" topikot.
Kedves Lyonee! Az én kérdésem nem a nyugdíjról lenne, de fontos és nem találok rá megfelelő fórumot.
Engem az érdekelne, hogy férjemmel van két közös gyermekünk és nekem a nagyobbik saját.A férjem előző házasságából is született gyermek, akire gyermektartást vonnak a fizetéséből. Ezzel nincs is gond:)De mi azt az információt kaptuk, hogyha ő veszi igénybe a közös gyermekeinkre az adókedvezményt akkor abból is vonhatják a gyermektartást??Mivel hozzácsatolják a fizetéséhez.Ez, hogy van jogilag rendezve?
Nagyon megköszönném a válaszod!
Üdv:
Narmi
Nappalin végeztél?
Kedves Lyonee!
Megvan az esély, hogy a 16 hónapot kifizetik utánam, a jubileumi miatt dilemmázom csak. Jól jönne, de most nagyon bizonytalan a helyzet, érdemes-e 16 hónapot maradni...? (Hiszen nekünk minden fillér számít)
eszterann!
A korengedményes nyugdíj azt jelenti, hogy a munkáltatód finanszírozza a nyugdíjadat, amíg előrehozott nyugdíjba nem tudsz menni. Egyösszegben kell befizetnie a nyugdíjbiztosítóhoz, a januári nyugdíjemeléseket is figyelembe véve. A munkáltató és a munkavállaló szerződést köt erre. A pép-es közalkalmazottnak határozott idejű szerződése van, ami majd lejár, a munkáltatónak nem érdeke, hogy költsön rád! Főleg, mert a pép-es juttatásokat a központi költségvetés megtéríti. Beszéltél a munkáltatóddal erről, és hajlandó lenne befizetni a 2 évnyi nyugdíjadat?
Annazsu!
A 36 éved az 5 év korkedvezmény nélkül értendő? Azt tudod, hogy hozzá kell adni a korkedvezményt az addig megszerzett szolgálati időhöz. Én ennek a figyelembevételével állapítottam meg a jogosultságodat. 2010-ben 41 év a szolgálati időd.
Válaszolj, és még írok neked.
Kedves Lyonee es Veci,
Koszonom a valaszokat...meglepodtem, mert eddig mindenki azt mondta, nem mehetek el nyugdijba...Akkor megis? Leirom megegyszer a "helyzetemet", csak hogy biztos legyen.
1956 juliusaban szulettem. 3 gyermekem van. 2009 decembereben kertem nyugdijaztatasomat, elutasitottak, mert nem ismertek el a 20 ev izotopos munkamat. Pereltem. Megnyertem. Most van 5 ev korkedvezmenyem es 36 ev munkaviszonyom (amibol 5 ev az egyetem).
Akkor most kervenyezzem ujra a nyugdijaztatasomat? Nem baj hogy meg most is dolgozom? Fel kene mondjak meg 2010 decembereben? Nem baj hogy 54 eves vagyok? (es igaz, tavaly meg csak 53 voltam :):)).
Nem tudom mit csinaljak, minden olyan bizonytalan es mindenki mast mond.
itt van a link
http://hirszerzo.hu/…at_alkotmany
Csera, ezt az anyai jog = magzat jogai-t, vagyis az abortusz megszigorítását hol olvastad?
eszterann
Szerintem fogadd el a korengedményt, minimális lesz a csökkentésed 9 X 0,1 %. Ha nem tudnád igénybe venni a kedvezményes nyugdíjat, akkor csak 59. évesen mehetnél előrehozott nyugdíjba. Ha megadják a jubileumi jutalmat, akkor csak ne bizonytalanodj el, én elfogadnám!
DE Lyonee fog neked válaszolni.
Üdvözlettel Veci
Kedves Lyonee!
Tanácsot szeretnék kérni: PÉP-os közalkalmazott vagyok, 2008 szept. óta.1953-ban születtem. 1974-ben végeztem a főiskolát, azóta egy helyen dolgoztam. (Két felnőtt gyermekemmel összesen 2 évet voltam otthon.) Az ONYF honlapján találtam a korengedményes nyugdíjazásról 2010.02.09-es tájékoztatót, mely szerint az 53-ban született nők 2010.dec.31-ig kérhetik korengedményes nyugdíjazásukat. Ez csökkentett lesz, mert 39év 117nap szolg. időm van. Eddig nem akartam ezt igénybe venni, gondoltam kivárom az előrehozottat 2012 májusig bármennyire is kevés a mostani "juttatás". Remélvén, hogy így legalább a 40 éves jubileumi 70%-át megkapom. Most azonban elbizonytalanodtam, minden nagyon gyorsan, egyik napról a másikra megváltozik, nem lehet előre tervezni.?? Próbáljak s.o.s. nyugdíba menni? vagy várjak? Sajnos az új "kedvezményes" nyugdíj rám nem vonatkozik..., pedig az is jól jönne jövőre... A segítséget előre köszönöm.
Kedves Lyonee!
Tanácsot szeretnék kérni:PÉP-os közalkalmazott vagyok, 2008 szept. óta.1953-ban születtem. 1974-ben végeztem a főiskolát,azóta egy helyen dolgoztam.(Két felnőtt gyermekemmel összesen 2 évet voltam otthon.)Az ONYF honlapján találtam a korengedményes nyugdíjazásról 2010.02.09-es tájékoztatót, mely szerint az 53-ban született nők 2010.dec.31-ig kérhetik korengedményes nyugdíjazásukat.Ez csökkentett lesz, mert 39év 117nap szolg. időm van.Eddig nem akartam ezt igénybe venni, gondoltam kivárom az előrehozottat 2012.májusig bármennyire is kevés a mostani "juttatás". Remélvén, hogy így legalább a 40 éves jubileumi 70%-át megkapom. Most azonban elbizonytalanodtam, minden nagyon gyorsan, egyik napról a másikra megváltozik, nem lehet előre tervezni.?? Próbáljak s.o.s. nyugdíba menni? vagy várjak? Sajnos az új "kedvezményes" nyugdíj rám nem vonatkozik..., pedig az is jól jönne jövőre... A segítséget előre köszönöm.
Kedves Lyonee!
Veci azt írta,hogy te jó vagy PÉP-es ügyekben, kérlek ha tudsz segíts. Jelenleg meg van a 40 éves "munkaviszonyom" (2 gyerek és munka mellett pontosan 10 évet tanultam), és PÉP-es vagyok. Szeretnék 2011. 01.01-től "kedvezményes" nyugdíjba menni.Úgy gondolom jogosult is leszek rá. A kérdésem, megteheti-e a munkáltatóm, hogy nem egyezik bele a PÉP-es jogviszonyom közös megegyezéssel történő megszüntetésébe, arra hivatkozva, hogy a PÉP-es határozott időre szóló jogviszonyom még nem telt le?
Válaszodat előre is köszönöm.
fabatka
igaz nem idetartozó téma, de mégis kapcsolódik a hozzászólásodhoz - ha az alkotmányba beveszik a magzati jogokat lesz itt "kényszer" gyerekáldás a jövőben, ugyanis a tervezet szerint csak az anya életét veszélyeztető esetben lehet majd abortuszt elvégezni - anya jogai = magzat jogai
ez egy külön témát is megér
Így is kevés a gyerek,most még inkább meggondolja a dolgot az aktuális korosztály....Rossz döntések sorozata,elbizonytalanítás..Én 58 éves férfi vagyok .Most éppen munkanélkülin.43 év munkaviszonnyal de nem vesznek fel .Már le is tettem róla.Csak az a baj hogy így feléli az ember a megtakarítását de dolgozni nem lehet és már nincs is kedvem ....ezek után.Azt a teljesítményt várják tőlem mintegy 35 évestől,persze nem megy.Stressz,deprasszió.kórház...eddig.Ha lehet a sok idióta miatt nem akarok előbb megdödleni.Pedig nekik az lenne a legjobb.Üdv. Mindenkinek.
Köszönöm a választ,picit megnyugodtam és ha megérem élni fogok vele.
gubusch!
Elnézést kérek,ha ezt rám értetted oké!!!!!
megszünt a 40 éves link ??
lyonee!
köszönöm szépen a választ,sajnos így jártam!
becsaptak!
Számításaim szerint nem fog feléledni az özv. nyugdíjad korbetöltés címén, mert 2018-ig, 62 éves korodig több, mint 10 év fog eltelni az ideiglenes megszűnése után.
Kedves Veci vagy Lyonee!
Megtudnátok nekem mondani,hogy az én férjem 2006-ban hunyt el az özvegyi nyugdíj feléledése érvényes rám ?
Köszönöm a választ előre is. 56.os vagyok.
Annazsu
Most látom, amíg írtam a válaszom Lyonee is írt neked.
Üdvözlettel Veci
Annazsu
linkeld be légyszíves hol van a beírásod. Bocs minden adatra nem emlékszem és azóta sok beírás volt itt (15 oldalt visszamentem és nem találom).
Ha te 2009-ben adtad be a nyugdíjazási kérelmet, illetve rendelkeztél az akkori feltételekkel, akkor az úgy tudom később is érvényesíthető. Nem csökkentett nyugdíjat kaphatsz, mert a megszerzett szolgálati idő+5 évvel már arra lehetsz jogosult.
Pontosítás végett a Nyugdíjbiztosítónál érdeklődj a korkedvezményes előrehozott nyugdíjazásról a 2009-ben érvényes szabályok szerint.
Nem értem a 62-5-3=54 év-ben a 3 évet. Már nem emlékszem, hogy az akkori tv szerint mennyivel lehetett korábban elmenni előrehozott nyugdíjba (úgy tudom, hogy az 1951-ig születettek 5 évvel mehettek korábban, az 1952-1953-ban születettek 3 évvel, azt követően születettek 2 évvel). Ezért pontosítsd az adatokat a Nyugdíjbiztosítónál. DE Lyonee járatosabb a korkedvezményes nyugdíjazás kiszámításában, anno Ő segített nekem is a férjem korkedvezménye okán.
Ha te 1956-ban születtél, tavaly még 53 éves voltál.
Üdvözlettel Veci
Virág53!
Az özvegyi nyugdíj feléledése szempontjából (de csak abból!!!!) 62 év az öregségi nyugdíjkorhatárod!
2015-ben szerencsédre még 10 évnél kevesebb idő fog eltelni az ideiglenes özv, ny. megszűnése után, így jogosult leszel. De neked kell kérned, mert hiába éled fel, ha nem nyújtod be az igényedet rá!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02